Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

witam

z tego co piszesz w EWE panuja zupełnie inne procedury, więc niewiele Ci moge pomóc. mam doswiadczenia PGNIG. Proponuje zapytac się o wszystko Pania z EWE, jakie opłaty będziesz ponosić, od kiedy itd. Wtedy zdecydujesz. U mnie np. gazu nie chcieli puscic jak nie miałem przylacza do domu, nie miałem opinii kominiarskiej itd. Dopiero jak wszystko wykonałem, miałem wszystkie papiery wtedy puscicli gaz i od czasu puiszczenia gazu płace abonament.

Zrób tak jak mówi Pani a będzie na pewno dobrze.

Pozdrawiam

dziekuje bardzo

pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

dziekuje za odp

ostatnio dostaliśmy umowe z różnymi zalącznikami od EWE na gaz i jest dla nas troche niejasnosci, musimy tam do nich przedzwonic i popytac troche

Ale też czytałem wczesniej dyskusje na temat ogrzewania i czy moglibyscie nam podpowiedziec w sprawie zrobienia polączenia gazowego, bo jesli chodzi o płatności to musimy zaplacic 1600zl za podłaczenie + opłata za szafkę + opłata za aktualną mapkę i jest tam jeszcze taki punkt mówiacy ze ostateczna cena zostanie ustalona na koniec w zależnosci od dlugości połączenia a jak to było u Was??? jesli chodzi o szfkę to na początku pisze ze szfka będzie na granicy działki z głównym zaworem i licznikiem a w dalszej częsci jest mowa o skrzynce na budynku , jak rozmawialismy z kolesiami z EWE gdy robili siec na sasiednich dzialkach to mowili ze jak budynku nie ma to ma co sie starac o gaz bo skrzynka jest na budynku. IU nas narazie sa tylko fundamenty ale jak wszystko bedzie szło po naszej myśli to do Wakacji chcemy zrobic stan surowy a do konca roku zamknąc i zaczac wykanczac zeby do kwietnia-maja 2012 miec stan deweloperski takze ogrzewac bedziemy dopiero na zime 2012-2013 roku. mozecie nam doradzic co w naszym przypadku zrobic z gazem?? czy teraz podpisywac umowe czy poczekac ??? a co jak sie nie korzysta z gazu? jest jakas wtedy oplata za to ze sie ten gaz ma??i co z tymi skrzynkami??? bardzo prosimy o rady i podpowiedzi

pozdrawiam i zycze szczesliwego Nowego Roku

my mamy gaz z ewe.

z tego co pamietam to podpisalismy umowe na jakies pol roku przed palnowana robota wykonczeniowa.

po podpisaniu masz 6 m-cy na korzystanie, pozniej sa jakies kary, ale dokladnie nie wiem, bo nie mialam tego problemu.

pewnie naliczaja tylko jakies koszty za przesyl.

jesli chodzi o skrzynke, to masz dwa wyjscia

albo powiesic skrzynke na domu ( ale musi byc dom), albo postawic na granicy domu, najczesciej obok smietnika (my tak mamy).

pamietam ze panowie zrobili nam podlaczenie do skrzynki a juz dalsze prace to we wlasnym zakresie (chyba, jak cos myle to zapytam sie meza).

tak czy siak gaz z EWE mamy drozszy niz z PGNIG, bo EWE kupuje gaz ze Zgorzelca.

z podlaczeniem nie warto sie spieszyc, bo skoro na sasiedniej dzialce jest gaz to i u ciebie bedzie.

my mamy gaz z ewe.

z tego co pamietam to podpisalismy umowe na jakies pol roku przed palnowana robota wykonczeniowa.

po podpisaniu masz 6 m-cy na korzystanie, pozniej sa jakies kary, ale dokladnie nie wiem, bo nie mialam tego problemu.

pewnie naliczaja tylko jakies koszty za przesyl.

jesli chodzi o skrzynke, to masz dwa wyjscia

albo powiesic skrzynke na domu ( ale musi byc dom), albo postawic na granicy domu, najczesciej obok smietnika (my tak mamy).

pamietam ze panowie zrobili nam podlaczenie do skrzynki a juz dalsze prace to we wlasnym zakresie (chyba, jak cos myle to zapytam sie meza).

tak czy siak gaz z EWE mamy drozszy niz z PGNIG, bo EWE kupuje gaz ze Zgorzelca.

z podlaczeniem nie warto sie spieszyc, bo skoro na sasiedniej dzialce jest gaz to i u ciebie bedzie.

dzieki kaka76

pozdrawiam

[

witam

namiary na dwóch studniarzy

1. Leszek-603059796 180zl/m

2. Wrocław- 698826372 100zl/m + 100zl za dojazd

pozdro

pytajcie sie tylko czego dotyczy cena, przede wszystkim jakie stosują rury i o jakiej srednicy (najlepiej PCV wysokocisnieniowe o srednicy 160mm - nie polecam 110mm)

ja placilem 180zł/m za 160mm wysokocisnieniową 2 lata temu

pozdrawiam

Witam wszystkich.

A czy ktoś z Was może wie gdzie dostanę jakieś stare płyty chodnikowe? Muszę sobie je poukładać przed garażem, bo póki co ziemia grząska i nie mam gdzie parkować. Docelowo oczywiście będzie jakaś kostka, ale to dopiero po tym jak UM zdecyduje się zbudować u nas kanalizację... A to może potrwać... :)

Pozdrawiam

macst

Witam wszystkich.

A czy ktoś z Was może wie gdzie dostanę jakieś stare płyty chodnikowe? Muszę sobie je poukładać przed garażem, bo póki co ziemia grząska i nie mam gdzie parkować. Docelowo oczywiście będzie jakaś kostka, ale to dopiero po tym jak UM zdecyduje się zbudować u nas kanalizację... A to może potrwać... :)

Pozdrawiam

macst

Chyba najlepiej jest wyprowadzić sobie od razu rury poza podjazd (gotowe podłączenie pod przyszłą kanalizację) i wtedy położyć docelową kostkę. Jest to oszczędność i czasu i pieniędzy, bo nie trzeba nic "tymczasowego" robić. A jak znam życie to jakoś tak wychodzi, że prowizorki pozostają najdłużej ;). Ja sobie przygotowałem na etapie budowy przyłącza (w miejsca gdzie nie będzie kostki) i jak będzie robiona kanalizacja to tylko się do niej podłączę.

Hej Tristan.

Rury i przyłącza mam już powyprowadzane wszystkie. Ale nie robię jeszcze płotu od ulicy, bo raz, że Urząd Miasta wymyślił, że chce nam zabrać po 1 metrze działki (za wąska droga wg nowych przepisów), a dwa na bank docelowe ogrodzenie ulegnie uszkodzeniu przez ekipę od kanalizacji. Niby mają ruszyć w marcu/kwietniu, ale to już słyszę od kiedy kupiłem działkę.

Tak więc teren przed domem jeszcze nie jest zagospodarowany, a już parkować nie ma gdzie, bo sąsiedzi mają pomału pretensje, że ja i moi budowlańcy parkujemy przed Ich domami. U mnie się nie da bo ekipy do budów z naprzeciwka przyjeżdżają szybciej. :)

Pozdrawiam

macst

Niestety woda z wywierconej (po dłuuugim czasie) studni zawiera za dużo żelaza i manganu :-( Przekroczenie normy 3-krotne. Nie mamy zbytniego pola manewru, trzeba będzie zamontować dodatkowo urządzenie odżelaziające i w związku z tym kilka pytań:

1. Czy ktoś z Forumowiczów ma zamontowane i używa urządzenia odżelaziające? Prosiłbym o opinie z użytkowania, ewentualnie sugestie co do firmy lub typu urządzenia (wiem, że są różne rodzaje złóż)?

2. Czy ma ktoś namiar na sprawdzoną, uczciwą firmę, która za niezbyt duże pieniądze podejmie się instalacji w okolicach Zielonej Góry. Co prawda instalacji podjąłby się zapewne nasz studniarz, polecany na forum Pan Leszek, ale my nie mamy do Niego szczęścia. Podłączanie wody do domu trwa od listopada.

Pozdrawiam