andy_n 18.04.2007 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 xwingMożesz mi podesłać namiary na elektryków.Przymierzam się do tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreti 18.04.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Dostalem taka wycene na 160 mb płotu: 1. Koszt wylania podmurówki o wym: 40cm w ziemi i do 20cm nad ziemią z dwoma prętami żebrowanymi fi 10, obsadzenie slupków i założenie siatki - 107zł/1mb netto. (W cenę wliczony beton, pozostałe materiały zakupuje Pan). 2. Koszt wykonania ogrodzenia obsadzając słupki na samej stopie betonowej - 35zł/1mb netto, (również w cenę wliczony beton). Co sądzicie? Czy jest sens robić podmurówke na całejdziałce? czy tylko zalewac słupki? Docelowo chce sztachety drewniane na całości (może na panalach metalowych) - ale to za rok-dwa... Czy lepiej teraz nic nie robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 18.04.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 xwing Możesz mi podesłać namiary na elektryków. Przymierzam się do tego tematu. Poszło na priv. RRobert: Baaaaardzo ładny sprzęcik, niech ci dobrze i dłuuuuuugo służy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 18.04.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Dostalem taka wycene na 160 mb płotu: 1. Koszt wylania podmurówki o wym: 40cm w ziemi i do 20cm nad ziemią z dwoma prętami żebrowanymi fi 10, obsadzenie slupków i założenie siatki - 107zł/1mb netto. (W cenę wliczony beton, pozostałe materiały zakupuje Pan). 2. Koszt wykonania ogrodzenia obsadzając słupki na samej stopie betonowej - 35zł/1mb netto, (również w cenę wliczony beton). Co sądzicie? Czy jest sens robić podmurówke na całejdziałce? czy tylko zalewac słupki? Docelowo chce sztachety drewniane na całości (może na panalach metalowych) - ale to za rok-dwa... Czy lepiej teraz nic nie robić? Jak to ma być ogrodzenie na czas budowy to szkoda kasy, lepiej zrobić prowizorkę. Jeśli jednak ogrodzenie już do mieszkania na 3 lata no cóż ....też szkoda kasy. A może lepiej zrobić front na gotowo czyli sztachetki drewniane a resztę podmurówki przygotować pod sztachetki i zaciągnąć siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRobert 18.04.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja właśnie myślę o takim rozwiązaniu. od frontu zrobić coś ładnego, natomiast na pozostałych ścianach tylko słupki, podmurówka i zwykła najzwyklejsza siatka. Z prawej strony przygotuję szalunek już w trakcie budowy (na ponadmiarowy beton ). A z pozostałych stron na razie tylko siatka leśna. Będę miał ułatwiony dojazd z materiałami, betonem itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreti 18.04.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 no to moze na czas budowy wbić zwykłe paliki 2,5 metrowe i obciagnac siatka - a potem sprzedac nastepnemu szczesliwcowi.... boje sie, ze murowane albo sie zniszczy przez ten czas, a lepsze z sztachetkami poza tym, ze sie zniszczy, to rozkradna... Z innej beczki, czy ktos z Was robi, lub planuje ogrodzenie metalowe, z sztachetami, ale bez podmorowki na calosci - jedynie slupki zabetonowane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 18.04.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Z innej beczki, czy ktos z Was robi, lub planuje ogrodzenie metalowe, z sztachetami, ale bez podmorowki na calosci - jedynie slupki zabetonowane?? Jesli lubisz jak Ci się wszystkie okoliczne psy podkopują... takoż jenoty, koty, łasice, norki amerykańskie, lisy a w niedalekiej przyszłości szopy pracze, chociaż te to pewnie przelezą przez każde ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 18.04.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Mam pytanko w kwestii zgłaszania rozpoczęcia robót budowlanych - wydawało mi się że składa je się i rejestruje dziennik tam gdzie załatwialiśmy pozwolenie na budowę. Jednak z dzisiejszej lektury strony www starostwa wynika, że należy to zrobić w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego w Wołominie. Czy ktoś wie w jakich godzinach oni przyjmują, bo tego oczywiście nie podali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 19.04.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Mam pytanko w kwestii zgłaszania rozpoczęcia robót budowlanych - wydawało mi się że składa je się i rejestruje dziennik tam gdzie załatwialiśmy pozwolenie na budowę. Jednak z dzisiejszej lektury strony www starostwa wynika, że należy to zrobić w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego w Wołominie. Czy ktoś wie w jakich godzinach oni przyjmują, bo tego oczywiście nie podali? pon. 9-17 wt.-piąt. 8-16 tel. 776 44 94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRobert 19.04.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 uwaga, uwaga... chciałbym złożyć oficjalne podziękowania kirkris'owi za stempelki na ogrodzenie http://autokacik.pl/images/graemlins/bow.gifhttp://autokacik.pl/images/graemlins/bow.gifhttp://autokacik.pl/images/graemlins/bow.gifhttp://autokacik.pl/images/graemlins/bow.gifhttp://autokacik.pl/images/graemlins/bow.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 20.04.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 uwaga, uwaga... chciałbym złożyć oficjalne podziękowania kirkris'owi za stempelki na ogrodzenie http://autokacik.pl/images/graemlins/bow.gifhttp://autokacik.pl/images/graemlins/bow.gifhttp://autokacik.pl/images/graemlins/bow.gifhttp://autokacik.pl/images/graemlins/bow.gifhttp://autokacik.pl/images/graemlins/bow.gif niech Ci dobrze służą K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 20.04.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam. Pozostalo mi jakieś 10 bloczków fundamentowych z wibroprasy.Mam do odstąpienia silke E 12 81 szt(cała paleta ale rozpieczętowana z oryginalnej folii, paleta ytonga 24 gęstość 400 też rozpieczętowana, bloczki wentylacyjne silki(24x24x20, otwór fi 16) cała paleta rozpieczętowana. Wszystko nieużywane, ale rozpieczętowane przez bezmyślność murarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreti 20.04.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Czesc, podsumuje moje wizyty w mediach i składane wnioski o wydanie warunków: 1. WODA - było najprosciej - dostarczyłem ksero mapki + wnioseczek - i do 2 tygodnii maja mi wydac warunki podłączenia wody 2. GAZ - tu gorzej - do 1,5-2 miesiecy mają mi wydac warunki, uznali, ze u mnie bedzie INWESTYCJa - tj. wybudowanie 80metrów gazociagu (przez działkę sąsiada do mojej) - i musza się chwile nad tym pochylić... 3. PRAD - stwierdzili, ze warunki przyłącza do 2 miesiecy i by dzwonić po miesiacu... a to jedyny papier, z tego co wiem, jaki jest potrzebny do pozwolenia na budowe. najgorsze jest to, ze mogą określić np. linie napowietrzna - napisałem w uwagach Złacze Kablowe.... O ile wnioskowaliście na dom? dałem 2x 13 KM (blizniak) No i 7 kw budowlany... ciakawe jaki etrmin na budowlany, bo docelowt 18 miesiecy - co akutar jest OK )) Czy robi ktoś POS? Czy w Markach trzeba na to jakies papiery składac specjalne??? Czy wrusować w plan zagospodarowania działki i zgłosić? Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreti 20.04.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 a - czy u nas w markach trzeba jeszcze coś składac do wniosku o pozwolenie na budowe, poza- 4 projektami- warunkami przyłącza prądu (zakładając szabmo, ogrzewanie alternatywne i studnie)? Czy jest coś takiego, jak decyzja o wyłączeniu z prod. rolnej?? Dzialka objeta planem - budowlana.... a obszar czynnie biologiczny wynika z mapki zagospodarowania działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 20.04.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 ja buduję w Nadmie i mimo iż miałam wypis z planu miejscowego to odrolnienie było potrzebne(uprzejma Pani stwierdziła iż lepiej jeden papierek więcęj niżmniej ), ale to załatwisz od reki w starostwie w Wołominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 20.04.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 aaaaaa ja jeszcze załatwiałam jeszcze wyrys, oprócz wypisu z planu miejscowego tylko nie wiem czy Marki to też dotyczy...w każdym razie wniosek o wydanie wypisu i wyrysu dostałam w Radzyminie w Starostwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRobert 20.04.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 moreti będziesz potrzebował jeszcze decyzję dot. indywidualnego wjazdu na działkę. Załatwisz to w ciągu 2 tygodni w urzędzie w Markach. Musisz tylko dostarczyć im mapkę z naniesieonym budynkiem i zaznaczonym dokładnie i zwymiarowanym wjazdem. Nie pamiętam dokłądnie, ale kosztowało to jakieś grosze, albo "nic" Należy jeszcze pamiętać, że wypis i wyrys z miejscowego planu ma swój termin ważności - 3 miesiące. No i na koniec smutna dla Ciebie informacja (co do prądu). Jeżeli w grę wchodzi budowa lini to przyłącze budowlane będziesz miał niestety w tym samym czasie co przyłącze docelowe. Ot taki paradoks. Ja miałem podobnie, ale (!) udało mi się dogadać z sąsiadami "z naprzeciwka" i nad ich działką dojdzie do mnie kabel do tzw. prowizorki budowlanej. Całą sprawę prowadzi mi człowiek który wie co i jak, i gdzie... Prowizorkę taką załatwia w przeciągu 2 tygodni edit... ...zapomniałem jeszcze dodać, że przy skłądaniu wniosku o PNB podsuną Ci jeszcze jeden dokument - coś w rodzaju oświadczenia o własności danej nieruchomości. Wypełniasz podpisujesz i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreti 20.04.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Rrobert, dzieki. - co do tej decyzji dot. indywidoalnego wjazdu na działke - to u mnie dostep do drogi publicznej jest poprzez 80 metrowa słuzebnosc na dzialce sasiada - on juz buduje, wiec pewnie taka decyzje dostał - ktos miał taki przypadek i czy w nim trzeba jakiś dodatkowy papier??? - co do prądu... hmmm - rzeczywiscie moze tak być - nie spytałem, ile si eczeka na budowlany.... Ale sasiad od słzebnosci ma juz prąd budowlany na swojej działce - to jest wlasnie te 80 metrów - czyli mogę sobie od niego pociągnąć -??? jakies papiery na taka prowizorkę zalatwiałes? ew. podeslj namiary na czlowieka, który " człowiek który wie co i jak, i gdzie" ) - przy okazji - jak si ema taką prowizorkę od sasiada - to ma sie jakis licznik? cyz rozlicza z sasiadem? pzdr, wszystkich!!! moreti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 20.04.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 No to zgłoszenie o rozpoczęciu robót złożone i dziennik podstemplowany (można podstemplować zarówno w Radzyminie jak i w Wołominie). Od następnego piątku można jechać, ekipa chce zacząć 2-go maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 20.04.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 a mapka do celów projektowych ile czasu jest wazna?? moze ktos wie?i kolejne pytanie....czy moge złozyc o pozwolenie na budowe, projekt bez wiekszych zmian...juz tłumacze...w projekcie mam sciane 36 cm a wiec jednowarstwowa ale na dzien obecny nie wiem, czy tak bede budowac czy np nie zmienie na 24 plus styropian...w projekcie mam dachowke a jak zechce blachodachówke...wiec czy przy adaptacji trzeba juz teraz uwzglednic co i jak sie chce czy mozna potem, po uzyskaniu pozwolenia robic takie zmiany?Wiem...wiem , ze pewnie to powinno sie wiedziec, ale ja kobieta jestem i zmienna tez, wiec teraz naprawde nie wiem. a ekipe mam od wrzesnia wiec niby czasu mam ale teraz musze przyspieszyc z pozwoleniem bo czasu mniej aby dokument dostac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts