Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie w Sulejówku...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do nazw ulic, Kraftz, to wlasnie w rozmowie z Pania z Rady Gminy zaznaczylam, ze moze wybrac takie nazwy co by ich nie zmieniac gdyby Sulejowek zostal wlaczony do W-wy. Pani powiedziala, ze nic z tego nie bedzie bo jakas tam liste iles tysiecy ludzi musialoby podpisac. Takze bynajmniej nie beda brali tego pod uwage dajac nazwy ulicom. Cos mi sie wydaje, ze Ci co piastuja jakies funkcje urzednicze lub polityczne w naszej wiosce to w ogole nie sa zainteresowani przylaczeniem do stolicy. A jeszcze musieliby sie wladza podzielic lub ja oddac i co?

Monieq ja tez glosowalam przecil przylaczeniu do Wawy a najwiekszym argumentem na nie jest centralny podzial podatkow w Wawie i wyplacanie potem wg ilosci mieszkancow a nie potrzeb. W Sulejowku jest zbyt wiele do zrobienia jeszcze zeby pogodzic sie na spokojnie ze zmniejszeniem budzetu i finansowaniem mostow i drog warszawskich z moich podatkow.

qrde, to jest skandal, jakie podpisy? Czy oni wszyscy mają mózgi z błota? Wystarczy żeby jeden z drugim urzędas wziął do łapy plan Warszawy i sprawdził czy nazwa się nie powtarza.

Mnie się wydaje, że pomysł przyłączenia to właśnie gdzieś od urzędników gminnych wyszedł. Referendum było całkiem sprawnie przeprowadzone, nikt nic nie blokował, nie negował. Słyszałem, że procedura przyłączeniowa została już uruchomiona. Jeśli to prawda to najwyraźniej urzędowi zależy na szybkim załatwieniu sprawy.

Władzą warto się dzielić kiedy to przynosi zysk. A radny warszawski ma wyższą dietę niż radny Sulejówka. Co więcej - w Warszawie obowiązuje ryczałt czyli faktycznie radnym wypłaca się regularną pensję a w Sulejówku ponoć dieta wypłacana jest za obecność na posiedzeniu.

Oj, blota to tu w tym Sulejowku duzo. Zastanawiam sie jak juz kiedy zamieszkam i bede musiala do pociagu zaiwaniac w szpileczkach, to co bedzie. Wymyslilismy z moim kolega z pracy, ktory ma dzialke w Halinowie i tez bedzie sie budowal, ze na stacji powinny byc takie szafki jak w fabrykach. Na nogi gumiaki a w plecak szpileczki a na peronie przebierka. Moze taka przechowalnia to bylby dobry biznes?

O! To sie wietnie składa bo chciałem w listopadzie ocieplać :)

W tygodniu nie dam rady. Będę w sobotę, a Wy?

pewnie bede, ale rano tzn kolo 9-10, ale jest tam pan Sławek w razie co. Moze jeszcze chcesz ten plastyfikator?

Plastyfikator to ja chciałem ale sprzedać :D

Ja się na 9ta nie wyrobię, muszę odespać ciężki tydzień ale będę koło południa, jakbyście mogli mnie zapowiedzieć p.Sławkowi żeby mnie wpuścił to zobaczę wogóle jak taka siatka wygląda - byłoby super.

Edek24 ostatnio na Sobieskiego widzialam ogloszenie o sprzedazy dzialki ale byl tylko nr telefonu, nic konkretnego w opisie.

Sobieskiego jest dlugie a ogloszenie wisialo gdzies pomiedzy Padareskiego a Kraszewskiego.

Poza tym w Sulejowku-Milosnie tez widzialam kilka ogloszen o sprzedazy dzialki na tych ulicach z nazwy miast (wroclawska, krakowska ect...)

Chyba musisz pojezdzic po prostu po ulicach i posprawdzac.

Edek24 - ostatnio rozmawiałem z sąsiadem na temat działek - czy ma jakiś namiar na kogoś kto sprzedaje. On poradził żeby poprostu zamieszczać ogłoszenia na drzewach, tablicach o chęci zakupu. Muszę przyznać że raczej nie widziałem takich ogłoszeń. Niewiele kosztuje a może coś się trafi...

sluchajcie znacie jakąś firme co mozna wynając na kilka dni taki kontener na smieci - wiem,ze to koszt ze 2 stówki najmniej, ale moze znacie jakies lokalne firmy sie tym trudniące to bede wdzieczna o namiary.

Ukladaja mi sie plytki w kotlowni :)

Kiedyś dzwoniłem do firm:

Zakład Usług Asenizacyjnych, Marek Bakun

05-075 Wesoła, ul.Żółkiewskiego 11, z siedzibą 05-070 Sulejówek, ul. Wspólna 23c, tel.783-24-63

REMONDIS Otwock Sp. z o.o.

