Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

Dzięki za rady Lucyna1. Producent prefabetu nie daje niestety takich upustów jak hurtownicy. Sprawdzałem to już, mówią, że nie chcą podkopywać swoich głównych odbiorców. Nad bk zastanawiałem się długo i już zdecydowałem. Uważam, że bk jest lepszy w obróbce czyli mniej odpadów, cieplejszy, pod wzlędem zdrowotności podobne parametry, tańszy, potrzeba mniej tynku wewnątrz przy wykończeniu mo. Czytajac to forum i analizując na swój rozum :wink: tak wybrałem. Poprostu trzeba wybrać to co uważa się, że jest poprostu dobre.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za rady Lucyna1. Producent prefabetu nie daje niestety takich upustów jak hurtownicy. Sprawdzałem to już, mówią, że nie chcą podkopywać swoich głównych odbiorców. Nad bk zastanawiałem się długo i już zdecydowałem. Uważam, że bk jest lepszy w obróbce czyli mniej odpadów, cieplejszy, pod wzlędem zdrowotności podobne parametry, tańszy, potrzeba mniej tynku wewnątrz przy wykończeniu mo. Czytajac to forum i analizując na swój rozum :wink: tak wybrałem. Poprostu trzeba wybrać to co uważa się, że jest poprostu dobre.

witam , chce powiedzieć że co do tynku czy mniej czy wiecej na ceramike wychodzi to się mylisz, bo zależy kto bedzie murował. jeśli wymurują krzywo to i tak bedziesz musiał dac wiecej tynku, u mnie murowali z phoroterm równo

bo sami mieli tez tynkowac więc tynku wyszło od 1-1,5 cm.

pozdrawiamy i życzymy udanych wyborów przy budowie.

Zgadza się semir jeśli chodzi o tynkowanie ścian, ale chodziło mi o nierówności przy zakończeniach muru np. przy drzwiach wejsciowych, garażowych, tarasowych czy wewnetrznych (tam gdzie montuje sie futryny). Niektórzy budowlańcy uzupełniają to zwykłą cegłą i siłą rzeczy trzeba to wyrównać tynkiem. U Was wygląda to inaczej ale to też kosztuje. Nie są to napewno jakieś znaczące ilości tynku.

AMyśmy tez z początku chcieli budować z bk, ale jak zaczęliśmy rozmawiać z ludźmi, którzy już wybudowali domy, to jednak zdecydowaliśmy sie na ceramikę.

Hej Lucyna,

czy mozesz mi mniej wiecej przyblizyc problem z bk??

Wlasnie jestem na etapie wyboru z jakiego materialu budowac i co do bk to mam tylko jedna (powazna) watpliwosc zwiazana z jego GESTOSCIA , ktora w izolacji cieplnej jest zaleta ale nie w wytrzymalosci. Po prostu obawiam sie ze za lat 10,20,30 bloczki z bk beda pod wlasnym ciezarem ulegac sprasowaniu co bedzie powodowac pekanie scian i takie tam.

Pomijam kwestie ze nie jestem tez do konca przekonany co do jego braku wplywu na organizmy zywe :wink:

xtr

Witam.Zamierzamy także budować w okolicach Żywca i na wiosnę będziemy szukać ekipy do fundamentów.Odnośnie dyskusji z czego budować?Jest dużo opinii na ten temat od dłuższego czasu z mężem stoimi przed podobnym problemem.Warto poczytać na stronach internetowych o wadach i zaletach niektórych materiałów budowlanych o ich nasiąkliwości a co za tym idzie może i po latach wyjściu grzyba o tym czy są ciepłe czy zimne czy wystarczy ściana jedno czy dwu a może trzywarstwowa?Wybór nie jest łatwy bo kazdy chwali to co Ma. :wink:

Witaj R.A.F.

te 60k to kwota netto czy brutto??

Ja mam wstepna wycene od jednej firmy z bielska na 80k netto przy pow 139m2 plus 32m2 garaz.

W sumie wychodzi podobnie za m2 co u Ciebie.

pozdrawiam

xtr

60k to była kwota brutto do negocjacji, na ile by zeszli to nie wiem bo stwierdziłem, że za drogo. A u ciebie te 80k to chyba za więcej niż stan surowy otwarty?

60k to była kwota brutto do negocjacji, na ile by zeszli to nie wiem bo stwierdziłem, że za drogo. A u ciebie te 80k to chyba za więcej niż stan surowy otwarty?

u mnie cena 80k (netto) to wlasnie stan surowy otwarty. Dodatkowo, juz w cenie, jest wykonanie odwodnienia (na kwote 6k) oraz sprzet taki jak kaparka do fundamentow, zageszczarki itp.

Na razie czekam na kosztorys z jeszcze jednej firmy. Zobacze co tamci powiedza.

Pozdrawiam

xtr

Witam serdecznie! Być może padło takie pytanie (ja nie znalazłem, dużo szukania), ale spróbuję. Czy ktoś budował z keramzybetonu (optiroc). Planuję zakupy w firmie Frank-Bud z Bielska-Białej. Czy ktoś ma doświadczenie z tą firmą i tym typem bloczka - 36,5cm. Pozdrawiam. P.

Zastanawiałem się nad keramzytobetonem, bo zaczynałem budowę w "szczycie" popytowym i przez chwilę keramzyt był relatywnie tani i nieco bardziej dostępny... był, bo jak przyszło co do czego, to już przestał :lol: :evil: i zbudowałem z ceramiki poryzowanej. Materiał jako taki myślę że okej, u nas mało rozpowszechniony, bo przez długie lata był drogi, ale BK i ceramika w 2007 dogoniła cenowo keramzyciaki i teraz to już chyba podobnie.

Ale mam system kominowy z frank-budu - 2 kominy z keramzytobetonu, z rurami szamotowymi i wsypanym dookoła keramzytem. Budowała ekipa która z tym systemem miała do czynienia wcześniej, a jak komin się sprawdzi to się jeszcze okaże.

wg wycen stan surowy zamknięty wraz z materiałem można w przybliżeniu policzyć ok 2000,00 za m2

z tańszych materiałów mozna zejść do 1500,00 za m2

pozdrawiam

Semir, liczysz same koszty budowy domu, czyli bez przyłączy, działki, papierków? Hmm, ciekawe...

Nasze "cudo" :D budowlane ma po podłodze (czyli netto) i licząc z garażem 178,7m2.

Na samą "budowę", na dzień dzisiejszy, czyli stan surowy otwarty+ zakup okien fasadowych (liczę też montaż) i wełny mineralnej na poddasze, wydaliśmy prawie 192 tyś, z czego robocizna i usługi to prawie 55 tyś, a materiały 137 tyś.

Czyli wychodzi 191965zł/178,7m2=1074zł/m2 brutto... to ja taki tani jestem? Eeee... nie możliwe... :roll: :o

Mamy dachówkę ceramiczną glazurowaną, okna dachowe, rynny Marley, kominy klinkierowe, ceramika poryzowana, strop lany, wszystko kupowane w "to ciężkie lato 2007"! :wink: