Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Radomska

Djack

Recommended Posts

Gelo z tą szczeliną to musi być i w przypadku deskowania i w przypadku membrany. Tak wyczytałem na stronie Rockwoola.

Różnica w przypadku membrany jest taka, że szczelina jest 2 cm a nie 3 do 6 jak w przypadku deskowania.

Ja wolę mieć szczelinę żeby mi wełna nie wilgotniała bo straci swoje właściwosci cieplne.

Gelo pochwal się jak tam ci poszło z tym wyszukiwaniem najtańszych hurtowni.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Konrad a jaką miałeś wysokość krokwi.

Pomiędzy pokryciem a wełną powinna być szczelina wentylacyjna min. 3cm.

Gdzie kupowałeś tą wełnę?

Krokwie 22cm dlatego dałem 20cm wełny. Luz między membraną niby 2cm ale w rzeczywistości wełna dotyka membranę bo pod membraną nie był dawany sznurek żeby zrobić taką dylatację. Ta wełna (toprock) bardzo się rozpręża. Miejscami może mieć więcej niż 20 cm a miejscami mniej. Wg instrukcji rockwoola nie jest to błędem ale gdybym robił to drugi raz to dałbym sznurek 2 cm niżej od górnej krawędzi krokwi i oczywiście na dole do podtrzymania 20cm niżej. Wtedy jest pewność że wszystko jest szczelne i wełna nie będzie się przesuwała.

Na materiałach izolacyjnych nie oszczędzajcie bo to niewielki koszt przy całej budowie. Za wełnę w sumie 25cm zapłaciłem jakieś 5000 zł. Poddasze ok 200m2.

Wszystkie zakupy w hurtowni Tebud na Chorzowskiej.

MHK a jakiej masz firmy te swoje drzwi.

Drewniane są o niebo ładniejsze od metalowych.

Drewniane czy metalowe zawsze muszą być zadaszone inaczej zaciekną i się wypaczą.

Najgorsza sprawa jest od strony południowej bo najbardzeij słońce tam operuje.

Od północnego zachodu najczęściej padają deszcze.

Ja mam Stobrawa - bardzo ladnie sie prezentuja, ale wypaczaja sie i to jak - sa we wnece tak wiec zaden deszcz anie slonce im nie straszne - od strony wschodniej !!!!!!!!!!!

I co walczyc z nimi trzeba jak nie wiem co :(

Witam,

W temacie drzwi: my mamy ( w mieszkaniu) firmy DoniMet z zewnątrz metalowe od środka okleina, naprawdę solidne wykonanie i zero problemów z użytkowaniem. Podobnych będziemy szukać do domu, ale póki co to poszukuję sprawdzonej ekipy do tynków. Wszelka pomoc mile widziana.

Pozdrawiam.

U mnie robili 508-211-014 - polecam byłam zadowolona

Witam,

W temacie drzwi: my mamy ( w mieszkaniu) firmy DoniMet z zewnątrz metalowe od środka okleina, naprawdę solidne wykonanie i zero problemów z użytkowaniem. Podobnych będziemy szukać do domu, ale póki co to poszukuję sprawdzonej ekipy do tynków. Wszelka pomoc mile widziana.

Pozdrawiam.

U mnie robili 508-211-014 - polecam byłam zadowolona

Konrad właśnie ta rozprężalnosć wełny. To też m. in. ta szczelina zeby się wełna nie stykała z membraną lub z deskowaniem.

CZyli radzisz sznurek dać 2 cm poniżen membany i po 1szej warstwie wełny?

Dokładnie tak. Będzie profesjonalnie zrobione.

> Gelo_26

Miałem krokwie 22cm w projekcie. Szerokości nie pamiętam. Więźba wyszła bardzo masywna. Cieśla był zaskoczony i chciał odchudzać ale się nie zgodziłem bo dachówka ceramiczna trochę waży.

Krzychu mogę Ci podesłać na priva kontakt do goscia od elektryki. Nam robił projekt elektryki i podłączenia. Solidna firma. Pracuje w Rejonie więc formalności (koszmar) pójdą lekko. Jeśli chcesz ekipę elektryków do instalacji wewnątrz to też mogę polecic solidna.

Co do podłączenia podłaczenia wody to od instalacji wew. mam dobrą ekipę.

Wilko czy ja też mogę prosić o namiary do elektryków? Chodzi mi o taką osobę co mi postawi słup na działce i doprowadzenie do domu zrobi. Jak również interesuje mnie ekipa która zajmie się instalacją w środku ( z tym że to dopiero wiosną), ale zorientować się warto już teraz.

KonradRak jaką masz dachówkę? bo podobna do mojej. Patrząc na Twój dach teraz widzę że mój jest spierdzilony :bash:....muszą coś z tym zrobić bo nie wyrzymam :mad:

Dachówka to Roben brąz angoba. Co z Twoim dachem nie tak ? Można zerknąć na fotki ?

> Wilko

Ocieplenie zaczął robić mi znajomy ale partolił robotę i w porę kierownik go wygonił. Poprawiali i kończyli: czyli 2 warstwa wełny, folia, płyty firma "fachmann" w sumie wyszło mnie 43 zł z metra + dodatkowa kasa za obróbkę okien itd. Łącznie zapłaciłem jakieś 10000 zł za poddasze 200m2.

Dachówka to Roben brąz angoba. Co z Twoim dachem nie tak ? Można zerknąć na fotki ?

> Wilko

Ocieplenie zaczął robić mi znajomy ale partolił robotę i w porę kierownik go wygonił. Poprawiali i kończyli: czyli 2 warstwa wełny, folia, płyty firma "fachmann" w sumie wyszło mnie 43 zł z metra + dodatkowa kasa za obróbkę okien itd. Łącznie zapłaciłem jakieś 10000 zł za poddasze 200m2.

Konrad czy firma od ocieplenia poddasza to Fachmani z Panem Pawłem Ś?

Konrad czy firma od ocieplenia poddasza to Fachmani z Panem Pawłem Ś?

Nie, właścicielem jest Górski Dariusz. Karton gipsy zrobili dobrze ale spieprzył mi gładzie dlatego nie mogę go polecić.

Ten Paweł 'fachmani" to czasem nie montuje drzwi jako podwykonawca firmy "Hossa" ? Jeśli tak to robili u mnie montaż. Mogę też co nieco o nich napisać