Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Radomska

Djack

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mam ekipę od ociepleń ale jeszcze nie sprawdzona. Poprostu wzięci na szybko z łapanki, gdyż poprzednia ekipa się rozmyśliła :spam: Na razie położyli I warstwe wełny i przyjdą dopiero po Wszystkich Swiętych, więc nie moge ich jeszcze polecać, a i wiem że terminy też maja obstawione. Nie widziałam wykonania poddasza przez nich, ale za to oglądałam inne czyli płytki, gładzie, zabudowy...i nie ukrywam że chyba pozostaną u mnie na dłużej!

Aaa!!...za poddasze powiedzieli mi 60zł. z poprzednią ekipą umówiona byłam na 45zł, ale widocznie przekalkulowali że im sie nie opłaca i nie wstawili sie do pracy w terminie :roll:

Ja też jestem ciekawa Wilko ile Ty płacisz za poddasze?

Wilko a możesz powiedzieć ile twoi fachowcy biorą za metr. Ocieplenie i zabudowa poddasza przede mną tak więc powoli się rozglądam za ekipą.

Kashia ja placilem 40 zł/m2 + dodatkowo zabudowa okna dachowego chyba 100zł + scianka dzialowa 40zl/m2 x2 (obie strony)+ wylaz dachowy (chyba 50 zł)

Jesli masz jakies dodatkowa rzeczy (pólki itp) to dodatkowa kasa.

Powiem Ci ze chlopaki bardzo solidni i dokladni. Mialem sam ocieplac ale jak zobaczylem jak to sie robi i ile z tym schodzi to ciesze sie, że sie za to nie brałem :-)

Cena atrakcyjn abo to troche po znajomosci. Jakby co to mozesz sie na mnie powolywać.

:-)

Mam ekipę od ociepleń ale jeszcze nie sprawdzona. Poprostu wzięci na szybko z łapanki, gdyż poprzednia ekipa się rozmyśliła :spam: Na razie położyli I warstwe wełny i przyjdą dopiero po Wszystkich Swiętych, więc nie moge ich jeszcze polecać, a i wiem że terminy też maja obstawione. Nie widziałam wykonania poddasza przez nich, ale za to oglądałam inne czyli płytki, gładzie, zabudowy...i nie ukrywam że chyba pozostaną u mnie na dłużej!

Aaa!!...za poddasze powiedzieli mi 60zł. z poprzednią ekipą umówiona byłam na 45zł, ale widocznie przekalkulowali że im sie nie opłaca i nie wstawili sie do pracy w terminie :roll:

Ja też jestem ciekawa Wilko ile Ty płacisz za poddasze?

Bugmar sprawdz czy ci dali sznurek dylatacyjny czyli tzw. szczeline powietrzna od welny do desek. PO drugiej warstwie tez powinni zrobic oplot na krokwiach ze sznurka. Cena spora ale ty masz skomplikowany dach wiec pewnie cena adekwatna do ilosci pracy. Masz duzo skosow wiec beda mieli u ciebie duzo kombinowania i ciecia.

U nas dach jest dwu spadowy wiec az tyle docinania nie bylo.

Odnoscie schodow strychowych to odradzam Roto. Ja kupiłem bo na Fakro tzreba bylo długo czekać. Niestety Fakro sa lepsze. Lepiej wziac wieksze 70x140 lub 70x130 no i oczywiscie te lepsze Termo lub podobne bo cieplejsze i solidniej wykonane.

Bugmar sprawdz czy ci dali sznurek dylatacyjny czyli tzw. szczeline powietrzna od welny do desek. PO drugiej warstwie tez powinni zrobic oplot na krokwiach ze sznurka. Cena spora ale ty masz skomplikowany dach wiec pewnie cena adekwatna do ilosci pracy. Masz duzo skosow wiec beda mieli u ciebie duzo kombinowania i ciecia.

U nas dach jest dwu spadowy wiec az tyle docinania nie bylo.

Odnoscie schodow strychowych to odradzam Roto. Ja kupiłem bo na Fakro tzreba bylo długo czekać. Niestety Fakro sa lepsze. Lepiej wziac wieksze 70x140 lub 70x130 no i oczywiscie te lepsze Termo lub podobne bo cieplejsze i solidniej wykonane.

Szczelinę powietrzną zrobili na pewno. Rzeczywiście ta cene wynika z załamań dachu.

Odnośnie schodów, to wymyśliłam sobie że ich nie będzie, tzn. będzie sam wyłaz (chłopcy jakieś drzwiczki zbiją) i to w garderobie, a gdy będzie potrzeba wyjścia na dach, wtedy trzeba będzie się pofatygować i pójść po drabinę. Nie chcę widoku wyłazu na korytarzu. Nie wiem jeszcze czy ten pomysł bedzie dobry. Jakieś za lub przeciw? chętnie wysłucham! :rolleyes::rolleyes:

Szczelinę powietrzną zrobili na pewno. Rzeczywiście ta cene wynika z załamań dachu.

Odnośnie schodów, to wymyśliłam sobie że ich nie będzie, tzn. będzie sam wyłaz (chłopcy jakieś drzwiczki zbiją) i to w garderobie, a gdy będzie potrzeba wyjścia na dach, wtedy trzeba będzie się pofatygować i pójść po drabinę. Nie chcę widoku wyłazu na korytarzu. Nie wiem jeszcze czy ten pomysł bedzie dobry. Jakieś za lub przeciw? chętnie wysłucham! :rolleyes::rolleyes:

Co do schodów to bardzo źle ze ich nie chcesz zrobic. Bardzo sie przydaja. Trzeba je zrobic w miejscu dostepnym. W projekcie masz na pewno na korytarzu wiec nie kombinowal bym i tam je zrobil. Ewenjtualnie lekkie korekty.

Szczegolnie na etapie budowy sie przydaja jak tzreba cos na strych schowac.

Schody strychowe sa w komplecie z wylazem i prawie zupelnie ich nie widac. Rozumiem, że bedziesz gdzies trzymala 3.5 m drabine i bedziesz za kazdym razem ja do garderoby wstawiala jak tylko bedziesz cos potrzebowala ze strychu. :-)) sorry za ten usmiech.

Wyobraziłem sobie jak potych schodach wchodzisz z ta drabina. Jak bedziesz w jakims sklepie zobacz jak wyglada taka drabina.

Druga sprawa to nad garderoba masz skos dachu. Jak bedziesz wychodzila na strych bedziesz od razu musiala sie czolgac.

Przy wchodzeniu niezbyt wygodnia a w druga strone to juz niezla wyzwanie.

;-)

W projekcie masz te schody na pewno w holu i przy tym bym zostal. Projektanci czasem maja racje.:-)

Masz go na pewno prostopadle do dlugosci sciany w holu. Jesli hol ma 2 m szerokosci to ja bym na pewno dal wylaz 70x130 lub 70x140.

Te 60 cm sa zbyt waskie ni niewygodne. To samo z dlugoscia. Te na 120 stanowczo za mało.

A fachowcom bym pozostawil ocieplenie poddasza bo u ciebie musza sie w szczegolnosci wykazac ze wzgledu na skosy.

Powodzenia w podejmowaniu decyzji. Mam nadzieje, że troche pomoglem.

Wszystko zależy od tego, czy strych jest mozliwy do zagospodarowania i czy wogole jest sens na niego wchodzić. Przy dachach wielospadowych wysokości strychu niekiedy ma niecały 1m. Nie widzę potrzeby wchodzenia tam bo i po co jeśli dom zabezpiecza powierzchnię do przechowywania? Wejscie sie zazwyczaj zostawia jedynie w celach awaryjnych.

Mój strych ma 2,2m wysokości. Będę go wykańczać w pełni użytkowo ale to keidyś.... Wtedy tez dam schody stałe a nie właz. Jednak póki co ani razu tam nic nie wyniosłam bo tachanie czegoś po tych rozkladanych schodkach wlazu to dla mnie samobójstwo. ;)

Wszystko zależy od tego, czy strych jest mozliwy do zagospodarowania i czy wogole jest sens na niego wchodzić. Przy dachach wielospadowych wysokości strychu niekiedy ma niecały 1m. Nie widzę potrzeby wchodzenia tam bo i po co jeśli dom zabezpiecza powierzchnię do przechowywania? Wejscie sie zazwyczaj zostawia jedynie w celach awaryjnych.

Mój strych ma 2,2m wysokości. Będę go wykańczać w pełni użytkowo ale to keidyś.... Wtedy tez dam schody stałe a nie właz. Jednak póki co ani razu tam nic nie wyniosłam bo tachanie czegoś po tych rozkladanych schodkach wlazu to dla mnie samobójstwo. ;)

A nam sie nasz stryszek bardzo przydaje zwlaszcza mnie do przechowywanie roznych rzeczy :-))