Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

Witajcie,

Chłopców spod budki z piwem nigdy jeszcze nie najmowałem. Na szczęscie mam całkiem dobrą ekipę i wykonawca się stara o ludzi, jak mu potrzeba akurat więcej do jakiś robót. Płacę 13 zł za roboczogodzinę, a ponieważ to wszystko idzie na faktury, więc na rękę robotnicy dostaja pewnie mniej. 50 zł za pół dnia to przyzwoita cena. Gdyby tak zarabiał przez miesiąc to miałby 2 tys. :smile:

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zatrudniłam takiego do wywiezienia kawałka górki pod taras.

Wniosek.

- trzeba takiego pilnować, żeby solidnie to zrobił.

Nasz pracował jak twierdził 4 dni (200zł)w co wątpię.

Część ziemi którą miał wywieżć znalazła się na działce w niektórych zagłębieniach.

Wzięliśmy go na przetestowanie - czy można mu coś powierzyć do samodzielnego zrobienia pod naszą nieobecność.

Tak właśnie radzę robić- zlecić mniejszą robotę - jak się sprawdzi - niech robi dalej.

Budka z piwem, czyli wiejski sklepik jest tuż koło mojej budowy.

Całe rzesze "budowlańców " krążą do piwopoju.

Ten który u mnie pracował, wcześniej pracował z sąsiadem w charakterze pomocnika.

Pod dyktando pracował OK.

Nie mam nic przeciwko jednemu piwku w upalny dzień - można łyczka zrobić co jakiś czas, ale nie jedno za drugim.

Wiem że jest bezrobotny i pewno go jeszcze zatrudnię, ale tylko do pomocy mimo,że oferuje się z wylewkami,tynkami itp....

To jest "wynalazek" producenta wełny mineralnej.

Przy izolacji akustycznej odpowiednikiem styropian+siatka + wylewka jest wełna+ wylewka zbrojona.

Wzmacnia podłogę .

Ja zastanawiam się nad wzmocnienim moich stropów taką wylewką.

Znasz mój problem!

Kupiłam "kota w worku" i teraz główkuję jak co wzmocnić i poprawić czego nie jestem pewna.

Na chłopski rozum taka wylewka powinna wzmocnić mi strop???

Co o tym sądzisz?

Znam Twój problem :smile:

Niestety, całą moją skromną wiedzę budowlaną czerpię z przebytych dotąd etapów na budowie. A wylewki jeszcze przede mną. W dodatku mam strop gęstożebrowy, więc nawet nie ma potrzeby izolacji cieplnej, ani akustycznej, tak więc być może nigdy nie dojdę do tego etapu.

A strop masz monolityczny, wylewany z betonu? Czy jeszcze jakiś inny?

Miejsce doprawdy jest urocze! To mi się właśnie podoba w Beskidach! Nie mógłbym się przeprowadzić na równiny, bo bym chyba uschnął... No, ja się tu urodziłem... :wink:

Tylko fakt - nie będziesz miał problemów zimą? No chyba, że zamierzasz jeździć na dół małym ratraczkiem... :wink:

A fundamenty ja też takie mam! :smile:

Na zdjęciach strasznie szybko ten dom rośnie... W praktyce pewnie nie było tak różowo... :wink:

Cieszę się, że Wam się podoba... mnie zresztą też zauroczyło miejsce - szukałem działki ponad rok.

Sąsiedzi są, zdjęcia były tak robione, żeby ich nie było widać. Do tej pory w zimie nie można było dojechać, zostawało ze 100 m od ostatnich zabudowań, teraz jak się ludzie pobudowali trzeba będzie coś zorganizować.

Nieśmiało czekam na zdjęciowy rewanż w przyszłości :smile:

No to ja się mogę zrewanżować od razu... :wink:

Nie tak efektownie jak Franek, ale zawsze coś... :wink:

Mam zdjęcie ze strony biura nieruchomości, przedstawiające -wtedy jeszcze nie mój - dom zimą. Zdjęcie jest ciągle na serwerze tego biura - widocznie w jakimś archiwum, bo w ofertach już go nie ma.

A własnych zdjęć jeszcze nie robiłem... Pomijam te, które obrazują najgorsze miejsca - dla Urzędu. Ale tych nie ma co pokazywać... :wink:

http://www.bcn.com.pl/tabele/foto/2945.jpg