Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MARKI i okolice ;)

mr718

Recommended Posts

Jakie macie doświadczenia z kupowaniem pustaków z importu? Robert, wiem że Ty nabyłeś swoje pustaki w Rumuni.

Czy to się jeszcze opłaca? Ceny w polskich składach sporo spadły.

Jaki jest koszt transportu i dodatkowego wyładunku?

W chwili obecnej moje myśli krążą wokół wybory Porothermu 25 P+W.

Porównywałem (bardzo zgrubnie) koszt budowy z Porothermu i z Suporexu. Co prawda droższy o ok. 4 000 zł okazał się Porotherm, ale mam do niego więcej zaufania.

Co sądzicie o moich przemyśleniach?

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jakie macie doświadczenia z kupowaniem pustaków z importu? Robert, wiem że Ty nabyłeś swoje pustaki w Rumuni.

Czy to się jeszcze opłaca? Ceny w polskich składach sporo spadły.

Jaki jest koszt transportu i dodatkowego wyładunku?

W chwili obecnej moje myśli krążą wokół wybory Porothermu 25 P+W.

Porównywałem (bardzo zgrubnie) koszt budowy z Porothermu i z Suporexu. Co prawda droższy o ok. 4 000 zł okazał się Porotherm, ale mam do niego więcej zaufania.

Co sądzicie o moich przemyśleniach?

Co do Twoich przemyslem ceramika vs. BK - to si enie wypowiadam - kazdy to powinien przemyslec, napisano na forum tony postów na ten temat - ja wybieram BK z innych czynników, niz tylko cena - jak dokladnosc, szybkosz budowania czy lepsza obrobka - i tak ocieplam 16 cm - wiec ie ma az takiego znaczenia co w srodku. Jesli bym robil 1 warstwowo - zastanowilbym sie.

Tez szukalem w kwieniu/maju ofert - pod wplywem szłu - ale dałem sobie spokoj. Wtedy rzeczywiscie mozna bylo znalezc znacznie tanszy porotherm z wegier, rumunii czy z niemiec - kazdy kraj ma inne wymiary i inne specyfikacje. natomiast w tym momencie ni ema ju ztakich problemów - ja zaczynam za 3 tygodnie, BK bede potrzebowal za 5-6 tygodnii -i ceny sa ju znormalniejsze (nie normalne - bo do tych sprzed roku, nie sadze by juz mozna wrocic).

Tak wiec, jak mozesz w PL znalezc w tej samej cenie - nie ciagnij z zagranicy. jak znajdziesz tanszy - to bierz - jakosc moim zdaniem nie powina odbiegac od tej krajoej (widzialem te cegly z niemiec i wegier - byly OK)

jak zwykle odpowiadam hurtowo... ;)

patka zapraszam :D Jestem cały czas na działce, więc nie ma problemu. Co prawda parter mam już rozstemplowany, ale zastanawiam się czy oglądanie pomieszczeń bez tynków i posadzek będzie miarodajne. Właśnie po tynkach i posadzkach pomieszczenia wydają się jeszcze większe. Może między innymi, że ściany jaśniejsze ;)

andy_n Tak - moja cegła przyjechała z Rumunii. Nie jest to ani Porotherm, ani BK. Jest to taki większy MAX - wymiary 30/24/20 (dł/szer/wys). Ile kosztowała? No właśnie... Jeszcze nie wiem :D Układ był taki, że ściąganiem tego fajansu z zagranicy zajmuje się znajomy. A cena będzie wypadkową najniższej rynkowej minus rabacik ;) Co do rozładunku... Przez uwarunkowania gruntowe wiadomo, że wózek widłowy nie wjedzie. Potrzebna była koparka z widłami na przedniej łyżce. Rozładunek w trudnym terenie (dużo manewrowania) zajął mu ok. 1,5 godziny. Czyli koszt 200 pln za zdjęcie 20-22 palet.

Co do jakości... W/g mnie cegła ta nie jest tak równa jak Porotherm, ale za to wydaje się być baaaardzo dobrze wypalona. A pełna (na kominy) to aż ZA dobrze ;)

>andy_n

A co powoduje to większe zaufanie do Porothermu?

W tym wypadku jest zaufanie czysto intuicyjne, nie poparte żadnymi dowodami.

Tak naprawdę chciałbym znaleźć jakąś wadę któregoś z tych pustaków, tak aby go wyeliminować z mojej listy :lol:

Jedna z zasłyszanych wad BK - bardzo akustyczny ...

Poszukuję namiarów na sprawdzoną ekipę budowlaną.

Jeżeli jesteście zadowoleni z prac Waszych ekip bardzo proszę o przesyłanie na priv kontaktów.

Szczególnie zależy mi na ekipie do stanu surowego oraz ekipie do postawienia dość skomplikowanej więźby dachowej.

Początek prac wyznaczyłem sobie na wiosnę 2008, ale wiadomo jak jest w tej branży z pracownikami i juz teraz zaczynam poszukiwania.

witam, poczatek drogi a ja sie denerwuje. mam pytanie mamy wspolna droge na 3 dzialki, czy ktos ma podobna sytuacje. jesli tak to czy w akcie zakupu dzialki zaznaczyliscie jakos sluzebnosc dla mediow.

zrobili nam droge dojazdowa, my zakupilismy gruz a gmina wyrownala (mowie o drofdze gminnej oczywiscie) :p

Ja na szczęście z moją ekipą nie mialem tego problemu. Pili ale zawsze stawali do roboty :)

Za to wcześniej miałem elektryka który jak poszedł w cug to w dwa tygodnie wywyiercił jedynie dziury na puszki (i to krzywo :) ). Szybko wyleciał :)

Cała ekipa partaczy z którymi miałem tyle kłopotów piła ale naq szceście to juz za mną :D

moi do tej pory pili tylko w weekendy (mieszkają na budowie), ale ostatnio zaczęli w piątek koło południa, w sobotę olali pracę i w poniedziałek byli w kiepskiej formie...

Po tej popijawie jeden pomocnik dostał ataku padaczki alkoholowej, przy okazji pękł mu wrzód na żołądku, więc widok człowieka w konwulsjach wymiotującego krwią był ponoć wstrząsający :(

pozostali wezwali pogotowie, ale delikwent nie chciał iść do szpitala, pani doktor z pogotowia zaleciła dać mu.... wódki :o

Okazało się, że to lekarstwo na wszystko bo w ciągu kilku godzin facet był jak nowonarodzony... Ja myslałam że on z budowy zejdzie (i to zasugerowałam szefowi ekipy) a tu się okazało, że on funkcjonuje jakby nigdy nic...

Chyba nie przestanie mnie to szokować :o

moj znajomy powiedzial ze nie ma budowlanca nie pijacego, ale mam nadzieje ze to nie prawda- zobaczymy

co do mojej drogi to:

po to zeby do nas dojechac musielismy zrobic kawalek ulicy zielonej czyli nalezacej do marek i w tym pomogla nam gmina tj my zalatwilismy gruz a oni nam to rozsypali,

natomiast moja dzialka jest w 3 linii zabudowy od ulicy zielonej i ta droga dojazdowa nalezy do 3 dzialek, zakupilsmy ja jako wspolwlasnosc. okazalo sie jednak ze zeby doprowadzic prad i itp musimy ustalic sluzebnosc na media.

chodzi o to ze to kosztuje- niewiele ale jednak kosztuje, po za tym jak sie jeden nie zgodzi to my mamy przerabane. moze ktos wyjechac itp i co wtedy. wydaje mi sie ze to jakos powinno byc gdzies napisane ze kazdy wspolwlasciciel ma prawo do dowolnego przeprowadzania mediow czy jakos tak. i to powinno byc zawarte w akcie notarialnym przy zakupie dzialki a nie teraz po

to tyle

ulica zielona jest ulica piekna i pozdrawiam

Masz patka rację, mam podobną sytuację - tylko że ja już jestem po tym załatwianiu. Jeden z sąsiadów nie chciał ponoisić kosztów aktu więc reszta musiała zapłacić więcej ale służewność mamy załatwioną.

Nabiegałem się za tym strasznie.

Można tego uniknąć dbając o to aby w akcie notarialnym był wpis o służebności

a jak macie to zapisane w akcie?

wiesz mnie to wkurza i wydaje mi sie ze to jest ewidentna wina notariuszki i agencji nieruchomosci, kurcze placi sie tyle przy kupnie dzialki a tu taka nie kompetencja.

my jak na razie mamy sasiadow zgodnych ale dzialka nie jest kupiona na rok czy dwa tylko na baaardzo dlugo, wiec mnie to troche poirytowalo, zreszta wszystkich nas :evil: ,