xtr 01.06.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Witam,Ponawiam moje ogłoszenie:Mam do sprzedania słup drewniany, skrzynkę elektryczną oraz jakieś 40metrów kabla przyłączeniowego. Za całość chciałbym 300zł. Odbiór własny w jasienicy.Gdyby ktoś był zainteresowany to proszę o info na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtr 01.06.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Ostatnio Porta drzwi się ostro reklamuje wobec czego chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami z tą firmą. Wraz z żoną nakręciliśmy się na drzwi tej firmy więc pojechaliśmy do Pszczyny do Kronodom, który jest dystrybutorem Porty. Wszystko pięknie i wspaniale, doszliśmy do negocjacji ceny, Kronodom trochę nam zszedł z ceny, ale nie na tyle żeby nas to satysfakcjonowało. Chcieliśmy żeby zeszli z cenami do poziomu w jakich sprzedają te same drzwi NA SWOICH WŁASNYCH AUKCJACH ALLEGRO, ale zostaliśmy poinformowani że na allegro to są "końcówki serii" w "pojedyńczych ilościach" i "generalnie z defektami" (takich informacji na aukcji nie było, więc gdzieś ktoś się mijał z prawdą). Ponieważ nie mogliśmy się dogadać co do ceny, podziękowaliśmy i udaliśmy się do specjalisty w BB. Tam Panowie przekonywali nas do Polskone, ale my uparcie trwaliśmy przy Porcie (co się okazało później błędem). Specjalista nie jest dealerem Porty i biorą drzwi od Kronodomu w Pszczynie, a mimo to dali nam lepsze ceny niż ci ostatni, chociaż Pani w Krono przysięgała na dusze swojej prababci że już niżej zejść nie mogą bo dołożą do interesu....Koniec części pierwszej.... Zamówiliśmy drzwi w specjaliście w połowie sierpnia 2012...drzwi przyjechały po 6-7tygodniach. Na 7skrzydeł aż 3 były uszkodzone!! Dwoje miały ubite rogi a jedne miały pęknięcie przy klamce, które musiało powstać przy "wbiciu" kasety zamka do ościeżnicy. Wszystkie uszkodzenia zostały zauważone po kilku dniach podczas rozpakowywania. Na ubite rogi nie było szans aby reklamować jako że nie sprawdziliśmy dokładnie wszystkich skrzydeł podczas dostawy, ale pęknięcie w okolicy zamka nie budziło żadnych wątpliwości.Zrobiłem zdjęcia, wysłałem do sprzedawcy, uruchomiliśmy procedurę reklamacyjną. Po kilku tygodniach dostaliśmy pokrętną odpowiedź, że to jest uszkodzenie mechaniczne nie podlegające gwarancji itp. Wysłaliśmy (tzn Specjalista) pismo z "łopatologicznym" wyjaśnieniem, że uszkodzenie powstało na etapie produkcji drzwi, znowu cisza przez kolejne tygodnie. Przez następne pół roku było odbijanie piłeczki pomiędzy Portą, Kronodomem (jako dealerem) i nami. Po moich telefonach do Porty początkiem lutego 2103 i straszeniem sądem, producent zgodził się w końcu wymienić drzwi, więc szybciutko je spakowaliśmy i odesłaliśmy. Po kilku tygodniach oczekiwania dostaje telefon od Specjalisty, że drzwi wróciły, ale te STARE!! Przyczyna odmowy wymiany: PRZEDAWNIENIE!!!!!!!!! Jakie q....wa przedawnienie, skoro reklamacja została zgłoszona kilka dni po otrzymaniu dostawy, a to Porta z Kronodomem opóźniali procedurę reklamacyjną. Podsumowujące ręce mi opadły i poddałem się. Jedynie Specjalista stanął na wysokości zadania i w zastanej sytuacji zaproponował zwrot części kwoty za skrzydło....Koniec częsci drugiej............... Po 9 miesiącach użytkowania drzwi PORTA Drzwi" muszę stwierdzić, że ościeżnice się wykrzywiają (na 7 drzwi aż 5 musiałem regulować w ciągu ostatnich kilku tygodni), mam nadzieję że już nic więcej się nie stanie, bo je zdemontuje i spale na ognisku, a popiół w torebce odeśle do porty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.06.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 dobrze wiedzieć ja w podobny przypadek miałem z naszą rodzimą Celmą a dokładnie strugiem elektrycznym kupionym w BB w Leroy Merlin sprawa jeszcze się nie zakończyła ale nikomu nie polecam jej rozpoczynać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 04.06.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 To nieprawdopodobne! Dlaczego nie oddałeś sprawy do Sądu? Przecież koszty w przypadku wygranej poniosłaby druga strona, a i tak mimo wszystko mogłeś wnieść w pozwie, że prosisz o zwolnienie z kosztów procesowych ze względu na poniesione już koszty związane z nierzetelnym producentem. Pamiętajcie proszę, że jest zawsze w takich przypadkach Rzecznik Konsumenta, który podpowie kilka rozwiązań i w razie potrzeby lub sytuacji, podobnej do powyższej wyśle w Waszym imieniu pismo do producenta. Jest Sąd, z którego nie trzeba zawsze korzystać, ale można za pomocą prawnika wysłać pismo domagające się swoich praw. Wierzcie mi: takie pisma również pomagają. Nie bójcie się kosztów, tylko dzwońcie i pytajcie i WALCZCIE. Jest rękojmia! Macie dużo czasu na zgłoszenie usterki, wady ukrytej, etc. Błagam: nie dajcie się tak traktować i walczcie o swoje. TRZEBA LIKWIDOWAĆ TAKA TANDETĘ NA POLSKIM RYNKU. Sama miała do czynienia z reklamacją drzwi wewnętrznych. Przebiegła na szczęście bez najmniejszych problemów. Marka InterDoor, drzwi Płaskie. Wszystko miło, grzecznie, szybko i bez marudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 04.06.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 To nieprawdopodobne! Dlaczego nie oddałeś sprawy do Sądu? Przecież koszty w przypadku wygranej poniosłaby druga strona, a i tak mimo wszystko mogłeś wnieść w pozwie, że prosisz o zwolnienie z kosztów procesowych ze względu na poniesione już koszty związane z nierzetelnym producentem. Pamiętajcie proszę, że jest zawsze w takich przypadkach Rzecznik Konsumenta, który podpowie kilka rozwiązań i w razie potrzeby lub sytuacji, podobnej do powyższej wyśle w Waszym imieniu pismo do producenta. Jest Sąd, z którego nie trzeba zawsze korzystać, ale można za pomocą prawnika wysłać pismo domagające się swoich praw. Wierzcie mi: takie pisma również pomagają. Nie bójcie się kosztów, tylko dzwońcie i pytajcie i WALCZCIE. Jest rękojmia! Macie dużo czasu na zgłoszenie usterki, wady ukrytej, etc. Błagam: nie dajcie się tak traktować i walczcie o swoje. TRZEBA LIKWIDOWAĆ TAKA TANDETĘ NA POLSKIM RYNKU. Sama miała do czynienia z reklamacją drzwi wewnętrznych. Przebiegła na szczęście bez najmniejszych problemów. Marka InterDoor, drzwi Płaskie. Wszystko miło, grzecznie, szybko i bez marudzenia. Droga przez Sąd nie jest sprawą prostą, szybką, a już na pewno nie tanią. Kto nie daje wiary wystarczy jeden telefon do dowolnej kancelarii adwokackiej z pytaniem o koszta spotkania, porady, sporządzenia /sensownego/ pisma do Sądu, orientacyjnym czasie rozstrzygnięcia całej sprawy, kosztów powołania swoich rzeczoznawców etc. Na dzień dobry koszty ponosi osoba zainteresowana i to bezpośrednio do kancelarii. Po stronie producenta stoi etatowy radca prawny, etatowy rzeczoznawca mający takie sprawy "na co dzień", znający wszelkie procedury, tryby odwoławcze etc. Im większy producent tym sprawa wygląda "lepiej". Koszty po ewentualnej wygranej są one "refundowane". Oczywiście nikogo nie zniechęcam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Einz 04.06.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Niestety z doświadczenia wiem, że Inwestorbb ma niestety rację.Z dużą firmą/producentem proces się ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtr 05.06.2013 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 To nieprawdopodobne! Dlaczego nie oddałeś sprawy do Sądu? Przecież koszty w przypadku wygranej poniosłaby druga strona, a i tak mimo wszystko mogłeś wnieść w pozwie, że prosisz o zwolnienie z kosztów procesowych ze względu na poniesione już koszty związane z nierzetelnym producentem. Pamiętajcie proszę, że jest zawsze w takich przypadkach Rzecznik Konsumenta, który podpowie kilka rozwiązań i w razie potrzeby lub sytuacji, podobnej do powyższej wyśle w Waszym imieniu pismo do producenta. Jest Sąd, z którego nie trzeba zawsze korzystać, ale można za pomocą prawnika wysłać pismo domagające się swoich praw. Wierzcie mi: takie pisma również pomagają. Nie bójcie się kosztów, tylko dzwońcie i pytajcie i WALCZCIE. Jest rękojmia! Macie dużo czasu na zgłoszenie usterki, wady ukrytej, etc. Błagam: nie dajcie się tak traktować i walczcie o swoje. TRZEBA LIKWIDOWAĆ TAKA TANDETĘ NA POLSKIM RYNKU. Sama miała do czynienia z reklamacją drzwi wewnętrznych. Przebiegła na szczęście bez najmniejszych problemów. Marka InterDoor, drzwi Płaskie. Wszystko miło, grzecznie, szybko i bez marudzenia. Nie oddałem sprawy do sądu z kilku powodów. 1-Rzecznik praw konsumenta uświadomił mnie, że sprawę trzeba założyć w sądzie właściwym dla miejsca prowadzenia działalności Porty. Nie chciało mi się jeździć po polsce i się procesować latami. Jak w poście wyżej wspomniano, koszty procesowe na początku ponosi strona wnosząca. 2-Nie sprawdziłem dokładnie drzwi podczas dostawy 3-Największym błędem jaki popełniłem to zgłoszenie uszkodzenia na podstawie gwarancji....a gwarancja Porty jest "żadna". Wgłębiając się w warunki gwarancji czytamy w punkcie 5 że: "Gwarant zobowiązuje się do rozpatrzenia i załatwienia reklamacji w możliwie najkrótszym czasie". W moim przypadku możliwie najkrótszy czas wyniósł ponad 6miesięcy!!!!!!! UWAGA RZECZNIKA PRAW KONSUMENTA: korzystać wyłącznie z rękojmi, gdyż ona ustawowo narzuca pewne procedury reklamacyjne i producent ma obowiązek załatwienia reklamacji w ciągu 14dni. Pytanie też, ile w tym wszystkim było mataczenia Kronodomu, który dokładnie wiedział jakiemu klientowi sprzedaje Specjalista (to samo zestawienie drzwi). Jak słyszę reklamę Porty w radiu to aż mnie szarpie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtr 10.06.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Trochę z innej beczki,Czy ma ktoś doświadczenie z budynkami w technologii szkieletowej? Jak to się ma kosztowo do budynku tradycyjnego? Myślę o parterówce bez poddasza, pow 150-200m2.Czy znacie jakieś przyzwoite firmy budowlane z tej kategorii z okolic BB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qni 11.06.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 SPRZEDAM PUSTAKI CERAMICZNE UNI-MAX 250/188 z cegielni Kozłowice. Po zakończeniu budowy w Jaworznie (Dąbrowa Narodowa) zostało ok. 600 szt. pustaków które sprzedam po 1,5zł szt.Odbiór tylko osobisty z własnym transportem. W razie zainteresowania proszę dzwonić po nr tel. 515994534 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.06.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Trochę z innej beczki, Czy ma ktoś doświadczenie z budynkami w technologii szkieletowej? Jak to się ma kosztowo do budynku tradycyjnego? Myślę o parterówce bez poddasza, pow 150-200m2. Czy znacie jakieś przyzwoite firmy budowlane z tej kategorii z okolic BB? Szkieleciaka postawiłem sobie sam, technologię poznałem poza granicami Polski, remontowałem 300-tu letnią farmę wybudowaną w początkowych wersjach technologii szkieletowej i ta praca przekonała mnie że nie warto budować z betonu, mimo że miałem złe doświadczenia z tylko 100-tu letnim drewnianym domkiem dziadka. Jak to się ma do tradycyjnego nie wiem bo nigdy go nie zbudowałem, ale koszty materiału i przyłączy sąsiada z koparką, jednej firmy która pokryła blachą dach (bo moi pomocnicy bali się chodzić po dachu) i elektryka który wykonał przyłącze na 99% zamkną się w 200k i to z wyposażeniem i podstawowymi meblami. Obecnie już mieszkam i wykańczam. Jak chcesz coś wiedzieć więcej to pytaj lub kontakt na private i możemy się spotkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 18.06.2013 02:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Mam pytanie do forumowiczow, czy ktos ma polozony tynk caparola silikonowy? jesli tak to bardzo prosze o kontakt na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.06.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Witam. Czy jest potrzebny jakiś projekt do prądu docelowego od granicy działki do budynku? Czy do starostwa potrzeba coś takiego czy wystarczą jakieś papiery od elektryka? Czy ewentualnie potrzeba coś zgłaszać do starostwa Jak to u Was wyglądało? Pozdrawiam od słupa u sąsiada ponad drogą gminną do domu wszystko załatwiłem w Tauronie projektu nie wymagali tylko mapki z zaznaczonym przyłączem i kilka papierków no i oczywiście czekałem 3 miesiące aż raczyli to podłączyć i założyć licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 05.07.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Witam. Czy jest potrzebny jakiś projekt do prądu docelowego od granicy działki do budynku? Czy do starostwa potrzeba coś takiego czy wystarczą jakieś papiery od elektryka? Czy ewentualnie potrzeba coś zgłaszać do starostwa Jak to u Was wyglądało? Pozdrawiam Zbyt ogólnie pytasz. W tej chwili masz prąd i przyłącze zrobione czy dopiero zamierzasz robić? Czy może chodzi Ci o samą Wewnętrzną linię zasilającą (czyli to między licznikiem a domem)? Jeśli masz to prowizorka budowlana czy docelowe przyłącze? Kablowe czy napowietrzne? Do starostwa to w jakim celu chcesz to zgłaszać do uzyskania PNB czy do odbioru budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 06.07.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 No to się tłumaczę Mam w tej chwili prowizorkę budowlaną ze słupa. Prąd docelowy ma iść ziemią przez działkę sąsiada do mojej granicy . Chodzi mi o to że np. na przyłącze gazowe i wodociągi jest zrobiony projekt ( od budynku do rury) a nie wiem czy na prąd ( od skrzynki do budynku , też kablem w ziemi) też trzeba jakiś projekt i zgłoszenie do Starostwa ? Czy tylko elektryk to robi i wypisuje na to jakieś oświadczenie. Pozwolenie na budowę już mam . Robertsz jak ta sprawa wygląda:) Wymagany jest projekt na przyłącze od sieci energetycznej do złącza które będzie w granicy twojej działki. Ale ta sprawą zajmuje się w całości zakład energetyczny (Tauron), chyba że chcesz sprawę przyspieszyć możesz zrobić projekt we własnym zakresie a zakład kasę ci odda. Ty tylko płacisz za moc jaką masz na warunkach x cena wg taryfy (chyba coś ok. 150 za 1 kW). Na kabel od złącza do domu (wlz) projektu nie potrzeba. W późniejszym etapie elektryk który będzie ci robił elektrykę w domu podpisze oświadczenia, pomiary przewodów dołączy swoje uprawnienia i to do odbioru budynku będzie ci potrzebne jak również oświadczenie wystawione przez Tauron że dom na twojej działce został przyłączony do sieci energetycznej (lub protokół odbioru przyłącza kablowego - w zależności od PINB). To tyle. Nie wiem czy coś z tego zrozumiałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 10.07.2013 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Hello Grupo Beskidzka, przyjaciel z Drogomyśla ma do sprzedania traktorek do koszenia trawy. Chce za niego ok. 2.500 zł. Jest w bardzo dobrym stanie. Podaję parametry : KRAFTSMAN - 2006 rok Silnik Briggs & Stratton moc 18KM ( więc silny - te poniżej 16 KM wg mnie są za słabe na skosy i odśnieżania ) SZEROKOŚĆ KOSZENIA 108cm boczny wyrzut Zdjęcie : http://images49.fotosik.pl/1946/975f7de592c1b73bgen.jpg Namiary na kolegę : Artur ( Drogomyśl ) tel. 508-286-225 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave79 14.07.2013 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Witam, Czy ktoś może polecić sprawdzoną firmę z Bielska-Białej lub okolic która doradzi przy wyborze okien a co najważniejsze profesjonalnie je zamontuje? Dziękuję za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptyc 14.07.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Witam, Czy ktoś może polecić sprawdzoną firmę z Bielska-Białej lub okolic która doradzi przy wyborze okien a co najważniejsze profesjonalnie je zamontuje? Dziękuję za info. Miałem takie samo podejście - najważniejszy jest montaż potem okna; wygoogluj sobie Mistrzowie Montażu i poszukaj w okolicy BB; na prv wysłałem Ci kogo ja miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave79 15.07.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam Szukam sprawdzonej firmy do zaprojektowania i wykonani systemu rekuperacji w nowo budowanym domu. Możecie kogoś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtr 11.08.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam, Czy ktoś może polecić sprawdzoną firmę z Bielska-Białej lub okolic która doradzi przy wyborze okien a co najważniejsze profesjonalnie je zamontuje? Dziękuję za info. Zdecydowanie polecem ART OKNA z bielska. Bardzo konkretni ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptyc 13.08.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Temat: Firmy ochroniarskie z BB; którą polecacie; jakie koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts