wierzch 12.03.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Monika1981, temat ten byl poruszany na poprzedniej stronie. zmiana taryfy enion Zachęcam wszystkich którzy mają taryfy budowlane ( droższe) do zmian w zakładzie energetycznym na taryfę zwykłą ( tańszą). Powszechna opinia jest taka iż dopiero po odbiorze budynku przez nadzór można tego dokonać, otóż nic bardziej mylnego. Wystarczy zaświadczenie od uprawnionego elektryka o poprawności wykonanej instalacji i można złożyć wniosek w biurze obsługi klienta o zmianę taryfy. Różnice w opłatach stałych mogą być znaczące. poniżej ciekawy wątek w tym temacie http://forum.muratordom.pl/taryfa-budowlana-jest-nielegalna,t150491.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 12.03.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 dla mnie po roku uzytkowania to byla strata pieniedzy Bardzo to przykre Może da się coś poprawić, abyś nie miał poczucia straty pieniędzy? Nie ma gwarancji na taką usługę? Dziękuję za Twoją opinię. Otrzymałam wstępne kosztorysy z dwóch firm Color System i Warebud. Trochę mnie zatrwożyły kwoty jakie sobie życzą. To nie są jakieś skomplikowane urządzenia i prosty system. Dlaczego więc tyle to kosztuje? W poniedziałek udaję się do trzeciej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasC2 12.03.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 pewnie, ze da sie poprawic .......wystarczy kupic klimatyzator i podlaczyc do rozprowadzenia a reku ???? - to tylko gadżet sluzacy tylko jako wentyacja mechaniczna ( bez innych korzysci ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasC2 12.03.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 co do GWC - w lato przy wyzszych temperaturach nie zdalo egzaminu ;( (obnizenie temp. o 3 stopnie przy temp. zew. 32 ???? no coz szalu nie ma ;( Wyglada na to, ze masz problem z GWC: - nie jest odpowiednio zwymiarowany lub - problemem jest jego regeneracja i/lub - ochrona przed silnym naslonecznieniem (rolety zewnetrzne lub okna o niskim wspolczynniku przenikania ciepla U). reku ...przy zwyklych kratkach wentylacyjnych tez mozna regulowac wentylacje, a przez to straty ciepla dla mnie po roku uzytkowania to byla strata pieniedzy Rekuperator sluzy do odzysku ciepla ze strumienia powietrza zuzytego wywiewanego z pomieszczen bytowych i uzycia tego ciepla do ogrzania nawiewanego strumienia powietrza swiezego. Oczywiscie sa systemy wentylacji mechanicznej bez odzysku ciepla, czyli bez rekuperacji/rekuperatora. Pozdrawiam ) no coz w teori to wyglada ok , ja tu opisuje jak wyglada w praktyce : - okna z b.dobrymi szybami - rolety zewnetrzne - sterowanie temp. w kazdym pomieszczeniu - rekuperator z lekkim zapasem ( projekt, montaz color-system) PRO-VENT MISTRAL 400 GEO Problemem wiec moze byc tylko firma ktora to projektowala ( to co slyszalem to podobno znaja sie na robocie) Wierzch, a do Ciebie mam pytanie : masz?... zamierzasz miec ? czy montujesz rekuperatory ???? pzdr.jurasc2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 12.03.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Czy wiecie, że będą targi budownictwa w Częstochowie od 19.03? Pewnie kilku osobom ta informacja się przyda Tu więcej szczegółów: http://www.targictb.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 13.03.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Renatka, moze Ty tez skorzystasz z okazji ?Z listy wystawcow wynika, ze oprocz dwoch firm, o ktorych piszesz w kontekscie kosztorysow, bedzie tam jeszcze co najmniej czterech innych przedstawicieli branzy systemow wentylacji mechanicznej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 13.03.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Wierzch, a do Ciebie mam pytanie : masz?... zamierzasz miec ? czy montujesz rekuperatory ???? Mam u siebie ten system od 8 lat a eksploatuje od 08/2003. Zawodowo zajmuje sie czyms zupelnie innym. Mialem u siebie troche podobne doswiadczenia do Twoich. Pisalem o nich tutaj Fragmenty dwoch wypowiedzi: popcarol, no wlasnie problem polega na tym, ze u mnie wentylacja mechaniczna z GWC rurowym, po kilku tygodniach upalow, przestaje zapewniac nam odpowiedni komfort w pomieszczeniach, w zakresie temperatury i wilgotnosci powietrza. I to sie dzieje pomimo aktywnego korzystania z rolet i intensywnego wietrzenia noca. Po prostu GWC nie jest w stanie sie zregenerowac i dostarcza do domu coraz cieplejsze powietrze, do tego dochodzi akumulacja ciepla przez sciany. Pamietam jak kilka lat temu w regionie, w ktorym mieszkam, panowaly przez 6 tyg. upaly z temp. ok. 30°C. W srodku temperatura wzrastala co tydzien o 1°C - zaczynalismy od 22°C, a skonczylismy na 27°C. Pod koniec najwiecej czasu spedzalismy w piwnicy W zwiazku z tym ub. jesieni "zastapilismy" dotychczasowy GWC "troche" innym modelem (Bezprzeponowy Płytowy Gruntowy Wymiennik Ciepła), ktory podobno nie wymaga regeneracji oraz wydajnie chłodzi i osusza powietrze latem. Mam nadzieje, ze tak wlasnie bedzie - przekonamy sie w lecie - mam nadzieje, ze bedzie upalnie. Jaki GWC rurowy mieliście wcześniej tzn. ile mb i jakich rur - pytam, bo mój rurowy się sprawdza - może mieliście za mały ? Jaką ma powierzchnię aktualny płytowy ? Jednak jeśli nie osłonisz się od słońca to GWC musiałby dawać moc kilka kW i wentylacja działać na maksa - w sumie szkoda pieniędzy na prąd - łatwiej i prościej zasłonić okna. [..] SUSPENSER, GWC rurowy byl zbudowany z rur PCV o srednicy 250mm, dlugosc 30m, glebokosc 2m. Bezposrednio pod czerpnia byly umieszczone dwie blizniacze, polaczone ze soba studnie chlonne (3 dreny o srednicy 1.2m) wypelnione otoczakami. Kubatura parteru ok. 500m3, calego domu ok. 1200m3 (poddasze na razie nie zagospodarowane, dlatego ustawiony tylko minimalny nawiew powietrza oraz piwnica z wentylowana pralnia i suszarnia). Co najmniej polowa powierzchni okien na parterze jest od poludnia. Rekuperator: Mistral 650. Sciany ocieplone 15cm styropianu. Instalacja wykonywana w 2002 roku. Powierzchnia aktualnego plytowego GWC wynosi ok. 190m2 (przewymiarowane celowo, poniewaz w przyszlosci byc moze bedzie to dolne zrodlo dla pompy ciepla). W lecie bedzie mozliwosc chlodzenia woda doprowadzona ze studni glebinowej. Podlaczenie do domu rura o srednicy 400mm. Jeśli to był tylko jeden ciąg rur fi 250 + 6 m3 otoczaków to faktycznie za mało na tak duży dom. Ja aktualnie mam 6 nitek fi 125 karbowanych rur długości 25 mb na kubaturę wentylowaną około 600 m3 i w zeszłym roku to wystarczało.[..] U mnie problemem byl za maly GWC, ktory nie byl w stanie sie nalezycie regenerowac w okresie wielotygodniowych upalow. Rekordowo wysoka temperatura wynosila u mnie 27°C i bylo to w 6. tygodniu upalow z temperaturami >= 30°C w cieniu. W okresie normalnego lata temperatura w domu wynosi 22°C - 24°C. W Twoim przypadku, zakladajac, ze w lecie aktywnie korzystasz z rolet, tez wydaje mi sie, ze jest to problem z GWC. Na FM w watkach poswieconych wentylacji mechanicznej, wypowiadaja sie rowniez fachowcy i uzytkownicy, u ktorych wszystko dziala tak jak nalezy. Moze sprobuj tam opisac swoj problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 13.03.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Otrzymałam wstępne kosztorysy z dwóch firm Color System i Warebud. Trochę mnie zatrwożyły kwoty jakie sobie życzą. To nie są jakieś skomplikowane urządzenia i prosty system. Dlaczego więc tyle to kosztuje? W poniedziałek udaję się do trzeciej firmy. Znalazlem kilka watkow nt. kosztow instalacji wentylacji mechanicznej z/bez GWC: http://forum.muratordom.pl/wentyl-mechaniczna-gwc-jakie-poniesliscie-koszty,t177422.htm http://forum.muratordom.pl/rekuperator-bartosz-wycena-prosze-zerknijcie-na-to,t128384.htm i kosztow eksploatacyjnych: http://forum.muratordom.pl/rekuperator-koszt-miesieczny-zuzycia-energii-elektrycznej,t175321.htm Rowniez troche informacji m.in. na temat kosztow znajdziesz tutaj: http://forum.muratordom.pl/rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-bylo-warto,t91576.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 13.03.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Na targi budownictwa oczywiście się wybieram, bo nie tylko rekuperatory mnie interesują. Przewertowałam listę wystawców i ich strony www dość dokładnie. Wierzch, dziękuję za te strony. Pytanie do wszystkich: Znacie/użytkujecie rekuperator TCS z firmy Aero-Serwice pana Pohoreckiego? Co o systemie możecie powiedzieć? Cenne są dla mnie wszystkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahonei 13.03.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Poszukuje osoby która buduje lub już wybudowała projekt archetonu Calineczka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 16.03.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Poszukuje osoby która buduje lub już wybudowała projekt archetonu Calineczka 2 szukaj raczej przez google lub wyszukiwarkę forum muratora. na zachętę coś znalazłem dla Ciebie : http://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=2034 powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 17.03.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Oddam gruz i ziemię rozbiórka w piątek - sobotę Kłobuck kontakt na tel. 792020455 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni123 18.03.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 ad. DOSPEL. Wentylatory robią bardzo dobre. Pragnę wyrazić również swoją pozytywną opinię o firmie DOSPEL Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylaandriu 19.03.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Witam !!!Czy może ma z Was ktoś namiary na ekipe co robi tynki cementowo-wapienne agregatem. Będe wdzięczna za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kB2010 21.03.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Z cyklu nie polecam: Firma remontowa Andrzej Łąpierz - ekipa co prawda w miarę solidnie budowała,ale: 1) Za niewiarygodną kasę (tłumacząc się, że byle kto jego klientem nie był) 2) Drobne reklamacje (np. brak domurowania komina wentylacyjnego) po skasowaniu klienta już nie są uwzględniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 21.03.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Witam ponownie mam do oddania jeszcze ziemię oraz zmienię z gruzem (czarna)załadunek i transport we własnym zakresie razem powinno być ponad 400 ton Kłobucktel. 792020455 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 22.03.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Witam !!! Czy może ma z Was ktoś namiary na ekipe co robi tynki cementowo-wapienne agregatem. Będe wdzięczna za pomoc.Pozdrawiam Spisałam takie namiary, ale nie wiem czy dobrze robią: Tomex Tomasz Tronina (34) 365-73-54. Może ktoś z forumowiczów zna firmę, albo szef sam zechce Ci pokazać efekty swojej pracy. Ja też mam zamiar zagadnąć tę firmę w mojej sprawie Jakie wrażenie po targach budownictwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 24.03.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 witam! gdzie w Częstochowie można kupić ładne i w rozsądnych cenach karnisze do domu ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 24.03.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Monika, na targach wystawiała sie firma z pięknymi karniszami. O ceny nie pytałam, bo to trzeba tak konkretnie, ale namiary wzięłam: Marcin Dekor tel. 34 362 11 66 ul. Rędzińska 115. Strona internetowa: http://www.marcindekor.com.pl/ Na prawdę warto zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 25.03.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Monika, na targach wystawiała sie firma z pięknymi karniszami. O ceny nie pytałam, bo to trzeba tak konkretnie, ale namiary wzięłam: Marcin Dekor tel. 34 362 11 66 ul. Rędzińska 115. Strona internetowa: http://www.marcindekor.com.pl/ Na prawdę warto zobaczyć Witam. Bardzo dziwne bo byłam na targach co prawda w piątek ale nikogo z karniszami nie widziałam. Dzieki za odpowiedz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts