Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

Waga 61 podobno zdążyłeś być na naszej budowie zanim teść sie dowiedział ze masz przyjechać i podobno nie wiedział kim jestes. Przykro mi, tak sie złożyło ze nie odebrał wiadomości. Jeśli nie dał Ci wszystkich potrzebnych Ci nformacji to je zbiore i prześle do Ciebie. Daj znać.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Ciku. Wysłałem do Ciebie dwa posty na priva ale obawiam się że nie dotarły. Pan od fundamentów jest z nami umówiony narazie na oglądanie naszej działki. Dzięki za namiary. Brakuje nam jeszcze kierownika budowy, może Wasz dysponuje wolnym czasem. Pozdrawiam.

w dniu dzisiejszym ekipa zakonczyła budowe domu tzn sciany stoją okna są wprawione, dach na starej i na nowej czesic połozony ,i całosc ocieplona i elewacja polozona. Wewnatrz wykonalem samodzielnie izolacje pod wylewke, styropian juz tez lezy i rury od podłogowki z całym osprzetem zamontowałem. Jak ja sie ciesze ze juz tyle jest zrobione.Po niedzieli wchodzi ekipa od wylewki i koniec z ekipami-elektryke sam, karton gipsy sam , a na wiosne ziemie rozplantowac i nie bedzie sladu ze ktos rok wczesnie cos robil wokół domu.pozdro dla wszystich co rzezbbia sami na budowach

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam.

Dzisiaj przyłączyłem sie do Waszej grupy. Wraz z żona planujemy rozpocząc budowę na wiosnę 2007.

Na razie jesteśmy na etapie wybierania projektu (właściwie to juz jest wybrany tylko jeszcze zastanawiamy się nad ew. zmianami).

A na działce wykopałem sobie studnię i w najbliższych dniach czeka mnie jeszcze koszenie trawy :)

Aha, budować będziemy w Górkach :D

Witaj Robert11, my też już wybraliśmy projekt i wiem, że to ciężka sprawa. Startujemy na wiosnę w Jaworzu. Od dzisiaj mam prąd na działce.

Pozdrawiam

P.S. Jak stałeś się właścicielem studni? Wykopałeś sam, czy wziąłeś jakiegoś fachowca? Jeżeli sam, to skąd wiedziałeś gdzie kopać?

Studnię kopałem prawie sam. Pomagał mi teść i szwagier. Co do szukania miejsca to było z tym trochę zamieszania. Po pierwsze przekopałem internet i materiały w Starostwie Powiatowym i Urzędzie Gminy w poszukiwaniu informacji nt struktury hydrogeologicznej terenu w okolicach mojej działki. Potem zrobiłem wywiad z prawie wszystkimi sąsiadami (także tymi dalszymi), pytałem jakie mają studnie, jakie głębokie, ile wody itp. Przeszukałem też forum, ale niestety tutaj nie znalazłem zbyt wielu przydatnych informacji :(

Po tym wszystkim wytypowałem miejsce na studnię a dla pewności zaprosiłem na działkę gościa (różdżkarza), który kopał kiedyś studnie zawodowo. Pan pochodził po działce i wskazał kilka dobrych miejsc miejsc na kopanie. (Jedno z nich prawie dokładnie pokrywało się z tym wytypowanym przeze mnie :D ). Dodatkowo ten przesympatyczny człowiek pożyczył mi część przyrządów potrzebnych przy kopaniu studni (trójnóg, wyciąg, wielokrążek itp), dał mi też kilka dobrych rad. I to wszystko prawie za darmo :D :D :D

A potem to już tylko tydzień kopania i gotowe :D

Gratuluję!!!

Studnia to fajna sprawa. U mnie był dzisiaj specjalista od budowy studni i określił, że woda jest na 6-7 metrach. Koszt jej wykopania to 600 zł od metra. Mam w pobliżu wodociąg z Aqau'y, więc rezygnuję z dalszych poszukiwań i zdecyduję się na tego monopolistę, chociaż korzystanie z jego usług mnie lekko irytuje (chcą opłaty za wszystko).

Pozdrawiam