Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

wg wycen stan surowy zamknięty wraz z materiałem można w przybliżeniu policzyć ok 2000,00 za m2

z tańszych materiałów mozna zejść do 1500,00 za m2

pozdrawiam

Semir, liczysz same koszty budowy domu, czyli bez przyłączy, działki, papierków? Hmm, ciekawe...

Nasze "cudo" :D budowlane ma po podłodze (czyli netto) i licząc z garażem 178,7m2.

Na samą "budowę", na dzień dzisiejszy, czyli stan surowy otwarty+ zakup okien fasadowych (liczę też montaż) i wełny mineralnej na poddasze, wydaliśmy prawie 192 tyś, z czego robocizna i usługi to prawie 55 tyś, a materiały 137 tyś.

Czyli wychodzi 191965zł/178,7m2=1074zł/m2 brutto... to ja taki tani jestem? Eeee... nie możliwe... :roll: :o

Mamy dachówkę ceramiczną glazurowaną, okna dachowe, rynny Marley, kominy klinkierowe, ceramika poryzowana, strop lany, wszystko kupowane w "to ciężkie lato 2007"! :wink:

no ja licze z oknami i przyłącze woda , prąd prowizorka,

jeśli ci tak wyszło to rzeczywiście tanio :)

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wg wycen stan surowy zamknięty wraz z materiałem można w przybliżeniu policzyć ok 2000,00 za m2

z tańszych materiałów mozna zejść do 1500,00 za m2

pozdrawiam

Semir, liczysz same koszty budowy domu, czyli bez przyłączy, działki, papierków? Hmm, ciekawe...

Nasze "cudo" :D budowlane ma po podłodze (czyli netto) i licząc z garażem 178,7m2.

Na samą "budowę", na dzień dzisiejszy, czyli stan surowy otwarty+ zakup okien fasadowych (liczę też montaż) i wełny mineralnej na poddasze, wydaliśmy prawie 192 tyś, z czego robocizna i usługi to prawie 55 tyś, a materiały 137 tyś.

Czyli wychodzi 191965zł/178,7m2=1074zł/m2 brutto... to ja taki tani jestem? Eeee... nie możliwe... :roll: :o

Mamy dachówkę ceramiczną glazurowaną, okna dachowe, rynny Marley, kominy klinkierowe, ceramika poryzowana, strop lany, wszystko kupowane w "to ciężkie lato 2007"! :wink:

no ja licze z oknami i przyłącze woda , prąd prowizorka,

jeśli ci tak wyszło to rzeczywiście tanio :)

Przyłączy jeszcze nie mam, więc wskaźnik pójdzie mi w górę. Wodę biorę z hydrantu, na ryczałt, a prąd od sąsiada. Walczymy już o docelową szafkę z voltami i amperami :wink:

Semir, oglądałem twój dziennik, no twój dom to przy moim wypasik. Stąd te kwoty, okna Urzędowski, GWC, rekuperator, a i projekt bardziej skomplikowany i większy.

witam! jedna firma powiedziala mi za stan surowy otwarty za domek 102m2 http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-165,183,61,opis.html

cena brutto z 1.07 Vat =184 800,00 zł

Cena zawiera koszty sprzętu, robocizny, materiału.ścianki fundamentowe, pywnica, parter, strop, piętro, dach. wykop

i co powiecie o tym!?!?!?! nie wiem co mam myslec :roll:

Witam znowu. Kupiłem tydzień temu prefabet na cały dom, udało się jeszcze przed podwyżką - a nie wiele brakowało i byłbym 9% w plecy. Zamówiłem też steropian pod wylewkę, niestety ten przed podwyżką za 155 zł/m3 wykupiłem cały i jeszcze brakło. Następna dostawa po nowych cenach. Kupowałem w Wodanie w B.B. przy ul. Relaksowej. Potrzebowałbym jeszcze gr 8cm FS 20 (tj. pod wylewki) 70m2. Obdzwoniłem sporo hurtowni, najtaniej to 175zł/m3. Może ktoś zna jakiś namiar na tani styropian. :roll:

Co do przedstawicieli handlowych w hurtowniach budowlanych to trzeba uważać, dbaja przedewszystkim o swój interes (prowizje) o interes klienta to już mniej. Z przedstawicielami handlowymi jest wygodnie ale można się przejechać (cenowo). Tyle uwag narazie po pierwszych zakupach. Jak ktoś ma czas to lepiej samemu szukać - moja opinia.

nie wiem co mam myslec o tych budowlancach rozumiem ze wszystko poszlo do gory ale bez przesady :( jeszcze dzis mam dzwonic do jednej ekipy maja mi dac wycene to zobaczymy, chyba bedzie trzeba wziąsc ojca ( murarz) i budowac samemu materialy do stanu surowego nie sa az takie drogie !?!? trzeba pomyslec,nasz domek jest 11 na 7 takze bardzo podobne:) uuuuuuhhhh pozdrowienia

Witam grupę beskidzką!!

Czy ktos może polecić jakąś solidną ekipę budowlaną z Bielska lub okolic.

Mam zamiar rozpocząć budowę na wiosnę w Czechowicach-Dziedzicach.

Mój przyszły domek:

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m45befc48d9f2b

Z góry dziękuję za wszelkie namiary.

piszcie na: [email protected] lub ma P.W.

Witam serdecznie,

Milo widziec, ze bielscy forumowicze sa tak aktywni! Ja rowniej pochodze z bielska, jak i cala moja rodzina :-)

Niedawno opowiedzialam cioci, jak znakomitym zrodlem informacji jest internet, no i zaczelo sie! Stalam sie jej glownym reseacherem :D

Otoz ciocia buduje poddasze i potrzebuje sprawdzonej firmy, ktora zrobilaby jej drewniane schody.

Czy ktos moze polecic dobrego ale niedrogiego stolarza z bielska lub okolic? Chodzi o zrobienie schodow z balustrada.

Z gory dziekuje za pomoc

Danka

• 2 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie.

Potrzebuję pomocy. Kupiliśmy dom w stanie surowym otwartym w Ligocie koło B-B i zostałam sama do wykończenia. Nie wiem od czego zacząć. W poniedziałek idą okna na tapetę, potem prąd i co. Nie wiem gdzie dobrze się zaopatrywać- potrzebuję jakiś projektantów do łazienek, gdzie kupujecie płytki, czy kładziecie gresy, gdzie mogę kupić sztukaterię? ratunkuuuuuuuuu!!!!!!

ania1bed

Ja swoje łazienki zleciłam projektantce z Pilcha. Pewnie znasz kafelki firmy Pilch -niedaleko bielska w kierunku na Cieszyn. Pojechałam z wymiarami łazienek i wspólnie z panią projektant projektowałyśmy w komputerze łazienki-dobierając kolorystykę i rodzaj płytek. Projekt kosztuje tam 200 zł. Jesli zakupisz u nich płytki koszt ten jest zwracany. Wiem ze prawie wszystkie salony ceramiki w bielsku robią bardzo podobnie-myślę ze ten problem masz już z głowy :-)

pozdrawiam