Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie w Sulejówku...

Recommended Posts

Beton brałem z Paw-budu 601 384 524

i od Sadowskiego 789 02 08.

Sadowski to prawdopodobnie ten z Majdanu, o którym pisała myszkaxs (firma Sajbet). W każdym razie beton z Majdanu jest w stropie - tak twardy, że panowie podczas kładzenia więźby nie mogli się w niego wwiercić i śruby mam ponad stropem w porothermie). Faktem jest że pogoda na stygnięcie była idealna - trochę ponad zero i dużo wody.

Co do Kowalczyka - potwierdzam 'bycie miłym ' na początku. Dramatycznych przejść nie zarejestrowałem, chociaż były jakieś obsuwy czasowe z materiałami. Takie przypadki miałem sporadycznie ze wszystkimi dostawcami - i z innymi hurtowniami i obydwoma betoniarniami. Moim zdaniem to norma.

Beton komórkowy i Poro brałem od Kowalczyka.

Cegły od Zielonki (Cegielnie polskie na Trakcie, jakiś kilometr od Zakrętu) - tutaj wyglądały na najlepsze.

T-rivę od Korzeniaka z Drobiarskiej.

Teraz dach - z DachLuxu.

Zastanawiałem się nad powierzeniem zakupu materiałów Wykonawcy i myślę, że dobrze zrobiłem rezygnując z takiego pośrednictwa.

W każdym momencie miałem kontrolę nad ilością. Jedyny materiał nie do skontrolowania to cement - i tutaj jak by nie liczyć nie mogę się półtorej tony doszukać, nawet w przewymiarowanej ilości cementu na jedną gruchę.

Trzeba by chyba po każdym dniu liczyć worki i sprawdzać z tym, co panowie wykonali.

Poza tym dzięki temu nie zostały mi po budowie jakieś straszne ilości materiału - po całym stanie surowym - tylko Porotherm 25 P+W kl.15 - ze dwie palety . Jakby ktoś z Was miał ochotę odkupić po złotówce/szt. - zapraszam :D

'Podoływaniem' sie nie martw - podołasz :lol:

Człowiek jest na takim spinie, że codzienne wstawanie o 6.00 nie sprawia kłopotu. A zamówienie materiału w hurtowni to pół godziny roboty.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tartak w Domanicach, 602 229 497.

Impregnowane cisnieniowo. Nominalnie.

Po przekrojeniu impregnat widoczny max. do 1mm wgłąb. Dlatego mam duże wątpliwości czy to wogóle była ciśnieniówka. Dostawa z istotnym poślizgiem w czasie, oczywiście coś się popsuło :evil:

Autoklaw max do 10 metrów - więc kalenicę mam malowaną ręcznie (dł 11 m).

Drewno prosto z lasu - kupowane w listopadzie zatem nasiąknięte wodą jak gąbka.

Za to obsługa konretna i miła.

Ze względu na powyższe zastanawiałbym się nad poleceniem.

Jak chcesz zobaczyć przekrój przez murłatę - kawałek został - zapraszam w sobotę na działkę.

mysmy drewno mieli z daleka bo aż zza Ostrołeki, od poleconego przez znajomego, wlasciciela tartaku. Drewno bylo specjalnie wyselekcjonowane i wyschniete. Cena podobna jak w naszych okolicach. Nie polecam z uwagi na koszty transportu - mysmy mieli za darmoche, ale normalnie to z tysiaka za przyjazd takiego długaśnego tira trzeba by bylo dac co najmniej.

Witam wszystkich! Ja też zaczynam budowę w Sulejówku. Jak dobrze pójdzie w następnym tygodniu ekipa wchodzi i zaczyna pierwsze prace na budowie.

Sporo bardzo przydatnych informacji już napisaliście, ale chciałem jeszcze podrążyć temat:

- hurtowni - skoro nie Kowalczyk (po przeczytaniu Waszcyh opinii odpada), to kogo byście polecili? StalBud lub HBOmetalzbyt na Piłsudskiego czy może jakaś inna?

- gdzie można kupić piasek?

- beton - macie może namiar na PazioBeton?

Ile kosztowało Was wytyczenie domu przez geodetę? Ile zapłaciliście za prowizorkę?

Kraftz,

napisz cos o deskowaniu.

Jakiej grubosci powinny byc dechy?

Czy zaimpregnowane?

Zdecydowanie zaimpregnowane. Jak jest czas, najlepiej własnymi siłami (dół w ziemi, folia do dołu, impregnat do folii i moczonko kilka godzin - to jest schemat).

Jeśli sił nie starcza to najlepiej ciśnieniowo. Jak kasy nie starczy - to kupowałbym zaimpregnowane w tartaku (skuteczności takiej impregnacji nie sposób moim zdaniem sprawdzić).

Zdecydowanie odradzam impregnację desek na dachu z dwóch powodów:

1) jesli impregnować samemu, technologicznie jest to upier..wa zabawa, a przez p.Kazia droga (mnie się nie udało znaleźć oferty poniżej 500 pln za dwukrotne malowanie. Moim zdaniem powinno być 4-krotne, żeby można było błogo zasypiać).

2) dechy położone na dachu mają, tak się składa, część powierzchni ciężko dostępną - tak gdzie stykają się z więźbą oraz między deskami. To są powierzchnie najbadziej narażone na korozję, bo można liczyć jedynie na wcieknięcie impregnatu w szczeliny. Porządnie zaimpregnować tego - moim skromnym zdaniem - się nie da.

Grubość - 1 cal wystarczy.

Moze jakies namiary na koparki

p.Paweł, ul Berliga, namiary prześlę na priva.

Warto być na budowie jak Paweł pracuje. Facet porusza się koparką po działce jak kierowca formuły 1. Osobom o słabych nerwach odradzam ;)

Kowalczyk (po przeczytaniu Waszcyh opinii odpada.

Ile kosztowało Was wytyczenie domu przez geodetę? Ile zapłaciliście za prowizorkę?

Dlaczego Kowalczyk odpada? Business is business. Na romans nie ma co liczyć. Ale ceny konkurencyjne. Dzisiaj zamówiłem tam cegłę kllinkierową, chociaż sprzedawca był nadęty.

Geodeta - wybrałem najtańszego - zapłaciłem 650 pln.

Prowizorka (rozumiem, że prąd) -1500 pln

Wszystko ludzie z Sulejówka.

Z geodetą się już rozstałem, nie polecam.

Z elektrykiem mam zamiar dokończyc budowę.

Kowalczyk (po przeczytaniu Waszcyh opinii odpada.

Dlaczego Kowalczyk odpada? Business is business. Na romans nie ma co liczyć. Ale ceny konkurencyjne. Dzisiaj zamówiłem tam cegłę kllinkierową, chociaż sprzedawca był nadęty.

Geodeta - wybrałem najtańszego - zapłaciłem 650 pln.

Prowizorka (rozumiem, że prąd) -1500 pln

Wszystko ludzie z Sulejówka.

Z geodetą się już rozstałem, nie polecam.

Z elektrykiem mam zamiar dokończyc budowę.

Dzięki, Kraftz, za informacje. Kowalczyk stwierdziłem, że odpada po negatywnych opiniach o nim w tym wątku, ale chyba się jednak tam wybiorę. W StalBudzie nie mogę się doprosić oferty od tygodnia :(

Brał ktoś może beton od "Mazowieckie Mosty" w Mińsku?

No widzę, że koledzy nie marnują czasu super :-) Jeżeli chodzi o moje amatorskie doświadczenia, to na razie są znikome. Niemniej jednak bardzo pozytywne, (aczkolwiek jednorazowe) ze składem budowlanym Replin. Kupowałem tam stal i u nich wezmę Ytong. Co do geodety to ja za wytyczenie budynku płaciłem 330zł za 8 pkt. Oczywiście netto :wink: Co do betonu to jednym tchem goście z Replina wyrecytowali Mazowieckie Mosty, lub z naszej kolicy Paw Bud. Co do Maz. Mostów, to podobno nie bawią się w jakieś szemrane interesy i 6 m3 to jest 6m3, a B20 to B20. Paw Bud poobno też ludzie chwalą. Podali mi też jakiś namaiar na żwir, ale jeszcze nie sprawdzałem. Także jeśli macie jakieś info o ciekawych namaiarach na żwir i piasek będę wdzięczny.