Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

Z Internetu korzystamy i w domu i w pracy.

Mamy stałe łącza a więc dostęp praktycznie 24 godz na dobę.

Jeśli chodzi o dom, to mamy 3 x 90 metrów kw.

Narazie chcemy zagospodarować 2 kondygnacje prawdopodobnie dolne

tj.partero-piwnicę i piętro.

Poddasze zostawimy na póżniej chociaż mam obawy.

Powinno się wykańczać od góry.

Z góry zresztą jest najpiękniejszy widok.

Do przemyślenia w zimowe wieczory!!!

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie, ja też myślałem by poddasze wykończyć dopiero wtedy jak będzie potrzeba, ale chyba zrobię to wcześniej. Przynajmniej podłogi i ściany działowe. Nie wyobrażam sobie mokrych robót budowlanych i robotników wałęsających się na parterze.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: franekF dnia 2002-10-24 16:28 ]

Oj wiało przepięknie! :smile: Widziałem Ci ja te konary szumiące i gnące się pod oddechem wiatru ogromnym! :smile:

A parę dni wcześniej "oszpeciłem" największe zagrożenie mojego domu - modrzewia! Ściąłem go w połowie, a do dołu ociosałem go ze wszystek gałęzi. Stoi teraz taki pal i straszy... Ale przynajmniej się nie zwali! :smile: Czekam tylko cóż za piękność z niego wiosną wyrośnie... :wink:

Zauważam też, że u mnie w górach raczej niewiele drzew się przewraca czy łamie... To raczej w miejscach, gdzie ludzie drzewa posadzili, nie przewidziawszy pierwej konsekwencji, drzewa kładą się, bo np. mają za płytkie korzenie! Widziałem kilka drzew w mieście powalonych - zwykle to nie drzewo było ułamane, ale cała murawa wyrwana...

A dom stoi - niczym na skale zbudowany! :smile:

• 2 weeks później...
Kąpiel w wannie na budowie dobra rzecz, lecz trzeba długo czekać. Robione przez tartaki często wygląda tak, że drewno się wkłada i wyjmuje. Żeby miało kolor dodaje się do impregnatu barwnika. Ja swoje trzymałem po co najmniej dwie godziny na każedj stronie (niektóre nocowały w rowie) i mam wyrzuty sumienia że za krótko.

A ja powolutku posuwam się do przodu z remontami... Większość ścian mam już zaszpachlowane - cały dół, a salon, kuchnię i jeden pokój już pomalowane! Powoli maluję resztę (mało casu, kruca bomba), a przed sylwestrem chcę jeszcze wycyklinować i polakierować podłogi... A potem hulaj dusza! :smile:

Jutro przywożą okno balkonowe z Pszczyny - zamówiłem u Wiktorczyka (właśnie piszą o tym na forum). Załapałem się na 25% promocji na meranti! :smile:

I tak przez zimę powoli będę dłubał, wykańczał, malował, lakierował... :smile:

Odebrałem okno wczoraj i - jestem zadowolony! :smile: Nie no - na razie to nie wiem czy jestem zadowolony czy nie - jeszcze nie zamontowane nawet... Wygląda ładnie. :smile:

Też w Bielsku ich spotkałem na targach... Byli jedynym stoiskiem, na którym wiedzieli wszystko o swoich oknach. Mimo, że tu w sąsiednim wątku ktoś zjechał Wiktorczyka za brak certyfikatów, to jednak inny fachowiec od jakości okien nie miał im nic do zarzucenia... Pożyjemy - zobaczymy! :smile:

Dziwne w tym oknie jest to, że okno balkonowe jest... rozwieralno-uchylne! :smile: Nie jestem przyzwyczajony do uchylnego okna balkonowego... ale może się przyzwyczaję! :smile:

A ja wczoraj zauważyłem, że zadomowiła mi się mysz! Znalazła nieopatrznie pozostawiony suchy chleb i w ten sposób miała darmową stołówkę!

Nastawiłem więc łapkę i dziś idę zobaczyć efekt polowania...

Swoją drogą tak wczoraj pomyślałem, że ja - od zawsze mieszczuch wychowany w bloku - nigdy nie miałem do czynienia z myszami i teraz nawet nie mam nawyków anty-gryzoniowych wyrobionych! Będę musiał nauczyć się, żeby nie zostawiał jakichś resztek jedzenia po kątach, zamykać drzwi, no i przede wszystkim muszę nauczyć się zachować zimną krew w bezpośrednim spotkaniu oko w oko z jakimś myszakiem czy szczurakiem! :smile: Ale bazując na opiniach znajomych mieszkających w domach - takie rzeczy zdarzają się... I myślę sobie, że z biegiem czasu się przyzwyczaję...

Zaczynam od tego, że jak tylko się wprowadzę - muszę od razu sprawić sobie kota i psa! :smile:

Dobre Myślenie!!! Piotrze.

Na myszy najlepszy jest kot, a do pilnowania i ostrzegania - pies.

Popieram !!

Zyjmy bliżej natury - wszystkim by to się przydało.

Niedawno w pracy grasowały dwie małe myszki.

Były bardzo zabawne.

od pewnego czasu ich nie ma -zostały prawdopodobnie pożarte przez zakładowe koty.

Ich życie nie poszło na marne.

Myszka była bardzo sprytna - za pierwszym razem nastawiłem łapkę niezbyt starannie i wyjadła wszystko bezkarnie! Ale na drugi dzien bylo już po niej... :wink:

Tymczasem w sobotę wynoszę wszystkie graty z salonu, kuchni i przedpokoju i w czwartek przyjdzie cykliniarz! Ale o tym założę zaraz osobny wątek w "Wymianie doświadczeń"... :wink:

Franku! Kto ci nakarmi te zwierzaki???

Chyba musisz z tym poczekać do przeprowadzki!

????

Piotrze! podejrzałam, że jesteś informatykiem.

Czym konkretnie się zajmujesz?

Jesteś administratorem, wdrożeniowcem, programistą ...

Ja jestem administratorem pewnej aplikacji progresowej klasy MRP i byłą programistką.

Przy okazji pozdrowienia dla wszystkich informatyków z różnych "platform" a dla ciebie Piotrze w szczególności.

Engi