ulanka26 28.07.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Witam wszystkich, mam prośbę o namiary na dobrego, sprawdzonego murarza lub całą ekipę na przyszły rok, nie orientuję się zbytnio ale trzeba chyba zaklepać sobie taka ekipę wczesniej:eek: Projekt gotowy z muratora Cichy Zakątek ok 90 m2 użytkowej oraz jeśli ma ktoś dobrego geodetę i architekta to tez bardzo dziękuje za namiary. Budowa 7 km od Radomia, pozdrawiam. Ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 30.07.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Witam wszystkich, mam prośbę o namiary na dobrego, sprawdzonego murarza lub całą ekipę na przyszły rok, nie orientuję się zbytnio ale trzeba chyba zaklepać sobie taka ekipę wczesniej:eek: Projekt gotowy z muratora Cichy Zakątek ok 90 m2 użytkowej oraz jeśli ma ktoś dobrego geodetę i architekta to tez bardzo dziękuje za namiary. Budowa 7 km od Radomia, pozdrawiam. Ula Jak sprawdzi się moja ekipa to dam Ci znać. Jak na razie zrobili fundamenty u mnie i robota zrobiona dobrze,zawsze na czas,ale był jeden minus nie posprzątali po sobie.Będą murować ściany w sierpniu chyba,jak dadzą dobrą ofertę.Zapowiem im,że mają posprzątać po sobie.Będzie to większa praca więc będzie można już coś powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 31.07.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Witam wszystkich, mam prośbę o namiary na dobrego, sprawdzonego murarza lub całą ekipę na przyszły rok, nie orientuję się zbytnio ale trzeba chyba zaklepać sobie taka ekipę wczesniej:eek: Projekt gotowy z muratora Cichy Zakątek ok 90 m2 użytkowej oraz jeśli ma ktoś dobrego geodetę i architekta to tez bardzo dziękuje za namiary. Budowa 7 km od Radomia, pozdrawiam. Ula Ula mogę polecić geodetę. Nie jest przesadnie drogi jak reszta. Co do ekipy murarzy to mam dobrych ale terminy mają na 3 lata do przodu więć lipa:-( Z dobrym architektem może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulanka26 31.07.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 T i A czekam w takim razie na Twoja opinię po wymurowaniu ścian, ciężko chyba będzie ze znalezieniem solidnej ekipy za rozsądne pieniądze, jeśli się nie uda znaleźć sprawdzonej trzeba będzie zaryzykować A co tam ........ Fundamenty póki co planujemy wylewać wrzesień-październik, nie do końca czekając na pozwolenia, przyjdą później, a chcemy żeby zimę odleżały. Papierologia jest wykańczająca, geodeta który zajął się zniesieniem współwłasności naszej działki ( 6 m-cy) poprzedni który się podjął robił rok puściły nam nerwy, oddał zaliczkę, przeprosił i powiedział ze za dużo roboty nabrał,cóż rok do tyłu przez idiotę zgoda wójta na podział działki- (prawie m-c już czekamy) a gdzie jeszcze warunki zabudowy i pozwolenie na budowę( pewnie pół roku co najmniej), nie ma wyjścia, kolejny rok do tyłu- nie ma takiej opcji. A mam jeszcze pytanie z jakiego materiału najlepiej Waszym zdaniem postawić dom?Będe wdzięczna za każde podpowiedzi. Wilko proszę o namiary na tego geodetę jeśli możesz. Z góry wielkie dzięki wszystkim , pozdrawiam, Ula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 31.07.2010 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 T i A czekam w takim razie na Twoja opinię po wymurowaniu ścian, ciężko chyba będzie ze znalezieniem solidnej ekipy za rozsądne pieniądze, jeśli się nie uda znaleźć sprawdzonej trzeba będzie zaryzykować A co tam ........ Ja moich znalazłem w anonse,bardzo mi zależało na wolnym terminie.Pracę wykonują dobrze.Cenowo nie są najgorsi w porównaniu do innych polecanych ekip,choć i tak jak dla mnie z kosmosu. Jest teraz widzę moda na drogich wykonawców.Emigracja dużej liczby budowlańców w latach 2005-2006 sprawiła,że pojawiło się na rynku ekip typu jeden dobry murarz,który ma kilku "pracowników" którzy zazwyczaj siedzą w domu i nie maja nic wspólnego z budowlanką. Zauważyłem,że solidnej ekipy za rozsądne pieniądze nie znajdziesz. Czy 20.000zł za pracę 4 osób na max 2 tygodnie to rozsądne pieniądze?Jeden murarz+trzech pomocników bez faktury. A to jedna z najlepszych ofert jakie dostałem.Z fakturą to min 30.000zł,a nawet jak zapłacisz 40.000zł nie będziesz miała gwarancji najwyższej jakości prac. Tłumaczenia,że murarze pracują tylko sezonowo i dlatego są takie stawki to czysta bzdura. 90% robi po sezonie tynki,które też nie są tanie. Jak jesteś ma miejscu masz gdzie mieszkać(czas na budowanie) i potrafisz się zorganizować to pomyśl o systemie gospodarczym. Nie mieszkając w Polsce nauczyłem się jak ważne jest wspieranie rynku lokalnego,ale przy tych stawkach 85% pseudo firm budowlanych to lepiej się zastanowić nad zatrudnieniem rodaków z zachodu,którzy teraz siedzą na zasiłkach i czasie boomu budowlanego na zachodzie nie mieli takich stawek jakie są teraz w PL. Ewentualnie czekać na obiecana przez premiera Tuska Irlandię i wtedy będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 01.08.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Takie są teraz realia. Kto wyjechał to jego sprawa. Skoro się nie opłaca wyjeżdzać to po wyjeżdżają? Ci co zostali sie cenią. Ja się im nie dziwię. Wykorzystują dobry moment.Budowa systemem gospodarczym nie jest równoznaczna z tym, że samemu robi się wszystkie prace. O murarce trzeba mieć jakieś wyobrazenie, żeby badź co badź ściany-podpory domu stawiać. Ja przy moim wielkim zapale i zaangażowaniu bałabym się samej za to zabierać choć wykonywałam dużo różnych prac na budowie, o których wczesniej pojęcia nie miałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 01.08.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Takie są teraz realia. Kto wyjechał to jego sprawa. Skoro się nie opłaca wyjeżdzać to po wyjeżdżają? Ci co zostali sie cenią. Ja się im nie dziwię. Wykorzystują dobry moment. Budowa systemem gospodarczym nie jest równoznaczna z tym, że samemu robi się wszystkie prace. O murarce trzeba mieć jakieś wyobrazenie, żeby badź co badź ściany-podpory domu stawiać. Ja przy moim wielkim zapale i zaangażowaniu bałabym się samej za to zabierać choć wykonywałam dużo różnych prac na budowie, o których wczesniej pojęcia nie miałam. Zgadza się w 80%,tylko widać po nawet doświadczeniach inwestorów z tego forum,że nawet drogie ekipy nie gwarantują poprawnie wykonanych prac.Czym się to różni od systemu gospodarczego?Można też poszukać murarza i pomocnika w anonsach za 1/4 kasy która chcą "ekipy" i ryzyko spierdzielenia wielu prac będzie takie samo. Troszkę się zapędzili Ci murarze z tymi cenami.Nie miałbym nic przeciwko gdybym miał pewność,że wszystkie prace robione przez taką ekipę będą wykonane zgodnie ze sztuką budowlana a tu nigdy nie ma pewności. Owszem o murarce trzeba mieć troszkę pojęcia,ale można je zdobyć bardzo szybko.Ja po roku spędzonym na budowie nie obawiał bym się wymurować sobie samemu dom. Niestety w moim przypadku jest kilkanaście ograniczeń nie do przeskoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MQ1719506696 01.08.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 czy ktos w okolicy buduje lub budował z10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradRak 01.08.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Witam wszystkich, mam prośbę o namiary na dobrego, sprawdzonego murarza lub całą ekipę na przyszły rok, nie orientuję się zbytnio ale trzeba chyba zaklepać sobie taka ekipę wczesniej:eek: Projekt gotowy z muratora Cichy Zakątek ok 90 m2 użytkowej oraz jeśli ma ktoś dobrego geodetę i architekta to tez bardzo dziękuje za namiary. Budowa 7 km od Radomia, pozdrawiam. Ula >ulanka26 Witaj, U mnie budowa już prawie zakończona. Ja wybrałem średniej wielkości firmę budowlaną (30 pracowników) która robi większe inwestycje (całe kamienice, bloki, budynki średnich firm) Budową domków łatają sobie luki w terminach. Przestrzegam Ciebie przed tzw 'fachowcami'. Miałem porównanie jak szła budowa u mnie i u sąsiada. Ja za stan surowy otwarty (bez więźby i dachu) zapłaciłem 29000 zł pod koniec2009r. Sąsiad 27000 zł. Budowa trwała 2,5 miesiąca. U niego 4 miesiące. Moi mieli swoją swoją koparkę, profesjonalne narzędzia (niwelatory, tachiometry geodezyjne itd) zaopatrzeniowca. Sąsiad musiał dodatkowo za to płacić (załatwić koparkę, ubijarkę do piachu itd) Byli mega słowni. 0 opóźnień. Fundamenty zrobili głębsze i szersze niż w projekcie. U sąsiada nawet humusu nie ściągnęli, wlali beton do ziemi, parę bloczków w górę i koniec. Terminy myślę że do 6 miesięcy mają. Ktoś pisał o kimś, że 3 lata trzeba czekać, to chyba jakiś żart (pewnie 1 murarz i 2 pomocników) robią 2 domki na rok i tyle. Jeśli chcesz mogę dać na prv namiary. Byłem z nich zadowolony na 95% (bo na 100% to jeszcze z nikogo ). Aha nie interesują Cię także szalunki, stemple itd, nie tracisz kasy na drewno które jest potrzebne tylko raz. Ważne tylko aby mieć dobrego kierownika budowy który nadzoruje ekipę. Mój na początku budowy (fundamentu, mury) był u nich codziennie. Przykład ich pracy: http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0218_2.jpg http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0240_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 01.08.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 ulanka26 zgadzam się w 100% z przedmówcą, na Twoją skrzynkę podałam namiary takiej właśnie ekipy - najprościej będzie jak zadzwonisz i sama się dopytasz, bo my budowaliśmy 250m2 domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 02.08.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 A ja potrzebuję kontakt na ekipę do wykończeniówki. Chcę wykończyć strych w k-g, wyrównać deski i płyty na podłodze, położyć wykładzinę, zamontować schody gotowe i przenieść drzwi. Szukam takiej ekipy, żeby to sprawnie i szybko zrobili bo w końcu my już mieszkamy i nie uśmiecha mi się pomykać w kurzu całe miesiace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulanka26 02.08.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Magduska dzięki za namiary, napewno skorzystam . Proszę też o namiary na tą ekipę od KonradRak i również wielkie dzięki za pomocną podpowiedź . Fajnie, że jest takie forum a raczej tacy forumowicze, może ja też posłużę pomocą w przyszłym roku;)........pozdrawiam Wszystkich....... A przypomniałam sobie mam namiary na solidnego fachowca od układania płytek z Radomia, gdyby ktoś chciał telefon to służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 02.08.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Szkoda,że nie wiedziałem o tych ekipach wcześniej.Zaoszczędziło by mi to trochę nerwów na początku.Teraz już wiem jak się przygotować do prac.Moja ekipa u mnie już pracowała i mam namiastkę ich pracy,więc nie będę już kombinował i szukał nowej.Jak na razie fundament wymurowany przez nich KB określił "pierwszo ligową robotą" choć ja to uważam za standard.Po to przecież się ich zatrudnia,aby wykonali swą pracę min przyzwoicie.Koszty dodatkowe nie są duże,ale czasami nerwy nie są warte tych kilku stówek więcej jak majster się pyta np. rano a gdzie koparka albo agregat prądotwórczy,itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 02.08.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Konrad prawie zgadłeś z tymi FACHOWCAMI.To 2 murarzy i 2 pomocników.Jakbyś zobaczył ich robotę to byś wiedzial czemu na 3 lata do przodu mają terminy.Robią tylko kilka domów na rok ale robota na 6+ a ja wiem co mówię.U ciebie zdaje się była ekipa z firmy Kosonóghttp://www.kosonog.pl/?page=kontaktEkipa dobra bo widziałem ich kilka realizacji i przyznam, że jako jedni z nielicznych potrafią dobrze zrobić wieńce pod więźbę.Ulanka podeślij ten namiar na glazurnika.Wysłałem Ci namiar na geodetę. Konrad ta sam aekipa robiła ci K-G i ocieplenie poddasza? Jesteś z nich zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradRak 02.08.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Konrad prawie zgadłeś z tymi FACHOWCAMI. To 2 murarzy i 2 pomocników. Jakbyś zobaczył ich robotę to byś wiedzial czemu na 3 lata do przodu mają terminy. Robią tylko kilka domów na rok ale robota na 6+ a ja wiem co mówię. U ciebie zdaje się była ekipa z firmy Kosonóg http://www.kosonog.pl/?page=kontakt Ekipa dobra bo widziałem ich kilka realizacji i przyznam, że jako jedni z nielicznych potrafią dobrze zrobić wieńce pod więźbę. Ulanka podeślij ten namiar na glazurnika. Wysłałem Ci namiar na geodetę. Konrad ta sam aekipa robiła ci K-G i ocieplenie poddasza? Jesteś z nich zadowolony? Witam, Dokładnie to ta firma. Co do czekania 3 lata na ekipę to lekka przesada, bo chyba nikt tyle nie chce i nie może czekać. Z ociepleniem u mnie miałem wpadkę. Najpierw wziąłem znajomego który miał wszystko robić. W ubiegłym roku ułożył wełnę między krokwie. Na wiosnę wziął się za 2 warstwę i konstrukcje KG szybko się okazało, że nie ma o tym pojęcia i musiałem ich wygonić. Nowa ekipa musiała po nich zdemontować stelaże, poprawić wełnę i zrobić zabudowy KG. Tę ekipę generalnie mogę polecić choć skończyli 2 tygodnie później niż się umawialiśmy. Nerwy były też przy rozliczeniu bo trochę inaczej się umawialiśmy jeśli chodzi o kasę ale jakoś doszliśmy do kompromisu. Zrobili mi całe poddasze i gładź w całym budynku (mają agregaty, maszyny do szlifowania) więc gładź poszła szybko. Zabawa była przy KG bo wszędzie mam skomplikowane skosy. Kolejne ekipy które moge polecić to: Cieśla, Dąbrowski - zgubiłem nr Dekarze -NIE POLECAM ! Tynki, Borkowicz: 662233361- super ekipa, słowny szef (podwykonawca firmy KOSONÓG) Wylewki, wiem tylko, że Rafał zrobili wszystko w 1,5 dnia (byłem w szoku), nawet numeru nie zapisałem (podwykonawca firmy KOSONÓG) Łazienki, Kami: 604111619 (na oględziny zapraszam do mnie), będzie mi też robił płytki elewacyjne (uprzedzam, że tani nie jest ale bardzo dokładny i skrupulatny) Izolacja poddasza, KG, gładzie, Dariusz Górski "Fachmann": 606118995 - wcześniej pisałem aha i jeszcze super elektryk Piotr 601210993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kashia 02.08.2010 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Może i firma dobra, ale jak dostałam od nich wycenę mojego domu to prawie spadłam z krzesła. Swego czasu na W.Polskiego widziałam kilka reklam,że tu buduje ta firma, więc nie dziwi mnie fakt,że posiadają odpowiednie maszyny i inny sprzęt do tego typu prac. Ja ostatecznie wybrałam inną ekipę (polecona, doświadczona) i jak na razie jestem bardzo zadowolona. Dom rośnie, właśnie będziemy robili dach.Dodatkowych kosztów nie poniosłam (zagęszczarka itp.). Piszesz, że stemple, szalunki to stracona kasa, ale zapewne Ty też nie dostałeś ich za darmo, pewnie wędrują z budowy na budowę a koszt ich użycia masz wliczony w cenę. Generalnie jeśli ktoś nie ma czasu bo dużo pracuje, albo nie zna się, albo nie umie, albo jakieś inne albo;) to decydując się na taką firmę ma to, że tak powiem z bani. Moja budowa jak dotąd mi nie dopiekła. Materiały typu cegły, piach , beton, stemple, deski są dostępne od ręki , jeden telefon i już są na budowie. Ekipa jest zorganizowana a jak im czegoś zabraknie to sobie sami dowiozą z pobliskiego składu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulanka26 03.08.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Wszystko zależy od tego kto czego chce i na co kogo stać a każde z rozwiązań ma swoje plusy i minusy:lol: Wysłałam zapytanie wczoraj do tej firmy zobaczymy czy się odezwą, nie ukrywam że to jest mój nr 1 ze wzgl. właśnie na brak czasu, mąż w rozjazdach a ja w W-wie, tylko weekendy mamy do dyspozycji, wesele udało nam się jakoś zorganizować weekendowo ale budowa domu -chyba nie przejdzie, będziemy musieli prosić o pomoc rodziców ale jednak chciałabym nie obciążać ich zbytnio. Kashia jeśli możesz wyślij namiary na swoją ekipę,pozdrawiam. Wilko wysłałam Ci kontakt do glazurnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wronkitrzy 03.08.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witajcie, ja moge polecić: pana od schodów (dzięki Wilko) geodetę i panów od kostki brukowej a jeżeli ktoś szukje sie do dobioru i potrzebuje audytu energetycznego to gorąco polecam mojego tatę, który jest wpisany na ministerialną listę audytorów energetycznych Wszystkie namiary wyślę na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 03.08.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Jak już mamy poleconych wykonawców i ekipy to może teraz tanie hurtownie,sklepy zareklamujemy lub ostrzeżemy w naszym regionie.Np;-miła nie po komunistyczna obsługa-gdzie jest dowóz gratis i zawsze na czas-brak kaucji za np.palety-itp. I tak ja ostrzegam przed firmą CENTROSTAL -bardzo niesłowny sprzedawca,w razie problemu kłamiący jak z nut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 03.08.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Ponawiam pytanie: Czy ktoś z Was ma namiary na sprawdzonego, słownego studziennego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts