Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no i kicha fundamenty przysypało śniegiem,na razie przerwa w pracach pozdrawiam

No właśnie, wczoraj wylali mi sciany fundamentowe a dziś na ściany się deszcz ze śniegiem wylał. I do tego jeszcze mróz w nocy ma dochodzic do -7st. Czy to aby tym fundamentom nie zaszkodzi? Brrr...

pzdr

czaja76

kurcze juz 3 dni przerwy przez tą pogode , teraz jestem na etapie wybierania odkurzacza centralnego czy ktos ma zamontowany,i moze cos wiecej o nich powiedziec?, . Zrezygnowałem z szamba mam zamiar zamontowac oczyszczalnie , tez mam pytanko czy ktos ma oczyszczalnie zamontowana?

pozdrawiam

witajcie, ja za to szukam fachowca od ogrodzenia i kominka:)

semir

znajomy Wapienicy miał kogoś z Kóz, dostał 1000 zł dofinansowania (koszt 7000 w jego przypadku, dużo mieszkańców w domu :wink: )

żeby ostatecznie otrzymać pieniądze trzeba przedłożyć fakturę, ale rozpocząć załatwianie można wcześniej

witajcie, ja za to szukam fachowca od ogrodzenia i kominka:)

semir

znajomy Wapienicy miał kogoś z Kóz, dostał 1000 zł dofinansowania (koszt 7000 w jego przypadku, dużo mieszkańców w domu :wink: )

żeby ostatecznie otrzymać pieniądze trzeba przedłożyć fakturę, ale rozpocząć załatwianie można wcześniej

dziękuje za dobrą rade pozdrawiam

zalało mi fundamenty zeby zaczeli odszałowywac musze jutro zaczac wypompowywać wode .a od poniedziałku normalna praca ,jesli pogoda sie nie zmieni pozdrawiam

Też mi się basen zrobił, ale wykonawca nic nie mówił przez tel. o odpompowywaniu tej wody. Może sam to zrobi... albo jutro z rana mi powie: "Szefie, a tej wody to się szef musi pozbyć, bo my robić nie mozemy...:-)" Jeszce nie wiem jak to będzie, bo dopiero majstra poznaję - choć podobno solidny (z polecenia) - moze jak przyjadę ok. 10.00 to tej wody już nie będize:-).

pzdr

czaja76

Też mi się basen zrobił, ale wykonawca nic nie mówił przez tel. o odpompowywaniu tej wody. Może sam to zrobi... albo jutro z rana mi powie: "Szefie, a tej wody to się szef musi pozbyć, bo my robić nie mozemy...:-)" Jeszce nie wiem jak to będzie, bo dopiero majstra poznaję - choć podobno solidny (z polecenia) - moze jak przyjadę ok. 10.00 to tej wody już nie będize:-).

pzdr

czaja76

dzis właczamy dwie pompy jest do połowy wody w fundamentach,a od poniedziałku chce odszałowac pozdrawiam: :D

nie wiem jak to będzie, bo dopiero majstra poznaję - choć podobno solidny (z polecenia) - moze jak przyjadę ok. 10.00 to tej wody już nie będize:-).

pzdr

czaja76

dzis właczamy dwie pompy jest do połowy wody w fundamentach,a od poniedziałku chce odszałowac pozdrawiam: :D

No i proszę, wykrakałem:-) Przyjechałem na budowę ok. 9.00 a wody juz nie było- ekipa wypompowała. Potem skonczyli odszałowywanie i jak wyjeżdżałem, ok. 11, to przymierzali się do ocieplania ścian fundamentowych - oby tak dalej:-), a po swietach będę miał już wymurowany parter - tak planują - (co prawda pogoda musi dopisać - żeby mogli wypełnic fundamenty pospółką, to musi trochę wyschnąć).

pozdrawiam

czaja76

PS

fajnie tak razem budować:-)

WITAM WSZYSTKICH BUDUJACYCH SWOJE DOMKI W BESKIDACH ! ! ! :D

Narazie jestem na etapie marzeń :wink: o własnym gniazdku i czytaniu o Waszych zmaganiach z budową domów.

Bardzo mnie ciekawi czy ktoś z Was nie orientuje sie czy aby nie opłacało by się kupowanie materiałów budowlanych w Czechach.

Bo to co się dzieje teraz na rynku budowlanym w Polsce przyprawia o totalną załamkę :( :(

kurcze juz 3 dni przerwy przez tą pogode , teraz jestem na etapie wybierania odkurzacza centralnego czy ktos ma zamontowany,i moze cos wiecej o nich powiedziec?, . Zrezygnowałem z szamba mam zamiar zamontowac oczyszczalnie , tez mam pytanko czy ktos ma oczyszczalnie zamontowana?

pozdrawiam

Odkurzacza jeszcze nie mamy bo stary (wodny) działa całkiem sprawnie ale juz od początku była pomyślana instalacja. Więc ja bym się na tym etapie budowy odkurzaczem nie przejmował.

CO do oczyszczalni mamy z osadem czynnym ze stali nierdzewnej. Działa już ponad 6 m-cy i nie wiem co to brzydki zapach. Nawet po włożeniu głowy do środka nie czuć żadnego odoru tak jak to się ma w oczyszczalniach z osadem gnilnym.

Koszt ok 10kPLN

pozdrawiam

Witam

Ja buduje dom w Pogórzu i też myślałem o oczyszczalni, jednak zrezygnowałem bo koszt dużo wyszy od szamba, w planach - do 5 lat, jest planowana w mojej okolicy kanalizacja więc nie ma co nawet myśleć o jakimkolwiek dofinansowaniu. Pytałem w ZUK-u i w chwili gdy zrobią mi kanalizację a ja miałbym oczyszczalnię to mam obowiązek okresowego badania ścieków. Wspominali coś nawet o tym, że ma wejść ustawa nakazująca obowiązkowe podłączenie do kanalizacji nawet tych co maja oczyszczalnie.

Nie wgłębiałem się w te ich dywagacje - zrobiłem szambo 10 m3 kosztowało mnie na gotowo 3,5 tys. wywóz ok 100 zł bez fv co 2 miesiące - i czekam na kanalizację!

Tak więc życzę - efektywnych rozważań ;)

Witam

Ja buduje dom w Pogórzu i też myślałem o oczyszczalni, jednak zrezygnowałem bo koszt dużo wyszy od szamba, w planach - do 5 lat, jest planowana w mojej okolicy kanalizacja więc nie ma co nawet myśleć o jakimkolwiek dofinansowaniu. Pytałem w ZUK-u i w chwili gdy zrobią mi kanalizację a ja miałbym oczyszczalnię to mam obowiązek okresowego badania ścieków. Wspominali coś nawet o tym, że ma wejść ustawa nakazująca obowiązkowe podłączenie do kanalizacji nawet tych co maja oczyszczalnie.

Nie wgłębiałem się w te ich dywagacje - zrobiłem szambo 10 m3 kosztowało mnie na gotowo 3,5 tys. wywóz ok 100 zł bez fv co 2 miesiące - i czekam na kanalizację!

Tak więc życzę - efektywnych rozważań ;)

No to licząc prosto mamy:

start 3 500 zł

6 x 200 zł = 1200 zł roczny koszt wywozu ścieków

1200 zł x 5 lat = 6000zł

czyli eksploatacja 5 letnia szamba = 9500zł

Moja oczyszczalnia kosztowała na gotowo 10 500zł - 1000zł z Urzędu - dopłata

roczne koszty to ok 50zł prąd na pompkę sprężonego powietrza

nie dolewam żadnych preparatów bo to osad czynny

dojdzie raz w roku wywóz osadu czynnego ok 150zł

Koszty 5 lat = 9500 zł + 5*50zł + 5*150zł = 10500zł

Porównanie już mamy. Teraz tylko tzreba jeszcze dodać smród koło domu z szamba, smróc co miesiąc przy jego wywozie i tyle.

Co do przymusowego podłączania się do kanalizacji pierwsze słyszę! Jeśli chodzi o badanie ścieków to jest to oczywiście prawdziwe i możliwe.

Pozdrawiam

w naszym przypadku rok temu o tej porze cieszylismy sie jak głupki ze mamy juz warunki zabudowy, projekt w w ydzial;e architektury i zaczynalismy pozyskiwac fundusze na rozbudowe- a obecnie zaczynamy bielic sciany, nawet kominek grzeje- jezeli wszystko bedzie szło dobrze to za tydzien bedziemy mieli juz pomalowane- pozostanie zrobienie podłogi i montaz gniazdek.Jedna z łazienek musi troche poczekac na dokonczenie- zrobie w niej narazie ma ły magazynek na farby i smiecie. powodzonka dla wszystkich co maja rokopane działki i walczą w gruncie- nam sie udało w dniu rozkopania i wylania stopy nielało w trakcie szałowania lało kilka razy a pottem słonce słonce i słonce ( no prawie cały czas słonce) ale podczas zrywania starego dachu naszcescie nie lało i niedoszło do zalania starej czesci