engi 17.03.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 wzcoraj byłam w merlinie - już ich nie ma - wykupili Na budowie też byłam No i sąsiad zasypał mój wjazd i żywopłot brudnym śniegiem z miałem węglowym oczyszczając swoje onejście podczas zimy. Zwały brudnego sniegu na moich drzewkach - zgroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 17.03.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Jesion olejowany jest jak na razie naszym numerem 1. (niestety trochę ponad 120 zl/m2, w najtańszej odmianie). Konserwuje się to, o ile mi wiadomo, olejem. Raz na rok. Co do śniegu "wsypywanego" na podjazd to mam gdzieś w archiwum taki zabawny tekścik pt. "Zima w Beskidach". U mnie nie było tego problemu bo codziennie na podjeździe było od 1 do 7 (!!! - ale tylko raz!) samochodów wykonawców więc nikt by nie śmiał przysypać tego towarzystwa śniegiem (nawet wesoły traktorzysta - odśnieżacz gminny!). Na pocieszenie (taki polski sposób pocieszania...) dodam, że u mne zamiast miału węglowego są zeżarte przez zające końce drzewek, a piękne okna mahoniowe coraz bardziej obite (bo przecież rusztowanie trzeba którędyś wynieść). Jedyna na to rada to wewnętrzny spokój inwestora i założenie, że musi być ileś tam procent strat. A teraz już tylko myślę, że wkrótce za całym tym towarzystwem zamknę drzwi i będę jedyną osobą chlapiącą gipsem po moich oknach Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka S 17.03.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Ho , ho ho!!! Tylko tydzien urłopu ( z hakiem ) i tyle napisaliście !!! Atu wiosna , wiosna , hurra!!!!!! Dzięki (spóźnione) za życzenia - to jedyne jakie dostałam. Nareszcie zaczynam - kopać w ziemi - trzymajcie kciuki. Pytanie dla tych co mają to juz za sobą ( chyba wszyscy ) - z jakiego tartaku braliście więźbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 18.03.2004 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Zależy jaki dach i przez kogo robiony!Drewno impregnowane, strugane, sosna czy świerk????Co planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka S 18.03.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Pewnie sosnę , strugane i impregnowane, choć na temat impregnacji w tartaku różne panują opinię. Wykonawca , którego wybrałam sugeruje , że impregnować będą sami ale teoretycznie lepsze byłoby impregnowane ciśnieniowo.No i cena....Na razie nie wiem co wybrać i gdzie .Co masz u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 19.03.2004 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Świerk prosto z lasu! Moi Górale powiedzieli że od dawna tak się robi, a świeże drzewo ściągnięte śrubami dopasuje się jak ulał. Impregnowali sami, a my jeszcze po roku impregnowaliśmy drugi raz przed ociepleniem i zakryciem go płytami GK i boazerią Moim zdaniem wszystko gra! jak masz duzo kasy to możesz kupić impregnowane ciśnieniowo, wiesz że są dwie szkoły, falenicka i otwocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka S 19.03.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Nic o tych szkołach nie wiem , a sądzac po ikonce warto.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 19.03.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 To tylko żart! Na poważnie, to każdy wariant ma plusy i minusy, jak to w życiu i na coś sie musisz zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka S 19.03.2004 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Właśnie ten żart chciałabym poznać - nie słyszałam go:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka S 19.03.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 A tak z innej strony - "gdzie ci mężczyźni , gdzie te chłopy ?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 20.03.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 no właśnie, gdzie te chłopy, może wzięli się do robotyi taką linię należy trzymaćnie będzie budowała dziewczynakobieta powinna zarządzićTO WŁAŚCIWY JEST PORZĄDEK!NO NIE AŚKA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 20.03.2004 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Jeden chłop miał wyjazdowy tydzień i nie miał czasu na zabawy z komputerem. Poza tym to wiosna w pełni więc robota leci na budowie pełną parą. Ciagle poszukuję dobrego systemu do montażu płyt g-k (takiego, który mnie nie położy finansowo). Czy ktoś coś wie na temat instalacji do ogrzewania firmy HERZ (PEX/AL/PEX)? Mam instalatora, który coś takiego proponuje i firma HERZ daje (gdy on będzie to montował lub inny Aut. Inst.) 10 lat gwarancji, która obejmuje nawet zerwanie i ponowne ułożenie podłogi w przypadku awarii materiału (jest to napisane w warunkach). Co o tym sądzicie? (Adamos wiem co napiszesz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 20.03.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 kobieta powinna zarządzić TO WŁAŚCIWY JEST PORZĄDEK! Tak jest! No więc gruntuję, gipsuję i wożę płytki (wczoraj 750kg - ten gres jest przepotwornie ciężki!). Gdzie te chłopy? Orły, sokoły... Bażant z Bażanowic PS Co do pytania o więźbę to ze wstydem przyznaję, że nie wiem skąd mam drewno. Zdecydowałem się na wykonawstwo wraz z materiałem. W rezultacie zapłaciłem znacznie więcej niż kuzyni (budujący aktualnie na Śląsku) ale jak jeden z nich oglądał mój dach to powiedził, że bardzo solidny i bardzo ładne drewno... (ja przez grzeczność nie przeczyłem a widziałem przedtem jego dach) Oczywiście świerk - sosny to w tych okolicach widziałem tylko kilka sztuk i to jeszcze rosnących Impregnację robił częściowo sam wykonawca - wynikało to z tego, że część więżby jest strugana i malowana na określony kolor a w tartaku impregnowali wyłącznie na zielono... Franio - co to jest "system do montażu G-K"? Czy chodzi o ściany czy sufit? U mnie robili sufit z G-K i okazało się, że jest to zupełnie inaczej niż na wszystkich rysunkach producentów. Oczywiście prościej, bo chyba wiele zależy od lokalnych warunków: u mnie byl montaż do stabilnych drewnianych kleszczy więc znacznie oszczędzili (i ja oszczędziłem) w porównaniu ze schematami dwuwarstwowych rusztów itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 20.03.2004 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Zaraz wiedziałam że się odezwiecie! Przecież jesteście wspaniałymi facetami co w dodatku odwalają kawał dobrej roboty Tak trzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 20.03.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Wiem , że wiesz ,ale czy musisz wywalać otwarte drzwi . Kto jak i kiedy i po jakim wyroku będzie Ci wyrywać zepsutą instalację ,jak chcesz to ja ci naobiecuję jeszcze więcej . co 30 lat osobiście wymienie ci gratisowo instalację na nową. ,zaznaczam osobiście. M am ten system wsprzedaży chcesz to masz tylko po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 20.03.2004 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Teraz poważnie system us metrix w cenie dla ciebie 2zł i w dodatku 3 wartwowy pex-al daje 25 lat gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 21.03.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Adam -co to takiego ten system US-Metics? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 22.03.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Adamos - odezwij sie. Co to za system? Daj trochę więcej informacji. Maciek jak tam błotko na budowie - powinno już go nie być (u mnie pieknie wszystko wyschło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 22.03.2004 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Franio: błotko u mnie pozornie znikło. Pozornie bo dzisiaj kopali na podwórku i 50cm pod powierzchnią zalega jeszcze śnieg (w styczniu było tam kopane i zasypane śniego-ziemią). Poza tym okazało się, że prace ziemne przy fundamentach zatkały jakieś podziemne cieki i przy roztopach mam na podwórzu wodę 30cm poniżej poziomu terenu. Trzeba będzie kupić dużo żółtej rury... Ech ten łupek cieszyński...Poza tym dowiozłem dziś kolejne ćwierć tony gresu a gipsowanie w toku...No i odebrałem marmurowe półeczki do kominka - przy okazji polecam sympatyczny zakład kamieniarski w Kowalach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 23.03.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 a kominek jaki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts