Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa częstochowska i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

25t kostki to nie problem, gorzej z ta ceną za układanie :-?

Byłam ostanio na rocha w firmie produkującej ogrodzenia i za bramę przesuwaną z napędem pan zażyczył sobie 10tyś :o wyobrazacie sobie - za samą bramę :-? trochę mnie zbił tym z tropu, wcześniej myślałam że za te pieniądze zrobimy cały płot (mamy tylko 17m)

Sądzicie, ze to jest normalna cena?

Byłam ostanio na rocha w firmie produkującej ogrodzenia i za bramę przesuwaną z napędem pan zażyczył sobie 10tyś :o wyobrazacie sobie - za samą bramę :-? trochę mnie zbił tym z tropu, wcześniej myślałam że za te pieniądze zrobimy cały płot (mamy tylko 17m)

Mysle, ze przesadzil. Naped z montazem to 1500 zl (z kompletem osprzetu, listwa zebata etc.). Sama brama wazy ok. 150 kg (4,5 m) czyli stal kosztuje niewiele. Nie wiem ile sobie za robote policzyl i za lakier.

Powiem tak na ponad 30 mb ogrodzenia - brama z napedem + przesla musisz liczyc ok 15000 zl. Wiec jak za brame "lekko" przesadzil. Do tego na slupki i podmurowka klinkier i fundament min. 12 000 zl. Bo sam beton wyjdzie Ci kolo 4000 zl.

U ciebie pewnie pol tego ale za 10000 zl bedzie ciezko.

[quote=Ziemianie ;-)]

Mysle, ze przesadzil. Naped z montazem to 1500 zl (z kompletem osprzetu, listwa zebata etc.). Sama brama wazy ok. 150 kg (4,5 m) czyli stal kosztuje niewiele. Nie wiem ile sobie za robote policzyl i za lakier.

Powiem tak na ponad 30 mb ogrodzenia - brama z napedem + przesla musisz liczyc ok 15000 zl. Wiec jak za brame "lekko" przesadzil. Do tego na slupki i podmurowka klinkier i fundament min. 12 000 zl. Bo sam beton wyjdzie Ci kolo 4000 zl.

U ciebie pewnie pol tego ale za 10000 zl bedzie ciezko.

nie przesadzasz ?? to na same słupki chcesz wylać z 10m3 betonu??

nie wiem może się nie znam ... ale wydaje mi się że cena za samą bramę jest grubo przesadzona!! :roll: jestem teraz na etapie zalewania stropu więc wiem ile płaciłem za 1m3 betonu

pozdro 8) ...ale osobiście polecam strony www i np allegro tam są firmy które się również specjalizują w ogrodzeniach i jak wyślesz im swoje mapki :wink: to myślę że ofertę razem z montażem również zaoferują :)

a ze swojego doświadczenia mogę jedynie wniskować że taniej mają nawet z transportem (za który oczywiście sam płaciłem) w drugim końcu polski!!!

m3 betonu kosztuje w Częstochowie od 310 do 330 zł więc łatwo i szybko można policzyć i na pewno nie wyjdzie taka śmieszna kolosalna sumka jak kolega napisał :)

Nie wiem jak sobie liczycie ale ja podaje dla fundamentu pod plot klinkierowy z podmurowka klinkierowa czyli gleboki min. 90 cm i szeroki min. 30 cm. W dodatku musicie liczyc, ze beton musi siegac 10 cm ponad poziom gruntu.

Ja podaje dane z praktyki, sprzed 2,5 roku (~35 mb fundamentu), z poprawka na cene na dzis. Jesli ta ilosc betonu/cena jest dla was smieszna to proponuje zlapac kartke i olowek i policzyc. Beton B15. Ewnetualnie mozecie sie niemilo rozczarowac, ale mnie sie wszyskie zalozenia i obliczenia zgodzily w praktyce (zostala 1 taczka betonu z beczki). Moge sie machnac o kila procent, chyba, ze zamiast recznie wykopiecie koparka i brzegi poobrywa.

[quote=Ziemianie ;-)]

Nie wiem jak sobie liczycie ale ja podaje dla fundamentu pod plot klinkierowy z podmurowka klinkierowa czyli gleboki min. 90 cm i szeroki min. 30 cm. W dodatku musicie liczyc, ze beton musi siegac 10 cm ponad poziom gruntu.

Ja podaje dane z praktyki, sprzed 2,5 roku (~35 mb fundamentu), z poprawka na cene na dzis. Jesli ta ilosc betonu/cena jest dla was smieszna to proponuje zlapac kartke i olowek i policzyc. Beton B15. Ewnetualnie mozecie sie niemilo rozczarowac, ale mnie sie wszyskie zalozenia i obliczenia zgodzily w praktyce (zostala 1 taczka betonu z beczki). Moge sie machnac o kila procent, chyba, ze zamiast recznie wykopiecie koparka i brzegi poobrywa.

IMHO odrobinę przesadziłeś - niedużo

Co do głębokości fundamentów 80-90 zgoda, co do szerokości 30 cm powinno się wylewać ale tylko pod standardowe słupki 1,5 cegły ma jakieś 36 cm, fundamenty powinny być o 2-3 cm węższe, wg tej samej zasady robimy fundamenty pod murek klinkierowy - czyli potrzebujemy 20 cm podmurówki (te 2-3 cm mniej z każdej strony daje się zawsze żeby ściekająca woda swobodnie spływała do ziemi). 10 cm ponad poziom gruntu nie będzie zbyt pięknie wyglądać 2-3 zgoda max 5 :). Wg tych zasad łatwo można wyliczyć ilość potrzebnego betonu - B10 wystarczy, ale różnica cenowa chyba nie jest duża.

[quote=Ziemianie ;-)]

m3 betonu kosztuje w Częstochowie od 310 do 330 zł więc łatwo i szybko można policzyć i na pewno nie wyjdzie taka śmieszna kolosalna sumka jak kolega napisał :)

Ja liczyłem raz dobrze raz źle :) przyznam się bez bicia. Na ławy fundamentowe tak policzyłem że brakło pół metra. Wyciągnąłem wnioski i już na strop policzyłem tak że podobnie jak u ciebie zostałą taczka i 2 wiaderka ;) Człowiek się uczy na błędach.

Co do głębokości fundamentów 80-90 zgoda, co do szerokości 30 cm powinno się wylewać ale tylko pod standardowe słupki 1,5 cegły ma jakieś 36 cm, fundamenty powinny być o 2-3 cm węższe, wg tej samej zasady robimy fundamenty pod murek klinkierowy - czyli potrzebujemy 20 cm podmurówki (te 2-3 cm mniej z każdej strony daje się zawsze żeby ściekająca woda swobodnie spływała do ziemi). 10 cm ponad poziom gruntu nie będzie zbyt pięknie wyglądać 2-3 zgoda max 5 :). Wg tych zasad łatwo można wyliczyć ilość potrzebnego betonu - B10 wystarczy, ale różnica cenowa chyba nie jest duża.

30 cm szerokosci licze w gruncie, wyzej zaszalowane na troche mniej, i oczywsicie pod slupki musisz wykopac szerzej, do tego dobry 1 m3 betonu pod stope dla napedu bramy etc. 10 cm, licze dlatego, ze zwykle dopiero pozniej wyrownujesz poziom i grunt sie podnosie, a folia powinna byc ponad gruntem kilka cm. schowana w trawie/korze etc. co tam masz. Zreszta wszystko zalezy od warunkow gruntowych, na piasku mozna oszczedzic, na glinie trzeba zainwestowac wiecej. Drut fi 12, i fi 6 tez nie jest za darmo, ale kilka prostych belek mozna ukrecic samemu w jedno popoludnie.

Z tego co pamietam, pomiedzy b10, b15, b20 na metrze jest ok. 20 zl roznicy.

[quote=Ziemianie ;-)]

30 cm szerokosci licze w gruncie, wyzej zaszalowane na troche mniej, i oczywsicie pod slupki musisz wykopac szerzej, do tego dobry 1 m3 betonu pod stope dla napedu bramy etc. 10 cm, licze dlatego, ze zwykle dopiero pozniej wyrownujesz poziom i grunt sie podnosie, a folia powinna byc ponad gruntem kilka cm. schowana w trawie/korze etc. co tam masz. Zreszta wszystko zalezy od warunkow gruntowych, na piasku mozna oszczedzic, na glinie trzeba zainwestowac wiecej. Drut fi 12, i fi 6 tez nie jest za darmo, ale kilka prostych belek mozna ukrecic samemu w jedno popoludnie.

Z tego co pamietam, pomiedzy b10, b15, b20 na metrze jest ok. 20 zl roznicy.

Smutne to ale prawdziwe - strasznie drogo wychodzi takie ogrodzenie robione przez profesjonalną firmę, takie czasy - kiedyś wystarczyło trochę cementu żwiru, w środek wrzucałeś kamienie i co tam zostało po budowie, od czasu do czasu polewając rzadkim betonem. Teraz niestety nikt tak nie zrobi bo ani producent bramy, ani firma montująca nie da na to gwarancji :cry:

:lol: Ziemianie u mnie na piaszczystym gruncie oszczędnośi nie będzie bo piach u mnie jak żywe ruchome piaski a na dodatkek działeczka ze spadkiem na jedną stronę wię fundament musi być odpowiedni. Jak się nie ustawisz to du.... z tyłu.

Popatrz na to inaczej - szpadel łatwo wchodzi :lol: :lol: u mnie glina, kamienie i skała :evil: :evil: :evil: elektryk się zapłakał jak miał kilkanaście metrów kabla wkopać

Poszukuję kogoś od mebli kuchennych , gdzie zamawialiście ?? dajcie namiary przyda sie pewnie nie tylko mnie, jakiś specjalista z normlanym stosunkiem jakości do ceny ...

Ja moge polecić od parapetów p. Kowalik tel 501 280 620 ,zrobił super , sklejka jakaś na którą połozony został dębowy obłóg pomalowane bejca i lakierem wyszły super idelanie kolorystycznie do okien , jak zrobi schody tez u niego zamówilismy to dam znac jak wyszły , robi tez drzwi : http://stolmarko.pl/