Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa częstochowska i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do bloczków to również polecam od Wineckiego - sąsiad obok buduje z nich i na prawdę są ok, wymiar, twardość. Ja budowałem z Kost - betu i również super - cena podobna...na poczatku sezonu około 3 zł szt, teraz około 2,10.

Winecki beton również super.

Dziennik mnie wzywa więc jdę spać bo jeszcze się skuszę i będę uzupełniał zaległości do rana a tu trzeba wstać raniutko, żeby przed pracą jeszcze na budowie coś poczarować.

pozdrawiam

Jaki styropian dawaliście do fundamentów - grubość, parametry.

I w jakiej kolejność warstwy?

Ja planuję betonity dysperbitem( już zrobione ) na to styropian min 10cm do fundamentów na klej lub piankę (do okoła + placki) i na koniec kubełkowa. Są też propozycje by ten styropian siatką i klejem min 2x i jeszcze jedna warstwa dysperbitu, ale wydaje mi się ,że jeżeli mam spoko piasek i sucho na działce to chyba taka opcja jest niepotrzrebna. U znajomego nie smarowali fundamentów dysperbitem tylko styrodur do betonitów i dopiero na niego dysperbit.

• 2 weeks później...

Hej!

Czy macie doświadczenia w dziedzinie instalowania Przydomowej Oczyszczalni Ścieków? Interesuje mnie funkcjonalność, czy co parę lat trzeba cały system wymieniać włącznie ze zmianą miejsca na działce, czy jakieś problemy z użytkowaniem się pojawiają typu zapychanie się itd. no i koszt takiej oczyszczalni oczywiście , polecani wykonawcy. Będę wdzięczna za informację

Hej!

Czy macie doświadczenia w dziedzinie instalowania Przydomowej Oczyszczalni Ścieków? Interesuje mnie funkcjonalność, czy co parę lat trzeba cały system wymieniać włącznie ze zmianą miejsca na działce, czy jakieś problemy z użytkowaniem się pojawiają typu zapychanie się itd. no i koszt takiej oczyszczalni oczywiście , polecani wykonawcy. Będę wdzięczna za informację

Witam

poczytaj na stronach : http://oczyszczalnia.net/view_document/Oczyszczalnie-biologiczne_12

http://www.zieloneoczyszczalnie.pl/ -

Osobiście zastanawiam sięnad tą oczyszczalnią montowaną w podjeździe z tych "zielonych oczyszczalini". Moja wiedza jest niestety tylko teoretyczna, oparta w dużej mierze o net i fora, ale podobno mój sąsiad ma oczyszczalnie i nie ma problemów z nią. Przy okazji zapytam go o szczegóły.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jaki styropian dawaliście do fundamentów - grubość, parametry.

I w jakiej kolejność warstwy?

Ja planuję betonity dysperbitem( już zrobione ) na to styropian min 10cm do fundamentów na klej lub piankę (do okoła + placki) i na koniec kubełkowa. Są też propozycje by ten styropian siatką i klejem min 2x i jeszcze jedna warstwa dysperbitu, ale wydaje mi się ,że jeżeli mam spoko piasek i sucho na działce to chyba taka opcja jest niepotrzrebna. U znajomego nie smarowali fundamentów dysperbitem tylko styrodur do betonitów i dopiero na niego dysperbit.

nie wiem czy nie za późno w styropian wchodzą myszy styrodur jest lepszy ja dałem styropian bo mi nikt tego nie powiedział na to siatka z klejem dysperbit i folia kubełkowa

Mój styropian podobno nie trzeba zaciągać klejem i siatkom. Jak wreszcie znajdę czas to uzupełnię dziennik i wkleję foto z ocieplania fundamentów. Myszy...nie umiem odpowiedzieć, czy to może być problem, ale deklaruję, że jak się pojawią to będę walczył. Bez walki nie dostaną mojego styropianu!!! :)

• 2 weeks później...
Witam wszystkich uczestników Grupy,

Budujemy dom w Gruszewni. Stan surowy za nami ;-)) Kończymy więźbę.

Na tą chwilę mogę polecić ekipę murarską i solidnego KierBuda.

Materiały - Bauland, częściowo Bislex, Beton - Kocela.

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem, może ktoś buduje w pobliżu? (razem raźniej ;-) )

Sam poszukuje aktualnie ekipy tynkarskiej. Dzięki forum mam parę namiarów, będę sprawdzał.

pozdrawiam wszystkich

Proszę o namiary na twoją ekipę budowlaną. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Jak myślicie czy cena za docieplenie ścian.zewn z kolorem już na gotowo ale bez materiału 45zł (planowo dopiero wrzesień 2013r.) i cena za tynki cem-wap 15 zł (roboty tez przyszły rok) to dobre ceny w naszym mieście czy za drogo? swoją drogą czy ten tak rozreklamowany kryzys w budowlance wpłynie znacząco na ceny wykonawców w przyszłym roku?

Jak myślicie czy cena za docieplenie ścian.zewn z kolorem już na gotowo ale bez materiału 45zł (planowo dopiero wrzesień 2013r.) i cena za tynki cem-wap 15 zł (roboty tez przyszły rok) to dobre ceny w naszym mieście czy za drogo? swoją drogą czy ten tak rozreklamowany kryzys w budowlance wpłynie znacząco na ceny wykonawców w przyszłym roku?

Ja placilem 30 PLN za docieplenie, zaciagniecie siatki i gruntowanie, pozostalo polozenie tynku ( jeszcze nie zdecydowalem jaki) ok 10-12PLN/m2, czyli w sumie wyjdzie jakies 40-45 PLN/m2, za tynki wewnetrzne cementowo -wapienne placilem 14PLN/m2. Za gladzie 18PLN/m2 ( glownie sufity, salon i klatka schodowa). Teraz pewnie bym sie zdecydowal na tynki gipsowe, duzo taniej a efekt prawie jak przy gladziach.

Co fachowiec to inna cena, ja szukam glazurnika , normalnie ceny 45 PLN/m2, ale znalazlem vicemistrza polski w ukladaniu glazury i powiedzial 60-70 z terminem na lato 2014. Wiec sa chetni nawet na taka cene, ale cos za cos.

Witam,

Mam do sprzedania barak\kontener budowlany o rozmiarach 2,3m x 6m. Wykonany z solidnej blachy falistej aluminiowej.

Idealne na działkę lub przydatne podczas budowy......

Buda znajduję się w Częstochowie na Lisincu.

Zdjęcia do obejrzenia https://plus.google.com/photos/105605934102017833355/albums/5824707931479038657

Tel. 601579843

email: [email protected]

• 2 weeks później...
Witam wszystkich z nowym rokiem życzę wszystkim wszystkiego najlepszego jak najmniej pseudofachowców i prosze nie bójcie się pisać o pseudofirmach ,które chcą nas doprowadzić do grobu ze swoimi pseudoumiejętnościami. Na wszystko co robicie na budowie, romoncie mieszkania UMOWA i potwierdzenia przyjęcia pięniędzy chociażby toby był kolega, przyjaciel itd. Do swojej listy pseudowachwców i wyłudzaczy przestrzegam przed firmą EGO-BUD Robert Chwalba - Częstochowa wyłudził pieniądze, nie rozliczył się z materiałów, wszystkie ściany wygladały jak po trzęsieniu ziemi. Piszcie o takich cwaniakach ,którzy chcą się szybko dorobić i myślą że jak założą firmę to już są fachowcami i wszystko potrafią zrobić. Wszyscy dobrzy wyjechali do pracy za granicą i zostali tylko butelkowcy.

Dobra cena za tynki wewnętrzne( u mnie 2 zł drożej ale pustak był nierówny więc się naklęli panowie,ale za to tynk zatarty filcem i wygląda naprawdę nieźle,tak że odpuszczam sobie gipsowanie),za ocieplenie u mnie 35zł(styropian,klej,siatka,klej,klej,grunt,tynk).pozdrawiam