Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MARKI i okolice ;)

mr718

Recommended Posts

Czy ktoś może mi polecić swojego architekta/projektanta który projektował Wam dom lub robił adaptację projektu. Jest mi potrzebny do prostej roboty, do wykonania zamiennego projektu zagospodarowania działki w oparciu o poprzedni projekt. Chodzi mi tylko o wprowadzenie drobnej zmiany a reszta bez zmian... i tyle.

Będe wdzięczny za jakieś namiary

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam poszukuję ekipy do dokończenia budowy tj. scianki działowe, wylewnki, instalacje , tynki itd. Mam do sprzedania 2 pomieszczenia po 5m2 - budki gastronomiczne , scianki i podłoga 2xblacha i piana, stęple 2,7m / 4zł. Okolice Radzymina tj. Czarnów.

tel.507098887

Witam

Moi drodzy potrzebuje informacji odnośnie jakosci wyrobów z cegielni Różewo ul Jana Pawła II 59 w Radzyminie oraz Cegielni Radzymin ul weteranów 104 - Jakie sa wasze opinie na temat pustaka maxa 288 i pustaka u220 z tych ciegielni

Bede wdzieczny za pomoc

Mój sąsiad brał z cegielni różewo materiał i nie narzekał. Nie mniej jednak, najlepiej to jakbyś sam sobie do nich podjechał i obejrzał jakość materiału jaki mają na placu (sprawdz czy cegła nie jest mocno popękana i czy nie odłamiesz kawałka ścianki z łatwością;)). Wszystko kwestia czasu wypalania.

Witam Szanownych Sasiadow i Zacne Sasiadki :)

jak tam po swietach? :)

powoli zalatwiam sprawy mediow i tak sie dluzej zastanowilem nad internetem i nad tym jak sobie z tym radzicie... prawdopodobnie nie bede mial mozliwosci dostepu do TP SA i neo i bede musial zyc z radiowka, co polecacie?

dzialka jest w poludniowych markach a ja jestem przyzwyczajony do dosc szybkiego i nieograniczonego netu...

PS

sasiedzi korzystaja ze Sferii i sa zadowoleni, ale oni raczej uzywaja go wylaczenie do stron www

Witam społeczność budującą grupy mareckiej,

Od jakiego czasu czytam wasze formum i edukuje się korzystając z cennych rad. W 2006 roku nabyliśmy działkę w Markach przy ulicy Sokolej, a w tym roku na wiosnę przymierzamy się do rozpoczęcia budowy - chcemy w tym roku uporać się ze stanem surowym zamkniętym.

Jesteśmy na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę . Teraz na tapecie jest zakład energetyczny - warunki przyłączy mamy od maja . I tutaj zaczynają sie schody - doradźcie proszę jak najszybciej uporać się z tym tematem - może możecie kogoś polecić kto zajmie się tematem od A-Z , będziemy bardzo wdzięczni za namiary. Potrzebny jest również sensowny Kierownik Budowy - tu również prośba o pomoc .

Pozdrawiam serdecznie wszystkich

Właśnie wydrukowałem formularz zawiadomienia o zakończeniu budowy ze strony powiatu wołomińskiego i gały mi na wierzch wyszły. W porównaniu z formularzem sprzed pół roku jest tak na oko drugie tyle wymaganych dokumentów do załączenia. :o

Niestety, wciąż wstrzymuje mnie przed złożeniem zawiadomienia ten cholerny ZEWT, który nie potrafi wykonać i odebrać przyłącza docelowego nawet w ustalonym przez siebie 2-letnim terminie.

W efekcie będę musiał jeszcze wywalić kasę na nic nie warte świadectwo energetyczne :evil:

Podobno ma być zmniejszana biurokracja i usuwane zbędne przepisy :wink: :lol:

Co to jest protokół odbioru wewnętrznej instalacji wod.-kan. i c.o., jak ma wyglądać i jakie są te "stosowne uprawnienia", które ma posiadać osoba władna podpisać taki protokół?

Szanowni Markowicze, zaczynam zbierac namiary na sensownych dostawcow materialow. Pierwsza rzcz ktora spedza mi sen z powiek: skad braliscie drewno na budowe, a w szczegolnosci na wiezbe? bo wg mnie tu mozna najbardziej "umoczyc"...

a, no i ktore sklady polecacie a ktore odradzacie, (taka mini biala i czarna lista skaldow mareckich :)

Szanowni Markowicze, zaczynam zbierac namiary na sensownych dostawcow materialow. Pierwsza rzcz ktora spedza mi sen z powiek: skad braliscie drewno na budowe, a w szczegolnosci na wiezbe? bo wg mnie tu mozna najbardziej "umoczyc"...

a, no i ktore sklady polecacie a ktore odradzacie, (taka mini biala i czarna lista skaldow mareckich :)

A czemu najbardziej na więźbie? Materiał jak każdy.

Głównie korzystałem z Jędrzejuka i Interior Centrum. Pewnie nie są najtańsi ale współpraca bezstresowa, wszystko na czas i jak trzeba.

Czas jest kluczowy - jak go masz to zaoszczędzisz kupując na allegro niewykorzystane nadwyżki od innych, ale to będzie droga przez mękę, zwłaszcza jeśli musisz dojeżdżać do Marek na budowę z Ursynowa.

ja rowniez polecam jedrzejuka, bezstresowo. Ceny mozna negocjowac ale zawsze przed dostawa nie po.

Ja wzielam 3 rzeczy od innych i za kazdym razem byl duzy problem z dostawa. Niektorzy nie dojsc ze biora za dostawe to jeszcze oczekują ze sam sobie to rozladujesz. Przyklad komin prefabrykowany, ksztaltki wiencowe bagatela komin 3t a ksztaltki troche mniej niz 1t oczekiwali ze sama go sciagne z samochodu. I najgorsze za kazdym razem musialam byc na budowie jak towar nie od jedrzejuka po to by zaplacic im, lub tez by odebrac towar. Dodam ze za transport chcieli ok 500zl za ksztaltki ( ja zalatwilam z hds za 250). Dodatkowo material u jedrzejuka mozy byc przywozony w miare potrzeb (partiami ale nie za duzymi tak by bylo oplacalne dla obu stron) oznacza to ze nie musisz sie stresowac kradziezami a i ekipie lepiej zrobisz bo nie beda tyle dzwigac.

jak nie chcesz tracic czasu i nerwow to on chyba jest najlepszy i do dogadania.

a piasek do fundamentow to kurcze chca jak za zboze fakt, ja mam dobry namiar nie wiem czy tanio ale dobry i duzo- 350zl/za pelna wywrotke (cena z zeszlego roku)

mam rowniez niezlych ciesli ktorzy szybko robia dach i deskowanie u mnie calosc ok 4 dni roboczych zajela a bylo ich w godzinach szczytu chyba z 10, wiec jak ktos sie spieszy to polecam.

mam pytanie czy 35zl/ punkt elektryka robocizna to duzo czy malo i co to oznacza punkt :oops: rozumiem ze np. lampa ale jak juz sa gniazdka takie potrojne to jest to jeden punkt czy trzy? z gory dzieki i pozdrawiam