Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie w Sulejówku...

Recommended Posts

Mamy działkę w Sulejówku a dokładnie w rejonie między ul. Berlinga a Czynu Społecznego, z budową jeszcze czekamy, ale co jakiś czas jeździmy zobaczyć jak wszystko wygląda. Na naszej działce rosło sporo młodych brzózek a po majowym weekendzie zobaczyliśmy wykarczowany plac. :( W jakim celu ktoś to powycinał - nie wiem, może żeby rozpalić sobie ognisko. Uważam, że to skandal, jak można tak nie szanować czyjejś własności. Mam tylko nadzieje, że to jednorazowy zgrzyt w tej okolicy, a wam się zdarzały jakieś tego typu akcje?

sylwika, mamy działkę po sąsiedzku najwyraźniej.

U mnie przez całą zimę leżała kupa sporych gałęzi po ścince - pojedyncze sztuki ktoś wyciągał (opodał jest wypalone kółko) ale w zasadzie nikt się na całą tę kupę nie zamierzył... może świeże drewno jest lepsze.. :wink:

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak na razie mam niewielkie 2-miesięczne doświadczenie z hurtowniami budowlanymi w okolicy Sulejówka, ale podzielę się swoimi spostrzeżeniami:

Hurtownie budowlane w okolicy Sulejówka

Kowalczyk

http://www.kowalczyk-mb.pl

Plusy:

- największa hurtownia budowlana w okolicy

- niskie ceny

- największy dealer Wienerberger'a

Minusy:

- niewielka elastyczność przy negocjacji cen

- słaba i anonimowa obsługa klienta - dużo pracowników, nie wysyłali mi wycen, które obiecali

- transport rzadko bezpłatny

Nie robiłem jeszcze u nich zakupów. Inne hurtownie po negocjacji dawały lepsze ceny i kontakt był lepszy.

Replin

http://replin.w.interia.pl

Plusy:

- elastyczni przy negocjacjach cenowych

- atrakcyjne ceny

- pokazują większość materiałów, ponieważ mają je często na składzie

Minusy:

- daleko od Sulejówka

- niechętni do bezpłatnych transportów (tylko przy dużych zamówieniach)

- nie wysłali obiecanej wyceny pokrycia dachu

Euro-Bud

http://www.euro-bud.pl

Plusy:

- hurtownia zlokalizowana w Sulejówku

- miła obsługa

- dotrzymują terminy dostaw

- możliwość płacenia przelewem (po dokonaniu kilku zakupów)

- możliwość negocjacji cen

- bezpłatny transport nawet niewielkich zamówień

Minusy:

- ograniczony zakres materiałów, głównie wykończeniowe

Bud-Drew

05-075 Wesoła, ul. Wspólna 51, tel. (022) 773-52-58

Minusy:

- wysokie ceny

HBO Metalzbyt

05-070 Sulejówek, al. Piłsudskiego 102, tel. 22/795-70-37; 501-290-333

Plusy:

- lokalizacja w Sulejówku

Minusy:

- wysokie ceny

Stalbud II

http://www.stalbud2.com.pl

Plusy:

- lokalizacja w Sulejówku

Minusy:

- wysokie ceny

- niemiła i niekompetentna obsługa

- nie wysłali wyceny pomimo wielokrotnych przypomnień

Śledziewscy

Konik Nowy 38, 05-074 Halinów, tel. 22/783-69-10

Plusy:

- możliwość negocjaji cen

- niskie ceny (po negocjacji)

- szeroki asortyment

- zazwyczaj dotrzymują termin dostaw (raz nie dotrzymali ponieważ kominy, które zamówiłem opóźniał ich dostawca)

- mają przyzwoite drewno

- bezpłatny transport

- dobry kontakt telefoniczny, ale na początku Jarosław Śledziewski może wydawać się trochę gburowaty

Minusy:

- nie przyjmują zwrotów towarów (mój wykonawca pomylił się przy wyliczaniu cegieł i musiałem oddać 2 palety, kosztowało mnie to 100 PLN)

- nie otrzymałem od nich obiecanej wyceny pokrycia dachu

Domur-4

04-458 Warszawa; Chełmżyńska 249; tel. (22) 610 89 12; e-mail: [email protected]

Plusy:

- bardzo niskie ceny, zawsze dają niższą cenę niż konkurencja

- próbują sprzedawać też na Allegro

- możliwość zamawiania telefonicznie i rozliczania się raz w tygodniu, albo przelewami

- bezpłatny transport nawet niewielkich zamówień

Minusy:

- daleko od Sulejówka

- nie dotrzymują terminów dostaw, opóźnienia nawet 4-dniowe

- kontakt dobry na początku, potem są problemy z dodzwonieniem się, szczególnie w momentach opóźnień w dostawach

Oczywiście wszytko co powyżej napisałem to moje subiektywne oceny :)

A wiecie może kto o tym w Sulejówku decyduje, albo kto ma wpływ na takie decyzje? Znajomości można zacząć wyrabiać tylko trzeba wiedzieć z kim :)

Mieszkam w Sulejowku juz 10 lat i jesli chodzi o media to najlepiej zaczac od referatu inwestycji na ul. Gdanskiej. Oni przygotowuja plany wykonania wszelkich inwestycji w Sulejowku. Dobrze tez jest zaznajomic sie z burmistrzem miasta na spotkaniu dla mieszkancow (kazdy poniedzialek do 18-tej - umawianie na telefon). A tak poza tym to raczej ciezko jest cos przepchnac jesli nie jest to wpisane w WPI (Wieloletni Plan Inwestycyjny) i w budżet danego roku.

Kanalizacji to w okolicy Twojej chyba jeszcze nie ma, ale woda i gaz jest chyba dociagnieta do posesji poprzedzajacej Twoja budowe :wink:

I wielkie dzieki za super streszczenie hurtowni i SB w okolicy - to bardzo cenne uwagi :)

P.S. czy mozesz napisac co sklonilo cie do budowania z MAXa, czy taki material miales zaprojektowany w dokumentacji czy poszukiwales najtanszego rozwiazania na sciany i akurat u-220 wyszedl najtaniej?

Pozdrawiam'

Aga

ten nieszczesny Kowlaczyk

po raz kolejny sie na nim zawiodlam

zamówilismy kilka brakujacych rzeczy do tynkowania min cegly do podmurowania - przyjechal transport i co sie okazalo po naszym przyjezdzie - cegly nie w paletach tylko pojedynczo ulozone, poobijane, niewypalone i potluczone. Cóz sie okazalo:

po pierwsze cos tam im zalegalo z jakiejs trefnej partii to sie wypchnie, po drugie gosc jadac mial wypadek tzn wjechal do rowu i mu sie wszystko wysypalo i dlatego takie pobite.

Pojechalismy do Kowalczyka z eklamacja, którą przyjeto - o dziwo i powiedzielismy,ze nie chcemy tych cegiel, niech sobie zabieraja - oddali kase i dzis maja zabrac je.

Juz sobie postanowilismy nigdy wiecej w kowalczyku bo moze ceny maja troche nizsze za to widac za co, a obsługa fatalna, maja po prostu tylu klientów,ze jeden w ta jeden w tą. :(

ale Ty mówiłeś o suporexie, a ile tych cegiełek zwykłych masz, bo sprawa jeszcze nie przesądzona, kase oddali ale cegieł nie zabrali wiec zastanawiam sie czy jeszcze czekac czy mimo wszystko ich nie wykorzystac :wink:

a powaznie to musze polizyc ile mi rzeczywiscie brakuje, bo troche tez mamy wlasnych ale bylo za malo, w kazdym razie napisz ile ci zostalo tych zwyklych cegieł to moze je odkupimy.