T i A 19.07.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Poczytaj tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?92531-jak-przeliczy%C4%87-ilo%C5%9B%C4%87-stempli Dzięki. To jakieś kółko fizyczno-matematyczne. Im więcej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nakoto 20.07.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 hey macie moze numer telefonu do urzędu skarbowego do wydziału zajmujacego sie odliczeniem VAT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 20.07.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 TiA na chętnego nie czekałem. Kupił jeszcze tego samego dnia. Nakoto. Zalezy który Urząd Skarbowy. Najlepiej zadzwonić na informację i Cię połączą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 20.07.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Wykaz us http://www.is.waw.pl/Index.htm?main_office=1&office=49&menu=3&sub1=&sub2=&sub3=&sub4=&sub5=&mlt= Na centrali poproś ze zwrotami VZM. W okresie urlopów często w urzedach wnioski załatwiają takze przacownicy innych komórek. Wogóle same wydziały jako takie nie istnieją jako oddzielne komórki. Są tylko wydzieleni pracownicy w ramach innych komórek organizacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 20.07.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Czy ktoś z Was wiercił studnię u siebie na działce, albo zna kogoś kto to robił...? Bardzo proszę o namiar na uczciwego studniarza w okolicach Radomia, Kozienic, Pionek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 25.07.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Ja też poproszę,bo u mnie woda dopiero na 45-50m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iddt 26.07.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 witajcie Grupo Radomska, czy ktoś z Was miał jakiekolwiek doświadczenia z ATB Projekt z Radomia? Jestem na etapie poszukiwania projektu i po przejrzeniu kilku opasłych ksiąg z gotowcami, spędzeniu dziesiątek godzin w necie zastanawiamy się z żoną poważnie nad projektem indywidualnym. Wiem, że ATB świadczy tego typu usługi ale czy wydane u nich pieniądze to będzie dobrze wydane 4500zł? Interesują mnie każdego rodzaju informacje - pozytywne lub negatywne opinie, terminowość, szeroko rozumiana jakość ich usług, itp, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 26.07.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Ja bym jednak pomyślał nad adaptacją jakiegoś gotowego.Wiem, wiem nie jest łatwo powiecie ale wszyscy przez to przechodzili.Wg, nas projekt indywidualny to duze ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 26.07.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Ja bym jednak pomyślał nad adaptacją jakiegoś gotowego. Wiem, wiem nie jest łatwo powiecie ale wszyscy przez to przechodzili. Wg, nas projekt indywidualny to duze ryzyko. 100% Racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 26.07.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 witajcie Grupo Radomska, czy ktoś z Was miał jakiekolwiek doświadczenia z ATB Projekt z Radomia? Jestem na etapie poszukiwania projektu i po przejrzeniu kilku opasłych ksiąg z gotowcami, spędzeniu dziesiątek godzin w necie zastanawiamy się z żoną poważnie nad projektem indywidualnym. Wiem, że ATB świadczy tego typu usługi ale czy wydane u nich pieniądze to będzie dobrze wydane 4500zł? Interesują mnie każdego rodzaju informacje - pozytywne lub negatywne opinie, terminowość, szeroko rozumiana jakość ich usług, itp, itd. Ja wybrałem opcje projektu indywidualnego. Nie jestem zadowolony.Bardzo dużo błędów,brak szczegółowego zapoznania nas z tematem budownictwa podczas etapu projektowania. Moja rada jest taka: -jeżeli architekt zgodzi się bezpłatne kilka pierwszych godzin współpracy wstępnej to ok. Będziesz miał obraz jak będzie wyglądała wasza współpraca. U nas architekt pytał co chcemy i potem to łączył w całość która czasami wyglądała jak "piąte koło u wozu".Potem oznajmiał,przecież tak chcieliście. Żadnych podpowiedzi,pokazywania różnym rozwiązań,itp. Jak żadni z Waszych znajomych nie robili u nich projektu to wybierz gotowca. Z drugiej strony doskonale wiem,że nie jest to czasami łatwe-wręcz niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iddt 26.07.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 U nas architekt pytał co chcemy i potem to łączył w całość która czasami wyglądała jak "piąte koło u wozu".Potem oznajmiał,przecież tak chcieliście. Żadnych podpowiedzi,pokazywania różnym rozwiązań,itp. Właśnie dlatego między innymi prosiłem o opinie osób, które być może korzystały z usług tej firmy. Za rozwiązania typu "na odwal się" dziękuje od razu. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której to ja mam sugerować czy uczyć fachowca co ma zrobić i jak wykonać zadanie. Gdybym miał taką wiedzę nie potrzebowałbym jego usług Skoro wykładam dużą kasę to oczekuję też dużego, profesjonalnego podejścia i zaangażowania. Znajoma robiła projekt indywidualny(nie u nich) i jest bardzo zadowolona, przynajmniej na razie mimo, że wydała 10tys. Ma to co chciała. Ja na pewno odwiedzę osobiście ATB a później się zobaczy. Dziś przejrzeliśmy z żonką projekty z url'a, którego znalazłem w Twoim dzienniku T i A i kto wie... może coś z tego będzie... wizualizacje wnętrz sporo wnoszą Być może indywidualne podejście do naszego przypadku nie będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 26.07.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 witajcie Grupo Radomska, czy ktoś z Was miał jakiekolwiek doświadczenia z ATB Projekt z Radomia? Jestem na etapie poszukiwania projektu i po przejrzeniu kilku opasłych ksiąg z gotowcami, spędzeniu dziesiątek godzin w necie zastanawiamy się z żoną poważnie nad projektem indywidualnym. Wiem, że ATB świadczy tego typu usługi ale czy wydane u nich pieniądze to będzie dobrze wydane 4500zł? Interesują mnie każdego rodzaju informacje - pozytywne lub negatywne opinie, terminowość, szeroko rozumiana jakość ich usług, itp, itd. Hm - no ja moge male co nieco powiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 26.07.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Właśnie dlatego między innymi prosiłem o opinie osób, które być może korzystały z usług tej firmy. Za rozwiązania typu "na odwal się" dziękuje od razu. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której to ja mam sugerować czy uczyć fachowca co ma zrobić i jak wykonać zadanie. Gdybym miał taką wiedzę nie potrzebowałbym jego usług Skoro wykładam dużą kasę to oczekuję też dużego, profesjonalnego podejścia i zaangażowania. Znajoma robiła projekt indywidualny(nie u nich) i jest bardzo zadowolona, przynajmniej na razie mimo, że wydała 10tys. Ma to co chciała. Ja na pewno odwiedzę osobiście ATB a później się zobaczy. Dziś przejrzeliśmy z żonką projekty z url'a, którego znalazłem w Twoim dzienniku T i A i kto wie... może coś z tego będzie... wizualizacje wnętrz sporo wnoszą Być może indywidualne podejście do naszego przypadku nie będzie potrzebne. No tak - duza kasa za projekt indywidualny to wlasnie 10tys i tutaj mozna oczekiwac pełnego zaangazowania ze strony projektujacego - za to głownie sie placi - uwazam ze 4,5tys za projekt indywidualny to jest niewiele tym bardziej ze za typowke placi sie ok 1,5-1,8tys i tak czy siak trzeba go dostosowac - kazda typowke dostosowuje sie (zmienia ew. mozliwe do zmienienia scianki, przesunac okna, ew. je zamurowac) a to kosztuje aktualnie ok 1,5tys -wiec wychodzi roznica w cenie ok 1,5tys - przy projekcie indywidualnym jest naprawde duzo roboty i tylko laikowi wydaje sie ze jest to postawienie kilkudziesieciu kresek - jezeli jest to projekt indywidualny to np przy projketowaniu oswietlenia to wy musicie juz wiedziec gdzie co chcecie miec - a projektant moze wam podpowiedziec co moze byc lepszym lub gorszym rozwiazniem - czesto bywa tak ze projekt projektem a na budowie przychodza do glowy nagle rozne rzeczy - pewne rzeczy zaczynaja sie wizualizowac namacalnie i zaczynamy je postrzegac zupelnie inaczej niz na kartce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 26.07.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której to ja mam sugerować czy uczyć fachowca co ma zrobić i jak wykonać zadanie. No właśnie musiecie sugerować co chcecie - projektant musi wiedziec co jest wam potrzebne, w jakim stylu, jakiego rozmiaru, kształtu, jaki dach,-plaski czy z poddaszem - musicie o tym wsyztskim powiedziec i wlasnie mowic i sugerowac - my zrobilismy np tak ze znalezlismy projekt typowy i przeksztalcilismy go na wlasne potzreby poszerzelismy dom z jednej sstrony - z innej zlikwidoawlismy wykusze - to my wiedzielismy ile chcemy miejsca przeznaczyc na przedpokoj, lazienke czy salon - moze tez dlatego ze robimy to zawodowo i zwracalismy na to uwage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 26.07.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Właśnie dlatego między innymi prosiłem o opinie osób, które być może korzystały z usług tej firmy. Za rozwiązania typu "na odwal się" dziękuje od razu. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której to ja mam sugerować czy uczyć fachowca co ma zrobić i jak wykonać zadanie. Gdybym miał taką wiedzę nie potrzebowałbym jego usług Skoro wykładam dużą kasę to oczekuję też dużego, profesjonalnego podejścia i zaangażowania. Znajoma robiła projekt indywidualny(nie u nich) i jest bardzo zadowolona, przynajmniej na razie mimo, że wydała 10tys. Ma to co chciała. Ja na pewno odwiedzę osobiście ATB a później się zobaczy. Dziś przejrzeliśmy z żonką projekty z url'a, którego znalazłem w Twoim dzienniku T i A i kto wie... może coś z tego będzie... wizualizacje wnętrz sporo wnoszą Być może indywidualne podejście do naszego przypadku nie będzie potrzebne. Nie do końca się zrozumieliśmy. MY NIE KORZYSTALIŚMY Z USŁUG TEJ FIRMY. Projekt robił nam kolega architekt,którego znam już troszkę.Niestety współpraca z nim nie była profesjonalna. Ogólnie jest co chcieliśmy,ale dużo nerwów mnie ten projekt nadal kosztuje. Dlatego napisałem,abyś zapytał czy jest jakiś czas próbny współpracy który Was nic nie będzie kosztował. W tym czasie będziesz widział podejście architekta do pracy. 10tys zł za projekt to sporo,z tego co wiem to pracownia "domy z wizja" tyle bierze za projekt indywidualny. W ich projekt chodzą również wizualizacje wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 26.07.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 No właśnie musiecie sugerować co chcecie - projektant musi wiedziec co jest wam potrzebne, w jakim stylu, jakiego rozmiaru, kształtu, jaki dach,-plaski czy z poddaszem - musicie o tym wsyztskim powiedziec i wlasnie mowic i sugerowac - my zrobilismy np tak ze znalezlismy projekt typowy i przeksztalcilismy go na wlasne potzreby poszerzelismy dom z jednej sstrony - z innej zlikwidoawlismy wykusze - to my wiedzielismy ile chcemy miejsca przeznaczyc na przedpokoj, lazienke czy salon - moze tez dlatego ze robimy to zawodowo i zwracalismy na to uwage Wy wiecie co chcieliście,macie też doświadczenie zawodowe. My natomiast nie mieliśmy pojęcia o masie rzeczy i liczyłem,że przy projektowaniu architekt mi je wyjaśni. Np: -mamy kilka rozwiązań schodów i wtedy architekt powinien mi pokazać np. na zdjęciach rodzaje tych schodów oraz ich wady i zalety. U nas było jakie chcecie schody i .....,......,.....,......? To popatrzcie w necie i mi napiszcie co chcecie a ja takie zrobię. Robił wszystko o co go poprosiliśmy ,ale nic od siebie,brakowało mu tego czegoś. Projekty ma ładne,ale super trudno się z nim współpracowało i to dlatego ja już nie jestem za indywidualnym projektem u przypadkowego architekta. Też przepatrzyliśmy dużo projektów,ale z naszym ustawieniem działki tylko z 5 projektów się nadawało z czego tylko jeden nam się podobał,ale po rozmowie z kolegą(architekt) nie dałoby się go zaadoptować z naszymi podstawowymi zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 26.07.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Po to idzie sie do projektanta zeby to on zasugerował nam wiele rzezcy i w nich pomógł, ale Inwestorzy też muszą przyjść z jakąś wiedzą - projektant może wam powiedziec co sie da z waszych pomysłów zrealizowac a co nie, albo tez jakim kosztem - przy projekcie potrzebna jest współpraca obu stron - hm mysle ze to nie jest niemożliwe - Potrzeba chciejstwa obu stron na współpracę Pozdrawiam serdecznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iddt 27.07.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 My natomiast nie mieliśmy pojęcia o masie rzeczy i liczyłem,że przy projektowaniu architekt mi je wyjaśni. Np: -mamy kilka rozwiązań schodów i wtedy architekt powinien mi pokazać np. na zdjęciach rodzaje tych schodów oraz ich wady i zalety. U nas było jakie chcecie schody i .....,......,.....,......? To popatrzcie w necie i mi napiszcie co chcecie a ja takie zrobię.Z tymi sugestiami to dokładnie o to mi chodziło. Jesteśmy w analogicznej sytuacji. Oczywiście wiemy mniej więcej co chcemy osiągnąć i czego potrzebujemy. Ale wizja to za mało. Potrzeba jeszcze kogoś kto oceni, poprawi, podpowie alternatywne (być może lepsze) rozwiązania no i na koniec wykona projekt. A gdybyśmy jednak wybrali gotowca to, które pracownie architektoniczne na rynku radomskim polecacie jeśli chodzi o adaptacje? Które natomiast omijać z daleka? Myślę o lokalnym wykonawcy, żeby w razie czego był pod ręką mayland pisała o Panu Psyku. Wiem, że drogi a poza tym? Jak u niego ze współpracą i poradami, o której pisał T i A i której ja też potrzebuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 27.07.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 U nas to:85% to nasz wkład przy projekcie15% architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 27.07.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Moge powiedziec ze ATB projekt to dobrzy fachowcy, ktorzy doradza i zaprojektuja, p.Balińska to bardzo spokojna i rzeczowa osoba - z nia sie głównie rozmawia na tematy koncepcyjne a z mezem na problemy zwiazane juz na budowie - sprobujcie, odwiedzcie - czasami potrzeba tego pierwszego kontaktu i bedzie wiadomo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts