T i A 21.12.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Z oknami w warstwie ocieplenia to masz rację, ale ja jednak zostaję przy starej metodzie. Co do wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła to jednak czy ogrzewaniu domu paliwami stałymi to strasznie wydłuża się czas zwrotu takiej inwestycji, może gdybym miał więcej kasy to bym o tym pomyślał bo w końcu dzięki tej wentylacji uzyskuje się b dobry komfort "powietrza" w domu. U mnie akurat wszystko opiera się na kasie ja koszty budowy już na tym etapie mam większe o ok 30tys, niż szacowałem Znacie jakąś dobrą hurtownie gdzie można kupić tanio styropian do ociepleń, zgadałem się z kuzynkiem i będziemy razem kupować może dzięki temu da się coś urwać z ceny. Z aktualności to właśnie złożyłem już drugi VZM który wypełniłem sam ) i dziś Pani w US zaskoczyła mnie terminem zwrotu bo kaska ma być pod koniec stycznia a w tamtym roku czekałem aż do maja. Co to montażu okien to przemyśl jeszcze ten montaż. Do went.mech. masz złe podejście.Bo to nie inwestycja,tylko jeden z elementów dobrze działającego domu energooszczędnego. Przy dobrze ocieplonym domku i szczelnych okna to wręcz mus. Ja mam przykład mieszkania mojej mamy,gdzie zrobiono termomodernizacje bloku i namówiono ją na wymianę okien.Po kilku tygodniach grzewczych jest teraz problem z wilgocią w mieszkamiu.Zaproponowano jej teraz montaż "nawiewników " w oknach. Powstaje pytanie po co było wymieniać okna na szczelne,a teraz je rozszczelniać? Dlatego went.mech. uważam za element bez którego ocieplanie domu i montowanie szczelnych okien nie ma sensu. Ja mimo tego,że jestem emigrantem też na kasie nie śpię.Na wszystko pracujemy sami i startowaliśmy od zera.Dlatego liczę każdą wydaną złotówkę.Nawet nie wiesz ile kosztuje zdrowia nas ta emigracja. Co do styropianu to wysłałem Ci PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 22.12.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Co do tego montażu okien w ociepleniu to ja już widziałem tak wmontowane okna... które miały problem z domykaniem, boje się że w Radomiu może byc problem ze znalezieniem odpowiedniej ekipy monterskiej która miała by większe doświadczenie z takim montażem okien. Co do wentylacji mechanicznej to ja się zgadzam z tym że ma dużo zalet.. ale ja wole wydać na piec 10tys i na oczyszczalnie niż ponad 10tys na wentylacje. Budowę ciągnę z kredytu bo stwierdziłem że wole spłacać raty niż płacić komuś za wynajem mieszkania a po drugie to nie trawię miasta TiA wiem jak to jest na saksach mam kupę znajomych którzy tak pracowali i wiem ile ich to kosztowało i nie zawsze można zbić na tym kokosy tak jak to się niektórym wydaje. Zaczynając budowę domu tez mieliśmy sporo planów i z części z nich musieliśmy zrezygnować. To prawdopodobnie mój ostatni wpis przed Świętami wiec wszystkim życzę Wesołych Radosnych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 22.12.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Witam wszystkich serdecznie, wraz z mezem budujemy dom w Rajcu Poduchownym. Jestesmy na etapie wyboru okien i drzwi zewnetrznych. Okna prawie na 100% beda z Okoplast ale wciaz nie wiemy czy zdecydowac sie na drzwi metalowe czy drewniane. Duzo czytalam na forum i zdania sa podzielone. Drewniane sa zdecydowanie ladniejsze ale duzo ludzi nazeka na ich wpaczanie. Jaki drzwi byscie polecili drewniane czy metalowe? Jakiej firmy? Z gory dziekuje. Ja mam drewniane - niby maja jakas wasrtwe stali itp ale niestety sie wypaczaja i dlatego nie polecam - tutaj sa ladne drzwi i metalowe - ma je moja siostra sama jej zreszta polecilam jak juz kupilam swoje http://www.dierre.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 23.12.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Szukam hydraulika do wykonania instalacji co i wody użytkowej. Fachowiec z polecenia za zamontowanie dwóch szafek z rozdzielaczmi, podprowadzenie rur pod 13 grzejników (bez montażu grzejników),ułożenie czterech obwodów podłogówki (małych, 2 łazienki, wiatrołap i kuchnia) i wykonanie podejść wodnokanalizacyjnych pod osiem urządzeń zaproponował 3000 zł za robociznę. Nie jestem za bardzo zorientowany jakie są ceny w okolicach radomia, ale wydaje mi się że to sporo. Dochodzi jeszcze kotłownia grzejniki i biały montaż. To może się skończyć kolejnym kredytem. PS. Myślałem że jak zrobię dach to będę w domu Podrzucam zagubioną owieczkę. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170815-Prosz%C4%99-o-porad%C4%99&p=4472118&viewfull=1#post4472118 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anarkh 24.12.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Witam wszystkich budujących!mam dach na wiązarach kratowych z poddaszem nieużytkowym i zamierzam po nowym roku układać izolacje z wełny mineralnej na stropie. możecie doradzić mi jak się za to zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 28.12.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Podrzucam zagubioną owieczkę. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170815-Prosz%C4%99-o-porad%C4%99&p=4472118&viewfull=1#post4472118 Hydro83 jeżeli w twojej ocenie to drogo to najlepiej będzie jak podzwonisz nawet z anonse do hydraulików i zapytasz o wycene. Zweryfikujesz czy jest drogi,ale należy też zwrócić uwagę jakość usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 29.12.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Hydro83 jeżeli w twojej ocenie to drogo to najlepiej będzie jak podzwonisz nawet z anonse do hydraulików i zapytasz o wycene. Zweryfikujesz czy jest drogi,ale należy też zwrócić uwagę jakość usług. Przede wszystkim patrz na jakość jego pracy a nie na cenę. W przypadku hydrauliki jakiść stawia sie dużo wyzej niż koszty ze względu na przyszłe ewentualne poprawki. Polecam tylko takiego z bardzo dobrego i sprawdzonego polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 29.12.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Ja mam drewniane - niby maja jakas wasrtwe stali itp ale niestety sie wypaczaja i dlatego nie polecam - tutaj sa ladne drzwi i metalowe - ma je moja siostra sama jej zreszta polecilam jak juz kupilam swoje http://www.dierre.pl MHK a jakiej masz firmy te swoje drzwi. Drewniane są o niebo ładniejsze od metalowych. Drewniane czy metalowe zawsze muszą być zadaszone inaczej zaciekną i się wypaczą. Najgorsza sprawa jest od strony południowej bo najbardzeij słońce tam operuje. Od północnego zachodu najczęściej padają deszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 30.12.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Drewniane są o niebo ładniejsze od metalowych. Drewniane czy metalowe zawsze muszą być zadaszone inaczej zaciekną i się wypaczą. my zdecydowaliśmy się na metalowe ze względu głównie na wypaczanie... na południowy-wschód mam drzwi z tego co pamiętam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kashia 30.12.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Witam,W temacie drzwi: my mamy ( w mieszkaniu) firmy DoniMet z zewnątrz metalowe od środka okleina, naprawdę solidne wykonanie i zero problemów z użytkowaniem. Podobnych będziemy szukać do domu, ale póki co to poszukuję sprawdzonej ekipy do tynków. Wszelka pomoc mile widziana.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiles1978 01.01.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Witam w Nowym Roku Czy możecie polecić z okolic Radomia sprawdzonego hydraulika dysponującego odpowiednim doświadczeniem i wiedzą do podłączenia kominka z płaszczem do instalacji c.o.Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 03.01.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Witam Forumowiczów. Jeśli ktoś z Was miałby jakieś pytania dotyczące wykonywania elewacji, lub tez ewentualnego zakupu materiałów proszę śmiało pytać. Ze wzgl. na okres zimowy mam trochę czasu i chętnie pomogę Pozdrawiam 667 003 003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 05.01.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witamy,pomoc zawsze mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antoska 05.01.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witam wszystkich i zycze Szczesliwego Nowego Roku!!!Dziekuje za odpowiedzi w sprawie drzwi wejsciowych, my jak na razie zdecydowalismy sie ze wstawimy drzwi tymczasowe (nie chcemy aby drzwi docelowe zostaly uszkodzone podczas robot wykonczeniowych). Tak wiec mamy jeszcze sporo czasu nad zastanowieniem sie jakie drzwi chcemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekt83 07.01.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Witam serdecznie na forum...poszukuję rzetelnych i niedrogich projektantów sieci elektrycznej, wodociągowej oraz gazowej(wewnętrznej) oraz wykonawców sieci wodociągowej . Budujemy domek w Cerekwi wiec mile widziany ktoś z tamtych stron znający te tereny.z góry dziękuję za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 09.01.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam serdecznie na forum...poszukuję rzetelnych i niedrogich projektantów sieci elektrycznej, wodociągowej oraz gazowej(wewnętrznej) oraz wykonawców sieci wodociągowej . Budujemy domek w Cerekwi wiec mile widziany ktoś z tamtych stron znający te tereny.z góry dziękuję za pomoc:) Krzychu mogę Ci podesłać na priva kontakt do goscia od elektryki. Nam robił projekt elektryki i podłączenia. Solidna firma. Pracuje w Rejonie więc formalności (koszmar) pójdą lekko. Jeśli chcesz ekipę elektryków do instalacji wewnątrz to też mogę polecic solidna. Co do podłączenia podłaczenia wody to od instalacji wew. mam dobrą ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 09.01.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Tak trochę z innej beczki.Jaką dawaliście drodzy koledzy i koleżanki grubośc ocieplenia z wełny na poddaszu?Jakiej firmy wełnę polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradRak 09.01.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Tak trochę z innej beczki. Jaką dawaliście drodzy koledzy i koleżanki grubośc ocieplenia z wełny na poddaszu? Jakiej firmy wełnę polecacie? Ja dałem20 cm między krokwie + 5cm na całości (10 cm na sufitach podwieszanych). Dawałem rockwool toprock i rockmin plus. Żałuję, że nie dałem 20 +10 wszędzie jak namawiał mnie kierownik budowy. Nie mam jeszcze podbitki tym tłumaczę sobie, że przy silnych wiatrach i dużym mrozie na górze jest bardzo zimno. O dziwo w jednym pokoju (od południa) od północy mam dużo cieplej. Prawdopodobnie wykonawca popełnił jakieś błędy przy układaniu wełny. Dlatego w tym miejscu namawiam wszystkich na szczególne zwrócenie jak układana jest wełna na poddaszu. Poza tym mieszkam od listopada i jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 09.01.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Konrad a jaką miałeś wysokość krokwi.Pomiędzy pokryciem a wełną powinna być szczelina wentylacyjna min. 3cm.Gdzie kupowałeś tą wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 09.01.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Mi znajomy który robi w ociepleniach od dawna proponuje wełnę firmy Rockwol w płytach. Tylko w porównaniu z innymi wełnami mineralnymi to ona jest dość droga. Sam się waham pomiędzy Rockwolem a Isoverem. Co do tej szczeliny Wilko to stosuje się ją gdy jest deskowanie a w przypadku gdy deskowania nie ma i jest tylko membrana to wełna może dotykać membrany, czyli może mieć taką grubość jak krokiew Ja właśnie liczę wszystkie metry wełny styropianu, przymierzam się do pojeżdżenia po składach i pogadania o cenach i ewentualnym zamówieniu. Ma ktoś z was namiar na dobra ekipę tynkarzy ( tynki cementowo-wapienne )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts