Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa częstochowska i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam.

Ale tu u nas cisza, nikt nic nie pisze. Rozumiem, ze biedny region.

To poproszę namiary od gości od ogrodzeń z klinkieru.

I podzielę się spostrzeżeniami po moim ostatnim rachunku za ogrzewanie.

Otrzymałem rachunek za gaz za miesiące 02, 03, 04, 05 w wysokości 1200 zl. Gazu używam do grzania i do cieplej wody użytkowej. Co prawda mam jeszcze kominek z płaszczem wodnym, ale spaliłem w nim drewna za jakieś 200 zl. Po prostu jak mnie nie ma w domu, to nie ma kto palić (pracuje poza granic).

Konkluzja - warto wydać trochę więcej kasy na docieplenie i lepsze materiały izolacyjne. Przy najmniej ja tego nie żałuję.

Pozdro.

• 2 weeks później...
Witam.

Ale tu u nas cisza, nikt nic nie pisze. Rozumiem, ze biedny region.

To poproszę namiary od gości od ogrodzeń z klinkieru.

I podzielę się spostrzeżeniami po moim ostatnim rachunku za ogrzewanie.

Otrzymałem rachunek za gaz za miesiące 02, 03, 04, 05 w wysokości 1200 zl. Gazu używam do grzania i do cieplej wody użytkowej. Co prawda mam jeszcze kominek z płaszczem wodnym, ale spaliłem w nim drewna za jakieś 200 zl. Po prostu jak mnie nie ma w domu, to nie ma kto palić (pracuje poza granic).

Konkluzja - warto wydać trochę więcej kasy na docieplenie i lepsze materiały izolacyjne. Przy najmniej ja tego nie żałuję.

Pozdro.

Możesz napisać jakiej wielkości masz dom i czym ocieplony?

Zgadzam się, że nie warto oszczędzać na materiałach typu styropian czy wełna. Ja na ścianach mam styropian Genderka MAX 15cm, ocieplenie dachu wełna Knauf 0,039 15cm + 5cm i to daje mi koszt ogrzania domu 130m2 - ok 2500zł na całą zimę (piec na miał).

Zgadzam się, że nie warto oszczędzać na materiałach typu styropian czy wełna. Ja na ścianach mam styropian Genderka MAX 15cm, ocieplenie dachu wełna Knauf 0,039 15cm + 5cm i to daje mi koszt ogrzania domu 130m2 - ok 2500zł na całą zimę (piec na miał).

Oczywiscie ze nie warto oszczedzac, szczegolnie jak sie te materialy sprzedaje i z tego zyje :) Amen. szkoda tylko ze jak chcialem od Was kupic styropian i welne , to olaliscie moja korespondencje mailowa cieplym moczem. Ostatecznie styro Knaufa 0,031 grafit kupilem od Hurtowni Jan Mesjasz na Wreczyckiej (bez problemu, na czas, po uzgodnionej cenie, super kontakt mailowy/telefoniczny, nawet nie wiem jak wyglada obsluga tego sklepu). Welna przyjechala gdzies spod Strzelec Opolskich (Allegro). Wszystko zalatwiane mailem/telefonem, bez starty czasu na jezdzenie po hurtowniach.

Co do parametrow termoizolacyjnych to tylko, tylko....styropian grubosc standardowa, 5cm welny pod krokwie to za malo, teraz daje sie min 8-10cm, albo i wiecej jesli jest miejsce. 0,039 to przecietna welna, fakt ze kosztowo optymalna. Dom 130m2, czyli jak wiekszosc, znajomy na gazie pojechal ponizej 1200m3 za caly rok czyli zmiescil sie w 3000PLN.

• 2 weeks później...
Możesz napisać jakiej wielkości masz dom i czym ocieplony?

Dom o powierzchni 150m2, ściany ocieplone styropianem o grubości 18cm, współ. lamba = 0,031, skosy poddasza ocieplone pianą zamknięto-komórkową, grubość 15cm, na podłodze styropian o grubości 18cm, współ. lamba = 0,036.

Pozdrawiam.

Witam.

Potrzebuję dokupić jedną sztukę gąsiora oraz jedną sztukę dachówki krańcowej prawej z firmy Tondach Falcowka 11. Może komuś zostało po budowie dachu, chętnie odkupię. Ja mogę zaoferować (ponieważ mi pozostało) około 10 sztuk dachówki podwójnej (z podwójnym zamkiem) oczywiście z tej samej firmy. Kolor dachówki to ceglasta angoba.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam, wszystkich budujących i tych którzy są szczęśliwymi posiadaczami swoich domów. Ja niestety jestem pełen strachu ale i podekscytowania dopiero na etapie projektowania swojego domu. Bardzo chcę się dowiedzieć co myślicie o ogrzewaniu gazowym które mam w drodze przy domu + wentylacja mechaniczna z reku i do tego klimatyzacja? Buduję parterowy dom o powierzchni 160m mieszkalnej + 40m gospodarczej w tym garaż. Pytam, bo po upałach tego lata pomyślałem, że może założenie klimatyzacji centralnej z możliwością dogrzewania nie jest złym pomysłem na etapie projektowania domu ze względu na późniejsze koszty. Jeżeli nie wiecie zbyt wiele, to może znacie firmę w Częstochowie w której mógł by zasięgnąć opini?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich!

Widziałem wcześniej posty o kosztach ocieplania domu styropianem. Czy ktoś z Forumowiczów może polecić solidną ekipę do docieplenia domu (najlepiej z namiarami telefonicznymi)? Czy ocieplał ktoś dom w listopadzie? Czy może lepiej poczekać do wiosny?

Z góry dziękuję, Krzysiek.

Witam wszystkich!

Widziałem wcześniej posty o kosztach ocieplania domu styropianem. Czy ktoś z Forumowiczów może polecić solidną ekipę do docieplenia domu (najlepiej z namiarami telefonicznymi)? Czy ocieplał ktoś dom w listopadzie? Czy może lepiej poczekać do wiosny?

Z góry dziękuję, Krzysiek.

Jak jest temperatura na plusie to i w grudniu mozna zrobic docieplenie, problemem moze byc przymrozek w nocy i po sprawie. Pytanie czy to warte ryzyka.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Przepraszam, że nie odpisuje...nawet nie mam czasu zaglądać na forum...

...mógłby mi ktoś polecić sprawdzonego glazurnika? Potrzebuję położyć płytki w wc i łazience. Z góry dziękuję...

Pewnie już nieaktualne...ale na wszelki wypadek;) Ligęza 691969506

Znalazłeś kogoś od podbitki?