Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak, u nas w końcu zanosi sie, że coś drgnie :)

W tym tygodniu mamy spotkanie z panią architekt - na razie jeden adres, ale wolałabym porozmawiać jeszcze z innymi. I zaczniemy rozglądac się za wykonawcami itp. Zresztą decyzja zapadnie końcem tygodnia, bo prawdę mówiąc nasze plany nie są "sztywne" i zobaczymy, co sie z nich wykluje.

Czy moge miec do was prosbę?

wielką :) czy możecie mi naisac na priwa jaki architekt wam robił projekt lub adaptacj i zy jestescie zadowoleni?

Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany,to mam namiary na dobrych tynkarzy.U mnie tynkowali w październiku i jest o.k.Są z okolic Kęt,poleciła mi ich znajoma,która "nie da sobie w kaszę dmuchać".Przede wszystkim szef(było ich 3) jest b.uczciwy,dali mi namiary na hurtownię z tynkiem i swoją wizytówkę na rabat-chyba 22%.W każdym razie gość u którego mąż kupował przez całą budowę materiały,podobno b.tanio ,stwierdził,że taka cena za tynk jest niemożliwa.

Witajcie

Pomimo, że forum Muratora przeglądam już od dłuższego czasu, to na Grupę Beskidzką/ Bielsko-Beskidzką/ trafiłam przypadkiem dopiero 2 dni temu.

Od roku szukaliśmy działki i w końcu, w listopadzie kupiliśmy(a dokładnie moja druga połówka kupiła w tajemnicy przedemną ;) najładniejszą i najtańszą działkę na jaką do tej pory w Bielsku trafiliśmy.

Nasze "włości" znajdują się w Komorowicach Krakowskich.

Okres oczekiwania na wpis do Ksiąg Wieczystych działki wyniósł ok.3 tygodni (wtedy otrzymaliśmy powiadomienie, ale Sąd dokonał wpisu już po 8 dniach od zakupu).

W tym roku planujemy:

- przesunięcie słupa energetycznego do granicy działki (ok.10m)

- przyłącze energetyczne

- ogrodzenie

- wykopanie studni

- założenie przydomowej oczyszczalni ścieków

I myślę, że na ten rok tyle prac wystarczy :) zwłaszcza, ze nie wiemy jeszcze w jakiej technologii zbudować domek...

Co do projektu, to mamy faworyta z bielskiej pracowni Studio Atrium http://studioatrium.pl/projekt-domu-GL-42,54,61,opis.html

pozdrawiam wszystkich serdecznie

moniss

:D tak, tak

trzeba zrobić plany budowania i zaklepać fachowców.

Dlatego proszę o namiary sprawdzonych tynkarzy, bo jak pisałam wcześniej gość który sie w ubiegłym roku z nami umówił na robotę- wyjechał do Szwecji

Wystawił nas do wiatru i mamy rok opóżnienia

W środku sezonu nie udało nam się nikogo znależć :cry:

Mam nadzieje że w tym roku będzie inaczej

pozdro

Julcik ma podobno namiary na dobrych tynkarzy.

Ja na południu Polski to znam tylko jedną ekipę, która domy buduje, ale tynkarzy jeszcze nie znam.

Popytam jednak znajomych, którzy 2 lata temu korzystali z takich usług. Chyba są zadowoleni, bo nie słyszałam aby kiedykolwiek na tynki narzekali :)

Witaj Moniss, działkowy krajanie! Ja, a raczej My też planujemy rozkopać ziemię w Komorowicach Krakowskich.

2006 rok przeznaczam na papierologię, może przyłącza. Właśnie załatwiam przepisanie WZiZT na nas z agencji nieruchmości i zbieram wnioski do załatwienia warunków przyłączy. Muszę to załatwić razem bo operuję z rejonu śląsko-zagłębiowskiego i muszę wziąść dzień urlopu żeby wszystkie Urzędy, Eniony, Aquy i gazownie załatwić.

Yatza, czy Twoja działka nie jest przypadkiem w okolicy ul. Barkowskiej?? Tak to na Twoich fotkach wygląda :)

My też musimy przepisać na siebie, WZiZT. Dużo z tym jest zachodu??

