Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

A kominek?

Wkład Hajduk - mówią, że dobre (Wulkan 2P - narożny). U mnie kominek będzie miał głównie walor towarzysko-ozdobny, a w mniejszym stopniu grzewczy (układ domu temu nie sprzyja) zatem uznałem,*że nie ma sensu wysawać dzikich pieniędzy na Jotula albo Dovre.

Jeśli chodzi o obudowę to ma ją wykonać polecony kominkarz - zwiozłem już piaskowiec, ytongi, cement i rzeczone półeczki. Brakuje jedynie fachowca, który miał się zjawić wczoraj rano...

A może to będzie pierwszy wykonawca, ktorego wywalę z hukiem z budowy? Bo jak do tej pory to los (i moje ciężko zarobione pieniądze!!!) oszczędziły mnie i wszyscy wykonawcy byli bez zarzutu.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja też tego nie robiłam , może ten kto to przerabiał powie jak to sie robi?

ja jestem za kulturalnym sposobem :) mimo wszystko!

Ja już wywalałem elektryka... Nie żebym rzucał za nim siekierą, ale powiedziałem mu, że coś mu to wolno idzie... Poza tym w zamian za robotę miałem mu z kompem porobić... No więc jak mi wycenił moją robotę a swoją, to... @#$%^&! Powiedziałem mu, że dziś kończymy współpracę. Wziąłem innego, który zrobił całą robotę w 1 dzień i jeszcze za tamtym poprawił... ;)

ja też niestety musiałem wywalić ludzi z budowy (co prawda nie ze swojej tylko służbowo) - niestety, nie jest to miłe. Ale czasem trzeba. Zwłaszcza jeśli przychodzi firma z naleciałościami socjalistycznymi (kierownik, dwóch zastępców, sekretarz i 1 pracownik fizyczny).

Niestety jeszcze sporo takich.

Franio system jak system Hamerykański 8) firma ta produkuje Genowe,PPna zgrzewanie i PEX-AL 3 warstwowy na złączki skręcane lub zaciskane. Gdybym podniósł cenę na 5 zł to czy nabrał by wartości w twoim przekonaniu.System objęty 25 letnią gwarancją (jak każdy plastik ) w detalu 3.5zl.Pozdrawiam wszystkich

O silikatach wiem 2 rzeczy:

1. Kuzyn z silikatów robił kilka ścianek działowych i był zachwycony - że równiótkie i się bardzo dobrze murowały

2. Że są dość nasiąkliwe i w związku z tym cokół chyba trzeba bardzo dobrze zaimpregnować, bo to przecież najbardziej narażone na zamakanie miejsce ściany.

(no i trzecia rzecz: że to rzecz jasna nie łupek, bo to nie jest łupane ze skały)

Co do cokołu, to jestem zadowolony, że u mnie cokołu nie ma...

A co do wyrzucania, to ten "huk" w moim przypadku wyglądałby najprawdopodobniej tak: "Wie Pan, chyba niestety nie możemy dalej współpracować...". Choć czasem wyobraźnia przemęczonego inwestora podsuwa inne pomysły...

dzięki za silikaty - chyba zle się wyraziłam.

Są takie płytki które robione są jakby były łupane (chropowata powierzchnia), chcę je zastosować poniżej ocieplenia domu- pas ok 1,5 m wysokości- kolor grafitowy,

W sąsiedztwie jest taki domek i płot- ale białe.

Nie wiem jak wyglądał by grafitowy- widział ktoś coś takiego?

pozdro

Ja jakoś nie jestem przekonana do silikatów - w żadnej postaci , ale pewnie nie mam racji. Ale na cokół chyba bym ich nie dawała - to odczucie subiektywne , bo producent pewnie gwarantuje impregnacje itp.A tak z innej strony - czytajac ulotki informacyjne dochodzę do wniosku , że wszystkie materiały są : najlepsze , najtańsze - oszczędzają coś tam , i w ogóle nic tylko brać. Mam czasami niezły mętlik , bo naprawdę nie wiem co brać - każdy ma inne zdanie. A poza tym czy musimy mieć wszystko najlepsze ? Nie wystarczy dobre ?Engi - wracam do okien - gdzie zamawiałaś Urzędowskiego? Ja jestem na razie na etapie Wiktorczyka ( teoretycznie , w rozważaniach ) Moje okna chyba wszystkie są nietypowe...

Trochę przeczytałam o silikatach i wydaje sie to najbardziej ekologiczny materiał i niedrogi.

Cegła klinkierowa jest napewno trwalsza i nie wymaga impregnatu , ale

1)dużo droższa

2)kolory we wszystkich odcieniach czerwieni i brązu!

Co do okien wejdż na str urzędowskiego i spróbuj dopasować sobie okna z typówki.

od tych cen otrzymasz rabat od 5-12% w zależności od salonu i wartości okien.

Mnie wyszły prawie 3 tys taniej niż u Wiktorczyka. a są równie ładne i znam wielu ba....rdzo zadowolonych ludzi, którzy je kupili.

Z tym że w Bielsku chcieli mi dać tylko 5%, bo chciałam zaoszczędzić na transporcie.Ale ja ma transport gratis -więc czysty zysk!

jeśli cię to interesuje to daj znac na priva, to ci wszystko wyjaśnię.

pozdro

Witaj wronceck i pochwal się na jakim etapie już jesteś i gdzie będzie Twoja reduta na dzisiejsze ciężkie czasy. Z zawodu jesteś informatykiem więc napewno kompilujesz jąderka w linuxie lub unixie ,zażartowałem ponieważ mam syna informatyka więc czasem również z nim się droczę. Życzę Ci wielu niezapomnianych wrażen na forum muratora Adam

Z tą redutką to jeszcze pełne powijaki :)

Na początku lutego po dłuuugich staraniach nabyliśmy w końcu działkę

w Pisarzowicach.

W tej chwili przymierzamy się do zakupu projektu.

O ile nie napotkamy na jakieś trudności (autor nie pozwoli nam na przymierzane zmiany albo w gminie powiedzą że się kłóci z planem zabudowy) to wybierzemy projekt D24 z kolekcji muratora.

Na ten rok planujemy seroko rozumiane przygotowania.

Jak Bozia da zdrówko i pieniążki dopiszą to w przyszłym roku ruszamy.

Wojtek (GG:4408763)