Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Radomska

Djack

Recommended Posts

w katalogach gotowce ładnie wyglądają, bo nie mają na elewacjach rur spustowych . To jest jakieś celowe wciskanie kitu?

Wilko, o jakim drugim wpuście wpadającym w okno piszesz? Orynnowanie głównej połaci? Patrzę na poprzednie zdjęcia Bugmar i nie widzę kolizji.Rura z zadaszenia nad wejściem pójdzie po słupie i powinna być wpuszczona w schody., bo jak inaczej odprowadzić wodę? U mnie tak jest zrobione na narożnym tarasie.

Ka.ma powiem ci , że nie widzę ściany od czoła ale tak mi się wydaje że rura spustowa jest stanowczo za blisko okna. Wg mnie wogóle powinna być przy drzwiach garażowych. Nie wiem jak jest w projekcie bo nie wiem jaki to projekt ale nie myślę żeby tak było.

Rura wpuszczona w schody ????A pod schodami niby gdzie dalej. Poza tym schody są lane więc wykuć teraz tam otwór fi 120 to dosc kłopotliwa robota.

Nie wspomnę już jak to bedzie wyglądać przy samym wejsciu.:-(

Powiem ci , ze już rózne rzeczy widziałem na tym swiecie ale jeszcze rynien w schodach to jeszcze nie. Ale człowiek ciągle się czegos nowego uczy :-)

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ka.ma powiem ci , że nie widzę ściany od czoła ale tak mi się wydaje że rura spustowa jest stanowczo za blisko okna. Wg mnie wogóle powinna być przy drzwiach garażowych. Nie wiem jak jest w projekcie bo nie wiem jaki to projekt ale nie myślę żeby tak było.

Rura wpuszczona w schody ????A pod schodami niby gdzie dalej. Poza tym schody są lane więc wykuć teraz tam otwór fi 120 to dosc kłopotliwa robota.

Nie wspomnę już jak to bedzie wyglądać przy samym wejsciu.:-(

Powiem ci , ze już rózne rzeczy widziałem na tym swiecie ale jeszcze rynien w schodach to jeszcze nie. Ale człowiek ciągle się czegos nowego uczy :-)

A dalej do studzienki chłonnej, do oczka wodnego. Nie zawsze da się odprowadzić wodę powierzchniowo. O wyglądzie nie ma co dyskutować, rura spustowa nigdy nie dodaje uroku, a witająca przy wejściu do domu wygląda jakby znalazła się tam przez pomyłkę. Nie wiem jak to rozwiązano w projekcie, ale patrząc na miejsce na rurę spustową to stawiam na wpuszczenie rury w podest. Nie wiem,może się mylę. Problem co zrobić jak schody już są...

A dalej do studzienki chłonnej, do oczka wodnego. Nie zawsze da się odprowadzić wodę powierzchniowo. O wyglądzie nie ma co dyskutować, rura spustowa nigdy nie dodaje uroku, a witająca przy wejściu do domu wygląda jakby znalazła się tam przez pomyłkę. Nie wiem jak to rozwiązano w projekcie, ale patrząc na miejsce na rurę spustową to stawiam na wpuszczenie rury w podest. Nie wiem,może się mylę. Problem co zrobić jak schody już są...

Tak mozna pod schodami jeśli przed ich wylaniem zostawi się tam rury i wyprowadzi poza schody. W tym przypadku zrobienie tego teraz będzie sporym problemem.

Nie wspomne juz jak to obrobic płytkami. :-(

Ciekaw również jestem jak to jest w projekcie zrobione.

czy możecie mi polecić jakiś sklep z kotłami CO ? Najlepiej żeby robili montaż i serwis... Chodzi mi o kocioł olejowy.

Jakoś nic nie mogę w necie znaleźć :(

Buderus ul. Wierzbicka 6 (koło koscioła na Borkach). Słyszałem że mają bardzo dobre kotły i serwis na miejscu. Od kilku osób słyszałem że są OK.

Widzę że rozmowa toczy sie na temat naszych rynien? Nas też to gryzło i ustalone z wykonawcą że rynny będa przełożone, tak aby nie wchodziły w okno i nie były wpuszczone w schody tylko za schody. Coś na wzór tego domku https://picasaweb.google.com/lh/photo/jfBQCy2QTaq1pgLowUtK7g?feat=directlink Mam nadzieję że właściciel nie będzie miał pretensji że zamieszczam kawałeczek jego domku, ale to jest tylko poglądowy wycinek.

Macie rację, że na wizualizacjach, domy nie maja rynien i człowiek nie może sobie tego zobrazować, przez co takie cuda wynikają. A swoją drogą to dekarze mogli by bardziej myśleć podczas montażu, ja mogę się nie znać, ale oni!!! :eek: Ale cóż jak sie miało fachowców do d... to teraz trzeba za błędy płacić :bash: Mamy nową ekipę która ma wejść pod koniec przyszłego tygodnia i poprawiać "kwiatki" po poprzednikach. Jeszcze nie wiemy tylko ile ta usługa będzie nas kosztowała :(

Jeszcze raz serdeczne dzięki za czujność ;)

Widzę że rozmowa toczy sie na temat naszych rynien? Nas też to gryzło i ustalone z wykonawcą że rynny będa przełożone, tak aby nie wchodziły w okno i nie były wpuszczone w schody tylko za schody. Coś na wzór tego domku https://picasaweb.google.com/lh/photo/jfBQCy2QTaq1pgLowUtK7g?feat=directlink Mam nadzieję że właściciel nie będzie miał pretensji że zamieszczam kawałeczek jego domku, ale to jest tylko poglądowy wycinek.

Macie rację, że na wizualizacjach, domy nie maja rynien i człowiek nie może sobie tego zobrazować, przez co takie cuda wynikają. A swoją drogą to dekarze mogli by bardziej myśleć podczas montażu, ja mogę się nie znać, ale oni!!! :eek: Ale cóż jak sie miało fachowców do d... to teraz trzeba za błędy płacić :bash: Mamy nową ekipę która ma wejść pod koniec przyszłego tygodnia i poprawiać "kwiatki" po poprzednikach. Jeszcze nie wiemy tylko ile ta usługa będzie nas kosztowała :(

Jeszcze raz serdeczne dzięki za czujność ;)

Bugmar w twoim przypadku masz schody dużo bliżej okna i nie wyjdzie do końca tak jak na tym przykładzie. Szczerze mówiąc to nie ma chyba dobrego rozwiązania w tej sprawie.

A swoją drogą to ciekawe co na to by odpowiedziało biuro projektowe.

Nie szukałas gdzies tego samego projektu jak inni maja to rozwiazane?

A swoją drogą to ciekawe co na to by odpowiedziało biuro projektowe.

Nie szukałas gdzies tego samego projektu jak inni maja to rozwiazane?

szukałam, zdjęcie w poprzednim poście to ten sam projekt. Jest jescze jeden taki domek na peryferiach Radomia i również ma rynny tak rozwiązane. Zobaczymy jak to wyjdzie, nie ma co się stresować.

Jeśli ktoś potrzebuje tynkarzy "szybkich jak blyskawica' to dysponuję numerem. U nas niedawno skończyli i jesteśmy bardzo zadowoleni. A trafiliśmy na nich przez przypadek :rolleyes: Ociepleniowców też polecam :rolleyes:

Mam nadzieję, że wyjdzie OK. Ciekawi mnie tylko opinia na ten temat biura projektowego. :-)

Bugmar ten domek z twojego linka to najlepszy przykład dlaczego nie należy podnosić ścianki kolankowej.

Widzisz jak wygląda to okienko nad daszkiem. Wchodzi w daszek i wogóle nie ma parapetu.

Własnie o to mi chodzilo jak Cię pytałem czy czasem wam nie wejdzie daszek na okno.

O rynnach.

Ja stawiam na to, że w projekcie wcale nie było orynnowania nad wejściem. Porównując zdjęcia widać,że w tym przykładowym domu zadaszenie jest zlicowane z obrysem schodów i nie ma kolizji rury spustowej ze schodami. Inną sprawą jest wygląd elewacji, ale to nie miejsce na dyskusje o estetyce. Ważne, żeby Bugmar nie lało się pod nogi.

Ekipy jak wiadomo są różne. Jak się bierze do każdego etapu inną, to przeważnie zawsze wychodzą jakieś niedoróbki. Ekipy są do polecenia i do przegonienia z budowy :rotfl:

A’propos przegonienia, jak skutecznie przegonić lisa z budowy? Może ktoś z Was wie?

Lisa hmm przegonić się nie da :) można jedynie trochę odstraszyć, są specjalne preparaty które rozkłada się w różnych miejscach a ich zapach odstrasza zwierzęta.

Ewentualnie zgłosić sprawę zaprzyjaźnionemu myśliwemu :(

a na marginesie to w fajnej okolicy musicie mieć domek skoro was lisy odwiedzają :)

Planuje ktoś z was zakup oczyszczalni biologicznej?

Ja myślę nad BioEkocent 3300 może jak byłby ktoś z was chętny na taka oczyszczalnie to jakby się razem zamówiło to może dało by się uzgodnić jakiś większy rabat.