mario_PL 19.03.2007 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 zaczęlismy budowe 13 marca,chyba będzie szczęśliwa data .juz są wylane ławy teraz szałujemy fundamenty.w przyszłym tyg.jeśli pogoda pozwoli bedziemy betonować fundamenty. pozdrawiam Urodziłem się 13 marca i nie narzekam - bądź dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_PL 19.03.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Pierwsze problemy. Musimy zmienić pokrycie dachu no i kicha. Kilka ekip obdzwonione i najbliższy termin ok 15 lipca.POMOCY!!!Czy ktoś z Was może dać jakieś namiary na w miare solidną firmę??? Trzeba tylko zmienić pokrycie i wymienić jedną belkę. pomóżnie PILNE[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 20.03.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 no i kicha fundamenty przysypało śniegiem,na razie przerwa w pracach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 20.03.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 no i kicha fundamenty przysypało śniegiem,na razie przerwa w pracach pozdrawiam No właśnie, wczoraj wylali mi sciany fundamentowe a dziś na ściany się deszcz ze śniegiem wylał. I do tego jeszcze mróz w nocy ma dochodzic do -7st. Czy to aby tym fundamentom nie zaszkodzi? Brrr... pzdr czaja76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 21.03.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 No właśnie, wczoraj wylali mi sciany fundamentowe a dziś na ściany się deszcz ze śniegiem wylał. I do tego jeszcze mróz w nocy ma dochodzic do -7st. Czy to aby tym fundamentom nie zaszkodzi? Brrr...pzdrczaja76 niepowinno zapytaj czy dali dodatek jak jest niska temp.do betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irkos 21.03.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Czy ma ktoś może sprawdzonego i niedrogiego speca od alarmów? Jeden jak mi zrobił wycenę to aż usiadłem inni umawiają się, ale jakoś nie potrafią na spotkania dotrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 21.03.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 kurcze juz 3 dni przerwy przez tą pogode , teraz jestem na etapie wybierania odkurzacza centralnego czy ktos ma zamontowany,i moze cos wiecej o nich powiedziec?, . Zrezygnowałem z szamba mam zamiar zamontowac oczyszczalnie , tez mam pytanko czy ktos ma oczyszczalnie zamontowana?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 22.03.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 witajcie, ja za to szukam fachowca od ogrodzenia i kominka:) semir znajomy Wapienicy miał kogoś z Kóz, dostał 1000 zł dofinansowania (koszt 7000 w jego przypadku, dużo mieszkańców w domu ) żeby ostatecznie otrzymać pieniądze trzeba przedłożyć fakturę, ale rozpocząć załatwianie można wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 22.03.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 witajcie, ja za to szukam fachowca od ogrodzenia i kominka:) semir znajomy Wapienicy miał kogoś z Kóz, dostał 1000 zł dofinansowania (koszt 7000 w jego przypadku, dużo mieszkańców w domu ) żeby ostatecznie otrzymać pieniądze trzeba przedłożyć fakturę, ale rozpocząć załatwianie można wcześniej dziękuje za dobrą rade pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 23.03.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 zalało mi fundamenty zeby zaczeli odszałowywac musze jutro zaczac wypompowywać wode .a od poniedziałku normalna praca ,jesli pogoda sie nie zmieni pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 23.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 zalało mi fundamenty zeby zaczeli odszałowywac musze jutro zaczac wypompowywać wode .a od poniedziałku normalna praca ,jesli pogoda sie nie zmieni pozdrawiam Też mi się basen zrobił, ale wykonawca nic nie mówił przez tel. o odpompowywaniu tej wody. Może sam to zrobi... albo jutro z rana mi powie: "Szefie, a tej wody to się szef musi pozbyć, bo my robić nie mozemy...:-)" Jeszce nie wiem jak to będzie, bo dopiero majstra poznaję - choć podobno solidny (z polecenia) - moze jak przyjadę ok. 10.00 to tej wody już nie będize:-). pzdr czaja76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 24.03.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Też mi się basen zrobił, ale wykonawca nic nie mówił przez tel. o odpompowywaniu tej wody. Może sam to zrobi... albo jutro z rana mi powie: "Szefie, a tej wody to się szef musi pozbyć, bo my robić nie mozemy...:-)" Jeszce nie wiem jak to będzie, bo dopiero majstra poznaję - choć podobno solidny (z polecenia) - moze jak przyjadę ok. 10.00 to tej wody już nie będize:-). pzdr czaja76 dzis właczamy dwie pompy jest do połowy wody w fundamentach,a od poniedziałku chce odszałowac pozdrawiam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 24.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 nie wiem jak to będzie, bo dopiero majstra poznaję - choć podobno solidny (z polecenia) - moze jak przyjadę ok. 10.00 to tej wody już nie będize:-). pzdr czaja76 dzis właczamy dwie pompy jest do połowy wody w fundamentach,a od poniedziałku chce odszałowac pozdrawiam: No i proszę, wykrakałem:-) Przyjechałem na budowę ok. 9.00 a wody juz nie było- ekipa wypompowała. Potem skonczyli odszałowywanie i jak wyjeżdżałem, ok. 11, to przymierzali się do ocieplania ścian fundamentowych - oby tak dalej:-), a po swietach będę miał już wymurowany parter - tak planują - (co prawda pogoda musi dopisać - żeby mogli wypełnic fundamenty pospółką, to musi trochę wyschnąć). pozdrawiam czaja76 PS fajnie tak razem budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 25.03.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 WITAM WSZYSTKICH BUDUJACYCH SWOJE DOMKI W BESKIDACH ! ! ! Narazie jestem na etapie marzeń o własnym gniazdku i czytaniu o Waszych zmaganiach z budową domów. Bardzo mnie ciekawi czy ktoś z Was nie orientuje sie czy aby nie opłacało by się kupowanie materiałów budowlanych w Czechach. Bo to co się dzieje teraz na rynku budowlanym w Polsce przyprawia o totalną załamkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekGosia 26.03.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 kurcze juz 3 dni przerwy przez tą pogode , teraz jestem na etapie wybierania odkurzacza centralnego czy ktos ma zamontowany,i moze cos wiecej o nich powiedziec?, . Zrezygnowałem z szamba mam zamiar zamontowac oczyszczalnie , tez mam pytanko czy ktos ma oczyszczalnie zamontowana? pozdrawiam Odkurzacza jeszcze nie mamy bo stary (wodny) działa całkiem sprawnie ale juz od początku była pomyślana instalacja. Więc ja bym się na tym etapie budowy odkurzaczem nie przejmował. CO do oczyszczalni mamy z osadem czynnym ze stali nierdzewnej. Działa już ponad 6 m-cy i nie wiem co to brzydki zapach. Nawet po włożeniu głowy do środka nie czuć żadnego odoru tak jak to się ma w oczyszczalniach z osadem gnilnym. Koszt ok 10kPLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BT 26.03.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 kurcze juz 3 dni przerwy przez tą pogode , teraz jestem na etapie wybierania odkurzacza centralnego czy ktos ma zamontowany,i moze cos wiecej o nich powiedziec?, . Zrezygnowałem z szamba mam zamiar zamontowac oczyszczalnie , tez mam pytanko czy ktos ma oczyszczalnie zamontowana? pozdrawiam Witam Ja buduje dom w Pogórzu i też myślałem o oczyszczalni, jednak zrezygnowałem bo koszt dużo wyszy od szamba, w planach - do 5 lat, jest planowana w mojej okolicy kanalizacja więc nie ma co nawet myśleć o jakimkolwiek dofinansowaniu. Pytałem w ZUK-u i w chwili gdy zrobią mi kanalizację a ja miałbym oczyszczalnię to mam obowiązek okresowego badania ścieków. Wspominali coś nawet o tym, że ma wejść ustawa nakazująca obowiązkowe podłączenie do kanalizacji nawet tych co maja oczyszczalnie. Nie wgłębiałem się w te ich dywagacje - zrobiłem szambo 10 m3 kosztowało mnie na gotowo 3,5 tys. wywóz ok 100 zł bez fv co 2 miesiące - i czekam na kanalizację! Tak więc życzę - efektywnych rozważań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 26.03.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 no u mnie w planach jest kanalizacja ale ok 10-15 lat, takze moja oczyszczlania powinna sie spłacic ok 1,5-2 lat .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekGosia 26.03.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witam Ja buduje dom w Pogórzu i też myślałem o oczyszczalni, jednak zrezygnowałem bo koszt dużo wyszy od szamba, w planach - do 5 lat, jest planowana w mojej okolicy kanalizacja więc nie ma co nawet myśleć o jakimkolwiek dofinansowaniu. Pytałem w ZUK-u i w chwili gdy zrobią mi kanalizację a ja miałbym oczyszczalnię to mam obowiązek okresowego badania ścieków. Wspominali coś nawet o tym, że ma wejść ustawa nakazująca obowiązkowe podłączenie do kanalizacji nawet tych co maja oczyszczalnie. Nie wgłębiałem się w te ich dywagacje - zrobiłem szambo 10 m3 kosztowało mnie na gotowo 3,5 tys. wywóz ok 100 zł bez fv co 2 miesiące - i czekam na kanalizację! Tak więc życzę - efektywnych rozważań No to licząc prosto mamy: start 3 500 zł 6 x 200 zł = 1200 zł roczny koszt wywozu ścieków 1200 zł x 5 lat = 6000zł czyli eksploatacja 5 letnia szamba = 9500zł Moja oczyszczalnia kosztowała na gotowo 10 500zł - 1000zł z Urzędu - dopłata roczne koszty to ok 50zł prąd na pompkę sprężonego powietrza nie dolewam żadnych preparatów bo to osad czynny dojdzie raz w roku wywóz osadu czynnego ok 150zł Koszty 5 lat = 9500 zł + 5*50zł + 5*150zł = 10500zł Porównanie już mamy. Teraz tylko tzreba jeszcze dodać smród koło domu z szamba, smróc co miesiąc przy jego wywozie i tyle. Co do przymusowego podłączania się do kanalizacji pierwsze słyszę! Jeśli chodzi o badanie ścieków to jest to oczywiście prawdziwe i możliwe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinezbb 26.03.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 w naszym przypadku rok temu o tej porze cieszylismy sie jak głupki ze mamy juz warunki zabudowy, projekt w w ydzial;e architektury i zaczynalismy pozyskiwac fundusze na rozbudowe- a obecnie zaczynamy bielic sciany, nawet kominek grzeje- jezeli wszystko bedzie szło dobrze to za tydzien bedziemy mieli juz pomalowane- pozostanie zrobienie podłogi i montaz gniazdek.Jedna z łazienek musi troche poczekac na dokonczenie- zrobie w niej narazie ma ły magazynek na farby i smiecie. powodzonka dla wszystkich co maja rokopane działki i walczą w gruncie- nam sie udało w dniu rozkopania i wylania stopy nielało w trakcie szałowania lało kilka razy a pottem słonce słonce i słonce ( no prawie cały czas słonce) ale podczas zrywania starego dachu naszcescie nie lało i niedoszło do zalania starej czesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 26.03.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 witam widziałem twoją galerie zdjeć ,mam prośbe nie wiem jak wstawiać zdjecia, jeśli możesz to napisz jak to sie robi.dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts