Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie w Sulejówku...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ludziska, co u Was lezy na dachu? Co polecacie? Jaka dachowke i jaka membrane / folie?

Własnie wybieram dachowke, ale wybieram to za duzo powiedziane. Poluje na nia raczej. Kurde jak za komuny, ze wszystkim problemy. Na niektore modele to zbieraja zamowienia na luty 2007.

Załamka :cry:

Ja się zdecydowałem na Euronit cementową. Sądzę, że ma najlepszy współczynnik: jakość / cena z położeniem.

Leży na dachu pół roku więc nic szczególnego nie mogę powiedzieć oprócz tego że nam się cały czas podoba 8)

Na foliach sie nie znam - kładłem deski. I polecam dechy. :D

Witam dalszych (geograficznie) sąsiadów,

Jakiś czas temu Bulgaricus pytał o drzwi wewnętrzne i zewnętrzne, ktoś też pytał o parapety drewniane ... A więc jeśli chodzi o stolarkę drewnianą (także okna), to POLECAM Drewax - mam okna, parapety wew. i drzwi zewnętrzne od nich, pewnie wezmę też jeszcze drzwi zewnętrzne (zobaczcie: http://budujemydomekwlesie.photosite.com).

Mają fabrykę w Siedlcach, a salon w Starej Miłosnej.

Co do rekomendowanej przez Kraftza (przy okazji pozdrawiam) idei inwestowania w deskowanie, to warto zauważyć, że przy dachówce cementowej lub ceramicznej oraz kryciu w pierwszym sezonie budowy, jest to raczej zbędny wydatek.

Życzę satysfakcji z budowania,

Też dziękuję za namiar, wstrzeliłeś sie świetnie bo zaczynam sie powoli do drzwi przymierzać. :wink:

Co do rekomendowanej przez Kraftza (przy okazji pozdrawiam) idei inwestowania w deskowanie, to warto zauważyć, że przy dachówce cementowej lub ceramicznej oraz kryciu w pierwszym sezonie budowy, jest to raczej zbędny wydatek.

Możesz rozwinąć ? Przyznam, że nie rozumiem.

My tez bedziemy deskowavc teraz a w przyszlym roku bedziemy klasc dachowke cementowa. Rozmawialismy z kilkoma dekarzami i wszyscy jednym glosem mowili ze deskowanie jest praktyczniejsze, rzeczywiscie podraża koszty budowy ale w domu jest ciszej (bo deski wygluszają np padajacy deszcz) i cieplej i w ogole zdrowiej. Nie rozwijałam tematu bo i tak musimy deskowac (brak kasy w tym roku na dachowke).

Ponawiam pytanie o stęple - za tydzien robimy strop.

Jeżeli więźba jest kryta od razu dachówką ceramiczną / cementową, to deskowanie nie jest potrzebne, wystarczą same łaty i kontrłaty (potrzebne też przy układaniu dachówki na deskowaniu).

Ponadto, jak deskowanie ma leżeć dłużej, to powinno się je jakoś zaimpregnować i pokryć papą. To właśnie miałem na myśli pisząc o zbędnych kosztach.

Co do wyciszenia - nie mam wrobionego zdania, ale masywna dachówka cementowa i gruba izolacja termiczna to już całkiem spora bariera.

Co do zdrowia, to myślę, że nieco zdrowiej jest, jeżeli między dachówką, a wełną jest tylko folia paroprzepuszczalna, bo wilgoć jest wywalana na zewnątrz ocieplenia pod wentylowane dachówki (a nie pod drewniane deski).

Nie zawsze udaje się też wszędzie zachować odstęp między wełną a deskowaniem. Ponadto, trzeba albo dać wełnę o mniejszej grubości albo nabić jakieś deski na krowie żeby się zmieściła się wełna np. 18 zamiast 16 cm (znowu koszty lub ciepło).

Swobodna wentylacja dachu (między deskami a wełną) jest konieczna, a więc argument o tym, że cieplej jest nieco ograniczony.

Przyznaję, że pełne deskowanie jest wygodniejsze dla układaczy dachu.

Oczywiście jak nie starcza kasy aby wszystko robić od razu, to nie ma wyjścia i deskowanie nie jest złym rozwiązaniem, ale moim zdaniem nie jest to wcale taniej ani lepiej.

Pozdrawiam,

Jeżeli więźba jest kryta od razu dachówką ceramiczną / cementową, to deskowanie nie jest potrzebne, wystarczą same łaty i kontrłaty (potrzebne też przy układaniu dachówki na deskowaniu).

Ponadto, jak deskowanie ma leżeć dłużej, to powinno się je jakoś zaimpregnować i pokryć papą. To właśnie miałem na myśli pisząc o zbędnych kosztach.

Co do wyciszenia - nie mam wrobionego zdania, ale masywna dachówka cementowa i gruba izolacja termiczna to już całkiem spora bariera.

Co do zdrowia, to myślę, że nieco zdrowiej jest, jeżeli między dachówką, a wełną jest tylko folia paroprzepuszczalna, bo wilgoć jest wywalana na zewnątrz ocieplenia pod wentylowane dachówki (a nie pod drewniane deski).

Nie zawsze udaje się też wszędzie zachować odstęp między wełną a deskowaniem. Ponadto, trzeba albo dać wełnę o mniejszej grubości albo nabić jakieś deski na krowie żeby się zmieściła się wełna np. 18 zamiast 16 cm (znowu koszty lub ciepło).

Swobodna wentylacja dachu (między deskami a wełną) jest konieczna, a więc argument o tym, że cieplej jest nieco ograniczony.

Przyznaję, że pełne deskowanie jest wygodniejsze dla układaczy dachu.

Oczywiście jak nie starcza kasy aby wszystko robić od razu, to nie ma wyjścia i deskowanie nie jest złym rozwiązaniem, ale moim zdaniem nie jest to wcale taniej ani lepiej.

Pozdrawiam,

Ciekawe rzeczy piszesz i warte rozważenia.

To co mnie przekonało do deskowania, to pytanie kierownika budowy:

"Panie, niech pan sobie tę folię wyobrazi po, powiedzmy, 10 latach od położenia. Ile tam bedzie kurzu? I czy z taką ilością kurzu to ta folia jest jeszcze paroprzepuszczalna czy już nie?"

Druga sprawa, którą widzę dopiero teraz, po zakończeniu przygody z nowoczeną ciesielką: miecze pod krowiami są przymocowane do kalenicy tylko na bratnale. Słupy podtrzymuję więźbę - tak samo. Wiązania pomiędzy elementami więźby są wykonane za pomocą metalowych blach. Ja wiem że te blachy to krzyk mody i że wszyscy teraz tak robią, ale jestem przekonany, że tak sklecona więźba będzie pracować mocniej niż ta robiona na zaciosy jak dziadowie budowali.

Deskowanie staje się dodoatkowym elementem więźby, który usztywnia tę konstrukcję.

Witaj Kraftz, jak tam Twoje Tamaryszki?

O kurzu nie słyszałem - nie wypowiadam się.

Jak więźba wysycha, to rzeczywiście może sie powykręcać.

Deskowanie na pewno usztywnia, ale nie wiem czy dużo lepiej niż łatry, kontrłaty, wiatrownice i (co najwazniejsze) obciążenie konstrukcji dachówką przed wyschnięciem drewna.

Pozdrawiam,

no wreszcie jakaś dyskusja :)

jeśli chodzi o mnie to ja kładę membranę co to ma gwarancję na kilkadziesiąt lat, nie najtanszą bynajmniej, łaty, kontrłaty i dachówkę ceramiczną

co do bębnienia to mnie to nie dotyczy raczej ponieważ mam parterówkę a poddasze nie jest uzytkowe

co do sztywności i trwałości, no pewnie powinniśmy się wzorować na dziadach naszych, jako Kraftz rzecze lecz, że nikt już tak robić nie potrafi to co my w tej sprawie mamy do gadania

może na łeb się nie zawali

a tak z drugiej strony to jednak świat idzie do przodu, jakby dziad miał membranę to może też by ją położył? :)

U mnie też nie ma deskowania. Moi fachowcy odradzali jako zbędny wydatek.

a poza tym to mam tego samego wykonawce co Bulgarius wiec mam tak samo fajnie

jeszcze tylko matrwi mnie to, że na po jakimś czasie dachówka zaczyna żyć własnym życiem, obrasta mchem i zaczyna wygladać obrzydliwie

czy o to się jakoś dba? czytałam, że sa preparaty, które się nakłada raz na jakiś czas takie antymchowe czy coś takiego

Też słyszałem o tych preparatach. Oczywiście te wszystkie powłoki jak angoba też trochę przeciwdziałają. Zauważyłem, że obrośnięte mchem są głównie dachy usytuowane pod drzewami (w Wesołej jest ich sporo).

Macie jakiś namiar do osoby robiącej kominki? Tak się zastanawiałem, że dobrze byłoby zrobić kominek przed położeniem parkietu.

Macie jakiś namiar do osoby robiącej kominki? Tak się zastanawiałem, że dobrze byłoby zrobić kominek przed położeniem parkietu.

http://www.walma.pl Kominki Walma 022 783-25-18

Róg Kasprowicza i Piaskowej w Sulejówku (jadac od ciebie Sobieskiego w stronę ul. Piłsudskiego) - lokalny sprzedawca i wykonawca kominków, ma spory wybor i kilka albumow ze zdjec z ich realizacji, mozna sobie cos dobrac jak rowniez samemu zaprojektowac.

Bylismy w weekend zrobili na nas dobre wrazenie (kompetentne wrazenie).

nie znam się na wielu rzeczach i na kominkach też, ale może warto zapytać o wykonawce kogoś kto posiada kominek przez tego wykonawcę zrobiony i jest z niego zadowolony

moi znajomi, dobudowali sobie kominek, kupili wkład taki niezbyt drogi w Leroy Merlin a teraz rzadko go używaja bo smoli

po jednym sezonie, w którym średnio palili musieli wymalować cały salon bo sadza była wszechobecna

pytanie: czy to dlatego, że kominek za tani i dlatego kiepski, czy wykonawca coś skaszanił, a może zawsze się brudzi?

pytanie: czy to dlatego, że kominek za tani i dlatego kiepski, czy wykonawca coś skaszanił, a może zawsze się brudzi?

Monika w hipermarketach poza dobrymi wkladami (co to sa zazwyczaj drozsze niz w profesjonalnych sklepach ktore zajmuja sie tylko tym) maja mnostwo chlamu, co to do niczego sie nie nadaje a wypychaja toto w promocjach. Druga sprawa ze takie dymienie to moze tez byc wina wykonawcy ktory zle zamontowal kominek i ciag w kominie jest zbyt maly (moze to byc tez przyczyna zbyt malego przekroju komina - minimalny wklad kominkowy powinien miec przekroj 18x18 cm zeby ciag byl odpowiedni i dym nie wydostawal sie na zewnatrz).

Porownywalismy ceny wkladow z plaszczem wodnym (bo taki bedziemy montowac) f.Lechma zarowno w marketach budowlanych jak i prosto u producenta i u nas w Sulejowku w podanym powyzej sklepie i cena w markecie byla najwyzsza :wink: a cena u producenta = cenie w Sulejówku. Poza tym przy zamówieniu u nich montażu cena juz z 7% vatem a nie 22% (czyli 15% rabatu :lol: ).

Cena prostej szyby wkładu z plaszczem wodnym: 3300 zl + vat

cena okragłej lub łamanej szyby wkładu z płaszczem: 4200 zł + vat

Takie same ceny podaje producent u siebie na stronie.

Witaj Kraftz, jak tam Twoje Tamaryszki?

Deskowanie na pewno usztywnia, ale nie wiem czy dużo lepiej niż .. obciążenie konstrukcji dachówką przed wyschnięciem drewna.

Ja też tego też nie wiem ale ja kładłem dachówkę pół roku po skleceniu wieźby. :wink:

Moje Tamaryszki coraz bardziej zaczynają od środka przypominać Twoje (wyjąwszy te olbrzymie okna). Skończyłem tynki zaczynam wylewki.

Strasznie mnie męczy że aktualny Wykonawca jest niezorganizowany i niekonsekwentny, wpuszcza człowieka na jeden dzieć a potem kilka dni przerwy, wziąłby się cholera za robotę to w kilka dni byłoby po sprawie. A tu zima idzie... :evil:

Jeszcze tylko skosy, ocieplenie na zewnątrz i zapadam w hibernację.

U Ciebie pewnie już ściany pomalowane? 8)