Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Kaka76

Przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale przez kilka dni coś dziwnego działo się z naszym forum i niektórych postów po prostu nie było...

W sumie nie wiem co Tobie doradzić.

Ja mam dom jeszcze w fazie budowy (etap wykończeniowy), ale już ogrzewany. Też piec kondensacyjny.

Sytuacja jest taka:

Ściany zewnętrzne: Beton komórkowy 24 cm oraz 20 cm wełny.

W domu brak drzwi i sporo nieszczelności (ostatnio się okazało, że chyba będę reklamował okna, bo między ościeżnicę, a skrzydło okna mogę włożyć palec).

Zużycie dzienne gazu 20 - 25 m3. To się przekłada na jakieś 750 zł miesięcznie. Liczę, że po ostatecznym zamknięciu domu będzie sporo mniej. Ja ogrzewam 230 metrów. Większość podłogówka. Temp. w domu stała około 18 C. W trakcie budowy więcej nie trzeba.

Może spróbuj zapytać na wątku: Ile Wam gazu poszło w tym sezonie?

Pozdrawiam

Witam wszystkich budujacych.

My jestesmy juz po pierwszej zimie. Teraz zaczyna sie druga. Dom w Plotach. Wlasnie dostalismy rachunek za gaz od EWE. Powiedzieli, ze tak jest zawsze z nowymi domami. Oczywiscie doplata 1200 zl. Poza tym przez caly rok placilismy po 400 zl za gaz. Powiedzieli, ze to normalne, ze pierwsza zima etc. Mam nadzieje, ze teraz bedzie lepiej. Fakt, ze EWE jest droga w porownaniu do gazu ze Zgorzelca.Ma ktos jakies spostrzezenia nt. grzania? Jaka temperatura? My mamy ustawione na 20 w ciagu dnia i 19 na noc. Dom jakies 170 m2. Na dole jest ok, ale na gorze mogloby byc cieplej. Dogrzewamy sie kominkiem, bo jest rozprowadzenie na gore. Czekam na jakies sugestie innych forumowiczow.

Witam

Niestety musisz przygotowac sie na wysokie rachunki. Gaz nie jest tani. Mój domek ma pow uzytkowej 140m2. Jak na dworze jest ok -3 to przez dobę spali ok 12m3 gazu. (20stopni w domu) Sciany silka 24cm + styro 18cm, dach 20+5cm wełny , dodatkowo na suficie 35cm wełny. Okna z potrójnymi szybami, czyli dom dośc dobrze izolowany. Szkoda ze nie masz kominka z płaszczem wodnym. Trochę droga sprawa wykonania instalacji oraz droższy kominek ale koszty ogrzewania są o połowe niższe jak przy gazie. Grzeje kominkiem praktycznie codziennie, gazu obecnie nie zuzywam wcale. Jak wyjezdzam ustawiam piec na 19stopni. W grudniu zuzyje ok 2m przestrzenne drewna, tańszej brzozy. Za 300zł mam dobrze ogrzany domek i ciepłą wodę. A jak kupisz drewno do porabania to wyjdzie ok 200zł.

Warto dokonac termowizji budynku. Zrobiłem niedawno. Dowiedzialem sie ze mam bardzo dobrze izolowany budynek ale jednoczesnie znalazło się kilka miejsc gdzie wykonawcy popełnili bład i ciepło ucieka. Na wiosnę będę poprawiać te błędy.

Pozdrawiam

Jaki koszt termowizji w zielonej możecie kogoś polecić?

Witam

Płaciłem 200zł za dokonanie termowizji wszystkich pomieszczeń od wewnątrz bez robienia zdjęć. Zdjęcia są drogie, 100zł za 1szt. i tak naprawdę niepotrzebne. Chyba,ze mają być dowodem np. w walce z wykonawcą. Chodziłem z Panem z zeszytem i wszystkie niedoskonałości zapisywałem i rysowałem w zeszycie.

U mnie robił miły Pan: Energbud Firma Usługowa mgr inż. Piotr Szczotka

Pozdrawiam

witam wszystkich po dosc drugiej przerwie

mam pytanko i prosbe do wszystkich jesli mozecie polecic jakies okna z okolic zielonej to bardzo prosze , wiem ze tez watek byl poruszanay wczesniej i pospisywalem wszystkie namiary ale gdyby ktos mial jakies nowe doswiadczenie to bardzo prosze o odp na forum albo na priva

a druga sprawa to ocieplene budynku- dopiero co skonczylismy fundamenty (fajnie bo udalo nam sie przed sniegiem) a juz mamy kontrakt od naszego wykonawcy na wykonczenie do stanu deweloperskiego i jako ze na forum jest duzo osób juz po tych przejsciach chcialbym sie zapytac czy ocieplenie poddasza welną 25cm i budynku 12cm styropianu to dobrze, standard czy za malo???proszeo wasze opinie

pozdrawiam

witam wszystkich po dosc drugiej przerwie

mam pytanko i prosbe do wszystkich jesli mozecie polecic jakies okna z okolic zielonej to bardzo prosze , wiem ze tez watek byl poruszanay wczesniej i pospisywalem wszystkie namiary ale gdyby ktos mial jakies nowe doswiadczenie to bardzo prosze o odp na forum albo na priva

a druga sprawa to ocieplene budynku- dopiero co skonczylismy fundamenty (fajnie bo udalo nam sie przed sniegiem) a juz mamy kontrakt od naszego wykonawcy na wykonczenie do stanu deweloperskiego i jako ze na forum jest duzo osób juz po tych przejsciach chcialbym sie zapytac czy ocieplenie poddasza welną 25cm i budynku 12cm styropianu to dobrze, standard czy za malo???proszeo wasze opinie

pozdrawiam

25cm wełny i 12cm styro (dla cegły o szer 25cm) to standard. Nie żałuj na ociepleniu. Daj przynajmniej 15cm styro (u mnie 18cm) o dobrych parametrach (lambda min 0.04 W/mk) a na poddasze daj ile się da. U mnie np. jest pod dachem na całej powierzchni 20 + 5 cm i dodatkowo na całym suficie podwieszanym 20+15cm. Wełna rockwool toprock i superrock o najlepszych parametrach lambda =0,035 W/mk. Styro i wełna nie są drogie, warto dać jak najwięcej.

pozdro

Witam,

Mam do odsprzedania 2100 kg cementu portlandzkiego. Teraz go nie wykorzystam a na wiosne będzie już chyba za stary. Gdyby ktoś był zainteresowany tanio odsprzedam. Proszę o kontakt na adres e-mail: [email protected]

Cement znajduje się na Chynowie.

Pozdrawiam Marta P.

Witam

Szukam dobrego parciekarza. Mam połozony parkiet debowy w salonie, niestety został źle wykonany i trzeba na nowo zeszlifowac i zaolejować. Przy okazji przestrzegam przed amatorami z http://www.decor-parkiety.pl. Gdyby ktoś chciał się dowiedzieć szczegółów co się wydarzyło zapraszam na priv

Pozdrawiam

Hugo

witam

mam pytanko odnonie tynków wewnétrznych; jaki sa waszym zdaniem najlepsze? i na jakie sie decydujecie ze wzgledu na przenikalnosc, pochlanianie wilgoci, akumulacyjnosc ciepla itp?? prosze o rady, my dostalismy propozycjeod naszych fachowcow wykonczenia do stanu deweloperskiego i oni zaproponowali tynki gipsowe, ale niektorzy znajomi nam je odradzaja-ze lepsze sa tradycyjne.......co o tym myslicie???

pozdro

witam

... i oni zaproponowali tynki gipsowe, ale niektorzy znajomi nam je odradzaja-ze lepsze sa tradycyjne.......co o tym myslicie???

pozdro

A ja myślę, że jeszcze inni znajomi szczególnie polecą Tobie tynki gipsowe. Pamiętaj, gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania... Niestety sam musisz zdecydować. Ja mam gipsowe i nie czuję specjalnego dyskomfortu. Szczególnie, że ekipa z domku obok (murarze) strasznie kręciła nosami jak zobaczyli worki z gipsem przed moim domem, a jak tynki były nakładane to niemal pół dnia, każdego dnia, siedzieli u mnie i patrzyli ekipie na ręce, chyba po to żeby nauczyć się je kłaść... Nie wiem czy jest jakaś różnica w sposobie wykonania... :)

Pozdrawiam

macst

witam

dziekuje za odp

ostatnio dostaliśmy umowe z różnymi zalącznikami od EWE na gaz i jest dla nas troche niejasnosci, musimy tam do nich przedzwonic i popytac troche

Ale też czytałem wczesniej dyskusje na temat ogrzewania i czy moglibyscie nam podpowiedziec w sprawie zrobienia polączenia gazowego, bo jesli chodzi o płatności to musimy zaplacic 1600zl za podłaczenie + opłata za szafkę + opłata za aktualną mapkę i jest tam jeszcze taki punkt mówiacy ze ostateczna cena zostanie ustalona na koniec w zależnosci od dlugości połączenia a jak to było u Was??? jesli chodzi o szfkę to na początku pisze ze szfka będzie na granicy działki z głównym zaworem i licznikiem a w dalszej częsci jest mowa o skrzynce na budynku , jak rozmawialismy z kolesiami z EWE gdy robili siec na sasiednich dzialkach to mowili ze jak budynku nie ma to ma co sie starac o gaz bo skrzynka jest na budynku. IU nas narazie sa tylko fundamenty ale jak wszystko bedzie szło po naszej myśli to do Wakacji chcemy zrobic stan surowy a do konca roku zamknąc i zaczac wykanczac zeby do kwietnia-maja 2012 miec stan deweloperski takze ogrzewac bedziemy dopiero na zime 2012-2013 roku. mozecie nam doradzic co w naszym przypadku zrobic z gazem?? czy teraz podpisywac umowe czy poczekac ??? a co jak sie nie korzysta z gazu? jest jakas wtedy oplata za to ze sie ten gaz ma??i co z tymi skrzynkami??? bardzo prosimy o rady i podpowiedzi

pozdrawiam i zycze szczesliwego Nowego Roku

witam

dziekuje za odp

ostatnio dostaliśmy umowe z różnymi zalącznikami od EWE na gaz i jest dla nas troche niejasnosci, musimy tam do nich przedzwonic i popytac troche

Ale też czytałem wczesniej dyskusje na temat ogrzewania i czy moglibyscie nam podpowiedziec w sprawie zrobienia polączenia gazowego, bo jesli chodzi o płatności to musimy zaplacic 1600zl za podłaczenie + opłata za szafkę + opłata za aktualną mapkę i jest tam jeszcze taki punkt mówiacy ze ostateczna cena zostanie ustalona na koniec w zależnosci od dlugości połączenia a jak to było u Was??? jesli chodzi o szfkę to na początku pisze ze szfka będzie na granicy działki z głównym zaworem i licznikiem a w dalszej częsci jest mowa o skrzynce na budynku , jak rozmawialismy z kolesiami z EWE gdy robili siec na sasiednich dzialkach to mowili ze jak budynku nie ma to ma co sie starac o gaz bo skrzynka jest na budynku. IU nas narazie sa tylko fundamenty ale jak wszystko bedzie szło po naszej myśli to do Wakacji chcemy zrobic stan surowy a do konca roku zamknąc i zaczac wykanczac zeby do kwietnia-maja 2012 miec stan deweloperski takze ogrzewac bedziemy dopiero na zime 2012-2013 roku. mozecie nam doradzic co w naszym przypadku zrobic z gazem?? czy teraz podpisywac umowe czy poczekac ??? a co jak sie nie korzysta z gazu? jest jakas wtedy oplata za to ze sie ten gaz ma??i co z tymi skrzynkami??? bardzo prosimy o rady i podpowiedzi

pozdrawiam i zycze szczesliwego Nowego Roku

Umowe na gaz mozesz podpsiac przed postawieniem budynku. Niemniej jednak ja bym sie nie spieszył. Po pierwsze bedziesz płacić abonament (w EWE pewnie niewiele10-20zł miesiecznie) bez względu na zuzycie gazu. Po drugie podczas budowy łatwo mozna uszkodzic skrzynke będaca na granicy działki. Najlepiej dowiedzieć sie ile czasu trwa wykonanie przylacza i o ten czas wystapić wcześniej o wykonanie przyłacza. Pamietac nalezy o waznosci warunków przyłaczeniowych. jak minie czaqs (w PGNIG 1 rok) to czas na wykonanie przyłacza wydłuzy sie o czas na uzyskanie nowych warunków przylaczeniowych.