05-400 Otwock, ul. Johna Lennona 4, tel. 779-50-01

P.U.H. "EKO- SAM BIS"

05-074 Halinów, ul. Bema 84, tel. O 604 - 272 - 192, 783-83-28

Zresztą firmy te możesz zanaleźć na stronie internetowej Halinowa: http://www.halinow.pl/135-4280bd19a7177.htm

firmy te działaję też w Sulejówku. Listę firm wywożących takie rzeczy w Sulejówku znajdziesz też na tablicy ogłoszeń w urzędzie na Gdańskiej. Ale z tego co pamiętam to są te same firmy.

Dzięki Księciu

Edek24 ostatnio na Sobieskiego widzialam ogloszenie o sprzedazy dzialki ale byl tylko nr telefonu, nic konkretnego w opisie.

Sobieskiego jest dlugie a ogloszenie wisialo gdzies pomiedzy Padareskiego a Kraszewskiego.

Poza tym w Sulejowku-Milosnie tez widzialam kilka ogloszen o sprzedazy dzialki na tych ulicach z nazwy miast (wroclawska, krakowska ect...)

Chyba musisz pojezdzic po prostu po ulicach i posprawdzac.

Dzięki Sulejów
Edek24 - ostatnio rozmawiałem z sąsiadem na temat działek - czy ma jakiś namiar na kogoś kto sprzedaje. On poradził żeby poprostu zamieszczać ogłoszenia na drzewach, tablicach o chęci zakupu. Muszę przyznać że raczej nie widziałem takich ogłoszeń. Niewiele kosztuje a może coś się trafi...

Na etapie fundamentow trzeba rozprowadzic kanalizacje podposadzkowa zanim zasypia piachem wewnatrz fundamenty. Trzeba wyprowadzic wszystkie przepusty z przylaczy ktorych jeszcze nie masz zaprojektowanych tj (woda, gaz) pozniej moze byc duzy problem a jak zaleja ci juz chudziaka to bedzie trzeba kuc a po co?

opinie na taki temat:

- czy i jaka instalacje rozprowadzac na etapie fundamentow,

- czy tez zostawic sobie to na pozniej,

- a moze to wszystko jedno?

Na etapie fundamentow trzeba rozprowadzic kanalizacje podposadzkowa zanim zasypia piachem wewnatrz fundamenty. Trzeba wyprowadzic wszystkie przepusty z przylaczy ktorych jeszcze nie masz zaprojektowanych tj (woda, gaz) pozniej moze byc duzy problem a jak zaleja ci juz chudziaka to bedzie trzeba kuc a po co?

Pozostawiałem przepusty jak wiele osób radziło. Na razie przydały się tylko dwa - na rurę od kominka i do kanalizacji. Całą reszta poszła pod styropian bo i tak wyjścia wody i prądu/telefonu sa zrobione gdzie indziej.

Ja bym się wodą i prądem (a dokładnie wyjściem na kable do bramy, furtki i oświetlenia ścieżki) za bardzo nie przejmował.

Natomiast moim zdaniem warto do rozprowadzenia kanalizy od razu wziąć hudraulika, który będzie potem rozprowadzał rury w domu. Mój p. Kazio nie miał o tym wiele pojęcia i rury trzeba było wykuwać.

Zanim sie zleci wykonanie kanalizacji podposadzkowej nalezy sobie rozrysowac wraz z srednicami jakie rury maja isc w ziemi (do wszystkich pomieszczen gdzie bedzie kanalizacja na parterze). Taki rysunek trzeba przeniesc potem na rzut fundamentow. Trzeba wyprowadzic w pionie rury na 50 cm ponad poziom posadzki i zadeklowac (w kazdym pomieszczeniu gdzie ma byc kanalizacja na parterze). Wtedy rozprowadzenie kanalizacji w lazienkach czy kuchni nie bedzie juz problemem.

Czesc Wszystkim,

a teraz pytanko, jaka macie opinie na taki temat:

- czy i jaka instalacje rozprowadzac na etapie fundamentow,

- czy tez zostawic sobie to na pozniej,

- a moze to wszystko jedno?

Jak robiliscie u siebie?

Pozdrawiam

Monia

oczywiscie tak, ale najlepiej to przemyslec gdzie co bedzie tzn kibelek, zlew w kuchni itp. Bo projekt budynku projektem a potem i tak sa zmiany. No a jak sie i tak cos zmieni to zawsze mozna przekuc ale po co jak mozna od razu prawie wycelowac. Kanaliza musi byc przed wylaniem chudziaka - bo jak potem to zrobic. :D

Inne rzeczy to dopiero po chudziaku przed wylewkami -co do instalacji elektrycznej to warto od razu polozyc telefon, domofon, zasilanie do bramy itp potem nie trzeba juz nic niszczyc. Warto tez zrobic o jedno gniazdko wiecej niz o jedno mniej, no i tez najlepiej przemyslec co gdzie stac potem bedzie, zeby elektryke od razu dobrze dociagnac.

Moge polecic swojego hydraulika :), robi nam calosc instalacji (oprócz elektryki). Ale juz pokazac nie moge bo dawno zalane i zatynkowane :D

Zanim sie zleci wykonanie kanalizacji podposadzkowej nalezy sobie rozrysowac wraz z srednicami jakie rury maja isc w ziemi (do wszystkich pomieszczen gdzie bedzie kanalizacja na parterze). Taki rysunek trzeba przeniesc potem na rzut fundamentow. Trzeba wyprowadzic w pionie rury na 50 cm ponad poziom posadzki i zadeklowac (w kazdym pomieszczeniu gdzie ma byc kanalizacja na parterze). Wtedy rozprowadzenie kanalizacji w lazienkach czy kuchni nie bedzie juz problemem.

Tak sobie myślę że rozrysowywanie tego wszytskiego samemu jest o tyle ryzykowne, że nie wiadomo jakich rur (przekrojów) używa się w którym miejscu. Ja podejmowałem wszytskie decyzje o rurach sam i potem hydraulik w paru miejscach pukał sie w czoło.

Jeśli zaś taki rysunek miałby przygotować hydraulik - pytanie o potrzebę. W końcu to on to będzie potem kładł.

Ja bym raczej był skłonny stworzyć rysunek z rozmieszczeniem sprzętu w poszczególnych pomieszczeniach - hydraulik sam dobierze do tego rozwiązanie.

Z tymi 50 cm rurek nad posadzkę - no właśnie ja tak dokładnie zrobiłem. Efekt był taki, że hydraulik teraz musiał wykuwać te rurki z chudziaka żeby je poskracać.

Moim zdaniem najlepiej, żeby w trakcie układania dobrać już tak długości rurek żeby wystawały nad chudziaka tyle ile potrzeba.

Ja na etapie fundamentów nie miałem żadnej koncepcji co do instalacji i wcale nie było to potrzebne. Jak stan surowy był gotowy, przed zalaniem chudziaków, to położono instalacje sanitarną i rurę z pompy do kotłowni. Instalator wykuł dwie dziury w fundamentach tam gdzie było mu wygodnie i żadnego z tym problemu nie było.

Tak sobie myślę że rozrysowywanie tego wszytskiego samemu jest o tyle ryzykowne, że nie wiadomo jakich rur (przekrojów) używa się w którym miejscu. Ja podejmowałem wszytskie decyzje o rurach sam i potem hydraulik w paru miejscach pukał sie w czoło.

Jeśli zaś taki rysunek miałby przygotować hydraulik - pytanie o potrzebę. W końcu to on to będzie potem kładł.

Ja bym raczej był skłonny stworzyć rysunek z rozmieszczeniem sprzętu w poszczególnych pomieszczeniach - hydraulik sam dobierze do tego rozwiązanie.

Z tymi 50 cm rurek nad posadzkę - no właśnie ja tak dokładnie zrobiłem. Efekt był taki, że hydraulik teraz musiał wykuwać te rurki z chudziaka żeby je poskracać.

Moim zdaniem najlepiej, żeby w trakcie układania dobrać już tak długości rurek żeby wystawały nad chudziaka tyle ile potrzeba.

Do kuchni rura fi 75 mm (PP lub PVC) do lazienek jesli nie ma pionu na kondygnacje fi 110 mm a jesli jest pion do gornej lazienki to fi 160 (choc 110 spokojnie tez wystarczy) do kotlowni gdzie ma byc kratka odplywowa fi 75 spokojnie wystarczy. Z budynku musi wychodzic fi 160 mm.

To jesli chodzi o rury w ziemi.

Teraz odnosnie rur wynoszonych nad chudziaka. Istnieja takie ksztaltki, ktore maja podwojne kielichy i tymi ksztaltkami potem laczy sie z instalacja wewnetrzna. Nie ma wowczas problemu z wykuwaniem chudziaka do ksztaltki, ucina sie po prostu rure i naklada nasuwke a na nia kolanko, trojnik lub rure wedle potrzeb.

Ja na etapie fundamentów nie miałem żadnej koncepcji co do instalacji i wcale nie było to potrzebne. Jak stan surowy był gotowy, przed zalaniem chudziaków, to położono instalacje sanitarną i rurę z pompy do kotłowni. Instalator wykuł dwie dziury w fundamentach tam gdzie było mu wygodnie i żadnego z tym problemu nie było.

U nas beda wylewac chudziaka zanim beda stawiac sciany wiec wtedy bedzie juz duzy problem zeby zrobic podposadzkowke.