Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowa, w temacie budowy także, więc wybaczcie być może idiotyczne pytania...

Ale: do dokumentacji o przyłącze wody potrzebuję "mapę do celów projektowych", potrzebuję tez mapy na której architekt wrysuje mój dom... o co mam prosić w wydziale geodezji, bo jak pytam o mapę do celów projektowych, to stukają się w czoło i czuję się jak idiotka... pomocy, pliss...

Drugie pytanie: jesteś my tuz przed zakupem projektu. Potrzebuję namiarów na firmę, która naprawdę solidnie wykona fundament pod dom. To ważne, gdyż dom będzie w technologii prefabrykowanej, wszelkie fuszerki są tu niedopuszczalne...

Dzięki

Nie w wydziele geodezji tylko u geodety. usluga platna oczywiscie, jak wszystko.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,planuje w tym roku rozpocząć budowę w Płotach .Mój projekt to WB-3149 .Aktualnie papierologia w trakcie i planowanie wszystkiego.Zamierzam budować z Silki,czy ktoś już przerabiał ten materiał?gdzie można kupić najtaniej? Czy ktoś może polecić dobrego kierbuda? Pzdr wszystkich budujących z okolic ZG.

• 2 weeks później...
witam wszystkich

mam pytanko do forumowiczów; czy znacie jakies firmy ochroniarskie z okolic Zielonej Góry i ile ich uslugi kosztują??? chodzi mi o ochrone domu

pozdrawiam

wszystko zalezy od zakresu.

ceny w zielonej i okolicach ksztaltuja sie na poziomie 50-100 zl za obiekt.

ja korzystam z hertza i jestem zadowolona.

mam jeden falszywy alarm w miesiacu gratis.

witam wszystkich

mam pytanko do bardziej doświadczonych budowniczych:

na koniec sierpnia jest planowany koniec prac przy stanie surowym czy można od razu lecieć z elektryką i tynkami wewnętrznymi (tzn jakis miesiąć póżniej) ???coś kiedyś obiło mi sie o uszy ze tak szybko tynkować to nie za dobrze, co o tym myślicie ???i jak Wy robiliście u siebie??

pozdro

witam wszystkich

na koniec sierpnia jest planowany koniec prac przy stanie surowym czy można od razu lecieć z elektryką i tynkami wewnętrznymi (tzn jakis miesiąć póżniej) ???coś kiedyś obiło mi sie o uszy ze tak szybko tynkować to nie za dobrze, co o tym myślicie ???i jak Wy robiliście u siebie??

pozdro

Hej.Wiadomo ze mury musza ,,wyschnac oddychac,, budynek osiada i bedzie dlugo osiadal.Im dluzej niebedzie tynku tym lepiej dla domu.Zrob elektryke(w peszlu najlepiej)pozniej posadzke itp

Witam

Proszę o polecenie solidnej ekipy do wykonania ogrodzenia z siatki na podmurówce betonowej (takie zwykłe ogrodzenie z zielonej siatki). Chodzi o wykonanie około 120mb w okolicach Zielonej Góry. Ile może wynosić koszt robocizny?

Dziękuję i pozdrawiam

• 2 weeks później...
zamierzam zamówić szambo betonowe 10 m3 z okolic Radomia - są o ok 1500 zł tańsze. Jednak dobrze byłoby zamówić kilka (2,3) aby zmniejszyć koszty transportu. Jak by ktoś reflektował to proszę pisać na priv. Ja jestem z okolic Nowej Soli

No to się spóźniłeś :( Ja niedawno właśnie nabyłem szambo z oklic Radomia (budowa w Otyniu).

witam wszystkich

pozdro

Jak ci się spieszy to elektrykę mozesz robić już teraz ( i wszystkie instalacje kablowe). Okna rozumiem już są bo lepiej mieć budynek zamknięty przed tynkami. Tynkować też można ( pękniecia będą na 100%), albo odczekać 2-3 miesiące ( pewnie też gdzie niegdzie będzie pękać ale już mniej). Moim zdaniem to najlepiej aby budynek w stanie surowym zamkniętym przestał zimę i reszta prac w następnym roku na wiosnę. Oczywiście jak czas jest ważny to ta opcja odpada. Z własnego (niedawnego) doświadczenia polecam też zrobienie co i wody po tynkach ( nic nie zostanie uszkodzone podczas tynkowania). Posadzki oczywiście na koniec, ponieważ muszą one posiadać dylatację od ścian (cały czas posadzka pracuje). Nie wiem dla czego niektórzy robią posadzki prze tynkowaniem, ale w praktyce to pewnie będą z tym problemy w przyszłości.