Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w Beskidach nikt nie buduje?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Engi - jestem jestem programistą. :smile:

Okna faktycznie kupiłem u Wiktorczyka koło Pszczyny - adres: http://www.wiktorczyk.pl

Wszystko odbyło się sprawnie - jedynie czas oczekiwania trochę długi - 1,5 miesiąca... Może mają tylu klientów? :smile:

W Milówce jest jeden producent okien, ale nie wiem jakiej to są jakości okna... Są na pewno tanie. Mają swoją stronę internetową, ale adres już wywaliłem...

Koło Bielska już chyba więcej producentów okien drewnianych nie ma... Jest natomiast wielu przedstawicieli różnych producentów... Ale ja nie miałem czasu ani chęci jeździć do nich wszystkich... Wiktorczyka spotkałem na targach i wydał mi się ok, więc kupiłem.

Dziwna sprawa. W tym roku wymieniałem okna w mieszkaniu w bloku (gdzie obecnie mieszkam) na nowe, szczelne z PCV. I czy otwieram, czy nie, nigdy nie zauważyłem roszenia. W ostatnie mrozy okna nie były rozszczelniane przez dłuższy czas, i nic.

Sporo teraz czytam o wentylacji i wcale nie jestem mądrzejszy. D budowanego domu miałem zamiar kupić nawiewniki razem z oknami, ale chyba nie zrobię tego, najwyżej zamontuje je później.

• 2 weeks później...

Cześć po świętach a przed Sylwkiem!

Co do okien zaobserwowałam po znajomych,że jest to proporcjinalne do grzania.

W bloku u znajomych jest suche powietrze, temperatura w pomieszczeniu wacha się od 20 do 25 stopni.

Tam gdzie jest to od 17 do 21 mimo częstego wietrzenia nic nie pomaga poza stałym rozszczelnieniem.

Może Piotrze masz niedogrzany domek.

A bez konsultacji z firmą nie radzę robić coś z oknami.

A propos nie masz opcji mikrowietrzenia???

Myślałam że teraz już wszystkie okna to mają!

Ja dziś dopiero wróciłem do pracy po 2-tygodniowym wolnym... Przez ten czas odwaliłem kupę roboty, oddając dół mojego domku do użytku i robiąc tam zwariowanego sylwestra!

Jeśli chodzi o okna - mam oczywiście opcję rozszczelnienia - cały czas używam. Bez tego - okna mokre, ściana pod parapetem robi się mokra, sufit pokrywa się dziwnym nalotem...

A'propos: engi - piszesz o "fachowcu", z którym trzeba by się skonsultować... Skąd takiego wziąć i za jakie pieniądze?