net_ka 01.03.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam po "zimie". My też już niedługo zaczynamy. Ekipa jest umówiona na koniec marca i robocizna wyniesie nas od fundamentów do stropu 20 000 (dom ma 140m2). Cena bez wykopu fundamentów i bez zasypania ich. Materiał kupujemy sami a budujemy z Porotermu 30, bo niestety maksów już podobno nigdzie nie można dostać ( czaja76 - my też będziemy mieszkać w Wilkowicach, ale nie Górnych ) Materiały też glównie kupujemy w Builderze. Jesteśmy na etapie dachówki. Podobno ceny od 15 marca idą znowu w górę, więc chcemy zdążyć przed. Wybraliśmy Brass Sirius. Mam pytanie co do więźby. Gdzie można ją najkorzystniej kupić??? Pozdrawiam, net_ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 01.03.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Materiały też glównie kupujemy w Builderze. Jesteśmy na etapie dachówki. Podobno ceny od 15 marca idą znowu w górę, więc chcemy zdążyć przed. Wybraliśmy Brass Sirius. Mam pytanie co do więźby. Gdzie można ją najkorzystniej kupić??? Pozdrawiam, net_ka Też się tam dziś wybrałem i bardzo możliwe, że będę kupował u nich (dzięki za namiar, nie wiem jak to się stało, że nie zauważyłem wcześniej tej hurtowni), chociaż Axiom w Starconce też ma ciekawą ofertę. Co do więźby, to chyba się zdecyduję na skład tarcicy, który do wczoraj mieścił się przy Lipnickiej a od dziś na Piekarskiej. Mają tarcice z tartaku Bąków bodajże, a cena też jest moim zdaniem ciekawa - 560zł netto za m3 (nieimpregnowane) - impregnowanie 60zł od m3. W innych rtartakach/składach mieli przeważnie po 600pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 08.03.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 cZAJA76 - dzięki za namiar. My chcieliśmy jechać do tartaku do Jeleśni. Nie pamiętam ceny dokładnie, bo stroną finansową bardziej zajmuje się Mąż, ale coś ok. 600 zł netto na kubik (impregnowane). Cena podana przez telefon, więc nie wiadomo jak to faktycznie wygląda ) Co do Buildera, to właśnie okazało się, że nieźle nas chcieli wyrolować. Kupiliśmy u nich poroterm 30 kl. 15. Podczas kolejnej wizyty w składzie kolega kierownika wygadał się , że to jednak kl. 10 a sprzedana nam po cenie 15 . Na zamówieniu "nie mają zwyczaju" pisać wszystkich detali... Trzeba wszystkiego sobie doplinować. UWAGA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 08.03.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Witam wszystkich budowniczych na Południu. My tez czekamy z niecierpliowscia na TEN piekny dzien w którym bedziemy legalnie mogli wbic łopate do ziemi. Budowa bedzie w Bieslu-Białej.A przedmiotem budowy bedzie takie ło: http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/ja%B6min/ Ciesze sie ze w tych okolicach bedzie powstawało tyle nowych domków-bedziemy mogli wymieniac sie doswiadczeniami. Pozdrawiam wszystkich bardzo ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 08.03.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 cZAJA76 - dzięki za namiar. My chcieliśmy jechać do tartaku do Jeleśni. Nie pamiętam ceny dokładnie, bo stroną finansową bardziej zajmuje się Mąż, ale coś ok. 600 zł netto na kubik (impregnowane). Cena podana przez telefon, więc nie wiadomo jak to faktycznie wygląda ) Co do Buildera, to właśnie okazało się, że nieźle nas chcieli wyrolować. Kupiliśmy u nich poroterm 30 kl. 15. Podczas kolejnej wizyty w składzie kolega kierownika wygadał się , że to jednak kl. 10 a sprzedana nam po cenie 15 . Na zamówieniu "nie mają zwyczaju" pisać wszystkich detali... Trzeba wszystkiego sobie doplinować. UWAGA !!! Mi powiedzieli w Builderze od razu, że to klasa 10, ale również, ze z tego da się budowac do trzech kondygnacji itd.itp.terefere. Jak zapytalem, dlaczego zawsze wszyscy polecają kl.15, to powiedzieli mi, że to taki chłit marketingowy, itp.itd.terefere. Jednak architekt (zaufana) powiedziała nam, że stanowczo 15. I koniec końców zakupiliśmy MAXa z Leier'a w KAMM BUDZIE w Starym Bielsku. pozdrawiam czaja76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 08.03.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 09.03.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Czaja76 - może po naszej aferze tacy prawdomówni się zrobili . Tu nie chodzi o to czy kupisz 10 czy 15, ale o zwykłe oszustwo. Isztar - Fajny domek Dzięki za namiar na maksa, ale my już kupiliśmy poroterm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 10.03.