Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam wszystkich Ja rozpoczynam budowę w Żywcu jestem na etapie projektu indywidualnego ( spory spadek na działce więc ciężko coś dobrać gotowego) Dom ok 160m2 + piwnice Większość robót będę wykonywał sam

Prowadzę również firmę budowlaną zajmującą się tynkami maszynowymi. Z racji tej działalności (ok 15 lat doświadczenia) chętnie mogę komuś polecić jakieś firmy wykonawcze z którymi współpracuję (od dziury w ziemi do oddania budynku) Również jeśli ktoś potrzebuje atrakcyjnie kupić materiały budowlane to mogę polecić hurtownie które za bardzo nie zdzierają:)

Witam wszystkich. W maju zaczynam budowę na granicy Bielsko Janowice. Szukam kierownika budowy.

Czy ktoś może polecić kogoś znającego się na rzeczy nie tylko do robienia wpisów w dzienniku?

I jeszcze jedna rzecz gdzie kupowaliście beton, bloczki szalunkowe, kruszywa i stal?

Dziękuję za informacje :)

Witajcie po długiej przerwie. Szukam ekipy do elewacji zewnętrznej, dom jest ocieplony i zrobiony na szaro. Teraz tylko tynk akrylowy. Macie kogoś godnego polecenia, bardzo proszę o inf na priv, no i jeszcze jakieś wytyczne odnośnie cen. Robocizna samego tynku, bo materiał mam swój. Pozdrawiam wiosennie :)

Witajcie po długiej przerwie. Szukam ekipy do elewacji zewnętrznej, dom jest ocieplony i zrobiony na szaro. Teraz tylko tynk akrylowy. Macie kogoś godnego polecenia, bardzo proszę o inf na priv, no i jeszcze jakieś wytyczne odnośnie cen. Robocizna samego tynku, bo materiał mam swój. Pozdrawiam wiosennie :)

Też mnie to czeka. 10zł-m położenie tynku- robocizna, tyle mi ostatnio powiedział ociepleniowiec..

Emisb, cena robi wrażenie. Jesienią 2012 przymierzaliśmy się do tynku, fachowiec krzyknął sobie 15 zł za robociznę, fakt, ma bardzo dobre opinie, ale mu podziękowałam. Dwie inne ekipy tak 13 zł po negocjacjach. Koniec końców przesunęliśmy tynki na wiosnę, a te ekipy nie odbierają już telefonów, chyba się firmy zwinęły. A możesz mi posłać namiary na tego ociepleniowca? Z góry wielkie dzięki :)

Różnica w cenie bierze się stąd że ten za 10 złoty po prostu położy akryl i zatrze Natomiast np moi znajomi którzy biorą 15-16 szpachlują jeszcze raz klejem na brzytwę ,szlifują i i dopiero akryl W efekcie nie ma problemu że jak słoneczko przyświeci to widać każde łączenie płyt Oczywiście jeśli już jest zrobione perfekt to za sam akryl okolice 10-12

Różnica w cenie bierze się stąd że ten za 10 złoty po prostu położy akryl i zatrze Natomiast np moi znajomi którzy biorą 15-16 szpachlują jeszcze raz klejem na brzytwę ,szlifują i i dopiero akryl W efekcie nie ma problemu że jak słoneczko przyświeci to widać każde łączenie płyt Oczywiście jeśli już jest zrobione perfekt to za sam akryl okolice 10-12

U mnie teoretycznie już jest zrobione perfekt, robił tata budowlaniec z kolegą tynkarzem. Choć znając życie znalazłby się taki, który dostrzeże niedociągnięcia. Podaj proszę namiary na tych swoich znajomych.

Jedna sprawa to gładka powierzchnia pod tynkiem. A druga to jak nie masz płyt kładzionych na zakładkę to jest duża szansa że łączenia w pewnych okolicznościach będą widoczne.

Płyty na zakładkę nie mają tu nic do tego. Po prostu 90% firm jedzie na szybkości na raz klej od razu akryl i kasa.Mało kto robi przerwę na wyschnięcie kleju ( a powinien schnąć kilka tygodni) nie mówię już o podwójnym szpachlowaniu (odpowiednia warstwa kleju) czy podwójnym siatkowaniu w newralgicznych miejscach.W ładny słoneczny dzień można sobie takie elewacje pooglądać i naprawdę widać różnice.

Co do tel napisz na PW to podeśle