Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

Czy w tej okolicy nikt nie buduje?

Takie piękne tereny ! Jak przejeżdżam przez okolice Bielska Białej widzę dużo pięknych domków.

Jest też sporo składów budowlanych?

Można sobie pomóc korzystając z doświadczeń.

W terenie górzystym buduje się inaczej.

Prawdziwe zyski z takich wymian są dopiero w ramach grup

regionalnych.

Przecież nie zatrudnię tynkarzy z Trójmiasta, bo policzą sobie za rozłąkę i dopiero to będzie koszt !!!

Budowniczowie -Grupa Beskidzka -odezwijcie się!

Pozdrowionka

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słupki lane betonowe, między nimi lane betonowe murki... Na równym w miarę się to trzyma, ale na pochyłościach przez lata ziemia pod niektórymi murkami się wypłukała, czy też opadła... W wyniku tego niektóre murki pękły i opadły, a pod innymi zrobił się prześwit. Ale większa część przetrwała! :smile:

W tym terenie bardzo powszechne są drenaże.

Wszędzie,gdzie woda spływa należy zrobić drenaż, a wodę z tego odprowadza się rurą (sąsiedzi mają plastikowe - są podobno tanie)wkopaną pod murkiem.

Sama tego jeszcze nie robiłam. Narazie się zagospodarowuję.

Mam działkę z domem w stanie surowym - otwartym.

Taki kupiłam i teraz wykańczam. Dren podobno mam z jednej strony domu.

Ważniejsze dla mnie jest zamknięcie budynku.

Dla otoczenia narazie zrobiłam pod siatką szpaler z sosenek, świerków i tui.Zasadziłam też irgę oraz dwa rodzaje berberysu oraz bukszpan. Chcę zrobić żywopłot mieszany - nie lubię monotonii.

Mam też 2 -słownie dwa drzewka owocowe.

Pozdrowionka!

Noe właśnie, ta woda opadowa to zmora. Na razie (zamykam stan surowy) mam odrenowany dom, a rury drenażowe są wyprowadzone poniżej - na moją działkę. Jak pada, to wali tamtędy dużo wody. Docelowo, będę musiał coś z tą wodą zrobić, ale co? Mogę odprowadzić do strumyka, ale na to teoretycznie trzeba pozwolenia. Niestety nie ma w okolicy kanalizacji burzowej ani rowu melioracyjnego. Chyba będę musiał to jakoś rozsączyć?

Acha! Jeszcze jedno !

Mnie tak zalewa woda sąsiada powyżej.

Poniżej mojej działki jest jak ja to nazywam rzeka-smródka czyli rodzaj ścieku.

Powinna się tam znależć tylko deszczówka z góry (wzdłuż drogi)

ale niestety tak nie jest.

W ciągu najbliższych kilku lat mają zrobić kanalizację - to może się poprawi.

Jesteśmy na podobnym etapie budowy. Może podzielisz się doświadczeniami.

Np gdzie zaopatrujesz się w materiały budowlane?

Jak zrobiłeś opaskę wokół domu, bo pewno też masz glebę gliniastą?

Gdzie tanio kupić kamień rzeczny - wymyśliłam sobie murek suchy z takiego kamienia.

Kryty zbiornik na deszczówkę, chcę u siebie zrobić. Będzie służył nie tylko do podlewania ogrodu, ale także do spłukiwania toalety. To nie jest wielki koszt, trzeba tylko skombinować (kupić) zbiornik, pompę. Podłączamy to do kibelka i łączymy z instalacją wodną trójnogiem, któy w przypadku braku deszczówki w zbiorniku umożliwia dopływ do kibelka normalnej wody. Takie rozwiązania sprawują się ponoć dobrze także i w zimie, tylko trzeba odpowiednio głęboko zakopać zbiornik i rury.

Z tym, że w zasadzie można w ten sposób wykorzystywać wodę zebraną z dachu, a nie ze spływu powierzchniowego.

Ja buduję w Kozach, na stokach Hrobaczej Łąki, więc wychodzi mi, że Międzybrodzie to po pdrugiej stronie :smile:

On 2002-07-01 13:05, engi wrote:

Np gdzie zaopatrujesz się w materiały budowlane?

Jak zrobiłeś opaskę wokół domu, bo pewno też masz glebę gliniastą?

Gdzie tanio kupić kamień rzeczny - wymyśliłam sobie murek suchy z takiego kamienia.

Kłopot jest w tym, że mieszkam na stałe w Warszawie i nie bardzo mogę zająć się samodzielnie zaopatrzeniem w materiały. mam opłaconego głównego wykonawcę, którry na tym etapie kupuje w różnych składach w okolicy. Ale nie waham się brać materiałów z całej Polski, bo transport nie jest drogi. Np. dachówkę chyba wezmę z Warszawy, bo mi dają duży rabat :smile:

Opaska wokół domu jest ze żwiru na poziomie fundamentów z wyprowadzeniem rurą poniżej na działkę. Na poziomie gruntu też będzie żwirowa, ale dokończę ją przy kładzeniu dachu i rynien. Wtedy zrobię odprowadzenie wody opadowe wokół domu.

Nie wiem, gdzie można kupić kamień rzeczny. Przyznaję, że trochę kamienia wziąłem z rzeki (na taras u rodziny), ale nie widziałem nigdzie w sprzedaży. A nie masz kamieni na działce?

Ja też nie mieszkam na miejscu. (100km od Międzybrodzia)

Nie mam wykonawcy na całość, wynajmuję ekipy do poszczególnych etapów.

Jeśli chodzi o kamień- może Ci umknęło, że kupiliśmy dom w stanie surowym właściwie otwartym, więc nie my robiliśmy wykopy.

Z tego co teraz przekopujemy przy zagospodarowaniu ogrodu-wystarczy na mały skalniak.

Mój murek ma w planie ok.12mb !!!