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 . Tu nie chodzi o to czy kupisz 10 czy 15, ale o zwykłe oszustwo. Nie ulega wątpliwości. A kupiliście w końcu u nich? pzdr czaja76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre_ch 11.03.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 witam Na początku 2 połowy roku zamierzam rozpocząć budową Oliwki ze HB studio w Komorowicach k. Bielska. Proszę o namiary na sprawdzone firmy budowlane w tej okolicy. Potzrebuję również namiarów na skłądy i hurtownie budowlane. pozdrawiam wszystkich andre_ch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 12.03.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Czaja26 - pieniądze zostały wpłacone a problem powstał później. Jak zwykle, przed wykonaniem przelewu, wszystko jest zawsze super... andre_ch - firmę będę dopiero sprawdzać w kwietniu . A składy : słynny Builder, Axiom, Mazańcowice. Może ktoś jeszcze coś dorzuci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fiddler 12.03.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Myślę, że przed podjęciem ostateczniej decyzji o zakupie materiałów budowlanych, warto sprawdzić ofertę składu Raab Karcher (ul. Piekarska). Uważam, że to najbardziej renomowana firma (Saint Gobain Dystrybucja Mat. Budowlanych), część międzynarodowego koncernu. Ja zdecydowałem się na ich oferty (bo były najkorzystniejsze) ale o wszystkim będę mógł powiedzieć dopiero po budowie (zaczynam za miesiąc). Mam pytanie, czy ktoś stosował kominy systemowe z firmy Frank - bud? Mają bardzo fajną ofertę na system kominowy z wkładem szamotowym w obudowie z karamzytobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre_ch 12.03.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 witam moze ktos opisze swoje doswiadczenia budując z betonu komórkowego którą dachówkę wybrać brass czy euronit. bras jest w cenie 27 zl/m2 euronit 21 zl/m2. architekt poradził mi ze lepiej zebym lawy fundamentowe lał z betonu zamiast murować z kostek betonowych. która technologia lepsza i tansza? andre_ch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina i Jasiu 12.03.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Myślę, że przed podjęciem ostateczniej decyzji o zakupie materiałów budowlanych, warto sprawdzić ofertę składu Raab Karcher (ul. Piekarska). Uważam, że to najbardziej renomowana firma (Saint Gobain Dystrybucja Mat. Budowlanych), część międzynarodowego koncernu. Ja zdecydowałem się na ich oferty (bo były najkorzystniejsze) ale o wszystkim będę mógł powiedzieć dopiero po budowie (zaczynam za miesiąc). Mam pytanie, czy ktoś stosował kominy systemowe z firmy Frank - bud? Mają bardzo fajną ofertę na system kominowy z wkładem szamotowym w obudowie z karamzytobetonu. Jeden z murarzy z bielska (z naszego małego castingu) bardzo chwalił kominy i strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 13.03.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agwapi 14.03.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 witam moze ktos opisze swoje doswiadczenia budując z betonu komórkowego którą dachówkę wybrać brass czy euronit. bras jest w cenie 27 zl/m2 euronit 21 zl/m2. architekt poradził mi ze lepiej zebym lawy fundamentowe lał z betonu zamiast murować z kostek betonowych. która technologia lepsza i tansza? andre_ch Andre my zaczynamy w lipcu z betonu komórkowego - Ytong dachówka euronit i lejemy - zalety nie trzeba równać powierzchni przed ocieplaniem- tynkować - odpada kasa a różnica cenowa nie wielka a poza tym co lite to lite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekGosia 14.03.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Witam! Dawno mnie tutaj nie było a dlaczego? Nie trudno zgadnąć - (nie)kończąca się budowa. Co prawda pozostała jeszcze elewacja, frontowe ogrodzenie i ogród ale to też sporo bieganiny i pracy. Widzę, że jest dużo pytań o hurtownie i producentów poszczególnych materiałów. Z racji iż lubię oszczędzać nie ujmując na jakości mogę się podzielić z wami swoimi doświadczeniami w zakupach materiałów budowlanych w Bielsku i okolicy. I. BUDOWLANKA 1. OLSZOWY obok salonu FIAT - miły sprzedawca, kupowałem tam większość sypkich materiałów, drut, siatkę zbrojeniową, beton komórkowy - nie ten biały lecz do wewnątrz na ścianki działowe. Dzisiaj tam byłem po wycenę materiałów na elewację.2. Building Business PSB za Makro - kupowałem styropian (na wykończenia), wełnę na ocieplenie poddasza, klej samorozpływny do klejenia kafelek na podłogówkę.3. MTB Jasiński ul. Andersa - rok temu mieli najlepszą cenę na płyty GK i wszelkie profile stalowe do ich mocowania, drobne zakupy gruntu, klejów4. ART BUD II ul Cieszyńska Jasienica - najlepsza cena na klej gipsowy, gips i gładź z InterGrądu, mieli też tanią stal 5. SOSENKA miły syn + ojciec - specjalizacja płyty OSB, sklejka, płyty wiórowe podam tylko telefon bo się mieli przenosić - 509 546 626 II. Instalacje 1. KOMARPOL ul. Kustronia - rozmawiać z Komarem i pilnować dokładnie specyfikacji bo lubią się zamotać w tym gąszczu złączek, rur i zaworów - to nasz wykonawca WOD-KAN, C.O. Jeśli się już ktoś zdecyduje to koniecznie w ekipie musi być Pan Władek - to ich takie guru;) 2. DOMAR obok Komarpolu - instalacje centralnego odkurzania + odkurzacze 3. TADMAR ul. Komorowicka - hurtownia wszystkiego do WOD-KAN i tego co montujemy w łazienkach czyli wanny, baterie, umywalki, zawory, pompy, etc. Niestety by uzyskać dobry rabat należy mieć zaprzyjaźnioną firmę, na którą będziemy brać towar. W przeciwnym wypadku z dobrego upustu nici. 4. KARD - praktycznie to samo + Sanit, kafelki z Cersanitu. Ceny jedne z najniższych jeśli chodzi o sklepy detaliczne. III. Wykończeniówka 1. DEWRO Bestwinka - rewelacyjne drzwi 2. Chemia Katowice - ul. Korczaka - "kłócić" się o rabacik. Kupowałem farby 3. KOLMET 1 Maja 19 - najtaniej w okolicy gwoździe, śruby, kołki, ogólnie art. metalowe. 4. CERAMED - kafelki 5. BORTEX Łodygowice ul. Kalonki 5 - kominek To na dzisiaj powinno Wam wystarczyć. Jeśli macie pytania piszcie postaram się odpowiadać do 48h. Obecnie jesteśmy na etapie elewacji. Na nieszczęście nie mamy jeszcze żadnej koncepcji co do konkretnych wykończeń a dokładniej mówiąc do bajerów, którymi chcemy upiększyć nasz dom(ek). Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich nowo i obecnie budujących. Śpieszcie się z zakupami materiałów bo ceny windują w górę w zastraszającym tempie. Dla przykładu podam, że styropian FS 20 kupowałem dokładnie rok temu po 124 zł/m3 dzisiaj to już prawie 200zł/m3 !!! kolega mówił o cenie pustaków z 1,7zł/szt na 3,5zł/szt dzisiaj!!! Pozdrowienia z Wapienicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 16.03.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 zaczęlismy budowe 13 marca,chyba będzie szczęśliwa data .juz są wylane ławy teraz szałujemy fundamenty.w przyszłym tyg.jeśli pogoda pozwoli bedziemy betonować fundamenty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 16.03.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 zaczęlismy budowe 13 marca,chyba będzie szczęśliwa data .juz są wylane ławy teraz szałujemy fundamenty.w przyszłym tyg.jeśli pogoda pozwoli bedziemy betonować fundamenty. pozdrawiam Mam dokładnie tak samo jak Ty, z tą różnicą, że my zaczęliśmy 14marca (Wilkowice Górne). Wczoraj wylewali ławy, ale niesety nie obyło się bez drobnych kłopotów (konczyli po ciemku, gdyz umówiony na 13-tą beton, był dopiero na 16.30). Ale jakos się uwinęli. Dziś zaczeli szałować i w przyszłym tygodniu (jeżeli dostanę drugą transzę) betonujemy ściany fundamentowe. Semir, a ty gdzie się budujesz? I skąd bierzesz beton, jeżeli mozna wiedzieć? pzdr. czaja76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 17.03.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 zaczęlismy budowe 13 marca,chyba będzie szczęśliwa data .juz są wylane ławy teraz szałujemy fundamenty.w przyszłym tyg.jeśli pogoda pozwoli bedziemy betonować fundamenty. pozdrawiam Mam dokładnie tak samo jak Ty, z tą różnicą, że my zaczęliśmy 14marca (Wilkowice Górne). Wczoraj wylewali ławy, ale niesety nie obyło się bez drobnych kłopotów (konczyli po ciemku, gdyz umówiony na 13-tą beton, był dopiero na 16.30). Ale jakos się uwinęli. Dziś zaczeli szałować i w przyszłym tygodniu (jeżeli dostanę drugą transzę) betonujemy ściany fundamentowe. Semir, a ty gdzie się budujesz? I skąd bierzesz beton, jeżeli mozna wiedzieć? pzdr. czaja76 ze spółdzielni w Górkach dzis zalewamy juz fundamenty na razie idzie bez kłopotów mam miec beton na 11 pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_PL 19.03.2007 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam wszystkichKupujemy niewykonczony domek w okolicach Milówki.Pozdrawiam całą grupę Podbeskidzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts