Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa częstochowska i okolice

Recommended Posts

A tak wogóle to nikt mi niepomoże z tą bramą i drzwiami :cry:

spróbuj skontaktować się z Tomkiem Gorzelakiem firma TOMPLAST u Jagiellończyków na górze.

On ma tam okna, drzwi, parapety itp. tylko nie wiem czy ma bramy.

Ja na razie o bramy to tylko u Hormana (ul.krótka w podwórku) pytałem a te jak wiadomo nie są najtańsze, u mnie to jeszcze nie ten etap, więc wiedzy mało w tej kwestyji.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

2 lata temu kupowalismy 2 bramy w kolorze brazu (pelna paleta do wyboru) na Rocha - jadac na Kłobuck po prawej pomiędzy rynkiem, a cmentarzem. Cena byla bardzo konkurencyjna, jakosc ok (na razie bez awarii). Hormana, nie bralismy bo liczyli sobie jak za mokre zboze.

Ładne drzwi robi Lizurej z Wilkowiecka ale ... jest nieslowny i nie grzeszy kultura. Potrafi zrobic obsuwe o kilka miesiecy i jeszcze miec pretensje, ze sie go czlowiek dopytuje kiedy wreszcie - za ta cene moglby klientow traktowac fair.

Tak w ogole to wlasnie finalizujemy zakup dzialki i moze choc do jesieni uda sie wylac fundamenty. A reszta za rok ;-)

W kazdym razie kupno dzialki w naszym rejonie to horror! Ciagle jak nie tory, lotnisko, to linia wysokiego napiecia. A cena?! Przekracza mozliwosci zwyklego uczciwie pracujacego czlowieka. Do tego nieslowni sprzedawcy, ktorzy oglaszaja, a potem mowia, ze jednak sie rozmyslili albo w ogole nie sa do tego przygotowani. Pomijam juz chore zapisy planow zagospodarowania przestrzennego i ich utajnienie przez niektore gminy (nie ma w BIP'ie albo sa bez zalacznikow graficznych).

Pierwszy sukces - projekt mam już za sobą :D

Niestety okazało się że warunki zabudowy ustalają szerokość elewacji frontowej na 12m (a to trochę mało na dom + garaż) więc musiałem złożyć pismo o zmianę tego wymogu. Ciekawe ile poczekam - gm. Kłobuck ... (Słoneczna KaLifornia) więc chyba to potrwa ...

Teraz pytanie do budujących w ok. Częstochowy - ile płaciliście za wykonanie mapki do celów projektowych ? Może ktoś z Was zna taniego geodetę który może to zrobić ?

Na jakiej ulicy sie bedziesz budowal? Moze bedziemy sasiadami ;-)

Zamierzam się budować w Białej przy ulicy Słonecznej. Na razie przygotowuję sie do wykonania ogrodzenia ...

Czekam na słupki i zastanawiam się nad świdrem ręcznym 18cm, bo nie chce mi się kopać tylu dołków. Dziwna sprawa z tym świdrem - w całym mieście znalazłem go tylko w Ciastoramie ale tylko 12cm i w Obi ale tam cena 129zł a na necie za 50zł z przesyłką. Cóż - jeszcze nie podjąłem decyzji

Ktoś z Was używał tego sprzętu? Jak wrażenia? :roll:

zastanawiam się nad świdrem ręcznym 18cm, bo nie chce mi się kopać tylu dołków. Dziwna sprawa z tym świdrem - w całym mieście znalazłem go tylko w Ciastoramie ale tylko 12cm i w Obi ale tam cena 129zł a na necie za 50zł z przesyłką. Cóż - jeszcze nie podjąłem decyzji

Ktoś z Was używał tego sprzętu? Jak wrażenia? :roll:

Na Rynku Wieluńskim jest dobrze zaopatrzony sklep żelazny, tam miesiąc temu widziałem dość solidny świder za jakieś kilkadziesiąt zł (na pewno poniżej 100). Sam mam w perspektywie dobre 100 mb ogrodzenia i kilkadziesiąt słupków, ale jeszcze się nad tym rozwiązaniem zastanawiam (żwirowate podłoże i korzenie drzew).

Chyba będziesz moim bliskim sąsiadem ;-) Kupiłeś od Krupy? Bo ja tez w tych okolicach zamierzam.

Działkę faktycznie kupiłem od Krupy a sąsiad na jakiej ulicy ? 8)

uderz do Waldka Pliszki - TOPKART

tel:501266510

Wielkie dzięki Tomm1927- dzwoniłem i umówiłem się wstępnie na spotkanie. Cena 400zł więc uważam że do przyjęcia.

adiz1 podjadę na Wieluński i zobaczę co mają. Jeżeli chodzi o wiercenie to z tego co wyczytałem żwir nie jest dużym problemem (wkręcasz i wyjmujesz porcjami), za to korzenie drzew raczej wykluczają użycie świdra ...

adiz1 kogo wynająłeś do usunięcia humulusu ?

....zapomniałem

proszę o namiary na godnych polecenia projektantów z cz-wy do lekkiej modyfikacji projektu wraz z podpiwniczeniem.

pozdrawiam

Wiesław Wróblewski - projektant, architekt

(034) 3279301

Rędziny ul.Nowa 30

Za adaptację z przeróbkami + projekt zag.terenu + wyłączenie z prod. rolnej + pozwolenie na bud. doręczone niemalże do łapki, zawołał 1,5kPLN

Wiesław Wróblewski - projektant, architekt

(034) 3279301

Rędziny ul.Nowa 30

Za adaptację z przeróbkami + projekt zag.terenu + wyłączenie z prod. rolnej + pozwolenie na bud. doręczone niemalże do łapki, zawołał 1,5kPLN

dzieki bardzo za namiary nawet nie wiesz jak bardzo sie przydały :)

powoli wszytsko zaczyna przyspieszac obym tylko ruszył w tym roku.

zmieniliśmy z zonka projekt na taki :

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m44aa6acac1f11

bardzo prosze o podpowiedzi co mozna poprawic ulepszyc.

Pod częścią domu chce zrobic podpiwniczenie w ktorym bedzie centralny odkurzacz, kotlownia, pralnia z suszarnią i pokoik na spotkania z kumplmai:)

kuchnia bedzie przy hallu a pokuj dzienny z tarasem na koncu domu po szerokosci.

projekt bedzie robiony od nowa więc pole do popisu jest duze.

pozdrawiam

Witam

Zapisuję się do grupy budowniczych:)

Wraz z żoną podjeliśmy decyzję (wymarzoną) o budowie domu :D :D :D

Działkę kupujemy w przyszły poniedziałek będziemy finalizować jej zakup u notariusza.

Architekt ma zrobić nam projekt na koniec kwietnia i na początek lipca powinniśmy mieć pozwolenie na budowę :):) , i z nadziejami dalszymi ze w okolicach końca sierpnia ruszymy już z fundamentami( realne? ).

Mamy nadzieję, oby nie płonne , że to jest możliwe do osiągnięcia.

Prośbę mam do kogoś kto buduje dom z użytkowym poddaszem z dachem dwuspadowym , czy można by obejrzeć jak wyglada poddasze, gdyż wahamy sie nad wysokością ściany kolankowej.