jurasC2 29.01.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 u mnie schody robił pan Lewandowski tel. 502 355 653co do okien z profilem salamander to polecam P.P.H.U "GALI" KALETY42-660 Kalety, ul. Ks. Drozdka 31tel. +48 (34) 352 75 46tel./fax (034) 352 70 09 e-mail: [email protected] pzdr.jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 30.01.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 monika, u nas robił wod-kan p.Sówka z ul. Królewskiej. Bardzo konkretny facet, mogę spokojnie polecić to chyba nie do mnie, bo ja już mam porobione wod-kany zdaje się, że Monika1981 o te sprawy pytała a co z Wroną - dzwoniłaś do niego?? możecie polecieć kogoś do podłóg?? - płytkarzy, parkieciarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 30.01.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 płytkarz 664473635 lub 506700574 polecam , robili u mnie 100 % pozytyw ojciec z synem ( p. Jacek ) wolno , ale cholernie dokładnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 30.01.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 czy w częstochowie są wymagane projekty na wszystkie instalacje wewnątrz budynku? bo ja mam projekt indywidualne i właśnie otrzymałam pozwolenie na budowe bez tych instalacji? Jeżeli będę chciała zrobić instalacje wewnątrz budynku to bedę musiała znów wystąpic o pozwolenie na budowę? Pomóżcie bo ja już sie w tym gubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 30.01.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 na gaz wewnątrz budynku tak , na inne nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 30.01.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 dzieki z odpowedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 30.01.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 monika, u nas robił wod-kan p.Sówka z ul. Królewskiej. Bardzo konkretny facet, mogę spokojnie polecić ok dzieki a czy on jest drogi i czy długo trzeba czekać zeby przyszedł zrobić przyłącze? bo my jeszcze nie mamy projektu na gotowo wiec nie bardzo możemy mu dac go do wyceny a czas nas goni:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 30.01.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 my zapłaciliśmy 9k za podłączenie wody i ścieków - nic nas nie interesowało - żadne koparki, rurki czy inne takie. Przyjechał, zrobił. Papiery w wodociągach też w większości załatwiał on - z wyjątkiem tych które koniecznie musi inwestor . odbiór z wodociągów poszedł bez problemu, tak samo z UM odbiór drogi po podłączeniu. Co do ceny to nie wiem czy to jest dużo, czy nie. AA, u nas odległość budynku od drogi z głównymi rurami to ponad 20 metrów, musieliśmy mieć 2 studzienki do kanalizy i jedną na wodomierz (bo go nie chciałam w kuchni ) a to te studzienki głównie nabijają cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 30.01.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 my zapłaciliśmy 9k za podłączenie wody i ścieków - nic nas nie interesowało - żadne koparki, rurki czy inne takie. Przyjechał, zrobił. Papiery w wodociągach też w większości załatwiał on - z wyjątkiem tych które koniecznie musi inwestor . odbiór z wodociągów poszedł bez problemu, tak samo z UM odbiór drogi po podłączeniu. Co do ceny to nie wiem czy to jest dużo, czy nie. AA, u nas odległość budynku od drogi z głównymi rurami to ponad 20 metrów, musieliśmy mieć 2 studzienki do kanalizy i jedną na wodomierz (bo go nie chciałam w kuchni ) a to te studzienki głównie nabijają cenę czy ten pan Sówka sam wam rysował projekt? Czy tylko wam załatwiał MZUiD i wodociągach? Czy jeżeli da mu sie załatwić formalności to on może coś przyspieszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 30.01.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 projekt robiliśmy sami tzn. nie robił go Sówka. Co do przyspieszania to tam generalnie nie robią problemów- czekaliśmy ok. tygodnia po złożeniu papierów na wejście na działkę, więc nie wiem czy on coś może przyspieszyć czy nie. Problemem była u nas raczej mapa geodezyjna, która musieliśmy mieć do projektu, a stara się przeterminowała i trzeba było czekać na geodetę i tę jego mapę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 02.02.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 gdzie kupowaliście profile i płyty gipsowe do zabudoway poddasza, szukam jakiegoś miejsca z dobrymi cenami , możecie jakies polecić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remasczwa 02.02.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Płyty i profile Technogips wilsona Kupuj profile z blachy 0.6 ,0.5 są tańsze ale za miękkie sprawdź też esy.Dobre ceny ma również VOX na Bór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommy_k 05.02.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Zamierzam w marcu rozpocząć budowę. Stan surowy będzie na stawiać firma "Sławomir Bugaj" ze Starej Gorzelni. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą bo na forum nie ma o niej ani słowa?Pozdrawiam : To dobry wybór z Twojej strony. Jakościowo i organizacyjnie nic nie możemy zarzucić. W kwestii cen za usługi/prace...to sprawa nieco dyskusyjna, ale na szczęście zależalo nam przedewszystkim na dobrze i terminowo zrobionej robocie, więc wszystko jest ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommy_k 05.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Płyty i profile Technogips wilsona Kupuj profile z blachy 0.6 ,0.5 są tańsze ale za miękkie sprawdź też esy.Dobre ceny ma również VOX na Bór Też polecam Technogips. Dobry stosunek jakość/cena. Zabudowali nam też całe poddasze i narazie nie mamy żadnych zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_Czestochowa 05.02.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Technogips świeży materiał, dowiozą- nie rozładują, doradzą jakie gipsy itp profile najtańsze w AKCEL-PLUS na kolejowej. importer na okolice, składy tak biorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 05.02.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Zamierzam w marcu rozpocząć budowę. Stan surowy będzie na stawiać firma "Sławomir Bugaj" ze Starej Gorzelni. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą bo na forum nie ma o niej ani słowa? Pozdrawiam : To dobry wybór z Twojej strony. Jakościowo i organizacyjnie nic nie możemy zarzucić. W kwestii cen za usługi/prace...to sprawa nieco dyskusyjna, ale na szczęście zależalo nam przedewszystkim na dobrze i terminowo zrobionej robocie, więc wszystko jest ok. Pozdrawiam dzieki za odpowiedz:) juz myślałam ze nie ma tutaj nikogo kto miał kontakt z tą firmą Mam jeszcze pytanko w jakiej formie była podpisana umowa? bo my mamy taką umowę mało szczegółową gdzie uwzględnione są jedynie ceny za metr robocizny i tak naprawdę do konca nie wiemy za co jeszcze przyjdzie nam zapłacić Gdy poprosiliśmy o zrobienie kosztorysu to nadal nie wiemy czy to wszystko i czy ta cena za robociznę jest wiążąca czy sie jeszcze zmieni (oczywiscie w górę).Pomóż proszę!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonka 05.02.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Dawno tutaj nie zaglądałam ale powracam i raportuje u nas juz mury stoja , dach zrobiony, okna wstawione, elektryk w trakcie roboty. Szukam kogoś do zrobienia tarasów. Mamy na pietrze dwa tarasy i chcemy je zrobic zanim zaczniemy tynki klasc w srodku. Szukamy kogos kto by to zrobil solidnie, zeby wygladało porządnie i nie cieklo nam pozniej na głowe moze macie kogoś wartego polecenia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommy_k 06.02.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 [ dzieki za odpowiedz:) juz myślałam ze nie ma tutaj nikogo kto miał kontakt z tą firmą Mam jeszcze pytanko w jakiej formie była podpisana umowa? bo my mamy taką umowę mało szczegółową gdzie uwzględnione są jedynie ceny za metr robocizny i tak naprawdę do konca nie wiemy za co jeszcze przyjdzie nam zapłacić Gdy poprosiliśmy o zrobienie kosztorysu to nadal nie wiemy czy to wszystko i czy ta cena za robociznę jest wiążąca czy sie jeszcze zmieni (oczywiscie w górę).Pomóż proszę!!!! Nie polecam takiej "mało szczegółowej" umowy. W trakcie trwania prac oraz etapowych rozliczeń mogą wystąpić ( lub najprawdopodobniej wystąpią) nieporozumienia. Nasi znajomi budowali z pewną f-mą, która przed przystąpieniem do budowy podala ceny jednostkowe za m2, mb lub m3( fundamenty,płyta, ściany, strop, etc... ) i w ten sposób podpisali sobie taką "no name" umowę, w której wartość robót opiewala na kwotę X. W trakcie robót, a później po skończeniu prac okazało się że musieli zapłacić za robocizne kwotę X + 40% ( bo niestety "to czy tamto" nie było uwzględnione w zakres prac... a było oczywistością podczas budowy domu) . Sądzę, iż optymalnym rozwiązaniem w Waszym przypadku ( my też tak robiliśmy ) będzie przedstawienie projektu firmie wykonawczej do dokonania szczegółowej wyceny robocizny np.: za stan surowy otwarty wg Waszych wymagań i oczekiwań oraz zastosowanych technologii...( obejmującej etapy budowy, np.:stan 0, ściany wewn. , zewn., strop(y), kominy, więźba z odeskowaniem-papowaniem?, itd.). My mieliśmy podaną w umowie cenę, która obejmowała wszystkie prace związane z doprowadzeniem budynku do stanu surowego otwartego wg projektu i naszych oczekiwań co do użytych materiałów( począwszy od zdjęcia humusu kończywszy na papowaniu dachu). Ceny materiałów negocjowaliśmy sami ( uzyskaliśmy lepsze ceny ), natomiast koordynacją samych dostaw zajmowała sie firma wykonawcza. Do naszych zadań należało regulowanie należności za faktury . Oczywiście nie obyło się bez stresów, ale generalnie wszystko przebiegło ok. W razie ewentualnych pytań - pisz! Moze będę mógł Ci pomóc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 06.02.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Zamierzam w marcu rozpocząć budowę. Stan surowy będzie na stawiać firma "Sławomir Bugaj" ze Starej Gorzelni. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą bo na forum nie ma o niej ani słowa? Pozdrawiam : To dobry wybór z Twojej strony. Jakościowo i organizacyjnie nic nie możemy zarzucić. W kwestii cen za usługi/prace...to sprawa nieco dyskusyjna, ale na szczęście zależalo nam przedewszystkim na dobrze i terminowo zrobionej robocie, więc wszystko jest ok. Pozdrawiam dzieki za odpowiedz:) juz myślałam ze nie ma tutaj nikogo kto miał kontakt z tą firmą Mam jeszcze pytanko w jakiej formie była podpisana umowa? bo my mamy taką umowę mało szczegółową gdzie uwzględnione są jedynie ceny za metr robocizny i tak naprawdę do konca nie wiemy za co jeszcze przyjdzie nam zapłacić Gdy poprosiliśmy o zrobienie kosztorysu to nadal nie wiemy czy to wszystko i czy ta cena za robociznę jest wiążąca czy sie jeszcze zmieni (oczywiscie w górę).Pomóż proszę!!!! Kosztorys powinien byc szczegółowy i kwota końcowa powinna opiewać na sume zawarta w tym kosztorysie , pod warunkiem że nie było zadnych zmian w trakcie budowy i lepiej takowych unikać. Do kosztorysu przedstawiasz projekt budowlany , w którym jest wszystko zawarte więc , wykonawca nich nie czaruje ż emoże sie cos pozmieniać, i niech robi według projektu do którego robił kosztorys jeżeli , później bedzie chciał jeszcze dopłaty to podstawą dla Twojej obrony jest własnie kosztorys , który najlpiej jeżeli zawierałby również daty , zakończenia poszczególnych etapów. Umowę znajdź w internecie i uwzględnij tam wszystko co jest możliwe a unikiesz niepotrzbnych niedomówień, na "gębę " nic nie ustalaj , tylko umowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 07.02.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 wyrywkowo: murarz - 20 zł/m2 bez odliczania otworów strop - 20 zł/m2 bez wylewania {sam chciałem zaszalowac,ale wtedy nie mam schodów u niego,a o nie mi chodziło- zrobi tylko w pakiecie ze stropem} schody zabieg 16 stopni - 50 zł/szt dach 160m2 prosty dwuspadowy{gont}-50 zł/m2 na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts