retrofood 19.11.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Dzień doberek wszystkim!!! Jeśli jeszcze nie zaczęliście budowy, to przeczytajcie, proszę, tekst poniżej. A nuż sie przyda? Uziom fundamentowy jako uziom wyrównawczy Ważnym składnikiem układu wyrównywania potencjałów w budynku jest uziom fundamentowy. Spełnia on korzystną rolę w różnych wyżej wymienionych systemach ochrony, nie tylko w ochronie przeciwporażeniowej. Sposób wykonania uziomu fundamentowego zależy od rodzaju fundamentu. W każdym przypadku powinien to być uziom sztuczny z taśmy stalowej o przekroju co najmniej 30×3,5 mm lub z pręta stalowego okrągłego o średnicy co najmniej 10 mm. Zaleca się wyroby ze stali gołej, bo ewentualna warstwa ochronna cynku i tak szybko znika wskutek procesów elektro-chemicznych. Stali cynkowanej używa się natomiast na połączenia uziomu z szyną wyrównawczą budynku i z ew. mostkiem dylatacyjnym. Nad podłożem fundamentu ławowego uziom umieszcza się tak, aby beton tworzył jego otulinę o grubości nie mniejszej niż 5 cm. W fundamencie wannowym uziom umieszcza się w spodniej warstwie betonu, wzdłuż zewnętrznej krawędzi płyty fundamentowej, poniżej warstwy izolacyjnej. Elementy uziomowe zatapia się w fundamentach ścian zewnętrznych budynku, tak by tworzyły zamknięty kontur. Jeśli jego wymiary są większe niż 20×20 m, to dodaje się dalsze elementy uziomowe, zwłaszcza w fundamentach ścian wewnętrznych, by poszczególne kontury miały wymiary nie przekraczające podanej wartości. Uziom powinien być sprawdzony przez elektryka przed wylaniem betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 19.11.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witam z rana normalnie zastój aż nie chce mi się nic robić zapadam chyba w sen zimowy hyhy życzę zapału już budującym Hej misiaczku, nie spij bo Cie okradną lub wykorzystają. Co z działką?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 19.11.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Maruś i Asia dzieki za kawusię i ciacho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 19.11.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Uziom fundamentowy jako uziom wyrównawczy Pierwszy raz o tym słyszę??? A co to jest??? Że co??? Że mnie nie będzie kopało w domu ???? A uziemienie w gniazdku to nie zabezpiecza przed tym ??? trzeba poczytać, a mnoże ktoś cos więcej wie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 19.11.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 ...przyjechał właściciel z RPA...działka jakby tu powiedzieć....zwęża się i cena idzie w górę szkoda gadać....mam strategie negocjacji..ale of cours papirologia jeszcze nie przebrnięta jak to w sprawach spadkowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 19.11.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 No to kiszka.Oby Ci ceny nie podniósł. A w kafejce to jest Twoja, czy tam pracujesz??Misjsce jest b.fajne, a na brak klientów nie powinniście narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 19.11.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 HALO LUDZIE, JEST TU KTOŚ JESZCZE ???? Czas rozruszać towarzystwo. Ćwiczenie z angielskiego dla początkujących : Prosze to czytać głośno. Three witches watch three Swatch watches. Which witch watches which swatch watch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.11.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Uziom fundamentowy jako uziom wyrównawczy Pierwszy raz o tym słyszę??? A co to jest??? Że co??? Że mnie nie będzie kopało w domu ???? A uziemienie w gniazdku to nie zabezpiecza przed tym ??? trzeba poczytać, a mnoże ktoś cos więcej wie?? wszyscy chętni moga poczytać np. tutaj: http://www.inzynierbudownictwa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 19.11.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Siemka MarQ kafejka moja... z tym kopaniem to niespecjalnie Qmam co to jest ? reklama czy coś pożytecznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 19.11.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ja jeszcze też nie, ale usiłuję przeczytać artukuł, tylko nie bardzo sie moge nad nim skupić. Za bardzo specjalistyczny jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 19.11.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Jak byłem w kafejce to jakiś men tam siedział. Wynajęty czy Twój?? Oczywiście nie zdradziłem celu mojej wizyty, coby nie narażać Cię i Się na niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub życia (gdyby był Twój). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.11.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Siemka MarQ kafejka moja... z tym kopaniem to niespecjalnie Qmam co to jest ? reklama czy coś pożytecznego? Nie reklamuje. Radzę jako elektryk, bo na co dzień najczęściej widuję instalację elektryczną bardzo skansenowatą. A ci co dopiero zaczynają, mogą uniknąć błędów poprzedników. Więc można uczyć się na cudzych błędach a nie na swoich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 19.11.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Jak byłem w kafejce to jakiś men tam siedział. Wynajęty czy Twój?? Oczywiście nie zdradziłem celu mojej wizyty, coby nie narażać Cię i Się na niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub życia (gdyby był Twój). pewnie byleś w weekend..ja nie pracuje wtedy...był mój pracownik albo braciszek..oni wtedy rządzą tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 19.11.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Siemka MarQ kafejka moja... z tym kopaniem to niespecjalnie Qmam co to jest ? reklama czy coś pożytecznego? Nie reklamuje. Radzę jako elektryk, bo na co dzień najczęściej widuję instalację elektryczną bardzo skansenowatą. A ci co dopiero zaczynają, mogą uniknąć błędów poprzedników. Więc można uczyć się na cudzych błędach a nie na swoich. ok jeśli to rada to na pewno skorzystam w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 19.11.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Jak byłem w kafejce to jakiś men tam siedział. Wynajęty czy Twój?? Oczywiście nie zdradziłem celu mojej wizyty, coby nie narażać Cię i Się na niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub życia (gdyby był Twój). pewnie byleś w weekend..ja nie pracuje wtedy...był mój pracownik albo braciszek..oni wtedy rządzą tam Czyli prawie bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 19.11.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Już jestem z Wami. Witam gorąco! Marek co Ty masz takiego w sobie, że kiedy tylko pojawiasz się w naszej grupie, to ja nie mogę nadążyć za postami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 19.11.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witajcie moi drodzy OOOOOOO..MAREK witaj znowu na pokładzie http://republika.pl/blog_fe_464053/795740/tr/wel11_1_.gif Edytka teraz jak już Marek jest z nami to dopiero strony się będą mnożyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 19.11.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Już jestem z Wami. Witam gorąco! Marek co Ty masz takiego w sobie, że kiedy tylko pojawiasz się w naszej grupie, to ja nie mogę nadążyć za postami. Pewnie Ci komputer siada. A swoją drogą to nie byłoby w tym nic dziwnego. Mnie wysiadł, Anetka ma problem z monitorem, ... ... a może moje posty są tak głebokie, że trudno się nad nimi nie zastanowić i nie przemyśleć ... a to zabiera czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 19.11.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witajcie moi drodzy OOOOOOO..MAREK witaj znowu na pokładzie http://republika.pl/blog_fe_464053/795740/tr/wel11_1_.gif Edytka teraz jak już Marek jest z nami to dopiero strony się będą mnożyły Hmmm.. no cóż.. moja skromność .. karze zgodzić się z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 19.11.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Będziecie zakładać w swoich domach alarm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts