skresz 30.01.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam mam do sprzedania 21 worków cementu Cemex niebieski (pozostałość po wylewkach ) cena 8zł za worek napiszcie gdzie kupowaliście płytki ceramiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 30.01.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 napiszcie gdzie kupowaliście płytki ceramiczne Do łazienki i do pralni kupiłam w Centrum łazienek na Jadwigi. Mozaikę do łazienki kupiłam w sklepie internetowym, bo na Jadwigi mieli ceny z kosmosu. Gres do salonu, kuchni i jadalni takze w sklepie internetowym. Armaturę i wyposażenie głównej łazienki też w sklepie internetowym. Mozaikę do kibelka i gres do bocznego wiatrołapu w sklepie na Korczaka. Nazw sklepów internetowych w chwili obecnej Ci nie podam, bo dokumentację zawiozłam do księgowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agapis 31.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witam. Mógłby ktoś z Państwa polecić dobrego tynkarza do tynków cem-wap wewnątrz budynku. Prace mogą być wykonywane ręcznie gdyż nie zależy mi na czasie Do takich tynków mogę polecić Pana M.Wronę z Cyganki. Robił u nas tynki i są super. Zawsze można się umówić i zapraszam do nas żeby zobaczyć Podam telefon do tego fachowca - 604375883 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
częstochowianka 02.02.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 witam czy ktos z was robił drzwi , albo cos z drzewa np stopnice na schody u PANA LESZKA KRÓTLI ZE STAROKRZEPIC ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
częstochowianka 02.02.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 potrzebuje jeszcze dobrego fachowca do altanki ogrodowej , mozecie mi kogos polecic ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foltek 02.02.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam.Chciałbym kupić rozdzielnice 1x16/5-400v 1x32/5-400v oraz 3x230V Będzie ona służyć, jako tymczasowa na czas budowy.Rozdzielnicę chciałbym wyposażyć w zabezpieczenia elektryczne. Chciałbym Gniazda siłowe uzbroić w:WYŁĄCZNIK NADPRĄDOWY typu S (1szt) i WYŁĄCZNIK RÓŻNICOWO-PRĄDOWYNatomiast gniazda 230v Chciałbym uzbroić w:WYLĄCZNIK NADPRADOWY typu S (3szt ) i WYŁĄCZNIK RÓŻNICOWOPRĄDOWYCałość będzie zamontowana w skrzynce. Zabezpieczenie główne przedlicznikowe jest 25ACzy może mi ktoś doradzić dobór wymienionych zabezpieczeń do uzbrojenia tej rozdzielnicyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 02.02.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam. Chciałbym kupić rozdzielnice 1x16/5-400v 1x32/5-400v oraz 3x230V Będzie ona służyć, jako tymczasowa na czas budowy. Rozdzielnicę chciałbym wyposażyć w zabezpieczenia elektryczne. Chciałbym Gniazda siłowe uzbroić w: WYŁĄCZNIK NADPRĄDOWY typu S (1szt) i WYŁĄCZNIK RÓŻNICOWO-PRĄDOWY Natomiast gniazda 230v Chciałbym uzbroić w: WYLĄCZNIK NADPRADOWY typu S (3szt ) i WYŁĄCZNIK RÓŻNICOWOPRĄDOWY Całość będzie zamontowana w skrzynce. Zabezpieczenie główne przedlicznikowe jest 25A Czy może mi ktoś doradzić dobór wymienionych zabezpieczeń do uzbrojenia tej rozdzielnicy Pozdrawiam Kabel od przylacza elektrycznego wpinasz na wylacznik roznicowo-pradowy 30mA, 4-polowy ( 3 fazy +N), 40A . Z roznicowki 3 przewody na wylacznik nadpradowy C20A 3-polowy ( do zasilania gniazda silowego 3f ) i 1- polowy C16A do gniazd 230V. Nie potrzeba dwoch roznicowek, lepej kup jedna a dobra ( Hager, Moeller, Legrand). Nie potrzeba tez 3 wylacznikow nadpradowych do gniazd 230V. Zwroc uwage na wylacznik nadpradowy aby mial charakterystyke C ( a nie B), inaczej przy tynkowaniu a agregatu, moze wybijac przy rozruchu silnika. Nie daj sobie wmowic ze roznicowka niepotrzebna, jak bedzie wybijac to znaczy ze ekipa ma kiepski sprzet. Za porazenie kogos pradem na Twojej budowie bedziesz odpowiadal TY! Byc moze bedziesz musial wkopac sonde uziemiajaca jesli masz uklad sieci TT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 03.02.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 witam czy ktos z was robił drzwi , albo cos z drzewa np stopnice na schody u PANA LESZKA KRÓTLI ZE STAROKRZEPIC ??? Mnie wykonywał wszystkie drzwi wewnętrzne pan Leszek Krotla. Jest to jeden z najlepszych fachowców jakiego zatrudniałam na budowie Moje akurat są takie, ale wykonuje mnóstwo wzorów i ma normalne ceny. Dziś ogromnie żałuję, że drzwi zewnętrzne kupiłam metalowe http://images43.fotosik.pl/1347/94a3239601031737med.jpg P.S. Oczywiście nikt nie zauważa kinkietu budowlanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foltek 04.02.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Kabel od przylacza elektrycznego wpinasz na wylacznik roznicowo-pradowy 30mA, 4-polowy ( 3 fazy +N), 40A . Z roznicowki 3 przewody na wylacznik nadpradowy C20A 3-polowy ( do zasilania gniazda silowego 3f ) i 1- polowy C16A do gniazd 230V. Nie potrzeba dwoch roznicowek, lepej kup jedna a dobra ( Hager, Moeller, Legrand). Nie potrzeba tez 3 wylacznikow nadpradowych do gniazd 230V. Zwroc uwage na wylacznik nadpradowy aby mial charakterystyke C ( a nie B), inaczej przy tynkowaniu a agregatu, moze wybijac przy rozruchu silnika. Nie daj sobie wmowic ze roznicowka niepotrzebna, jak bedzie wybijac to znaczy ze ekipa ma kiepski sprzet. Za porazenie kogos pradem na Twojej budowie bedziesz odpowiadal TY! Byc moze bedziesz musial wkopac sonde uziemiajaca jesli masz uklad sieci TT. Nasówa mi się jeszcze pare pytań odnośnie proponowanego przez ciebie schematu. -Czy wylacznik roznicowo-pradowy 30mA, 4-polowy ( 3 fazy +N), 40A (chyba ten będzie dobry) http://allegro.pl/moeller-40a-wylacznik-roznicowopradowy-roznicowka-i2089060756.html zabezpieczy dobrze gniazda 230v, nie lepszym rozwiązaniem było by zastoswanie osobnej różnicówki 25A? -czy wylaczniki nadpradowe stosować (Hager, Moeller, Legrand) czy można zastosować np. firm LC, APAR Electric? Przed rozdzielnica chciałbym zastosować główny wyłącznik prądu, ilo amperowy będzie dobry? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 05.02.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Nasówa mi się jeszcze pare pytań odnośnie proponowanego przez ciebie schematu. -Czy wylacznik roznicowo-pradowy 30mA, 4-polowy ( 3 fazy +N), 40A (chyba ten będzie dobry) http://allegro.pl/moeller-40a-wylacznik-roznicowopradowy-roznicowka-i2089060756.html zabezpieczy dobrze gniazda 230v, nie lepszym rozwiązaniem było by zastoswanie osobnej różnicówki 25A? -czy wylaczniki nadpradowe stosować (Hager, Moeller, Legrand) czy można zastosować np. firm LC, APAR Electric? Przed rozdzielnica chciałbym zastosować główny wyłącznik prądu, ilo amperowy będzie dobry? Dziękuję za pomoc. -Tak, ta roznicowka na allegro bedzie dobra. Zabezpieczy cala instalacje. Zastosowanie drugiej roznicowki nic nie wnosi oprocz dodatkowego kosztu. Takich rozwiazan sie nie praktykuje w takiej sytuacji jak Twoja. - Jasne ze mozna, tylko ze cena wylacznika nadpradowego to nie jest wielki koszt, a w przypadku renomowanych producentow masz gwarancje ze zadziala tak jak deklaruje producent. Sa tacy co maja na LC cale rozdzielnie i wszystko dziala OK. Sa tez sytuacje ze kupujesz aparat i od 'urodzenia' jest wadliwy. Ja zawsze stosowalem Moellera i Hagera, osobista preferencja. - przed rozdzielnia ? tzn gdzie ? Roznicowka moze byc stosowana jako rozlacznik glowny. Jesli chcesz dodatkowy wylacznik to moze byc IS firmy moeller np taki : http://allegro.pl/rozlacznik-moeller-100a-4-polowy-wylacznik-glowny-i2089060889.html tylko po co ? wpisz na allegro ' rozdzielnia budowlana' i za pare stowek dostaniesz gotowy produkt. - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 05.02.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Do takich tynków mogę polecić Pana M.Wronę z Cyganki. Pozdrawiam Niestety u nas też robił W piwnicy do wapna i piasku chyba zapomniał dodać cementu! Wszystko spada ze ścian! Zależało mi na takich "nieregularnych" tynkach, ale nie spadających! Mam wrażenie, że nazwisko Wrona dotyczy też innego fachowca polecanego na ty forum...u mnie robił ten z Cyganki - nie polecam. Wszystkie niedociagnięcia wyszły w trakcie malowania:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agapis 07.02.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Niestety u nas też robił W piwnicy do wapna i piasku chyba zapomniał dodać cementu! Wszystko spada ze ścian! Zależało mi na takich "nieregularnych" tynkach, ale nie spadających! Mam wrażenie, że nazwisko Wrona dotyczy też innego fachowca polecanego na ty forum...u mnie robił ten z Cyganki - nie polecam. Wszystkie niedociagnięcia wyszły w trakcie malowania:( Wszystko zależy od tego, który p. Wrona u Was robił tynki, ojciec czy syn. U nas tynki są dokładnie takie jakie chcieliśmy, czyli równe i gładkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 07.02.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Wszystko zależy od tego, który p. Wrona u Was robił tynki, ojciec czy syn. U nas tynki są dokładnie takie jakie chcieliśmy, czyli równe i gładkie. Całkiem możliwe...szkoda tylko, że nie wiedziałam tego przed tynkowaniem:( Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotkamiau 08.02.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 witam czy ktos z was robił drzwi , albo cos z drzewa np stopnice na schody u PANA LESZKA KRÓTLI ZE STAROKRZEPIC ??? Witam. Tak ja robiłam drzwi u tego pana, jestem z Wierzchowiska. Mam mieszane uczucia co do tejże roboty ale więcej napisze na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foltek 09.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 -Tak, ta roznicowka na allegro bedzie dobra. Zabezpieczy cala instalacje. Zastosowanie drugiej roznicowki nic nie wnosi oprocz dodatkowego kosztu. Takich rozwiazan sie nie praktykuje w takiej sytuacji jak Twoja. - Jasne ze mozna, tylko ze cena wylacznika nadpradowego to nie jest wielki koszt, a w przypadku renomowanych producentow masz gwarancje ze zadziala tak jak deklaruje producent. Sa tacy co maja na LC cale rozdzielnie i wszystko dziala OK. Sa tez sytuacje ze kupujesz aparat i od 'urodzenia' jest wadliwy. Ja zawsze stosowalem Moellera i Hagera, osobista preferencja. - przed rozdzielnia ? tzn gdzie ? Roznicowka moze byc stosowana jako rozlacznik glowny. Jesli chcesz dodatkowy wylacznik to moze byc IS firmy moeller np taki : http://allegro.pl/rozlacznik-moeller-100a-4-polowy-wylacznik-glowny-i2089060889.html tylko po co ? wpisz na allegro ' rozdzielnia budowlana' i za pare stowek dostaniesz gotowy produkt. - Dzięki, rozdzielnica zakupiona i osprzęt też oczywiście zgodnie z twoją sugestią Mam natomiast kolejne pytanie. W warunkach przyłącza jest napisane: "sieć pracuje w układzie 0.4kV-TT" Wnioskując z twojej wcześniejszej wypowiedzi, tymczasową rozdzielnicę (wyłącznik różnicowoprądowy) będę mógł podpiąć do uziemienia sieci? A co z instalacją w domu wykonać odrębne uziemienie jej? Jeśli tak a czas ci pozwoli to napisz jak to wykonać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasC2 12.02.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam Czy, ktoś ma taras drewniany, a właściwie to chodzi mi o to jak zachowuje się drewno po zimie. Chcę wykończyć taras drewnem bangkirai tylko obawiam się, że przy panujących u nas zimach może szybko ulec zniszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 13.02.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Foltek Na Twoim miejscu skontaktowalbym sie z lokalnym elektrykiem. Jezeli nidgy w zyciu nie miales stycznosci z instalatorstwem, to jak najbardziej odradzam eksperymenty na wlasnym domu. Jezeli jednak lubisz wyzwania to proponuje wklepac w google ' uklady sieci TT' + ' ochrona przeciwporazeniowa' ( nie ' pozarowa) i tam napewno znajdziesz jakies schematy polaczen. W ukladach TT, inwestor musi zapewnic dobre uziemienie - w przypadku rozdzielki budowlanej - to zazwyczaj wkopana w ziemie sonda lub bednarka, w przypadku domu to powinno byc uziemienie otokowe w fundamencie domu ( zalana w betonie bednarka po obwodzie zewnetrznym domu). Sporo ludzi ma to skopane na maksa , a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 13.02.2012 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Czy ktos moze polecic fachowca od balustrad/barierek balkonowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinowa 14.02.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Mnie wykonywał wszystkie drzwi wewnętrzne pan Leszek Krotla. Jest to jeden z najlepszych fachowców jakiego zatrudniałam na budowie Moje akurat są takie, ale wykonuje mnóstwo wzorów i ma normalne ceny. Dziś ogromnie żałuję, że drzwi zewnętrzne kupiłam metalowe http://images43.fotosik.pl/1347/94a3239601031737med.jpg P.S. Oczywiście nikt nie zauważa kinkietu budowlanego Witam, mam pytanie odnośnie twoich drzwi. Interesuje mnie z czego są wykonane, czy jest to dąb? Interesują mnie drzwi dębowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinowa 14.02.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Mnie wykonywał wszystkie drzwi wewnętrzne pan Leszek Krotla. Jest to jeden z najlepszych fachowców jakiego zatrudniałam na budowie Moje akurat są takie, ale wykonuje mnóstwo wzorów i ma normalne ceny. Dziś ogromnie żałuję, że drzwi zewnętrzne kupiłam metalowe http://images43.fotosik.pl/1347/94a3239601031737med.jpg P.S. Oczywiście nikt nie zauważa kinkietu budowlanego Witam, mam pytanie odnośnie twoich drzwi. Interesuje mnie z czego są wykonane, czy jest to dąb? Interesują mnie drzwi dębowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts