Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa częstochowska i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

monika, u nas robił wod-kan p.Sówka z ul. Królewskiej. Bardzo konkretny facet, mogę spokojnie polecić :D

to chyba nie do mnie, bo ja już mam porobione wod-kany :wink:

zdaje się, że Monika1981 o te sprawy pytała :)

a co z Wroną - dzwoniłaś do niego??

możecie polecieć kogoś do podłóg?? - płytkarzy, parkieciarzy :-?

czy w częstochowie są wymagane projekty na wszystkie instalacje wewnątrz budynku? bo ja mam projekt indywidualne i właśnie otrzymałam pozwolenie na budowe bez tych instalacji?

Jeżeli będę chciała zrobić instalacje wewnątrz budynku to bedę musiała znów wystąpic o pozwolenie na budowę? Pomóżcie bo ja już sie w tym gubie :(

monika, u nas robił wod-kan p.Sówka z ul. Królewskiej. Bardzo konkretny facet, mogę spokojnie polecić :D

ok dzieki a czy on jest drogi i czy długo trzeba czekać zeby przyszedł zrobić przyłącze? bo my jeszcze nie mamy projektu na gotowo wiec nie bardzo możemy mu dac go do wyceny a czas nas goni:(

my zapłaciliśmy 9k za podłączenie wody i ścieków - nic nas nie interesowało - żadne koparki, rurki czy inne takie. Przyjechał, zrobił. Papiery w wodociągach też w większości załatwiał on - z wyjątkiem tych które koniecznie musi inwestor :D. odbiór z wodociągów poszedł bez problemu, tak samo z UM odbiór drogi po podłączeniu.

Co do ceny to nie wiem czy to jest dużo, czy nie. AA, u nas odległość budynku od drogi z głównymi rurami to ponad 20 metrów, musieliśmy mieć 2 studzienki do kanalizy i jedną na wodomierz (bo go nie chciałam w kuchni :D ) a to te studzienki głównie nabijają cenę :evil:

my zapłaciliśmy 9k za podłączenie wody i ścieków - nic nas nie interesowało - żadne koparki, rurki czy inne takie. Przyjechał, zrobił. Papiery w wodociągach też w większości załatwiał on - z wyjątkiem tych które koniecznie musi inwestor :D. odbiór z wodociągów poszedł bez problemu, tak samo z UM odbiór drogi po podłączeniu.

Co do ceny to nie wiem czy to jest dużo, czy nie. AA, u nas odległość budynku od drogi z głównymi rurami to ponad 20 metrów, musieliśmy mieć 2 studzienki do kanalizy i jedną na wodomierz (bo go nie chciałam w kuchni :D ) a to te studzienki głównie nabijają cenę :evil:

czy ten pan Sówka sam wam rysował projekt? Czy tylko wam załatwiał MZUiD i wodociągach? Czy jeżeli da mu sie załatwić formalności to on może coś przyspieszyć?

projekt robiliśmy sami tzn. nie robił go Sówka. Co do przyspieszania to tam generalnie nie robią problemów- czekaliśmy ok. tygodnia po złożeniu papierów na wejście na działkę, więc nie wiem czy on coś może przyspieszyć czy nie. Problemem była u nas raczej mapa geodezyjna, która musieliśmy mieć do projektu, a stara się przeterminowała :evil: i trzeba było czekać na geodetę i tę jego mapę

Zamierzam w marcu rozpocząć budowę. Stan surowy będzie na stawiać firma "Sławomir Bugaj" ze Starej Gorzelni. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą bo na forum nie ma o niej ani słowa?

Pozdrawiam :

To dobry wybór z Twojej strony. Jakościowo i organizacyjnie nic nie możemy zarzucić. W kwestii cen za usługi/prace...to sprawa nieco dyskusyjna, ale na szczęście zależalo nam przedewszystkim na dobrze i terminowo zrobionej robocie, więc wszystko jest ok.

Pozdrawiam

Zamierzam w marcu rozpocząć budowę. Stan surowy będzie na stawiać firma "Sławomir Bugaj" ze Starej Gorzelni. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą bo na forum nie ma o niej ani słowa?

Pozdrawiam :

To dobry wybór z Twojej strony. Jakościowo i organizacyjnie nic nie możemy zarzucić. W kwestii cen za usługi/prace...to sprawa nieco dyskusyjna, ale na szczęście zależalo nam przedewszystkim na dobrze i terminowo zrobionej robocie, więc wszystko jest ok.

Pozdrawiam

dzieki za odpowiedz:) juz myślałam ze nie ma tutaj nikogo kto miał kontakt z tą firmą :lol:

Mam jeszcze pytanko w jakiej formie była podpisana umowa? bo my mamy taką umowę mało szczegółową gdzie uwzględnione są jedynie ceny za metr robocizny i tak naprawdę do konca nie wiemy za co jeszcze przyjdzie nam zapłacić :( Gdy poprosiliśmy o zrobienie kosztorysu to nadal nie wiemy czy to wszystko i czy ta cena za robociznę jest wiążąca czy sie jeszcze zmieni (oczywiscie w górę).Pomóż proszę!!!!

Dawno tutaj nie zaglądałam ale powracam i raportuje ;)

u nas juz mury stoja , dach zrobiony, okna wstawione, elektryk w trakcie roboty.

Szukam kogoś do zrobienia tarasów. Mamy na pietrze dwa tarasy i chcemy je zrobic zanim zaczniemy tynki klasc w srodku. Szukamy kogos kto by to zrobil solidnie, zeby wygladało porządnie i nie cieklo nam pozniej na głowe moze macie kogoś wartego polecenia ??

[

dzieki za odpowiedz:) juz myślałam ze nie ma tutaj nikogo kto miał kontakt z tą firmą :lol:

Mam jeszcze pytanko w jakiej formie była podpisana umowa? bo my mamy taką umowę mało szczegółową gdzie uwzględnione są jedynie ceny za metr robocizny i tak naprawdę do konca nie wiemy za co jeszcze przyjdzie nam zapłacić :( Gdy poprosiliśmy o zrobienie kosztorysu to nadal nie wiemy czy to wszystko i czy ta cena za robociznę jest wiążąca czy sie jeszcze zmieni (oczywiscie w górę).Pomóż proszę!!!!

Nie polecam takiej "mało szczegółowej" umowy. W trakcie trwania prac oraz etapowych rozliczeń mogą wystąpić ( lub najprawdopodobniej wystąpią) nieporozumienia. Nasi znajomi budowali z pewną f-mą, która przed przystąpieniem do budowy podala ceny jednostkowe za m2, mb lub m3( fundamenty,płyta, ściany, strop, etc... ) i w ten sposób podpisali sobie taką "no name" umowę, w której wartość robót opiewala na kwotę X. W trakcie robót, a później po skończeniu prac okazało się że musieli zapłacić za robocizne kwotę X + 40% ( bo niestety "to czy tamto" nie było uwzględnione w zakres prac... :-? a było oczywistością podczas budowy domu) . Sądzę, iż optymalnym rozwiązaniem w Waszym przypadku ( my też tak robiliśmy ) będzie przedstawienie projektu firmie wykonawczej do dokonania szczegółowej wyceny robocizny np.: za stan surowy otwarty wg Waszych wymagań i oczekiwań oraz zastosowanych technologii...( obejmującej etapy budowy, np.:stan 0, ściany wewn. , zewn., strop(y), kominy, więźba z odeskowaniem-papowaniem?, itd.).

My mieliśmy podaną w umowie cenę, która obejmowała wszystkie prace związane z doprowadzeniem budynku do stanu surowego otwartego wg projektu i naszych oczekiwań co do użytych materiałów( począwszy od zdjęcia humusu kończywszy na papowaniu dachu). Ceny materiałów negocjowaliśmy sami ( uzyskaliśmy lepsze ceny ), natomiast koordynacją samych dostaw zajmowała sie firma wykonawcza. Do naszych zadań należało regulowanie należności za faktury :D. Oczywiście nie obyło się bez stresów, ale generalnie wszystko przebiegło ok.

W razie ewentualnych pytań - pisz! Moze będę mógł Ci pomóc. pozdrawiam

Pozdrawiam :

Pozdrawiam

Kosztorys powinien byc szczegółowy i kwota końcowa powinna opiewać na sume zawarta w tym kosztorysie , pod warunkiem że nie było zadnych zmian w trakcie budowy i lepiej takowych unikać.

Do kosztorysu przedstawiasz projekt budowlany , w którym jest wszystko zawarte więc , wykonawca nich nie czaruje ż emoże sie cos pozmieniać, i niech robi według projektu do którego robił kosztorys jeżeli , później bedzie chciał jeszcze dopłaty to podstawą dla Twojej obrony jest własnie kosztorys , który najlpiej jeżeli zawierałby również daty , zakończenia poszczególnych etapów.

Umowę znajdź w internecie i uwzględnij tam wszystko co jest możliwe a unikiesz niepotrzbnych niedomówień, na "gębę " nic nie ustalaj , tylko umowa.