Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesion olejowany jest jak na razie naszym numerem 1. (niestety trochę ponad 120 zl/m2, w najtańszej odmianie). Konserwuje się to, o ile mi wiadomo, olejem. Raz na rok.

Co do śniegu "wsypywanego" na podjazd to mam gdzieś w archiwum taki zabawny tekścik pt. "Zima w Beskidach". U mnie nie było tego problemu bo codziennie na podjeździe było od 1 do 7 (!!! - ale tylko raz!) samochodów wykonawców więc nikt by nie śmiał przysypać tego towarzystwa śniegiem (nawet wesoły traktorzysta - odśnieżacz gminny!).

Na pocieszenie (taki polski sposób pocieszania...) dodam, że u mne zamiast miału węglowego są zeżarte przez zające końce drzewek, a piękne okna mahoniowe coraz bardziej obite (bo przecież rusztowanie trzeba którędyś wynieść). Jedyna na to rada to wewnętrzny spokój inwestora i założenie, że musi być ileś tam procent strat.

A teraz już tylko myślę, że wkrótce za całym tym towarzystwem zamknę drzwi i będę jedyną osobą chlapiącą gipsem po moich oknach ;-)

Pozdro

Ho , ho ho!!! Tylko tydzien urłopu ( z hakiem ) i tyle napisaliście !!! Atu wiosna , wiosna , hurra!!!!!! Dzięki (spóźnione) za życzenia - to jedyne jakie dostałam. Nareszcie zaczynam - kopać w ziemi - trzymajcie kciuki. Pytanie dla tych co mają to juz za sobą ( chyba wszyscy ) - z jakiego tartaku braliście więźbę?

Pewnie sosnę , strugane i impregnowane, choć na temat impregnacji w tartaku różne panują opinię. Wykonawca , którego wybrałam sugeruje , że impregnować będą sami ale teoretycznie lepsze byłoby impregnowane ciśnieniowo.No i cena....Na razie nie wiem co wybrać i gdzie .Co masz u siebie?

Świerk prosto z lasu! Moi Górale powiedzieli że od dawna tak się robi, a świeże drzewo ściągnięte śrubami dopasuje się jak ulał.

Impregnowali sami, a my jeszcze po roku impregnowaliśmy drugi raz przed ociepleniem i zakryciem go płytami GK i boazerią

Moim zdaniem wszystko gra!

jak masz duzo kasy to możesz kupić impregnowane ciśnieniowo,

wiesz że są dwie szkoły, falenicka i otwocka :lol:

Jeden chłop miał wyjazdowy tydzień i nie miał czasu na zabawy z komputerem. Poza tym to wiosna w pełni więc robota leci na budowie pełną parą.

Ciagle poszukuję dobrego systemu do montażu płyt g-k (takiego, który mnie nie położy finansowo).

Czy ktoś coś wie na temat instalacji do ogrzewania firmy HERZ (PEX/AL/PEX)?

Mam instalatora, który coś takiego proponuje i firma HERZ daje (gdy on będzie to montował lub inny Aut. Inst.) 10 lat gwarancji, która obejmuje nawet zerwanie i ponowne ułożenie podłogi w przypadku awarii materiału (jest to napisane w warunkach).

Co o tym sądzicie? (Adamos wiem co napiszesz :wink: )

kobieta powinna zarządzić

TO WŁAŚCIWY JEST PORZĄDEK!

Tak jest! No więc gruntuję, gipsuję i wożę płytki (wczoraj 750kg - ten gres jest przepotwornie ciężki!).

Gdzie te chłopy? Orły, sokoły...

Bażant z Bażanowic

PS Co do pytania o więźbę to ze wstydem przyznaję, że nie wiem skąd mam drewno. Zdecydowałem się na wykonawstwo wraz z materiałem. W rezultacie zapłaciłem znacznie więcej niż kuzyni (budujący aktualnie na Śląsku) ale jak jeden z nich oglądał mój dach to powiedził, że bardzo solidny i bardzo ładne drewno... (ja przez grzeczność nie przeczyłem a widziałem przedtem jego dach)

Oczywiście świerk - sosny to w tych okolicach widziałem tylko kilka sztuk i to jeszcze rosnących ;-)

Impregnację robił częściowo sam wykonawca - wynikało to z tego, że część więżby jest strugana i malowana na określony kolor a w tartaku impregnowali wyłącznie na zielono...

Franio - co to jest "system do montażu G-K"? Czy chodzi o ściany czy sufit? U mnie robili sufit z G-K i okazało się, że jest to zupełnie inaczej niż na wszystkich rysunkach producentów. Oczywiście prościej, bo chyba wiele zależy od lokalnych warunków: u mnie byl montaż do stabilnych drewnianych kleszczy więc znacznie oszczędzili (i ja oszczędziłem) w porównaniu ze schematami dwuwarstwowych rusztów itd.

Wiem , że wiesz ,ale czy musisz wywalać otwarte drzwi . Kto jak i kiedy i po jakim wyroku będzie Ci wyrywać zepsutą instalację ,jak chcesz to ja ci naobiecuję jeszcze więcej . co 30 lat osobiście wymienie ci gratisowo instalację na nową. ,zaznaczam osobiście. M am ten system wsprzedaży chcesz to masz tylko po co.

Franio: błotko u mnie pozornie znikło. Pozornie bo dzisiaj kopali na podwórku i 50cm pod powierzchnią zalega jeszcze śnieg (w styczniu było tam kopane i zasypane śniego-ziemią). Poza tym okazało się, że prace ziemne przy fundamentach zatkały jakieś podziemne cieki i przy roztopach mam na podwórzu wodę 30cm poniżej poziomu terenu. Trzeba będzie kupić dużo żółtej rury... Ech ten łupek cieszyński...

Poza tym dowiozłem dziś kolejne ćwierć tony gresu a gipsowanie w toku...

No i odebrałem marmurowe półeczki do kominka - przy okazji polecam sympatyczny zakład kamieniarski w Kowalach.