Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

Witam

Myślicie że jest szansa znależć jeszcze na ten rok ekipę na zrobienie tylko fundamentów (bez piwnic)?

Szanse pewnie są, ja się z ekipą która u mnie buduje umawiałem od stycznia/lutego a dopiero w lipcu podpisaliśmy umowę i zaczęli w połowie sierpnia. Z tego co wiem wolą robić całość niż tylko fragmenty. Z doświadczenia znajomych drobne rady - najpierw zdjąć humus a później wyznaczać ławice i niech geodeci zrobią je raczej szeroko bo koparka lubi je przewracać :evil: i trzeba ich wołać jeszcze raz (i płać też)

M

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanse pewnie są, ja się z ekipą która u mnie buduje umawiałem od stycznia/lutego a dopiero w lipcu podpisaliśmy umowę i zaczęli w połowie sierpnia. Z tego co wiem wolą robić całość niż tylko fragmenty. Z doświadczenia znajomych drobne rady - najpierw zdjąć humus a później wyznaczać ławice i niech geodeci zrobią je raczej szeroko bo koparka lubi je przewracać :evil: i trzeba ich wołać jeszcze raz (i płać też)

M

Dzięki za informacje i pomocne wskazówki... A ze swojej ekipy byleś zadowolony? Można jakieś namiary?

Dzięki za informacje i pomocne wskazówki... A ze swojej ekipy byleś zadowolony? Można jakieś namiary?

Firma to "Usługi Budowlane i Stolarskie" Czesław Duda tel. 603742184 z Górek Wielkich (praktycznie mój sąsiad :-) ) i puki co jestem zadowolony. Wiem że budował ostatnio coś w B-B a u mnie ma w zasadzie roboty do połowy grudnia. Z tego co wiem nie jest najtańszy ale ciężki sprzęt może bez problemów przejeżdżać przez działkę jego rodziców (bo 'normalną' drogą to da się dojechać tylko dostawczakiem)

M

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Właśnie odebrałem pozwolenie na budaowę i chciałbym ją rozpoczą. Poszukuję ekipy która wykona prace ziemne oraz fundamenty, ściany piwnic i strop nad piwnicą. Jeżeli ktoś mógł by poleci jakąś solidną firmą z okolic Bielska lub Żywca która zrobiła by to w rozsądnej cenie będę bardzo wdzięczny

jestem całkowitym nowicjuszem-jeśli chodzi o forum , budowanie, a szczególnie budowanie w Bielsku-gdyż wróciłam po 4 latach emigracji. Czeka mnie nadbudowa domu-przerobienie nieuzytkowgo poddasza na mieszkalne. Musze wiec podnieść sciane o kilka pustakow, zrobic nowa wiezbe, dach, ocieplici otynkowac budynek.Dach 204 m2, budynek 330 m2 ocieplenia.5 okien dachowych.

Dochodza do tego pomnijesze roboty tj powiekszenie tarasu, usuniecie balkonu i rozbiórka 20m2 dobudówki i zrobienie nowego otworu w stropie -wejście na poddasze.

Na razie dostałam wycene na robocizne od 2 firm -jedna około 50 tys robocizna, a druga około 120 tys. ( bez docieplenia) . Po czyms takim mozna zwątpić w wyceny.

Może macie kogos godnego polecenia i za normalne pieniądze, bo wg tej tanszej opcji wyszlo mi 68 zł/m2 dach+wieżba, 45-50zł/docieplenie , a 20tys gosc policzyl za pozostałe prace.

Ze swojej strony mogę podzielić sie opnią na temat dobrej firmy robiącej kominki, mi zrobili w czerwcu, wlaśnie sprawdzam w praktyce i jestem bardzo zadowolona oraz kafelkarzem.

Dziekuje za pomoc

• 4 weeks później...

Witam po dłuższej przerwie

Zaczynam poszukiwać kogoś do instalacji c.o. i c.w.u.

Ogólnie przewiduję m.in.

- ok. 60m2 podłogówki

- instalacja gazowa (jakis kondensat byc moze Vaillant)

- kolektory słoneczne (firma WATT lub HAWALEX) chyba ze cos polecacie?

Mozecie polecic kogos dobrego znajacego dobrze te tamaty?

Mi piec gazowy kondensacyjny i komin montowala firma SEMAR z Bielska,handluja piecami wolf. Na razie jestem zadowolona, piec słuzy głownie do grzania wody i awaryjnie do podtrzymywania temperatury jak nie ma mnie w domu. Przed ociepleniem chałupy nie porywam sie na ogrzewanie gazem.

Firma ok, przyjechali w terminie, zrobili szybkoi. Przede wszystkim wspólpracuja z autoryzowanym serwisantami WOLFA i sa oni z Bielska wiec w przypadku jakiejs awarii mam ich na miejscu. Głównie to zadecydowało o wyborze tego pieca.

• 3 weeks później...
Witam! Do sega nie dużo brakowało a bylibyśmy sąsiadami. Często tam od strony dworca PKP pod górą Chełm bywałem i już negocjowaliśmy cenę działki. Stało się jednak inaczej. Piszę dlatego, że kiedyś na tym forum pisał forumowicz o jakiś problemach z jakością wody w studni. Teraz być może jest już wodociąg i problemu nie ma. Zanim wybudujesz sprawdź jakość wody, tak na wszelki wypadek.

Witam

Szukam jakiejś niedrogiej pracowni projektowej która wykona nam adaptacje projektu i naniosą nam zmiany w projekcie. Jeśli też ktoś zna godnego polecenia geodetę (oczywiście też niedrogiego :) ) to prosiłbym namiary. Okolice bielska-białej żywca najlepiej.

Pozdrawiam wszystkich

Dave

Witam,

myślę, że do teraz na pewno znalazłeś pracownie proj. i geodetę :D Byłabym wdzięczna za namiary, jeśli są godni polecenia oczywiście :wink:

Kasia