Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

Dzięki mysweetbabys

Macie jakies namiary na kominiarza dobry = tani?

Powoli przymierzam się do odbioru budynku więc pytam się Was jakie dokumenty są potrzebne aby to wszystko sprawnie poszlo?

Jak to jest jeśli w projekcie nie mam piwnicy a ją wykonałem , chodzi o tzw. ujawnienie ?

Z tego co pisała kiedyś Honia to do odbioru jest potrzebne:

-zaświadczenie od elektryka

-zaśw. od kominiarza

-mapkę inwentury od geodety

-świadectwo energetyczne

-dziennik budowy

A ja ponawiam pytanie, czy wiecie jak to jest z tym piecem gazowym?

Bodki zapomniałam zapytać się męża o ten numer, jutro postaram się zapytać ;)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tomjan7

zobacz sobie jak powstaje mi domek, a jak bedziesz chciał pogadac o ekipie to daj znac na PW, gosc budował jeszcze jednemu gosciowi z forum (tu masz jego strone -http://domjacka.prv.pl/ ) własnie w zarach, buduje u mnie i budował jeszcze jednej dziewczynie z zagania ale nie znam nika...

Witam, jako że ja juz jestem po znalezieniu wykonawcy pozwolę sobie napisac małą ściągę o czym przyszły inwestor powinien wiedzieć, czyli o co (poza ceną :) ) powinien pytać przyszłego wykonawcę ew.pożadane cechy wykonawcy dzięki tym wskazówką - ja osobiście zaoszczedziłem trochę grosza i nerwów.

Po pierwsze ekipa powinna umieć (lepiej lub gorzej :D ) murować :p

Następna sprawa, ekipa powinna miec swoje narzędzia, od kielni, poziomicy, po zagęszczarkę (do ubijania piachu) i betoniarkę -spotkałem sie z ekipami którzy tego nie mieli- i koszt wypożyczenia obciążał inwestora... :evil:

Jedzmy dalej, ważna sprawa, porządna ekipa powinna mieć SWOJE szalunki (nieważne czy z desek, płyty osb czy metalowe) ale swoje - jeżeli ekipa nie ma szalunków wykonawca popłynie ładnych pare tys na szalunki!! (drewno jest drogie jak diabli)

Dobrze jak ekipa ma swoja budę,czyli schowek, nie musimy wtedy kupować garażu czy budowac jakiejś szopki którą pózniej musimy rozbierac (nastepne parę zł w kieszeni)

Równiez dobrze jak ekipa szanuje materiał- czyli tu mamy oszczędnosci z tytułu niezniszczonych pustaków, nieuszkodzonych cegieł, zabezpieczonego przed wilgocią cementu.. etc.. etc

Następna sprawa jezeli majster coś doradzi- nie, żeby naciągał na materiał, ale czasem coś doradził, czyli musi wykonac parę budynków żeby coś doradzić.

Fajnie jak ekipa ma własny samochód dostawczy (moze byc nawet stary żuk czy nyska-tak wiem takich juz nie ma :D ) bo pomimo tego ze sklepy dostarczają towar swoimi pojazdami, zawsze coś brakuje, a tak wtedy ekipa wsiada w busa i przywozi- a nie, czeka aż sklep przywiezie.

No i chyba ostania sprawa- porzadek na budowie wiadomo że budowa rządzi sie swoimi prawami, ale jak ekipa sprząta po sobie , np smieci wysypuje w jedno miejsce to sama sobie wystawia świadectwo!!

Reasumując przed wybraniem ekipy budowlanej,, jezdzijmy po budowach, pytajmy sie inwestorów co sądzą o swojej ekipie, patrzmy jak ekipy budują, a wtedy jak wspomniałem na poczatku, oszczędzimy trochę grosza i nie starcimy nerwów.

nie ta cena to bez materiału materiał to gdzies drugie tyle za m2

Cena ta dotyczy wełny czy styropianu? I czy zawiera także położenie tynku?

Sam właśnie rozglądam się za kimś do wykonania ocieplenia i elewacji, możecie kogoś polecić?

Druga sprawa o którą chciałem spytać to wykończenie schodów wew. betonowych. Myślałem o wykończeniu drewnem, tylko nie znam żadnego dobrego stoalarza.

Pozdro

nie ta cena to bez materiału materiał to gdzies drugie tyle za m2

Cena ta dotyczy wełny czy styropianu? I czy zawiera także położenie tynku?

Sam właśnie rozglądam się za kimś do wykonania ocieplenia i elewacji, możecie kogoś polecić?

Druga sprawa o którą chciałem spytać to wykończenie schodów wew. betonowych. Myślałem o wykończeniu drewnem, tylko nie znam żadnego dobrego stoalarza.

Pozdro

średnio fachowcy liczą sobie 30-50 zl za m2 położenia ocieplenia,jako że my niechcemy narazie kłaść baranka czylo kończymy na kleju to najtańszą ekipę jaką znaleźlśmy była za 28zl.jest to styropian,niewiem jak liczą za wełnę. co do cen samego materiału trzeba liczyć najmnie ok.40zl m2

Braliśmy cegłę na budowę z Kiełpina z firmy JUSMAR

Właściciel oszust! Nie polecam

Po kilku miesiącach proszenia o f-rę otrzymaliśmy ją, ale na kwotę niższą niż zakupiony towar. w dodatku nie oddał nam kaucji, którą kazał sobie zapłacić; piszę o kaucji za palety w kwocie 600 zł ! Nie odbiera tel. wykręca się jak tylko może

W internecie można znaleźć ogłoszenia klientów, którzy chcą sprzedać dług tej firmy; to mówi wszystko o firmie JUSTMAR z Kiełpina

Braliśmy cegłę na budowę z Kiełpina z firmy JUSMAR

Właściciel oszust! Nie polecam

Po kilku miesiącach proszenia o f-rę otrzymaliśmy ją, ale na kwotę niższą niż zakupiony towar. w dodatku nie oddał nam kaucji, którą kazał sobie zapłacić; piszę o kaucji za palety w kwocie 600 zł ! Nie odbiera tel. wykręca się jak tylko może

W internecie można znaleźć ogłoszenia klientów, którzy chcą sprzedać dług tej firmy; to mówi wszystko o firmie JUSTMAR z Kiełpina

to moze tak urzedem skarbowym postrasz to dziala

• 2 weeks później...

Witam

Ponizsza informacja moze sie przydać poszukujacym dobrej dachówki ceramicznej w dobrej cenie.

Cały czas bylem zdecydowany na Roben miedziany , głownie ze względu na cenę. Jednak na szczęście w ostatniej chwili zmienilem zdanie (po lekturze forum i opinii dekarza)

Zamówiłem dzisiaj dachówke ceramiczną Nelskamp Nibra F10 w kolorze miedzianym angobowanym.

Dachówka o klase lepsza od Roben miedziany(podwojne zamki, twarda, rowna, cieżka, nic nie obłazi jak w przypadku Roben miedziany, produkowana tylko i wyłącznie w Niemczech). Na forum ceramika Nelskamp ma same dobre opinie. Jeden z furomiczów na moją prosbe przesłal zdjęcia dachówki jak ją kładł i napisal, że jest to jego najlepszy wybór jesli chodzi o wybór materiałów na budowe domu.

http://www.nelskamp.de/pl/menue-links/struktura/produkcji/dachowka-nibra/dachowka-do-p-322askich-dachow-nibra-f-10-ue.html

Pozdro

Witam

Ponizsza informacja moze sie przydać poszukujacym dobrej dachówki ceramicznej w dobrej cenie.

Cały czas bylem zdecydowany na Roben miedziany , głownie ze względu na cenę. Jednak na szczęście w ostatniej chwili zmienilem zdanie (po lekturze forum i opinii dekarza)

Zamówiłem dzisiaj w madachu dachówke ceramiczną Nelskamp Nibra F10 w kolorze miedzianym angobowanym.

Dachówka o klase lepsza od Roben miedziany(podwojne zamki, twarda, rowna, cieżka, nic nie obłazi jak w przypadku Roben miedziany, produkowana tylko i wyłącznie w Niemczech). Na forum ceramika Nelskamp ma same dobre opinie. Jeden z furomiczów na moją prosbe przesłal zdjęcia dachówki jak ją kładł i napisal, że jest to jego najlepszy wybór jesli chodzi o wybór materiałów na budowe domu.

http://www.nelskamp.de/pl/menue-links/struktura/produkcji/dachowka-nibra/dachowka-do-p-322askich-dachow-nibra-f-10-ue.html

W chwili obecnej w madachu jest promocja na tą dachówkę. Wynegocjowałem super cene, 29,90 za m2, w innych regionach Polski znacznie drozej, ok 36-37zł.

Osoba z którą można wynegocjowac taki rabat to Pan Marcin:

tel. kom. 660 489 035

Madach jest jedynym przedstawicielem firmy Nelskamp w Zielonej Górze.

Pozdro

Cześć,

też mam Nelkampa ale nie jestem zadowolony z wykończenia dachu. np zakończenie gąsiorów a raczej ich brak i budowlańcy musieli uprawiać partyzankę żeby jako tako wyglądało...

jak dla mnie, to duuuży minus

PS sprawdź jeszcze możliwość zamówienia kominków wentylacyjnych bo my mamy czarną dachówkę i podobno tylko do takiego koloru można prawie idealnie dobrać kolor

3maj się

Witam

Zamówiłem dzisiaj w madachu dachówke ceramiczną Nelskamp Nibra F10 w kolorze miedzianym angobowanym.

W chwili obecnej w madachu jest promocja na tą dachówkę. Wynegocjowałem super cene, 29,90 za m2, w innych regionach Polski znacznie drozej, ok 36-37zł.

Osoba z którą można wynegocjowac taki rabat to Pan Marcin:

tel. kom. 660 489 035

Madach jest jedynym przedstawicielem firmy Nelskamp w Zielonej Górze.

Pozdro

Cześć,

też mam Nelkampa ale nie jestem zadowolony z wykończenia dachu. np zakończenie gąsiorów a raczej ich brak i budowlańcy musieli uprawiać partyzankę żeby jako tako wyglądało...

jak dla mnie, to duuuży minus

PS sprawdź jeszcze możliwość zamówienia kominków wentylacyjnych bo my mamy czarną dachówkę i podobno tylko do takiego koloru można prawie idealnie dobrać kolor

3maj się

widzialem na dachu tą dachówkę, nie zauwazyłem aby był jakis problem z gąsiarami. Mam nawet zdjęcia z duzym przyblizeniem i wszystko wygląda dobrze spasowane, zakończenia gąsiorów ładne. Kominek wentylacyjny mam zamówiony, w kolorze miedzianym.

Pozdrawiam

Witam

czy może Ktoś odpowiedzieć sprawa jest pilna!

Szukam ekipy do ocieplenia poddasza,

wełna 18 + 10 cm + folia, stelaż + regip + szpachlowanie połączeń

czy możecie kogoś polecić z okolic Zielonej Góry?

ile płaciliście za robociznę i dokładnie za co?

jakie są przybliżone koszty z materiałem?