Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam po dłuższej przerwie :)

Po 6 miesiącach starań i spraw sądowych potrzebnych do podziału działki udało nam się w końcu podpisać umowę kupna i od 19 stycznia jesteśmy "posiadaczami ziemskimi" :) a w krótkim mam nadzieję czasie staniemy się INWESTORAMI 8)

W ciągu ostatniego miesiąca udało nam się złozyć wnioski o warunki i uzgodnić większość przyłączy. Do odbioru została tylko energetyka i telekomunikacja. Potem dwa "drobne" szczegóły czyli...... pozwolenie i kredyt i mam nadzieję ruszymy z kopyta :p

Ekipę do stanu surowego mam juz prawie dogadaną, wybieram i szuka jeszcze dekarza a jest o co walczyć bo 300 m2 dachu czeka.... Może macie jakieś namiary na solidne ekipy?

:D tak, tak

trzeba zrobić plany budowania i zaklepać fachowców.

Dlatego proszę o namiary sprawdzonych tynkarzy, bo jak pisałam wcześniej gość który sie w ubiegłym roku z nami umówił na robotę- wyjechał do Szwecji

Wystawił nas do wiatru i mamy rok opóżnienia

W środku sezonu nie udało nam się nikogo znależć :cry:

Mam nadzieje że w tym roku będzie inaczej

pozdro

Namiary posłałem na priva. Mam nadzieję, że się przydzadzą.

Dzięki Yatza za wiadomości o WZiZT :)

Daleko od Twojej działki są media? U nas woda i gaz są oddalone o ok. 50m a słup 0,4 kV, do którego możemy sie podłączyć, jest na działce ;)

Słup w pełnej okazałości można obejrzeć na poniższech fotkach:

fotki

No i po urlopie narciarskim. Fajnie było! :D

W kwestiach inwestycji w działkę poszło nieźle 8) tj. agencja oświdczenie podpisała, wniosek o przepisanie WZiZT złożony w UM. Wnioski o warunki przyłączy w Enion i Aqua też złożone. W Enion żeby mieć 25A zabezpieczenie naciągnęli mnie na 14kW... chciałem tak 12-13kW. :evil: :wink: Tak więc prąd, woda i kanalizacja ruszyły z miejsca. Gorzej z gazem bo mi o 14.30 zamknęli gazownię przed nosem... :evil: :x Dostaną papiery pocztą. 8) Trzeba też powalczyć z TPSA i drogowcami.

Media mam różnie (licząc do granicy działki):

- prąd ok 60m (kablem podziemnym)

- woda ok 60m

- kanalizacja przy granicy działki (obie: deszczowa i sanitarna)

- gaz u sąsiada, 15m

- TPSA ok 20-30m

Witam

Ile biorą (w rejonie Bielska-B.) architekci za:

- projekt zagospodarowania terenu?

- załatwianie wszystkich uzgodnień i pozwoleń?

- nadzór w czasie budowy?

Trochę podzwoniłem i zaoferowali mi (NETTO, bez VAT):

- projekt zagospodarowania terenu: 500-700 zł

- projekt zagospodarowania terenu + załatwianie wszystkich uzgodnień i pozwoleń: 1560 zł

- nadzór w czasie budowy: "nie przez telefon" 8) :lol:

Ile brali od was za adaptacje projektów gotowych? Wiem, to trudniej porównać...

Witam wszystkich budujących w Beskidach:)

szukam i szperam ale wszyscy tu chyba z okolic Bielska-B i bardziej na wschód:(.....no a gdzie ktoś z okolic Cieszyna?!..sam tu buduję czy cooo?:)......w każdym razie to i tak chyba najbliższa do mnie grupa...a i sympatyczne grono jak widzę:)

pozdrawiam

....no a gdzie ktoś z okolic Cieszyna?!..sam tu buduję czy cooo?

Ano tutaj. Tylko, że budowa praktycznie zakończona i z budowniczego stałem się czytelnikiem. Tym bardziej, że ostatnio faktycznie wiele bardzo "lokalnych" zapytań. Był jeszcze kiedyś Franio - być może teraz też głównie czyta?

A na jakim jesteś etapie? Fundamenty czy glazura ? ;-)

....no a gdzie ktoś z okolic Cieszyna?!..sam tu buduję czy cooo?

Ano tutaj. Tylko, że budowa praktycznie zakończona i z budowniczego stałem się czytelnikiem. Tym bardziej, że ostatnio faktycznie wiele bardzo "lokalnych" zapytań. Był jeszcze kiedyś Franio - być może teraz też głównie czyta?

A na jakim jesteś etapie? Fundamenty czy glazura ? ;-)

Ha!....no prosze jednak jest ktoś;).....więc tak mniej więcej pośrodku tzn. stan surowy zamkniety otynkowane z elektryką i przed innymi instalacjami:) A dokładniej w cieszynie samym pobudowałeś czy w wioskach naokoło? i zdjeciami sie gdzieś chwaliłeś? postaram sie jutro zamieścić tu fotki naszej chatki w obecnym stanie:)

pozdrawiam rodaka:)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących.

Mam prośbę do Wojtek&Gosia o podanie adresu firmy do budowy domku ponoć macie jakieś namiary. Jestem w trakcie załatwiania wszystkich pozwoleń, mam tylko małe zmiany w projekcie i koło czerwca / lipca chciałabym ruszyć z budową . Szukam tylko jakiejś godnej firmy z okolic Bielska, Kóz, Kęt, Andrychowa , Wadowic, Moja budowa w ketach wiec te okolice wchodza w gre. Dzieki i pozdrawiam

Witam wszystkich budujących.

Mam prośbę do Wojtek&Gosia o podanie adresu firmy do budowy domku ponoć macie jakieś namiary. Jestem w trakcie załatwiania wszystkich pozwoleń, mam tylko małe zmiany w projekcie i koło czerwca / lipca chciałabym ruszyć z budową . Szukam tylko jakiejś godnej firmy z okolic Bielska, Kóz, Kęt, Andrychowa , Wadowic, Moja budowa w ketach wiec te okolice wchodza w gre. Dzieki i pozdrawiam

Posłałem prywatną wiadomością. I życzę powodzenia w budowie, małych kosztów, dobrych ekip, cierpliwości, zdrowia i szybkiego zamieszkania.

• 2 weeks później...
Coś w tym roku nie można wystartować - ziemia skuta lodem i zasypana śniegiem.

W tym roku chyba sezon krótszy bedzie, chyba nie wykonamy planów budowlanych :(

Tez macie takie obawy???

Chyba nie będzie tak źle. Sprawdziłem, że w zeszłym roku śnieg zniknął z mojego pola 17/18 marca. Czyli jeśli następne dni będą takie jak dzisiejszy to zaledwie kilka dni przesunięcia. A okoliczni chłopi mówią, że ziemia wcale nie jest zmrożona.

Myślę, że ta zima trwała tak długo, że zlodowacenie odczuwam gdzieś w czaszce: już zapomniałem jak to jest jak nie ma śniegu i z trudem przychodzą mi do głowy prace ogrodnicze... ;-)

Chyba zatem należy przyjąć do wiadomości, że kalendarzowa wiosna właśni nadchodzi i... zabrać się do roboty. (ciekawe jak mi to wyjdzie z sianiem trawy?)

Witam

od dwóch lat plączę się po forum - szukam ludzi - budujących w okolicach Rajcza -Zwardoń - dostałam wreszcie pozwolenie na budowę, prąd i studniarz jak tylko zejdą śniegi - brak ekipy budowlanej i kierownika - (jestem ze Śląska- na budowę 100 km) - ale u mnie tylko działka południowa z górki :-? Zaczynam objeżdżać budowy w okolicy w poszukiwaniach - solidnych, porządnych itd ....- może coś z tego wyjdzie - chciałabym już. Pozdr Teekaa