Ostatnio byłam u rodzinki i rozmawiałam z wujem-budowlańcem. Po tej rozmowie już chyba wiem z czego będę budowała mój domek :) Na razie w rankingu materiałów budowlanych prowadzi Porotherm, ale jak to będzie to się jeszcze okaże :)

Wcześniej myślałam o Silce ale podobno to jest zbyt zimny materiał i nadaje się tylko na garaż itp. budynki (to zdanie mojego wuja).

Myślałam też o oddanie budowy w ręce firmy ABAKON (ci od keramzytowych domów prefabrykowanych) - urzekła mnie gładkość ścian i szybkość budowy - muszę się jeszcze dowiedzieć o dokładną cenę, ale wydaje mi się, że będzie dużo :(

Jak widzicie jestem an etapie wyboru materiałów (czasami moje wizje idą dalej, do wystroju pomieszczeń;) ) a w rzeczywistości goła działka, bez mediów, ogrodzenia itp. :( daleko jeszcze do budowy...

Moniss,

Yatza, czy Twoja działka nie jest przypadkiem w okolicy ul. Barkowskiej?? Tak to na Twoich fotkach wygląda :)

Nasza działka jest na końcu bocznej ślepej uliczki od ulicy Syrokomli - równoległej do Barkowskiej, ale między wspomnianą Barkowską a naszą działką jest jeszcze ulica Kaletnicza (też równoległa do Barkowskiej).

My też musimy przepisać na siebie, WZiZT. Dużo z tym jest zachodu??

Mam nadzieję, że wniosek o przepisanie WZiZT będę składał w czwartek w UM w B-B. Będę też składał wnioski o media w Aqua, Enion i GSG.

Ponoć przeniesienie jest gratis (niesamowite, coś w Urzędzie gratis... :lol: ).

W zeszłym tygodniu wysłałem e-mailem do agencji nieruchomości oświadczenie do podpisania (zgoda na przepisanie), wczoraj dzwoniłem ma czekać na mnie podpisane.

Do tego wypełnię wniosek który złożę w UM z tym oświadczeniem. Czeka się ponoć do miesiąca. Bardziej skomplikowane byłoby gdyby mi coś w WZiZT nie pasowało, ale pasuje... Wniosek i oświadczenie są na stronie UM w B-B: http://www.um.bielsko.pl/boi/internet/BOISprawa.jsp?sprawaID=kotd1124361119359mti9359fyc

Ostatnio byłam u rodzinki i rozmawiałam z wujem-budowlańcem. Po tej rozmowie już chyba wiem z czego będę budowała mój domek :) Na razie w rankingu materiałów budowlanych prowadzi Porotherm, ale jak to będzie to się jeszcze okaże :)

Wcześniej myślałam o Silce ale podobno to jest zbyt zimny materiał i nadaje się tylko na garaż itp. budynki (to zdanie mojego wuja).

Myślałam też o oddanie budowy w ręce firmy ABAKON (ci od keramzytowych domów prefabrykowanych) - urzekła mnie gładkość ścian i szybkość budowy - muszę się jeszcze dowiedzieć o dokładną cenę, ale wydaje mi się, że będzie dużo :(

W projekcie gotowym co mamy go na oku jest Porotherm 25 + styropian. I chyba przy tym pozostaniemy... ale Silko-podobne też mi się podobają i wiele osób na forum jest z tej technologii zadowolonych - ma wiele zalet w tym cenę (polskie silikaty). Kiedyś fakt robiło się z tego śmietniki i garaże, ale to podjeście starszych murarzy (pewnie nie lubią silikatów bo są ciężkie :wink: ). Praefa, czyli prefabrykaty są dość drogie (mam ogólną wycenę, choć już sprzed 3 lat, GLX19 ze Studia Atrium).

Jak widzicie jestem an etapie wyboru materiałów (czasami moje wizje idą dalej, do wystroju pomieszczeń;) ) a w rzeczywistości goła działka, bez mediów, ogrodzenia itp. :( daleko jeszcze do budowy...

Jak wszyscy chyba... my też z żoną mamy wizje kominka, kolorów, kafelków... a tu na razie biurokracja-biurokracja-biurokracja! No, przy wyborze i przeróbkach projektu bedzie troche zabawy.