Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Radomska

Djack

Recommended Posts

Lisa hmm przegonić się nie da :) można jedynie trochę odstraszyć, są specjalne preparaty które rozkłada się w różnych miejscach a ich zapach odstrasza zwierzęta.

Ewentualnie zgłosić sprawę zaprzyjaźnionemu myśliwemu :(

a na marginesie to w fajnej okolicy musicie mieć domek skoro was lisy odwiedzają :)

Planuje ktoś z was zakup oczyszczalni biologicznej?

Ja myślę nad BioEkocent 3300 może jak byłby ktoś z was chętny na taka oczyszczalnie to jakby się razem zamówiło to może dało by się uzgodnić jakiś większy rabat.

Poś już zakopana. Sprawdź dotacje na poś z funduszu ochrony środowiska. Chyba jeszcze są. Ja nie wiedziałam przed zakupem i montażem i żałuję. Zawsze to trochę kasy w kieszeni by zostało.

No właśnie, nie da się przegonić. Przewertowałam to, co wyrzuciła wyszukiwarka i widzę, że nie jest to takie proste. Znalazłam jeden środek w postaci granulatu, chciałabym kupić go od ręki, ale nie mam wiedzy o sklepach z takimi preparatami w Radomiu. W marketach to wiadomo, tylko standardowo komary, kleszcze, krety i mrówki. Gelo, masz wiedzę na temat dobrego sklepu, gdzie to dostanę? Jak nie znajdę w mieście, to zamówię w sieci. Może do tego czasu lisek się znudzi. Dom się buduje pod niedużym lasem,kręcą się blisko sarny, zające, bażanty, w tym roku często widzę czaple. Kiedyś sąsiad straszył mnie dzikami, nie wierzyłam dopóki nie widziałam małego warchlaka pod lasem. Wszystko to fajnie wygląda poza własną działką, ale nie wtedy jak siedzisz na tarasie i pijesz herbatę, a lis wskakuje Ci na ten taras. W ogóle to piękny jest. Tylko nie wiem dlaczego się nie boi i podchodzi tak blisko. Myśliwy nie wchodzi w grę, nie mogłabym spać później przez wyrzuty sumienia.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Spytaj w centrum ogrodniczym na kozienickiej po prawej stronie jak się jedzie w kierunku Kozienic.

Ewentualnie szukaj w necie "odstraszacz dzikich zwierząt granulat, płyn )

ale to działa tylko na jakiś czas.

Ale chyba najlepszym odstraszaczem będzie pies :)

Co do dotacji na POŚ to w mojej gminie można o tym zapomnieć..

Spytaj w centrum ogrodniczym na kozienickiej po prawej stronie jak się jedzie w kierunku Kozienic.

Co do dotacji na POŚ to w mojej gminie można o tym zapomnieć..

w mojej też nie ma tego programu, ale dotacje z foś składa się indywidualnie. Sprawdź, bo moim zdaniem warto.

Dzięki za namiar. Sprawdzę. W necie znalazłam, niedrogie. Jak nie dostanę bezpośrednio, to zamówię.

Dotacje do POŚ płaci gmina i to ona decyduje na jakie cele przeznaczy fundusze. A mało które w naszym rejonie dopłacają. U mnie nie dopłacają indywidualnie ale za to robią to sami. Ja akurat robiłam sama POS bez dotacji ale 2 lata póxniej gmina (Pionki) założyła poś-e na całej naszej wsi robiąc przetarg. Ale musiaała być zgoda mieszkańców bo to wiązalo sie też z ich wkładami własnymi. W kazdym razie ludzie się skrzykneli, dopłacili i teraz mają naprawdę super oczyszczalnie za niewielkie pieniądze.

Dotacje do POŚ płaci gmina i to ona decyduje na jakie cele przeznaczy fundusze. A mało które w naszym rejonie dopłacają. U mnie nie dopłacają indywidualnie ale za to robią to sami. Ja akurat robiłam sama POS bez dotacji ale 2 lata póxniej gmina (Pionki) założyła poś-e na całej naszej wsi robiąc przetarg. Ale musiaała być zgoda mieszkańców bo to wiązalo sie też z ich wkładami własnymi. W kazdym razie ludzie się skrzykneli, dopłacili i teraz mają naprawdę super oczyszczalnie za niewielkie pieniądze.

Tak, ale ze strony foś wynika, że są dwa odrębne programy, jeden jest dla indywidualnych beneficjentów, drugi dla jednostek samorządowych. Informacje o tym programie zamieścił jakiś czas temu urząd w mojej gminie, ale oni nie mają z tym nic wspólnego. A szkoda.

Dokładnie tak. Kazdy lis będzie omijał z daleka domek jesli zobaczy lub poczuje psa.

To jedyne skuteczne rozwiązanie i to nie tylko przed lisami :-)

Nie ma to jak fajny psiak ze schroniska.

Dokładnie tak. Kazdy lis będzie omijał z daleka domek jesli zobaczy lub poczuje psa.

To jedyne skuteczne rozwiązanie i to nie tylko przed lisami :-)

Nie ma to jak fajny psiak ze schroniska.

Psiak będzie, ale po zakończeniu budowy. Wczoraj lisa nie widziałam. Mam nadzieję, że go nie było i więcej go przed domem nie zobaczę. Mamy za to 5.ptasie gniazdo pod dachem. Tak, nie zrobiliśmy jeszcze podbitki ;)

Planuje ktoś z was zakup oczyszczalni biologicznej?

Ja myślę nad BioEkocent 3300 może jak byłby ktoś z was chętny na taka oczyszczalnie to jakby się razem zamówiło to może dało by się uzgodnić jakiś większy rabat.

My myśleliśmy nad oczyszczalnią, ale u nas glina i mokro więc raczej odpada :(. W warunkach zabudowy mamy zapis: odprowadzenie scieków do szczelnego bezodpływowego zbiornika typu szambo. I jak to jest w takim przypadku?można robić poś czy nie?

My myśleliśmy nad oczyszczalnią, ale u nas glina i mokro więc raczej odpada :(. W warunkach zabudowy mamy zapis: odprowadzenie scieków do szczelnego bezodpływowego zbiornika typu szambo. I jak to jest w takim przypadku?można robić poś czy nie?

Można. Poś jest na zgłoszenie (do starostwa), czekasz 30 dni na ew.reakcję urzędu i kupujesz.

Na wysoki poziom wód gruntowych są specjalne typy oczyszczalni np. drenazowa z kopcem (chyba juz o tym pisałam).

Ja w pozwoleniu równeiż miałam szambo. W trakcie budowy zgłosiliśmy jednak do starostwa budowę poś i nikt sie nie czepiał. Więc zrobiliśmy :D Na poś nie trzeba pozwolenia a jedynie nalezy zgłosić fakt jego budowy meisiąc wcześniej. Dołączyć trzeba mapke z narysowaną odręcznie lokalizacją poś oraz ksero instrukcji danego typu oczyszczali.

Co do stolarza meblowego to współpracuje z takim i mogę smiało polecić. Cenowo bardzo ok.

Na wysoki poziom wód gruntowych są specjalne typy oczyszczalni np. drenazowa z kopcem (chyba juz o tym pisałam).

Ja w pozwoleniu równeiż miałam szambo. W trakcie budowy zgłosiliśmy jednak do starostwa budowę poś i nikt sie nie czepiał. Więc zrobiliśmy :D Na poś nie trzeba pozwolenia a jedynie nalezy zgłosić fakt jego budowy meisiąc wcześniej. Dołączyć trzeba mapke z narysowaną odręcznie lokalizacją poś oraz ksero instrukcji danego typu oczyszczali.

Co do stolarza meblowego to współpracuje z takim i mogę smiało polecić. Cenowo bardzo ok.

Czekamy na namiar na twojego stolarza Mayland.

Tak własnie sobie kojarzyłem, ze wspominałas o nim kiedys na forum.

Co do mebli kuchenny to wydaje mi się, że cenowo u lokalnych stolarzy będzie podobnie. Najważniejsze żeby człowiek byl "kumaty" i umiał doradzic, podpowiedzieć, czy wibić z glowy kiepski pomysł klienta. No i bardzo ważne- to materiał z jakiego wykonują. Jestem przerażona, bo ostatnio z kim bym nie rozmawiała to przeważnie każdy reklamuje swoją kuchnie. A to źle folia przyklejona do frontów, rysy na lakierze, ślady po polerowaniu...maaasakra!!!

Ciekawa jestem czy w studiach takich jak HTH, RUST itp. dzieją się takie rzeczy?

Dzieją się :) tylko klietów mają znacznie mniej więc i wpadek również ;)

O kuchniach Rust był wątek na fm. Raz został usuniety z powodu niepochlebnych opini na temat tych kuchni ale odżył ze zdwojoną siłą bo jednak ludzie się zdenerwowali, że fm próbuje manipulować ich opiniami. Jednak cena do czegoś zobowiazuje a tu było zbyt wiele opini negatywnych i wręcz zniechecajacych.