Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie w Sulejówku...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może i badyl, ale podobno ma kwiatki. (A poza tym, to nazwa projektu).

Skąd ja znam taką organizację prac ... Mój wykonawca właśnie zabrał ostatnich ludzi z budowy i powiedział, że części prac nie wykona.

Ma jeszcze parę rzeczy dokończyć, poprawić i posprzątać.

Nie zapłacę puki nie skończy. Opóźnienie tego etapu wynosi już 2 miesiące.

Ścian wewnętrzne mam zagruntowane i raz pomalowane, ale to chyba widziałeś. Mam zrobioną elewację, klinkier, podbitkę i prawie opaskę wokół domu, weszli glazurnicy, robię POŚ. Czekam na wyrok w sprawie podłogi, a także na podłączenie budynku do prądu i nagazowanie gazociągu, przyłącza i instalacji.

Z podłogą jest kłopot, bo chcę kleić długie dechy, a posadzka okazała się zbyt krucha.

Z prądem w domu też jest kłopot, bo STOEN chce wcześniej zmienić jakieś bezpieczniki w skrzynce znajdującej się na terenie sąsiadów, nie ci nie wpuszczają tam pracowników STOENu i nie można się z nimi dogadać.

Bez prądu nie podłączę pieca (czeka w sklepie) i nie uruchomię wody, a tu ZIMA IDZIE!

Święta Bożego Narodzenia w domu są raczej nierealne, ale z drugiej strony dom prawie gotowy ...

Pozdrawiam,

Macie jakiś namiar do osoby robiącej kominki? Tak się zastanawiałem, że dobrze byłoby zrobić kominek przed położeniem parkietu.

http://www.walma.pl Kominki Walma 022 783-25-18

Róg Kasprowicza i Piaskowej w Sulejówku (jadac od ciebie Sobieskiego w stronę ul. Piłsudskiego) - lokalny sprzedawca i wykonawca kominków, ma spory wybor i kilka albumow ze zdjec z ich realizacji, mozna sobie cos dobrac jak rowniez samemu zaprojektowac.

Bylismy w weekend zrobili na nas dobre wrazenie (kompetentne wrazenie).

Byłem u nich i niestety powiedzieli, że nie zrobią mi kominka do grudnia. Najwcześniej w styczniu :( Muszę szukać dalej...

ahaa... :) :)

myślałem, że o znaczenie pytasz 8)

księciu, dzieki za pobudkę. Nie przyszło mi do głowy, że terminy realizacji są takie odległe. Tez zakładałem że do grudnia zacznę palić w kominku.

Skąd ja znam taką organizację prac ... Mój wykonawca właśnie zabrał ostatnich ludzi z budowy i powiedział, że części prac nie wykona.

Ma jeszcze parę rzeczy dokończyć, poprawić i posprzątać.

Nie zapłacę puki nie skończy. Opóźnienie tego etapu wynosi już 2 miesiące.

Mike, miód mi w serce lejesz. Nie to żebym się cieszył nieszczęsściem bliźniego, ale zaczynałem podejrzewać, że może za mientki jestem.

A to widać jakiś bardziej ogólny trend z tymi przestojami.

Pamietasz jak masz położone kolejne warstwy pod drzwiami wejściowymi/balkonowymi od zewnętrznej strony? Mógłbyś opisać?

Kraftz,

Nie jestem pewien, o co pytasz ... mam wylaną płytę, na niej folię, styropian, zbrojenie i jastrych. Taras będzie drewniany, także nic nie będzie podciekać.

Jeśli wzmacniają Cię upadki bliźnich, to wiedz, że wczoraj mały pi... dzięcioł (pewnie ten tegoroczny, co kręcił się jako podrostek na wiosnę po mojej budowie wraz z równie ciapowatą sroczką) zrobił sobie dziuplę w pod szczytem elewacji ogrodowej, tuż pod świeżą podbitką ... zachciało mi się leśniczówki.

Pozdrawiam,

Ja mam do Was pytanie parapetowe. Ile wystają Wasze parapety wewnętrzny poza ścianę (szerokość) i ile wchodzą w boczne ściany (długoć)? A tak przy okazji to z czego będziecie mieli parapety wewnętrzne?

Ja chciałem drewniane ale moja żonka stawia veto. I teraz patrzymy na aglomarmur. A co do wymiarów jeszcze nie wiem...

Kraftz,

Nie jestem pewien, o co pytasz ... mam wylaną płytę, na niej folię, styropian, zbrojenie i jastrych. Taras będzie drewniany, także nic nie będzie podciekać.

Od wewnętrznej strony drzwi już to sobie poukładałem. Nie jestem pewien jak to ma wyglądać przed drzwiami na zewnątrz budynku?

Na ścianie fundamentowej jest położony styropian do poziomu chudziaka. Jeśli wyleję na to beton, będzie on pionowo obciążał ten styropian. Styopian zaś powinien podchodzić pod sam próg drzwi bo inaczej powstanie mostek (pod progiem powinno być jak sądzę jakieś betonowe/ceglane podłoże).

Przy takim układzie wylewka przed drzwiami będzie miała 1-2 cm grubości. Przecież to popęka! Nie mówiąc o tym że nad styropianem będzie ciągłe obciążenie - w końcu to drzwi wejściowe do budynku - i styropian może tez pękać.

Jak to zrobić poprawnie?

Może nazwy się pojawią jakiś czas po wyborach jak komisja znowu zacznie działać :(

Chwilowo nie wiadomo czy nazwac ulicę "Popisowa" czy "Demokracji Ludowej".

Nawet mnie to nie dziwi.

Nie no nie żartuj! Myślałam, że ulice będą miały nazwy księży i papieży. :(

Osobiscie wnioskowałam o nadanie nazwy mojej ulicy w zeszłym roku albo na początku tego. Jakoś tak. Nawet nazwy zaproponowałam.Nazwy mają być nadane po wyborach a nawet może w przyszłym roku, bo jak twierdziła pani z rady to w innym przypadku coś tam by im się pokićkało albo mieliby najzwyczajniej trochę więcej roboty przed wyborami. A kto chce mieć wiecej roboty skoro może mieć jej mniej?!

A może chodzi o to, że skoro nie ma ulicy to nie mozna się zameldować i kandydować. A skoro tak to na pewno we władzach nie będzie żadnego przedstawiciela nowo osiadłych w Sulejówku. A to bardzo dobrze, bo nikt nie będzie o nic się upominał i awanturował. No i w ten sposób przez nastepnych kilka lat bedziemy brneli w błocie po pas.

A swoją drogą to jest skandal, że przez rok nie można takiej sprawy jak nadanie nazw ulicom załatwić.