Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie w Sulejówku...

Recommended Posts

To ja z innej beczki - czy wiecie może Szanowni Sąsiedzi czy na Nowej Żurawce są już jakieś daty położenia kanalizcji?

To zależy o jaką ulicę pytasz. A nawet na jednej ulicy są duże różnice. U mnie na Okrzei położyli kanalizację do pewnej wysokości i stop. Podobno dalej nie da się robić ze względu na zbyt dużą różnicę poziomów i konieczność budowy jakiejś przepompowni - coś takiego tłumaczył burmistrz na stronie internetowej http://www.sulejowek.pl Chociaż zdaję sobie sprawę, że takich przypadków jaki podaję w Sulejówku może więcej nie być. Zawsze możesz spóbować zadać mu to pytanie przez stronę Sulejówka.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale słyszałem, że tam jest po prostu Żurawka.

Ja buduję niedaleko ul. Sobieskiego, czyli całkiem blisko Żurawki :)

Północne rubieże.. :wink:

Gdzieś blisko Sobieskiego jest szkoła podstawowa. Będe niebawem szukał jakiejś dla mojego chłopaka. Jakimi opiniami cieszą się szkoły w Sulejówku? Macie doświadczenia?

Gdzieś blisko Sobieskiego jest szkoła podstawowa. Będe niebawem szukał jakiejś dla mojego chłopaka. Jakimi opiniami cieszą się szkoły w Sulejówku? Macie doświadczenia?

Więc jedziemy na tym samym wózku. Mój syn od września zaczyna chodzić do zerówki i rozglądam się lda niego za szkołą. Adresy szkół są podane na stronie Sulejówka są tam też linki do samych szkół. Moje doświadczenia jak na razie ograniczają się do tego że odwiedziłem strony internetowe szkół i "oglądałem" szkoły przejeżdżając samochodem. :D

Cześć budujących w pięknym mieście Sulejówku. Widzę że zeszliście z tematu budowania na temat szkół...

Ja chciałbym się poradzić w sprawie papierologii...

Zaczynam zbierać dokumenty do pozwolenia na budowę. Nie mam jeszcze mapy do celów projektowych i projektu domu - zostawiłem to na koniec roku.

Złożyłem wnioski o warunki przyłączy. Wyczytałem na forum, że mogę jeszcze załatwić odrolnienie działki i uzgodnienie z melioracją. Czy możecie napisać jak to najłatwiej zrobić? Czy jeszcze jakieś dokumenty uda mi się zdobyć wcześniej?

Pozdrowienia i sukcesów w budowaniu

Darek M.

Wyczytałem na forum, że mogę jeszcze załatwić odrolnienie działki i uzgodnienie z melioracją.
Działki nie odralnialiśmy, nawet nie wiem czy jest rolnicza. Pozwolenie na budowę dostaliśmy bo było to zgodne z planem zagospodarowania. Z melioracją mieliśmy problem ponieważ zgodnie z jakimiś mapkami przez nasza działkę przebiegają dreny. Na początku powiedzieli, że musimy zrobić projekt przebudowy drenów. Potem zgodzili się na sprawdzenie czy dreny naprawde są w miejscach gdzie wskazuje mapa. Wykopaliśmy w dwóch miejscach rowy i drenów nie było. Przyjechali z melioracji, zobaczyli i dali zgodę bez projektu przebudowy drenów :)

A kupowaliście może drewno u Śledziewskich? Wiecie coś o jakości ich drewna i impregnacji?

U Śledziewskich kupowałem tylko deski calówki - jakąś nieznaczną ilość coś poniżej metra szesc. było to w tamtym roku. Sprawę załatwiałem przez telefon i niestety jak zobaczyłem później deski nie były za bardzo wysuszone a kilka z nich było sparzonych. Tak się robi z drewnem gdy nie jest wysuszone a jest związane w jedną paczkę na ścisk. Możliwe że gdy się samemu wybiera u nich na składzie byłoby lepiej.

Cześć budujących w pięknym mieście Sulejówku. Widzę że zeszliście z tematu budowania na temat szkół...

Ja chciałbym się poradzić w sprawie papierologii...

Zaczynam zbierać dokumenty do pozwolenia na budowę. Nie mam jeszcze mapy do celów projektowych i projektu domu - zostawiłem to na koniec roku.

Złożyłem wnioski o warunki przyłączy. Wyczytałem na forum, że mogę jeszcze załatwić odrolnienie działki i uzgodnienie z melioracją. Czy możecie napisać jak to najłatwiej zrobić? Czy jeszcze jakieś dokumenty uda mi się zdobyć wcześniej?

Pozdrowienia i sukcesów w budowaniu

Darek M.

Dla mnie osobiście sprawa klasyfikacji gruntu w Sulejówku jest bardzo ciekawa. U moje działce na wypisie z rejestru gruntów są podane grunty orne a podatki płacę zupełnie normalnie nie jak za pole. Podczas papierkologii budowlanej na ten szczegół nikt nie zwracał uwagi oprócz notariusza podczas zakupu ponieważ wtedy były ciekawe przepisy o prawie pierwokupu gruntów ornych przez miejscowych rolników. Chociaż na mojej działce były istniejące budynki mieszkalne - to może coś zmieniało. Jednak tę sprawę mam do końca nie wyjaśnioną.

Kontaktował się z nimi bezpośrednio nasz architekt, ale w internecie znalazłem taki namiar:

Wojewódzki Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych w Warszawie.Inspektorat w Mińsku Mazowieckimul. dr. Huberta 37, 05-300 Mińsk Mazowiecki, tel. (25) 758-59-64http://www.minsk-maz.pl/adresy/index.php

Z melioracją mieliśmy problem ponieważ zgodnie z jakimiś mapkami przez nasza działkę przebiegają dreny.

Dzieki,

czy moglbym dostac od Kogoś z Was namiary do melioracji?

Pozdrowienia

Darek M.

Myśmy melirację załatwiali w Otwocku:

ul. Pułaskiego 3a,

022 779-32-86,

Godziny urzędowania: pn. -pt. 7.30 - 15.30

Potrzebuję do poprowadzenia instalacji przez zrobieniem posadzek za jakieś 2-3 tygodnie.

Ja mam polecanego - ale jeszcze nie sprawdzonego - wchodzi właśnie za 2-3 tygodnie :wink:

Wnioskuję, że elektryka masz juz za sobą. Wiela płaciłeś za punkt?

Więc jedziemy na tym samym wózku. Mój syn od września zaczyna chodzić do zerówki i rozglądam się lda niego za szkołą. Adresy szkół są podane na stronie Sulejówka są tam też linki do samych szkół. Moje doświadczenia jak na razie ograniczają się do tego że odwiedziłem strony internetowe szkół i "oglądałem" szkoły przejeżdżając samochodem. :D

No właśnie, nie znam nikogo z dziećmi w Sulejówku. Chyba zacznę chodzić od domu do domu z ankietą :wink:

Potrzebuję do poprowadzenia instalacji przez zrobieniem posadzek za jakieś 2-3 tygodnie.

Ja mam polecanego - ale jeszcze nie sprawdzonego - wchodzi właśnie za 2-3 tygodnie :wink:

Wnioskuję, że elektryka masz juz za sobą. Wiela płaciłeś za punkt?

Nie miałem jeszcze elektryka. Będzie pracował prawdopodobnie równolegle z hydraulikiem.