lukasz.sokol 09.07.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 nad ogrzewanym, ale wg kier bud ma być tak: -roztwór do gruntowania -papa termozgrzewalna - styrodur -wylewka ze spadkiem - gruntowanie -folia w płynie lub ceresit 166 czy jakieś tam inne świństwo na , które można położyć płytki to tak z pamięci Mam jeszcze jakiś rysunek Zmień kierownika - jeśli spadek nie był wykonany na płycie żelbetowej to najpierw zrób warstwę spadkową, pamiętaj o zagruntowaniu podłoża zgodnie z wytycznymi producenta masy wyrównawczej - dopiero na to paroizolację, np z papy - na to izolację ze styroduru (nie zwykłego styropianu posadzkowego) - wylewka min 5 cm - izolacja z masy uszczelniającej pod płytki - płytki na kleju elastycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jastrraf 10.07.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Zmień kierownika - jeśli spadek nie był wykonany na płycie żelbetowej to najpierw zrób warstwę spadkową, pamiętaj o zagruntowaniu podłoża zgodnie z wytycznymi producenta masy wyrównawczej - dopiero na to paroizolację, np z papy - na to izolację ze styroduru (nie zwykłego styropianu posadzkowego) - wylewka min 5 cm - izolacja z masy uszczelniającej pod płytki - płytki na kleju elastycznym z tym spadkiem to ciekawe co mówisz np tu jest spadek po ociepleniu http://obudowaniu.pl/izolacja_tarasu.html sam już nie wiem, przeglądałem fora i ludzie różnie robią. Jeden gość stwierdził,że jak dokładnie wykonane sa wszystkie etapy to tak naprawdę nieważne gdzie jest ten spadek, trza nie robić tarasu nie będzie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 10.07.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 z tym spadkiem to ciekawe co mówisz np tu jest spadek po ociepleniu http://obudowaniu.pl/izolacja_tarasu.html sam już nie wiem, przeglądałem fora i ludzie różnie robią. Jeden gość stwierdził,że jak dokładnie wykonane sa wszystkie etapy to tak naprawdę nieważne gdzie jest ten spadek, trza nie robić tarasu nie będzie problemu Zamiast przeglądać fora i porady expertów o niewiadomym pochodzeniu proponuję ci przestudiować wytyczne wykonania izolacji producentów materiałów, np. Izohan, Sopro. Na swoich stronach mają rozrysowane detale i kolejność poszczególnych warstw. Pierwszą warstwę musisz mieć ze spadkiem, po to aby pozbyć się ewentualnej wilgoci spod ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jastrraf 13.07.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Zamiast przeglądać fora i porady expertów o niewiadomym pochodzeniu proponuję ci przestudiować wytyczne wykonania izolacji producentów materiałów, np. Izohan, Sopro. Na swoich stronach mają rozrysowane detale i kolejność poszczególnych warstw. Pierwszą warstwę musisz mieć ze spadkiem, po to aby pozbyć się ewentualnej wilgoci spod ocieplenia. dzieki za info. został mi jeszcze tylko temat, ocieplenia stropu na strychu nieogrzewanym czyli czym, jakiej grubości i czy przy styropku dawać folie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzio_s 15.07.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Witajcie macie może namiar na sprawdzonego fachowca od wiercenia studni(abisynka).Chcę ją wykorzystywać do podlewania ogrodu więc nie musi być głęboka.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 15.07.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 dzieki za info. został mi jeszcze tylko temat, ocieplenia stropu na strychu nieogrzewanym czyli czym, jakiej grubości i czy przy styropku dawać folie Podeślij przekrój z zaznaczoną przegrodą o którą pytasz na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 23.07.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Witajcie macie może namiar na sprawdzonego fachowca od wiercenia studni(abisynka). Chcę ją wykorzystywać do podlewania ogrodu więc nie musi być głęboka. Z góry dziękuję 0-604953163 - 50 zł mb na dzień 22.07.2011 - Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolivete 23.07.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Czy ktoś wie gdzie można sprawdzić czy dla danego terenu wymagane jest wykonanie badania geotechnicznego? Działka jest w strefie o utrudnionych warunkach gruntowo-wodnych i zachodzi takie podejrzenie, a nie wiem gdzie się upewnić. W urzędzie miasta? W starostwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 23.07.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Czy ktoś wie gdzie można sprawdzić czy dla danego terenu wymagane jest wykonanie badania geotechnicznego? Działka jest w strefie o utrudnionych warunkach gruntowo-wodnych i zachodzi takie podejrzenie, a nie wiem gdzie się upewnić. W urzędzie miasta? W starostwie? Mam jeszcze cieplutki wypis i wyrys z UM Marki, warunki zależą od grupy posiadania działki- moja to "MARKI II" W nim jest informacja, że pełna treść MPZP zawarta jest na stronie bip.marki.pl/pl/bip/wizja/04 Przebrnęłam przez caaałe mareckie forum budowlane. TO KOPALNIA REFERENCJI, SPRAWDZONYCH NA WŁASNEJ BUDOWIE. DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM TU PISZĄCYM ZA WIELOLETNIE STARANIA ABY POMAGAĆ POCZĄTKUJĄCYM. Proszę uprzejmie o kropeczkę w rejonie Skowronia- Orla-Sokola-Wesoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 23.07.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Szukam elektryka do wykonania prowizorki budowlanej (tymczasowego przyłącza energetycznego placu budowy). W warunkach mam słup żelbetowy ŻN-10, co jest chyba dość nietypowe, aczkolwiek ZEWT Wołomin jednak daje takie warunki. Pierwszy elektryk do którego zadzwoniłem (chciałby 1700zł za wykonanie przyłącza) bardzo się zdziwił, że to ma być słup ŻN. Generalnie chyba prowizorki robi się na słupach drewnianych. No ale jeśli ma być żelbetowy to taki będzie, zresztą na okolicznych działkach widziałem właśnie takie słupy. Ile to może kosztować? Poproszę jakieś namiary na sprawdzonych i niedrogich elektryków. U nas jest ciekawiej- MAMY SŁUP W ROGU działki z linią elektryczną a musimy sobie postawić słup- prowizorkę ...... Mamy przy działce wodę- a musimy robić projekty .... Mamy gaz ok 17 m od działki- a znowu j.w. Słuchajcie, jak się wywinąć przed projektem i przyłączaniem szamba w oczekiwaniu na kanalizację, która prawdopodobnie będzie razem z naszym odbiorem, czyli może w przyszłym dziesięcioleciu. Podobno do przydomowej oczyszczalni niepotrzebne projekty- to może tak zrobić w projekcie aby przetrwać papierkowy czas oczekiwania na kanalizację. Pozdrawiam i podziwiam tych na mecie budowlanej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolivete 24.07.2011 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Mam jeszcze cieplutki wypis i wyrys z UM Marki, warunki zależą od grupy posiadania działki- moja to "MARKI II" W nim jest informacja, że pełna treść MPZP zawarta jest na stronie bip.marki.pl/pl/bip/wizja/04 Tam jest to samo co w wypisie: Sposób posadowienia i podpiwniczenia obiektów budowlanych musi uwzględniać utrudnione warunki gruntowo - wodne tylko czy to oznacza, że MUSZĘ zrobić to badanie geotechniczne czy mogę się pozastanawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 24.07.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Tam jest to samo co w wypisie: Sposób posadowienia i podpiwniczenia obiektów budowlanych musi uwzględniać utrudnione warunki gruntowo - wodne tylko czy to oznacza, że MUSZĘ zrobić to badanie geotechniczne czy mogę się pozastanawiać? Na końcu mojego wypisu USTALENIA PRZEJŚCIOWE są słowa, że jeśli w terenie MARKI II zakończono wydobycie przed wejściem w życie niniejszego planu. Też nie wiem, ale pójdę i zapytam Jednak jestem za badaniami, nawet gdyby nie były konieczne. Nie wywalę 500 tys zł na budowę w stanie developerskim aby ryzykować 700/800zł. pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 24.07.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Czy ktoś wie gdzie można sprawdzić czy dla danego terenu wymagane jest wykonanie badania geotechnicznego? Działka jest w strefie o utrudnionych warunkach gruntowo-wodnych i zachodzi takie podejrzenie, a nie wiem gdzie się upewnić. W urzędzie miasta? W starostwie? Pod budowę domku jednorodzinnego nie ma konieczności opracowywania badań geotechnicznych. Zgodność gruntu pod posadowienie budynku z gruntem przyjętym w projekcie do obliczeń powinien potwierdzić Kierownik Budowy. Jeśli grunt jest niewystarczający do posadowienia to konieczne jest dalsze kopanie. Warto jest jednak zrobić badania aby wiedzieć co jest pod spodem, aby projektant dokonał adaptacji do warunków lokalnych posadowienia np. projektując szersze ławy, a wykonawcy oszczędzić możliwości żądań wynagrodzenia za prace dodatkowe wynikające np z przekopywania działki w poszukiwaniu gruntów nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzio_s 27.07.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 0-604953163 - 50 zł mb na dzień 22.07.2011 - Polecam Dziekuję za namiar. Ze swojej strony mogę zaoferować super ekipę do SSO, dachu,tynków. Architekta do adaptacji projektu mam super, problemu z pozwoleniem na budowę żadnych. Szczegóły na [email protected] Poszukuję jeszcze ekipy do ocieplenia poddasza,jeśli ktoś ma z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 30.07.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Ze swojej strony mogę zaoferować super ekipę do SSO, dachu,tynków. Architekta do adaptacji projektu mam super, problemu z pozwoleniem na budowę żadnych. Szczegóły na [email protected] Bardzo proszę o namiar na uczciwą i rzetelną ekipę do SSO, chyba najwcześniej będzie potrzebna od czerwca przyszłego roku. Trafiliśmy na taki problem, że wyć się chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 31.07.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Potrzebuję namiary na solidnego i niedrogiego wykonawcę przyłącza wodociągowego. Jeśli ktoś mógłby polecić, to poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 31.07.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Potrzebuję namiary na solidnego i niedrogiego wykonawcę przyłącza wodociągowego. Jeśli ktoś mógłby polecić, to poproszę. Z tego forum wyczytałam, że wiele osób podało p. Nasiłowskiego, p. Szczepanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelia606 03.08.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Na końcu mojego wypisu USTALENIA PRZEJŚCIOWE są słowa, że jeśli w terenie MARKI II zakończono wydobycie przed wejściem w życie niniejszego planu. Też nie wiem, ale pójdę i zapytam Jednak jestem za badaniami, nawet gdyby nie były konieczne. Nie wywalę 500 tys zł na budowę w stanie developerskim aby ryzykować 700/800zł. pa Jesli rozpoczynasz budowę w rejonie Wesoła - Sokola - Orla -Skowronia to myślę, że warto zrobić badania , a przede wszytkim porozmawiać z sąsiadami doradzą bardzo wiele - z uwagi na nośność gruntu w większości budynki posadowione są tutaj na płytach fundamentowych (choć nie wszystkie). W razie czego służymy radą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelia606 03.08.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Poszukuję sprawdzonej ekipy do wykonania elewacji budynku. Z góry dziekuję za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedziowniki 03.08.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Witam, Ja tak po sąsiedzku z bliskiej Białołęki We wrześniu zamierzamy zacząć budowę o ile gmina nas wcześniej nie wykończy ... Podpowiedzcie proszę skąd braliście materiały? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts