Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa częstochowska i okolice

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich ,

Ja również zapisuję się do grupy budowniczych. W ubiegłym tygodniu podjęliśmy z żoną decyzję o budowie naszego wymarzonego domu. Ma to być nieduży parterowy domek o pow. ok. 110 m2, zbudowany na planie prostokąta, przykryty czterospadowym dachem. Domek ma stanąć w Częstochowie w okolicach Reala. Jak na razie zleciłem architektowi przygotowanie projektu, który ma być gotowy pod koniec kwietnia i jak wszystko dobrze pójdzie to na początku lipca powinniśmy mieć pozwolenie na budowę.

Na dzień dzisiejszy potrzebowałbym namiary na sprawdzoną firmę, która wykona fundamenty. Jeżeli możecie mi taką polecić to będę wysoce zobowiązany.

Pozdrawiam

Marek

Witam,

Na wiosnę chciałbym rozpocząć budowę domu z kolekcji Muratora - M42 Przemyślany. Szukam solidnej ekipy z okolic Częstochowy, która wykonuje budowy pod klucz. Możecie coś polecić?

pozdrawiam

Z budowa pod klucz to bym się zastanawiał, będzie drożej, gorzej i cieżej się dogadać. Stan surowy zamknięty osiągnąłem z pomocą Pana Artura z Poraja. Pozniej dobieralem ekipy z polecenia, wtopy zadnej nie zaliczyłem, były drobne poprawki, ale przy takim projekcie jak budowa domu to nieuniknione. Rzekłbym drobnostki. Moge podać kontakt na priva.

Witam wszystkich ,

Na dzień dzisiejszy potrzebowałbym namiary na sprawdzoną firmę, która wykona fundamenty. Jeżeli możecie mi taką polecić to będę wysoce zobowiązany.

Pozdrawiam

Marek

Ja bym Tobie proponował chwycic sie jednego fachowca i czesc konstrukcyjna wykonac jedna ekipa, bo jak Ci beda pekac stropy, sciany etc, to jeden zwali na drugiego. To takie moje przemyslenie. Fachowcy bardzo lubia poprawiac po poprzednikach, nawet jesli wszystko było zrobione OK, no i oczywiscie nie za darmo. Zawsze mozna sie dogadac ze dalszy etap w pozniejszym terminie. Trzymaj się jednej ekipy jak najdłużej, dopóki nie zaczna chrzanic roboty.

Ja bym Tobie proponował chwycic sie jednego fachowca i czesc konstrukcyjna wykonac jedna ekipa, bo jak Ci beda pekac stropy, sciany etc, to jeden zwali na drugiego. To takie moje przemyslenie. Fachowcy bardzo lubia poprawiac po poprzednikach, nawet jesli wszystko było zrobione OK, no i oczywiscie nie za darmo. Zawsze mozna sie dogadac ze dalszy etap w pozniejszym terminie. Trzymaj się jednej ekipy jak najdłużej, dopóki nie zaczna chrzanic roboty.

Myślałem żeby fundament i ściany zrobiła mi jedna ekipa, a konstrukcję stropodachu zlecić innej np. http://www.dachymitek.pl/poddaszanieuzytkowe.php. Jeżeli możesz to podaj mi na priva namiary na firmę, która robiła u Ciebie.

Ma ktoś może jakiś sprawdzony wzór umowy o roboty budowlane. W internecie jest ich pełno, ale potrzebowałbym wzór takiej umowy, która zabezpieczy również moje interesy a nie tylko interesy wykonawcy.

Watpie czy jakakolwiek umowa w tym kraju zabezpieczy Twoje interesy jako inwestora. Sądy, ekspertyzy, etc. Szkoda gadać. A za wszystko z gory placi inwestor. Warto pytac tych co probowali. Moze warto, ja mialem tylko umowe z kierownikiem i majstrem do stanu surowego.

Ja stawiam na osoby z polecenia i jak juz straszyc wykonawce to nie umowa, tylko utrata reputacji i referencji. Swiat jest mały i dobrym fachowcom na tym zalezy, a kiepski i tak znajdzie frajera, ktorego najpierw urobi, wcisnie kiepska robote i skasuje x2. To moje przemyslenia, ale moge sie mylic. Na zadne inne roboty nie mialem umow, nie bylo klopotow. Szczesciarz ze mnie.

Aha, nie sugeruj sie tym co pisza ludzie, bo jak pisza to zazwyczaj o nieprzyjemnych sytuacjach, a o tych dobrych to sie raczej nie wspomina, jest ich wiekszosc. Glowa do gory :)

Aha, nie sugeruj sie tym co pisza ludzie, bo jak pisza to zazwyczaj o nieprzyjemnych sytuacjach, a o tych dobrych to sie raczej nie wspomina, jest ich wiekszosc. Glowa do gory :)

A szkoda, bo znaczenie ułatwiłoby to ludziom rozpoczynającym budowę domu ustrzec się przed nieuczciwymi wykonawcami, których w moim odczuciu sądząc po przeczytaniu wszystkich (ponad 2500) postów na tym forum jest niestety zdecydowana większość. Czytając starałem się spisywać sobie opinie i namiary na polecanych fachowców i będę próbował się z nimi kontaktować, ale zdecydowana większość forumowiczów przekazywała sobie namiary na priv więc moja lista jest niestety dość uboga. Wysłałem też wiadomość do najbardziej aktywnych użytkowników grupy z prośbą o podanie namiarów na firmy, z którymi sami współpracowali przy budowie ich domów i które mogą z czystym sumieniem polecić.

Co tutaj tak cicho, czyżby nikt w Częstochowie nie budował. Ponawiam prośbę o namiary na fachowców godnych polecenia. Na dzień dzisiejszy potrzebuję ekipy do wylania fundamentów i postawienia ścian. Wysłałem wiadomości do kilkunastu osób ale jak do tej pory odpowiedzi otrzymałem tylko od er0n, kajon-ka i devileczek, którym serdecznie dziękuję.

• 2 weeks później...
Co tutaj tak cicho, czyżby nikt w Częstochowie nie budował. Ponawiam prośbę o namiary na fachowców godnych polecenia. Na dzień dzisiejszy potrzebuję ekipy do wylania fundamentów i postawienia ścian. Wysłałem wiadomości do kilkunastu osób ale jak do tej pory odpowiedzi otrzymałem tylko od er0n, kajon-ka i devileczek, którym serdecznie dziękuję.

Ja z czystym sumieniem mogę polecić fachowców, którzy mogą się przydać w dalszej części budowy, mianowicie firmę od schodów drewnianych wewnętrznych, firmę od hydrauliki oraz dekarza. Namiary mogę podać na priv-a. Jeszcze jedna uwaga. Na tego dekarza czekałem około roku, tak że trzeba z nim rozmawiać dość wcześnie.

A swoją drogą chyba mogli byśmy założyć listę partaczy, których należało by omijać dalekim łukiem. Może ma ktoś wiedzę, czy od strony prawnej nie było by z tym problemu? Czy można ich piętnować na tym forum?

U mnie najgorsza ekipa to tynkarze.

Pozdrawiam.

Ja z czystym sumieniem mogę polecić fachowców, którzy mogą się przydać w dalszej części budowy, mianowicie firmę od schodów drewnianych wewnętrznych, firmę od hydrauliki oraz dekarza. Namiary mogę podać na priv-a. Jeszcze jedna uwaga. Na tego dekarza czekałem około roku, tak że trzeba z nim rozmawiać dość wcześnie.

A swoją drogą chyba mogli byśmy założyć listę partaczy, których należało by omijać dalekim łukiem. Może ma ktoś wiedzę, czy od strony prawnej nie było by z tym problemu? Czy można ich piętnować na tym forum?

U mnie najgorsza ekipa to tynkarze.

Pozdrawiam.

Prześlij namiary, na pewno się przydadzą. A jeżeli chodzi o listę partaczy, to wydaje mi się że nie powinno być z tym problemu, żyjemy w wolnym kraju (pozornie wolnym) i każdy ma prawo do wyrażania własnej opinii.

Prześlij namiary, na pewno się przydadzą. A jeżeli chodzi o listę partaczy, to wydaje mi się że nie powinno być z tym problemu, żyjemy w wolnym kraju (pozornie wolnym) i każdy ma prawo do wyrażania własnej opinii.

To ja poprosze o namiary na ekipe od schodow drewnianych. Co do publicznej 'czarnej listy' to bylbym ostrozny, ktos sie obrazi, pozwie do sadu, a niech przypadkiem bedzie mial dobre plecy. Upsss....Polska to jeszcze nie zachod, a i tam sa niezle wałki. Polecajac dobrych fachowcow, sprawiamy ze Ci kiepscy maja jej mniej.

Jak ktoś chce optymalną instalację c.o. to może spróbować tutaj tel 730-334-808

Witam wszystkich ,

Ja również zapisuję się do grupy budowniczych. W ubiegłym tygodniu podjęliśmy z żoną decyzję o budowie naszego wymarzonego domu. Ma to być nieduży parterowy domek o pow. ok. 110 m2, zbudowany na planie prostokąta, przykryty czterospadowym dachem. Domek ma stanąć w Częstochowie w okolicach Reala. Jak na razie zleciłem architektowi przygotowanie projektu, który ma być gotowy pod koniec kwietnia i jak wszystko dobrze pójdzie to na początku lipca powinniśmy mieć pozwolenie na budowę.

Pozdrawiam

Marek

Osobiście odradzam ekipę pana Tasarza, Ma sporo osób z tego połowa to raczej do robót na cmentarzu a nie w domu. Koleś fajny ale niestey ekipy ma raczej słabiutkie

To ja poprosze o namiary na ekipe od schodow drewnianych. Co do publicznej 'czarnej listy' to bylbym ostrozny, ktos sie obrazi, pozwie do sadu, a niech przypadkiem bedzie mial dobre plecy. Upsss....Polska to jeszcze nie zachod, a i tam sa niezle wałki. Polecajac dobrych fachowcow, sprawiamy ze Ci kiepscy maja jej mniej.

• 4 weeks później...

Dzień dobry :)

Przyszłam z grupy wrocławskiej, ponieważ mnie los rzucił w tamte strony, natomiast moja Mama mieszka w Częstochowie, a chce zrobić remont dachu - wymianę pokrycia. Czy możecie mi polecić jakiegoś rzetelnego wykonawcę z Waszych stron? Chodzi o zdjęcie onduliny i starych łat, założenie foli, łat, blachodawchówki plus oczywiście obróbki typu rynny. Bardzo liczę na pomoc, bo Mama ma ponad 70 lat i przedsięwzięcie cokolwiek ją przerasta, a mnie na odległość trudno szukać wykonawcy. Acha, dach jest prosty, dwuspadowy, ok. 100 m2.

pozdrawiam! :)

• 2 weeks później...

Witam.

Ja mogę Pani polecić dekarza pana Wilka. Chwaliłem go już wcześniej. Jeśli jest dalej potrzebny to mogę podać namiary.

A przy okazji odradzam wszystkim firmę Aquainvest ,pan Marcin Bujak - zajmującą się kostką brukową. Schody wykonane przez tego pana uległy znacznej deformacji i oczywiście nie można się doprosić o ich naprawę. Partacze.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...