Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa częstochowska i okolice

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mozna zastosować wszystkie wyłączniki wszystkich firm, które wymieniłeś. Ja osobiście stosuje i LC i APAR electric - mają one niższą cenę niż Hager na przykład, a jakościowo są porównywalne. pozdrawiam

Nasówa mi się jeszcze pare pytań odnośnie proponowanego przez ciebie schematu.

-Czy wylacznik roznicowo-pradowy 30mA, 4-polowy ( 3 fazy +N), 40A (chyba ten będzie dobry)

http://allegro.pl/moeller-40a-wylacznik-roznicowopradowy-roznicowka-i2089060756.html

zabezpieczy dobrze gniazda 230v, nie lepszym rozwiązaniem było by zastoswanie osobnej różnicówki 25A?

-czy wylaczniki nadpradowe stosować (Hager, Moeller, Legrand) czy można zastosować np. firm LC, APAR Electric?

Przed rozdzielnica chciałbym zastosować główny wyłącznik prądu, ilo amperowy będzie dobry?

Dziękuję za pomoc.

Mozna zastosować wszystkie wyłączniki wszystkich firm, które wymieniłeś. Ja osobiście stosuje i LC i APAR electric - mają one niższą cenę niż Hager na przykład, a jakościowo są porównywalne. pozdrawiam

Oczywiscie, ze mozna stosowac aparature dowolnego producenta. Wyższa cena daje jednak większą pewność i gwarancje prawidłowego zadziałania zabezpieczenia. A przecież tu chodzi o nasze bezpieczeństwo, wyłącznik nad-prądowy czy różnicówka to nie jest klamka czy parapet. Od tego realnie moze zalezec Wasze zycie. Dlatego ja stosuje wyłącznie produkty renomowanych producentów jak Hager czy Legrand. Jakis czas temu rozebralem 'sprawnie' działającą skrzynkę rozdzielcza i znalazłem taki kwiatek. Ciekawe jak ten wyłącznik zadziałałby w sytuacji zwarcia lub przeciążenia obwodu ? Ludzie nie dziadujcie

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=309194&d=1426669583

• 3 weeks później...
Posiadam, DREBOX w Wierzchowiska i nie polecam. Schody ładne, wykonczenie i detale przecietne, ale traktowanie klienta skandaliczne. Najgorsza firma na mojej budowie.

To chyba miałem szczęście, wycenę zrobili ale wybrałem innego wykonawcę.

Fajny gość i znawca tematu ale poźniej okazał się nieodpowiedzialnym fachowcem.

• 3 weeks później...

Poszukuję sprawdzonej ekipy do wykonania 100 m2 sufitu podwieszanego na ruszcie z profili metalowych w układzie krzyżowym dwupoziomowym. Mocowanie rusztu do więźby przy pomocy grzybków. Na ruszcie folia paroizolacyjna i podwójne płyty g-k.

Ma ktoś jakąś sprawdzoną ekipę? Wykonawca z którym miałem już wszystko dogadane oznajmił mi wczoraj, że nie da rady bo wyjeżdża do Niemiec na jakąś „grubszą” robotę.

Poszukuję sprawdzonej ekipy do wykonania 100 m2 sufitu podwieszanego na ruszcie z profili metalowych w układzie krzyżowym dwupoziomowym. Mocowanie rusztu do więźby przy pomocy grzybków. Na ruszcie folia paroizolacyjna i podwójne płyty g-k.

Ma ktoś jakąś sprawdzoną ekipę? Wykonawca z którym miałem już wszystko dogadane oznajmił mi wczoraj, że nie da rady bo wyjeżdża do Niemiec na jakąś „grubszą” robotę.

Mocny ten sufit, a co do ekipy...no cóż, prawdziwych fachowców w tym temacie brakuje. 80% ekip nadaje się tylko do kręcenia płyt do stelaża, i nawet to potrafią spieprzyć. Najlepiej wychodzą im gładzie, ale co z tego jak stelaż i płytowanie zle zrobione..popęka na bank. Nawet 'cudowne' taśmy nie pomogą. Trzeba sie uczyc samemu i pilnowac 'fachowców'.

• 1 month później...

Witam.

Fajnie,że coś napisałeś bo myślałem ,że z naszego regionu już nikt nie buduje. Ale do rzeczy. Ja mam dom docieplony ale bez tynku.

Ta ekipa co mi docieplała styro + siatka+ klej w.g. mnie była o.k. Ale bez żadnej rewelacji. Więc nie chcę ci jej bardzo zachwalać ani odradzać.

Ja w tym roku planuję otynkować i pewnie zadzwonię do nich. Jeśli chcesz to podam ci telefon na priv aby im zbytnio reklamy nie robić.

Myślę, że możesz pogadać z nimi i zorientować się co i jak. Tylko muszę odnaleźć ten telefon a to może potrwać kilka dni (jestem za granicą).

Pozdrawiam.

Wojciech.

• 2 months później...

Witam wszystkich.( Jeśli jeszcze ktoś tu buduje.)

Poszukuję solidnego fachowca od barierek balkonowych w drewnie. Ale naprawdę solidnego. Bo umawiało się ze mną kilku Panów i jakoś nikt nie ma czasu aby zarobić u mnie trochę kasy. Ogarnia mnie pusty śmiech. Chyba zatrudnię Niemców.

Wiadomość dla Dewileczka no oczywiście dla innych zainteresowanych tematem też.

Otynkowałem swój domek - Caparol - i chciałem poinformować kolegę, że wybrany prze zemnie kolor wyszedł idealnie jak na próbniku, jednak że spodziewałem śię , że będzie o "ton" ciemniejszy. Pan Baliński powiedział mi, że większość jego klientów ma takie odczucia jak ja.

Konkluzja jest taka, że najlepiej było by zobaczyć wybraną "rodzinę" kolorów na żywo.

Pozdrawiam.

I jak nic tu nie będzie się działo to będę pisał sam do siebie; i do Dewileczka.

Pozdro.

wojciech1 ja również mam wrażenie, że w Częstochowie nikt nie buduje. Jeżeli chodzi o tynk, to ja również kładłem Caparola i potwierdzam, tynk 1 klasa.

Panowie, co to za smutki :)? Ja buduje i bede budowal jeszcze dłuuuuuuugo :)

Wojciech, Mareek jaki macie tynk ? tzn kolor i odcien, wiem ze Caparol. Ja mysle o Nutrii 16, z reszta w gre wchodza wylacznie odcienie 18 i 16 z nastawieniem na 16. Jezeli macie cos w jasnych pastelach, to sie wpraszam na wizyte...no sorki :) W rewanzu zapraszam na Stradom w moje skromne progi, lodoweczka stoi, piwko chlodzi sie od maja :) Pozdrawiam

• 1 month później...
Wakacje się skończyły a tu u nas dalej "zima w pełni". Chałupa otynkowana ale balustrady na balkonie dalej nie mam.

Jeśli jeszcze ktoś tu chce budować albo buduje, to zrezygnujcie z balkonu, ponieważ wykonanie prostej balustrady jest a-wykonalne.

Pozdrawiam serdecznie.

Dokladnie, ja tez bym zrezygnowal z balkonu, ale juz za pozno. Kasa wyrzucona w bloto, technicznie jeden z gorszych elementow do wykonania.

• 1 month później...
Wakacje się skończyły a tu u nas dalej "zima w pełni". Chałupa otynkowana ale balustrady na balkonie dalej nie mam.

Jeśli jeszcze ktoś tu chce budować albo buduje, to zrezygnujcie z balkonu, ponieważ wykonanie prostej balustrady jest a-wykonalne.

Pozdrawiam serdecznie.

Pewnie już za późno ale możesz zadzwonić do wolmaru oni robią takie rzeczy (godni polecenia).

Jak ktoś kupował ostatnio więźbę albo heblowane i suszone dechy niech się podzieli wrażeniami i ceną

• 1 month później...

Witam serdecznie!

Jesteśmy już po montażu drzwi zewnętrznych, mogę polecić zarówno producenta - firmę Ł&K (pojechaliśmy do nich obejrzeć drzwi aluminiowe na żywo i przesympatyczny Pan przez godzinę albo dłużej odpowiadał na wszystkie nasze pytania, po czym oprowadził nas po fabryce - akurat była sobota i zakład nie pracował) jak i przedstawiciela tej firmy z ul. Wręczyckiej (nie pamiętam nazwy, przy rondzie niedaleko kościoła) - równie sympatyczny Pan znosił nasze kilkukrotne wizyty i przeróżne pytania. Plus za to, ze jak nie znał odpowiedzi to dzwonił przy nas do producenta i dopytywał.

Drzwi bardzo ładnie wykonane, otwierają się bezproblemowo, ale mamy je dopiero miesiąc wiec trudno powiedzieć co będzie dalej.

Nie polecam za to galerii łazienek Jacek z Piotrkowa, obsługa niemiła, nieodpowiadają na maile, łaskę nam zrobili ze płytki nam sprzedali. No i zapomnieli wspomnieć, ze gres, który kupiliśmy, wymaga impregnacji - całe szczęście producent napisał to na opakowaniu. Żenada!

Nie polecam tez tak do końca firmy od pianek natryskowych z myszkowa, nie powiem prace wykonali na mój gust poprawnie, ale maja duży minus za nie ostrzeżenie nas, ze mamy sami sobie zabezpieczyć otynkowane ściany. Sciany do połowy wysokości do poprawki przez tynkarzy, bo są całe w kropki. Mamy dodatkowe nieprzewidziane koszty. Plus za naprawę reklamacji - zachlapali okna, po reklamacji przyjechali i umyli. Także ocana neutralna:)

Poszukuje plytkarza, układanie płytek na milimetrowa fugę, może ktoś polecić sprawdzonego?

Pozdrawiam