Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MARKI i okolice ;)

mr718

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jędrzejuk zaopatrywał całą moją budowę. I bardzo ich sobie chwaliłem za elastyczność i bezproblemowe dostawy "na telefon". Majstry do mnie dzwonili, że cement im się kończy, z pieć kilo gwoździ by się przydało i ze dwie bańki plastyfikatora, ja dzwoniłem do Jędrzejuka i za kilka godzin to wszystko na budowie było. A kasa na koniec miesiąca.

Oczywiście, gdybym miał czas i transport, wszystko to mogłem kupić taniej choćby w pobliskiej Castoramie i zawieźć na budowę samemu, ale w momencie, kiedy takiej możliwości nie było, Jędrzejuk był idealnym rozwiązaniem.

Jedyne, o co do nich mam żal, to ceramika. Zamawiałem ją wczesną wiosną 2009, jeszcze na fali paniki po 2007 roku, zaproponowali mi dobrą cenę, strasząc jednocześnie, że to cena na teraz, potem będzie na 100% drożej i jeśli chce mieć po tej cenie, to muszę przedpłacić 100%. Uległem, zapłaciłem.

I co? Ano to, że nie dość, że nic nie zdrożało, jak zaczęła mi się budowa, pustaki U220 mogłem nawet przy odrobinie zaledwie starań kupić nawet taniej, to kiedy na budowę przyjechał mi transport pustaka drugiego gatunku, mogłem jedynie sam sobie pluć w brodę, bo podstawowy argument "za ten szajs nie zapłacę" niestety był nieaktualny. Jedyne, co udało mi się wywalczyć, to wymiana całej stłuczki na dobre wyroby. Dom stoi, ściany ma proste i równe, ale niesmak pozostał.

J.

Stanowczo ODRADZAM hurtownię JĘDRZEJUK w Markach. Panowie często mijają się z prawdą w ilościach towaru, cenach (często podają ceny netto a w ostatecznym rozrachunku doliczają VAT), kosztach transportu (liczą sobie za każdy transport). Gdy już "złapią" klienta - na początek proponują mu kilka towarów po niskich cenach żeby "zachęcić i zatrzymać" klienta. Gdy klient później zamawia kolejne rzeczy, ceny są wyższe niż u konkurencji i często tłumaczą że coś nagle zdrożało itp.

ZDECYDOWANIE NIE POLECAM TYCH PANÓW !!!

Stanowczo ODRADZAM hurtownię JĘDRZEJUK w Markach. Panowie często mijają się z prawdą w ilościach towaru, cenach (często podają ceny netto a w ostatecznym rozrachunku doliczają VAT), kosztach transportu (liczą sobie za każdy transport). Gdy już "złapią" klienta - na początek proponują mu kilka towarów po niskich cenach żeby "zachęcić i zatrzymać" klienta. Gdy klient później zamawia kolejne rzeczy, ceny są wyższe niż u konkurencji i często tłumaczą że coś nagle zdrożało itp.

ZDECYDOWANIE NIE POLECAM TYCH PANÓW !!!

Przerobiłam to, ale na niewielkiej ilości.

Polecam wypróbowanego dostawcę

stali Ter-Pol z Łomianek /zamawianie na sztuki, nie na wagę, majster przeliczał wg projektu/.

Świetny kontakt, super przelicznik, ceny bardzo atrakcyjne, dokumentacja stali, faktura.

pełnych cegiełek oraz pustaków wentylacyjnych-PROCERBUD Kobyłka, super cena i gatunek.

beton z gruszkopompą Energobet Ząbki, dostawy brane już trzykrotnie, bez zastrzeżeń, kruszywo zgodnie z normą w różnych frakcjach.

Pustaki ceramiczne, cement, wapno, izolacje/dysperbit,folia kubełkowa, styrodur basf, kleje/-skład Minox przy ul.Echa Leśne

Nadal mamy do odsprzedania styropian KNAUF pod wylewki, wszystko jest składowane domu, w garażu:

- 7 paczek EPS 100 o gr. 5 cm, lambda 36

- 1 paczka EPS 200 parking o gr. 5 cm, lambda 33

Razem to na jakies 48 m2 przy jednaj warstwie. Odsprzedam pilnie po 30 zl/paczke. Do odbioru w okolicach Granicznej/Spacerowej.

Odsprzedam po 30 zl/paczke

Nadal mamy do odsprzedania styropian KNAUF pod wylewki, wszystko jest składowane domu, w garażu:

- 7 paczek EPS 100 o gr. 5 cm, lambda 36

- 1 paczka EPS 200 parking o gr. 5 cm, lambda 33

Razem to na jakies 48 m2 przy jednaj warstwie. Odsprzedam pilnie po 30 zl/paczke. Do odbioru w okolicach Granicznej/Spacerowej.

Odsprzedam po 30 zl/paczke

My zostawiamy dom w SSO na zimę, pokryty papą i zabezpieczonymi otworami.

Jak najlepiej to zrobić? Deskami, folią na ramie, a może wymyśliliście inne patenty? ;)

My zostawiamy dom w SSO na zimę, pokryty papą i zabezpieczonymi otworami.

Jak najlepiej to zrobić? Deskami, folią na ramie, a może wymyśliliście inne patenty? ;)

Ja przez pół zimy w ogóle nie miałem zabezpieczonych otworów, wiatr sobie hulał w domu. Potem otwory zabezpieczyłem folią - wystarczy. Można też deskami, ale więcej roboty.

Ja przez pół zimy w ogóle nie miałem zabezpieczonych otworów, wiatr sobie hulał w domu. Potem otwory zabezpieczyłem folią - wystarczy. Można też deskami, ale więcej roboty.

Dzięki.

Mam budynek z wienerbergera-20 otworów i jak naleje się w tę dziurawkę wody to na pewno będą zacieki, dlatego tak się martwię.

Dzięki.

Mam budynek z wienerbergera-20 otworów i jak naleje się w tę dziurawkę wody to na pewno będą zacieki, dlatego tak się martwię.

Jeśli czegoś masz się bać to mrozu. U mnie mróz podniósł w górę chudziaka podposadzkowego.

Dopiero wrzesień, kupa czasu do zimy. Wstaw okna przed zimą. Zrób prowizoryczne drzwi z desek poszalunkowych.

Czy ktoś z Was może papował deskowanie na tzw zakładkę?

Metoda polega na tym, że papa jest kładziona poziomo poczynając od dolnego brzegu dachu.

Pierwsza warstwa papy przytwierdzana tylko na górnej jej krawędzi papiakami, zaś dolna przyklejana lepikiem na zimno.

następna, czyli górna warstwa papy jest kładziona z zakładem na pierwsza ok 15cm i przybijana papiakami bez podkładek u góry zaś na dole jest przyklejana do poprzedniej warstwy lepikiem na zimno.

Najwyższa, ostatnia warstwa papy klejona do poprzednich, przy kominie jakoś zawijana i przymocowywana listwą.

Jak ta metoda się sprawdza, deskowanie u mnie bez użytkowanego poddasza, to strych; dach dwuspadowy ok 210mkw.

Bardzo proszę o Wasze opinie, to trochę pilne....

Dzisiaj w nocy u mnie był mróz. Rano skrobałem lód z szyb auta. Nieuchronnie zbliża się zima...

Raczej przed zimą nie uruchomię centralnego ogrzewania. Szukam więc jakiejś kozy, małego piecyka aby podczas mrozów napalić w domu. Ma ktoś może coś takiego do odsprzedania?

• 2 weeks później...
A jak, dlaczego tak się stało? :(

W domu nie było okien, mróz wszedł do środka. Zamarzła wilgoć/woda zgromadzona pod płytą podposadzkową. Zgodnie z prawem fizyki, zamarznięta woda powiększyła swoją objętość i dlatego miejscowo płyta podniosła się do góry. Niewiele, kilka milimetrów do centymetra.

Chcemy przed zimą zamontować kozę w domu a co za tym idzie musimy zamontować komin stalowy dwuścienny. Czy znacie jakieś firmy z okolic Marek które się tym zajmują? Znalazłam Usługi kominiarskie Marcin Kita z Radzymina, Mar-Bud z Warszawy ul. Szanajcy, ktoś może zna?

Wrócę do tematu przyłącza wodnego, bo mam to teraz na tapecie. Parę stron do tyłu zastanawialiśmy się na jakich rurach to podłączenie trzeba robić: kwasówkach (drogich) czy zwykłych niebieskich. Rozmawiałam dziś z firmą od przyłączy i okazuje się że zwykłą niebieską można doprowadzić jeśli w kotłowni jest kratka ściekowa, chroniąca przed zalaniem. Natomiast jeśli tej kratki nie ma to wodociąg marecki wymaga kwasówki. Ja akurat kratkę zrobiłam na tzw. wszelki wypadek. Może się komuś ta informacja przyda, jeśli jest na etapie fundamentów.

Dostałam wycenę na przyłącze wodociągowe: 5350 netto od Hydroinstal Szczepanik - to jakiś kosmos, mam wodę 2 metry od bramy i trzeba ją raptem dociągnąć 10 m do domu, naprawdę są takie ceny w Markach?

• 1 month później...

Ania, nie wiem, czy twoje wodociągowe dylematy są jeszcze aktualne, ale zgłoś się do Nasiłowskiego (osobiście najlepiej!, daj znać na priv jeśli jesteś jeszcze zainteresowana), on ci to zrobi za dużo rozsądniejsze pieniądze.

A co do rodzaju rury - miałem dokładnie ten sam dylemat, w końcu zrobili mi to z kwasówki, cenowo nie było dużej różnicy (tej kwasówki są raptem ze 3m, dalej już idzie plastik), a jest pewniej, solidniej i Wodociągi nie marudziły.

J.