Pozdrawiam

Umowe na gaz mozesz podpsiac przed postawieniem budynku. Niemniej jednak ja bym sie nie spieszył. Po pierwsze bedziesz płacić abonament (w EWE pewnie niewiele10-20zł miesiecznie) bez względu na zuzycie gazu. Po drugie podczas budowy łatwo mozna uszkodzic skrzynke będaca na granicy działki. Najlepiej dowiedzieć sie ile czasu trwa wykonanie przylacza i o ten czas wystapić wcześniej o wykonanie przyłacza. Pamietac nalezy o waznosci warunków przyłaczeniowych. jak minie czaqs (w PGNIG 1 rok) to czas na wykonanie przyłacza wydłuzy sie o czas na uzyskanie nowych warunków przylaczeniowych.

Pozdrawiam

witam

dzieki HUGO mam takie pytanko do Ciebie; czy Ty masz gaz z EWE??

ja dzisiaj dzwonilem do EWE o toczego sie dowiedziałem;

-pani z którą rozmawiałem powiedziała ze najlepiej teraz odesłać podpisaną umowe bo mogą mnie nie uwzględnic w projektowaniu sieci i pożniej bedzie problem, a planują zrobić połączenie w pazdzierniku tego roku i wtedy bede mial pol roku na zrobienie wewnętrznej instalacji i rozpoczęcie korzystania z gazu(niestety zapomnialem zapytac cobedzie jak nie zaczne korzyystac po poł roku)

- nastepna sprawa to co jak bedzie jakies opoznienie w budowaniu i pracach wykonczeniowych i nie bede gotowy na korzystanie z gazu jak zrobią podłączenie- do mi Pani powiedziała ze przed zrobieniem indywidualnego połączenia oni przedzwonią i sie zapytaja jak sie przedstawia sytuacja z budową i jak nie bedziemy jeszcze gotowi na odbiór gazu to bedzie można przelożyc podlączenie na wionę 2012

Mam jeszcze jedno pytanko Hugo ; co jak nie zacznę korzystacpo pól roku bo o to zapomniałem dopytac ??/ i co to jest ten abonament co pisałes??? tojak sie nie korzysta??? bardzo prosze o odpi jak możesz to odnies sie do tego co mi powiedzieli w EWE

pozdrawiam

witam

dzieki HUGO mam takie pytanko do Ciebie; czy Ty masz gaz z EWE??

ja dzisiaj dzwonilem do EWE o toczego sie dowiedziałem;

-pani z którą rozmawiałem powiedziała ze najlepiej teraz odesłać podpisaną umowe bo mogą mnie nie uwzględnic w projektowaniu sieci i pożniej bedzie problem, a planują zrobić połączenie w pazdzierniku tego roku i wtedy bede mial pol roku na zrobienie wewnętrznej instalacji i rozpoczęcie korzystania z gazu(niestety zapomnialem zapytac cobedzie jak nie zaczne korzyystac po poł roku)

- nastepna sprawa to co jak bedzie jakies opoznienie w budowaniu i pracach wykonczeniowych i nie bede gotowy na korzystanie z gazu jak zrobią podłączenie- do mi Pani powiedziała ze przed zrobieniem indywidualnego połączenia oni przedzwonią i sie zapytaja jak sie przedstawia sytuacja z budową i jak nie bedziemy jeszcze gotowi na odbiór gazu to bedzie można przelożyc podlączenie na wionę 2012

Mam jeszcze jedno pytanko Hugo ; co jak nie zacznę korzystacpo pól roku bo o to zapomniałem dopytac ??/ i co to jest ten abonament co pisałes??? tojak sie nie korzysta??? bardzo prosze o odpi jak możesz to odnies sie do tego co mi powiedzieli w EWE

pozdrawiam

witam

z tego co piszesz w EWE panuja zupełnie inne procedury, więc niewiele Ci moge pomóc. mam doswiadczenia PGNIG. Proponuje zapytac się o wszystko Pania z EWE, jakie opłaty będziesz ponosić, od kiedy itd. Wtedy zdecydujesz. U mnie np. gazu nie chcieli puscic jak nie miałem przylacza do domu, nie miałem opinii kominiarskiej itd. Dopiero jak wszystko wykonałem, miałem wszystkie papiery wtedy puscicli gaz i od czasu puiszczenia gazu płace abonament.

Zrób tak jak mówi Pani a będzie na pewno dobrze.

Pozdrawiam