Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

Jako nowy forumowicz a zarazem planujacy budowę (narazie oczekiwanie na WZ) ciesze sie ze Was znalazlem. Mam w zwiazku z tym pare pytan.

1. Czy ktos z Was budowal w naszych okolicach z YTONGA?

2. Moze szwagier ADAMOS48 moglby cos doradzic?

3. jakie stropy na YTONGA kladliscie - na forum o tym nie ma

Narazie tylko tyle.

Ale z czasem pytań bede mial baaardzo duzo. ;)

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy Cię serdecznie.

Ja niestety nie z Ytonga, więc brak doświadczeń w tym względzie. Spróbuj opcji "Szukaj"

Czy ktoś miał kontakt z telefonami firmy MEDION (niemcy)

Na allegro można dostać 2 słuchawki bezprzewodowe za 149 złociszy.

Wydaje się bez zarzutu.

Problem w tym, że mój głos wewnętrzny ma jakieś wątpliwości.

Może ktoś może je rozwiać bądź potwierdzić?

Pozdrawiam

PS. Engi - Franio prowadzi wojnę antyślimakową za pomocą jakiegoś paskudztwa w postaci brązowych kulek.

Nie rzucam jednak nimi w ślimaki tylko rozrzucam w trawie. Ślimaki same się wyprowadzają.

C ześć kochani jestem prawie zdrowy ,a i ząbków się troszku pozbyłem aż 4 i od poniedziałku nie będzie mnie praktycznie na forum .Dla Ziarutka mam telefon do dobrego fachowca ,który kładł ytong u szwagra Andrzej Mikołajek nr tel. 503 971 683.Gościu zrobi dom pod klucz od fundamentów. Dzwoń wcześniej bo może nie mieć czasu.A osobiście zapytam ,dlaczego ytong a nie polski max z bielowic lub biegonic . Engi ja naprawdę byłem chyba bardzo cięrpiący ponieważ patrzę i oczom nie wierzę co ja Ci za numer podałem i bardzo Cię przepraszam oto ten właściwy.602 528 908 jeszcze raz przepraszam. Pa

Dzieki ADAMOS,

1. Dlatego YTONG - bo w sumie nikt mnie nie moze odciagnac od decyzji scian JW. Po drugie sciany wychodzą w miarę tanie.

Moj plan jest taki - mury YTONG - dobre U (jeszcze nie wiem czy z 36,5 czy tez z 40 cm), sciany wew. SILKA - dobra akustyka, strop teriva, wiezba. Z YTONG'a chcę jeszcze zrobic nadproza i elementy ocieplenia wienca.

Co o tym myslicie? (pytam o osobiste odczucia bo opinie - jakze podzielone - juz czytalem na forum.)

2. Do szwagra bardzo chętnie bym wpadl poogladac i poradzic się. Mam nadzieje ze jeszcze nie otynkowal domku bo chyba bym nie znalazl. Ewentualnie jak sie zgodzi to moze jakis namiary na e-mail lub priva.

3. Dzwonilem do pana Andrzeja - fajny chlop ale narazie nie ma czasu sie spotkac bo jedzie do Szwecji - na szczescie ja mam jeszcze sporo czasu :) ale po konsultacjach jeszcze z twoim szwagrem mysle ze sie zdecyduje. Jak jest solidny to moze obejdzie sie bez inspektora nadzoru ;).

Do Franio:

Jezeli chodzi o firme MEDION to chyba robia wszystko - jakosc (estetyczna) wykonania nie specjalna - ale kupilem juz kilka odtwarzaczy DVD dla znajomych z tej firmy i awaryjnosc zerowa a "czytają" (mowiac potocznie) wszystkie formaty. Ogólnie tani produkt , raczej bezawaryjny, ale design kiepski. Coś kosztem czegoś.

Pozdrawiam wszystkich.

• 2 weeks później...

Dzięki Ziarutek - właśnie ze względu na design kupiłem telefony Panasonic.

Niestety na temat Ytongów własnych odczuć nie mam żadnych - budowałem z ceramiki.

Mój brat (praktykujący murarz) ma o nich zdanie niezbyt dobre - materiał miękki, bardzo nasiąkliwy i trudno osuszalny. (zastrzegam się to nie moja opinia). Podobno średnio silny zawodnik, przebija 45 cm ścianę łomem w ciągu 15 min. Nie sprawdzałem tego i sądzę, że to bujda (plota rozsiewana przez prod. ceramiki), ale nie on jeden mi o tym opowiadał.

Osobiście uważam, że powinieneś zwrócić szczególną uwagę na przykrywanie niedokończonych murów (żeby do nich nie lał deszcz), a zima koniecznie pod dachem (wymrozi i wywieje wszelkie paskudztwo).

porządne tynki c-w (tzw. trzy razy rzucane) i mucha nie siada.

Powodzenia

:D

Witam ponownie! :)

Żonka zażyczyła sobie zmianę podłogi w sypialni, więc zmuszony jestem powrócić do tematów remontowych... A już myślałem, że będzie spokój na parę lat... ;)

Ludziska - potrzebuję kogoś, kto by mi położył podłogę drewnianą - możecie kogoś polecić?

W ostateczności wezmę kogoś z Jarmarku, ale wolałbym kogoś, kto coś już u kogoś robił... ;)

Pozdrawiam

Piotr

Witam

Cieszy mnie obecność Grupy Podbeskidzkiej obok Górnoslaskiej i Zagłębiowskiej.

Ja obecnie jestem na etapie zakupionej działki w B-B Komorowicach Krakowskich - kończę sprawy administracyjne :( Co z tego wyjdzie zobaczymy. Dużo zależy od znalezienia pracy w ciągu kilku lat bliżej B-B. :( Ale pomału, pomalutku będziemy coś tam na naszym 936m2 działać, najwyżej sprzedamy bardziej "wypasioną" działkę. Działki na Grn. Śląsku i w Zagłębiu są horrendalnie drogie :roll: , nie wspominając o widoku za oknem... :wink: Wolałbym wrócić na "stare śmieci" do B-B... rozmarzyłem się :D

Deska barlinecka jest dość fajna, ale - pomijając że droga :) - jakoś jesteśmy zauroczeni z żonką tymi tradycyjnymi podłogami z desek... ;) Zwłaszcza że mamy takie w salonie i - mimo upływu 30 lat - bardzo nam się podobają... Wiadomo - są szpary, ale czy wszystko w życiu musi być nieskazitelne? :)

Poza tym w sypialni mamy starą byle jaką podłogę z byle jakich desek na legarach, przykrytych płytami, więc chcąc Barlinek, trzeba by robić grubą wylewkę... To ja już wolę zmienić legary i położyć tradycyjnie... ;)

Ostatnio (ooops - to już miesiąc temu :) ) na targach budowlanych w Bielsku znalazłem dość ciekawe dechy - firma Stamadrew z Oświęcimia (http://stamadrew.webpark.pl) robi dechy szlifowane jakąś metodą ciśnieniową, w rezultacie czego są tak gładkie, że nie trzeba ich cyklinować... Pozostaje tylko kwestia tego, że na łączeniach mogą powstać skoki do 0,3mm... Zastanawiam się nad zeszlifowaniem tego ręczną szlifierką - taką do czyszczenia okien z farby... Mogą też na życzenie sfazować kanty - wtedy różnic w ogóle nie czuć, ale za to będą mini-rowki... No i bądź tu mądry co wybrać... ;)

Ceny mają trochę wyższe niż górale, ale za to odpada cyklinowanie, a poza tym robią dużo tych dech i wydaje się że trzymają jakiś reżim technologiczny... W przeciwieństwie do górala, który suszy za domem lub w suszarni, ale co ściął i kiedy, to jeden Pan Bóg wie... ;)

Także dechy już raczej wiem gdzie kupię, tylko kto mi to zrobi? :-?

Ja bym zdecydowała się na minirowki :D

Co do położenia - to faktycznie problem - nie znam nikogo :(

Pewno gdybyś w firmie parkietowej kupił - to by ci ułożyli.

ale czy samą robociznę daja - to wątpię.

Ogólnie dobrzy fachowcy są oblegani - i to jest problem.

Co jeszcze ciekawego było na targach w bielsku?

pozdro

ENGI

W tej firmie mają dwie ekipy, które mogą położyć te dechy, ale... po wakacjach. :(

Tymczasem przez weekend znalazłem już fachowca do tych dech... Mam nadzieję, że nie spartaczy... ;)

Na targach - nie miałem za dużo czasu... Większość czasu spędziłem przy tych dechach... ;) Ale ogólnie odniosłem wrażenie, że w tym roku były jakby lepsze niż kilka poprzednich.

cze

Mama nadzieje że nie spartaczy!

I będziesz z czystym sumieniem mógł mi go polecić - ja też mam z 80 m.kw do położenia :lol: Mam do ciebie zaufanie - ocieplenie juz przez rok ociepla - nie odpadło :D

A tak naprawdę nieżle wyszło .

Firma z deskami jest w dechę :lol:

Jaki profil i rodzaj deski wziąłeś?

A na targi jesienne postaram się też zawitać.

Może sie spotkamy- kto wie?

świat jest taki mały :)

Z pana Kazia jestem ogólnie zadowolona, choć zostawił niedoróbki które miał wiosną poprawić- i chyba zrobimy to sami .

Już wcześniej obcięłabym kawałek siatki wystającej ale za wysoko- na samym szczycie :lol:

Ja dzielę budowlańców na "artystów" i partaczy.

On moim zdaniem należy do artystów.

Co do desek jest kilkanascie rodzajów (kilka profili x kilka rodzajów drewna)- dlatego pytam.

No i z jakiej sosny?

Jak miał poprawić, to dzwoń za nim! :) Ja też go ścigałem, jak mi okna wstawiał, żeby wykończył do końca - przyjechał i wykończył bez gadania... ;)

Z tego co wiem, to obecnie stawia chałupę w Straconce od A do Z, więc jest zajęty, ale skoro obiecał, to na pewno Ci skończy - to dość porządny człowiek - jak na fachowca... :D

Deski - sosna, grubość 24mm... 8)

Witajcie - im nas wiecej tym lepiej! Kozbi - krajanie, jestem własnie uciekinierką z Zagłębiowskiego grodu! Co budujesz - coś na stałe czy tylko na weekendy? Mieszkam tu już prawie 10 lat i nigdy dobrowolnie tam już nie wrócę. Kmocny - gdzie budujesz ? mogę pomóc - daj jakieś namiary na priva.

Ja jestem w połowie ucieczki (powrotu? :-? ) z Zagłębia/Śląska Właściwego do Bielska. Pierwszy krok zrobiony: "trawnik" zwany działką w Komorowicach zakupiony. :lol:

Teraz 3 wyzwania :) :

1. Przekonać żonę że to jednak był dobry pomysł, bo teraz to traktuje nasz "trawnik" bardziej jako lokatę kapitału :-?

2. Dobrze by było znaleźć pracę gdzieś bliżej... teraz miałbym z działki do pracy 60km, a żona :o :roll: 75!

3. Postawić na "trawniku" to coś, na razie wygrywa na giełdzie projektów:

Dom w Dziewannie

Co o nim inni "Podbeskidzianie" myślą? Ma być tani i prosty... Pod WZiZT pasuje.

Pozdrawiam wszystkich co uciekają i tych co uciekać nie musieli...