Ziarutek 13.05.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, Jako nowy forumowicz a zarazem planujacy budowę (narazie oczekiwanie na WZ) ciesze sie ze Was znalazlem. Mam w zwiazku z tym pare pytan. 1. Czy ktos z Was budowal w naszych okolicach z YTONGA? 2. Moze szwagier ADAMOS48 moglby cos doradzic? 3. jakie stropy na YTONGA kladliscie - na forum o tym nie ma Narazie tylko tyle. Ale z czasem pytań bede mial baaardzo duzo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 13.05.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Witamy Cię serdecznie.Ja niestety nie z Ytonga, więc brak doświadczeń w tym względzie. Spróbuj opcji "Szukaj" Czy ktoś miał kontakt z telefonami firmy MEDION (niemcy)Na allegro można dostać 2 słuchawki bezprzewodowe za 149 złociszy. Wydaje się bez zarzutu.Problem w tym, że mój głos wewnętrzny ma jakieś wątpliwości. Może ktoś może je rozwiać bądź potwierdzić? Pozdrawiam PS. Engi - Franio prowadzi wojnę antyślimakową za pomocą jakiegoś paskudztwa w postaci brązowych kulek. Nie rzucam jednak nimi w ślimaki tylko rozrzucam w trawie. Ślimaki same się wyprowadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.05.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 C ześć kochani jestem prawie zdrowy ,a i ząbków się troszku pozbyłem aż 4 i od poniedziałku nie będzie mnie praktycznie na forum .Dla Ziarutka mam telefon do dobrego fachowca ,który kładł ytong u szwagra Andrzej Mikołajek nr tel. 503 971 683.Gościu zrobi dom pod klucz od fundamentów. Dzwoń wcześniej bo może nie mieć czasu.A osobiście zapytam ,dlaczego ytong a nie polski max z bielowic lub biegonic . Engi ja naprawdę byłem chyba bardzo cięrpiący ponieważ patrzę i oczom nie wierzę co ja Ci za numer podałem i bardzo Cię przepraszam oto ten właściwy.602 528 908 jeszcze raz przepraszam. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.05.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 P.S dom szwagra z ytong,a jest na bukowcu jezęli chciałbyś zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 16.05.2005 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 HEJ! Co to za kulki na slimary - prosze o nazwę. Pewno jak przyjadę na moją górkę - wszystko już będzie pożarte. Ale za tydzień pojadę - więc mogę się zemścić Adam - dzieki za kom. Moze wrezszcie sie uda wypraw na twoja górkę Trzymajcie się zdrowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 18.05.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Dzieki ADAMOS, 1. Dlatego YTONG - bo w sumie nikt mnie nie moze odciagnac od decyzji scian JW. Po drugie sciany wychodzą w miarę tanie. Moj plan jest taki - mury YTONG - dobre U (jeszcze nie wiem czy z 36,5 czy tez z 40 cm), sciany wew. SILKA - dobra akustyka, strop teriva, wiezba. Z YTONG'a chcę jeszcze zrobic nadproza i elementy ocieplenia wienca. Co o tym myslicie? (pytam o osobiste odczucia bo opinie - jakze podzielone - juz czytalem na forum.) 2. Do szwagra bardzo chętnie bym wpadl poogladac i poradzic się. Mam nadzieje ze jeszcze nie otynkowal domku bo chyba bym nie znalazl. Ewentualnie jak sie zgodzi to moze jakis namiary na e-mail lub priva. 3. Dzwonilem do pana Andrzeja - fajny chlop ale narazie nie ma czasu sie spotkac bo jedzie do Szwecji - na szczescie ja mam jeszcze sporo czasu ale po konsultacjach jeszcze z twoim szwagrem mysle ze sie zdecyduje. Jak jest solidny to moze obejdzie sie bez inspektora nadzoru . Do Franio: Jezeli chodzi o firme MEDION to chyba robia wszystko - jakosc (estetyczna) wykonania nie specjalna - ale kupilem juz kilka odtwarzaczy DVD dla znajomych z tej firmy i awaryjnosc zerowa a "czytają" (mowiac potocznie) wszystkie formaty. Ogólnie tani produkt , raczej bezawaryjny, ale design kiepski. Coś kosztem czegoś. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 25.05.2005 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 tak Andrzej to fajny gościu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 07.06.2005 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Adamos to też fajny gościu - niedawno się poznaliśmy SIE MA ADAMOS! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 07.06.2005 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Dzięki Ziarutek - właśnie ze względu na design kupiłem telefony Panasonic. Niestety na temat Ytongów własnych odczuć nie mam żadnych - budowałem z ceramiki. Mój brat (praktykujący murarz) ma o nich zdanie niezbyt dobre - materiał miękki, bardzo nasiąkliwy i trudno osuszalny. (zastrzegam się to nie moja opinia). Podobno średnio silny zawodnik, przebija 45 cm ścianę łomem w ciągu 15 min. Nie sprawdzałem tego i sądzę, że to bujda (plota rozsiewana przez prod. ceramiki), ale nie on jeden mi o tym opowiadał. Osobiście uważam, że powinieneś zwrócić szczególną uwagę na przykrywanie niedokończonych murów (żeby do nich nie lał deszcz), a zima koniecznie pod dachem (wymrozi i wywieje wszelkie paskudztwo). porządne tynki c-w (tzw. trzy razy rzucane) i mucha nie siada. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 08.06.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Witam ponownie! Żonka zażyczyła sobie zmianę podłogi w sypialni, więc zmuszony jestem powrócić do tematów remontowych... A już myślałem, że będzie spokój na parę lat... Ludziska - potrzebuję kogoś, kto by mi położył podłogę drewnianą - możecie kogoś polecić? W ostateczności wezmę kogoś z Jarmarku, ale wolałbym kogoś, kto coś już u kogoś robił... Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 09.06.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Witam Cieszy mnie obecność Grupy Podbeskidzkiej obok Górnoslaskiej i Zagłębiowskiej. Ja obecnie jestem na etapie zakupionej działki w B-B Komorowicach Krakowskich - kończę sprawy administracyjne Co z tego wyjdzie zobaczymy. Dużo zależy od znalezienia pracy w ciągu kilku lat bliżej B-B. Ale pomału, pomalutku będziemy coś tam na naszym 936m2 działać, najwyżej sprzedamy bardziej "wypasioną" działkę. Działki na Grn. Śląsku i w Zagłębiu są horrendalnie drogie , nie wspominając o widoku za oknem... Wolałbym wrócić na "stare śmieci" do B-B... rozmarzyłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 10.06.2005 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Tak- sypialnia w małżeństwie to podstawa Niestety jeszcze nie jestem na etapie podłóg. Może deska barlinecka? Adam kogoś polecał kto ładnie układa. Zapukaj do niego. Siemanko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 10.06.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Deska barlinecka jest dość fajna, ale - pomijając że droga - jakoś jesteśmy zauroczeni z żonką tymi tradycyjnymi podłogami z desek... Zwłaszcza że mamy takie w salonie i - mimo upływu 30 lat - bardzo nam się podobają... Wiadomo - są szpary, ale czy wszystko w życiu musi być nieskazitelne? Poza tym w sypialni mamy starą byle jaką podłogę z byle jakich desek na legarach, przykrytych płytami, więc chcąc Barlinek, trzeba by robić grubą wylewkę... To ja już wolę zmienić legary i położyć tradycyjnie... Ostatnio (ooops - to już miesiąc temu ) na targach budowlanych w Bielsku znalazłem dość ciekawe dechy - firma Stamadrew z Oświęcimia (http://stamadrew.webpark.pl) robi dechy szlifowane jakąś metodą ciśnieniową, w rezultacie czego są tak gładkie, że nie trzeba ich cyklinować... Pozostaje tylko kwestia tego, że na łączeniach mogą powstać skoki do 0,3mm... Zastanawiam się nad zeszlifowaniem tego ręczną szlifierką - taką do czyszczenia okien z farby... Mogą też na życzenie sfazować kanty - wtedy różnic w ogóle nie czuć, ale za to będą mini-rowki... No i bądź tu mądry co wybrać... Ceny mają trochę wyższe niż górale, ale za to odpada cyklinowanie, a poza tym robią dużo tych dech i wydaje się że trzymają jakiś reżim technologiczny... W przeciwieństwie do górala, który suszy za domem lub w suszarni, ale co ściął i kiedy, to jeden Pan Bóg wie... Także dechy już raczej wiem gdzie kupię, tylko kto mi to zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 13.06.2005 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Ja bym zdecydowała się na minirowki Co do położenia - to faktycznie problem - nie znam nikogo Pewno gdybyś w firmie parkietowej kupił - to by ci ułożyli. ale czy samą robociznę daja - to wątpię. Ogólnie dobrzy fachowcy są oblegani - i to jest problem. Co jeszcze ciekawego było na targach w bielsku? pozdro ENGI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 13.06.2005 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 W tej firmie mają dwie ekipy, które mogą położyć te dechy, ale... po wakacjach. Tymczasem przez weekend znalazłem już fachowca do tych dech... Mam nadzieję, że nie spartaczy... Na targach - nie miałem za dużo czasu... Większość czasu spędziłem przy tych dechach... Ale ogólnie odniosłem wrażenie, że w tym roku były jakby lepsze niż kilka poprzednich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 15.06.2005 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 cze Mama nadzieje że nie spartaczy! I będziesz z czystym sumieniem mógł mi go polecić - ja też mam z 80 m.kw do położenia Mam do ciebie zaufanie - ocieplenie juz przez rok ociepla - nie odpadło A tak naprawdę nieżle wyszło . Firma z deskami jest w dechę Jaki profil i rodzaj deski wziąłeś? A na targi jesienne postaram się też zawitać. Może sie spotkamy- kto wie? świat jest taki mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 15.06.2005 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 A właśnie - a'propos: czy po opadnięciu emocji jesteś zadowolona z pana Kazia? Profil i rodzaj deski? Normalny - pióro i wpust, gładka, czy są jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 16.06.2005 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Z pana Kazia jestem ogólnie zadowolona, choć zostawił niedoróbki które miał wiosną poprawić- i chyba zrobimy to sami . Już wcześniej obcięłabym kawałek siatki wystającej ale za wysoko- na samym szczycie Ja dzielę budowlańców na "artystów" i partaczy. On moim zdaniem należy do artystów. Co do desek jest kilkanascie rodzajów (kilka profili x kilka rodzajów drewna)- dlatego pytam. No i z jakiej sosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 16.06.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Jak miał poprawić, to dzwoń za nim! Ja też go ścigałem, jak mi okna wstawiał, żeby wykończył do końca - przyjechał i wykończył bez gadania... Z tego co wiem, to obecnie stawia chałupę w Straconce od A do Z, więc jest zajęty, ale skoro obiecał, to na pewno Ci skończy - to dość porządny człowiek - jak na fachowca... Deski - sosna, grubość 24mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 17.06.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Witajcie - im nas wiecej tym lepiej! Kozbi - krajanie, jestem własnie uciekinierką z Zagłębiowskiego grodu! Co budujesz - coś na stałe czy tylko na weekendy? Mieszkam tu już prawie 10 lat i nigdy dobrowolnie tam już nie wrócę. Kmocny - gdzie budujesz ? mogę pomóc - daj jakieś namiary na priva. Ja jestem w połowie ucieczki (powrotu? ) z Zagłębia/Śląska Właściwego do Bielska. Pierwszy krok zrobiony: "trawnik" zwany działką w Komorowicach zakupiony. Teraz 3 wyzwania : 1. Przekonać żonę że to jednak był dobry pomysł, bo teraz to traktuje nasz "trawnik" bardziej jako lokatę kapitału 2. Dobrze by było znaleźć pracę gdzieś bliżej... teraz miałbym z działki do pracy 60km, a żona 75! 3. Postawić na "trawniku" to coś, na razie wygrywa na giełdzie projektów: Dom w Dziewannie Co o nim inni "Podbeskidzianie" myślą? Ma być tani i prosty... Pod WZiZT pasuje. Pozdrawiam wszystkich co uciekają i tych co uciekać nie musieli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts