Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Radomska

Djack

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mayland już kiedyś do Ciebie pisałam w sprawie tarasu, proszę napisz jakie masz drewno położone oraz w którym tartaku kupowałaś. Swego czasu miałam dostep do zdjęć z Twojego rancho. Jeśli nie byłby to kłopot prześlij ponownie zdjęcie na priva, dokładnie interesuje mnie taras.

Pozdrawiam i dziękuję

Mam modrzew krajowy deski. Legary świerkowe. Drewno kupował moj stolarz. On je też wyrabiał. To nie ma zresztą znaczenia w którym tartaku kupowałam bo było to na tyle dawno, że napewno nie mają juz tego na składzie. Za to moga miec inne drewno lub inny tartak może oferować coś ciekawszego. Takie dane sprzed kilku lat nie są moim zdaniem miarodajne i lepiej zdobyć świeże informacje co i gdzie jest dostepne.

Modrzew jest drewnem, które szarzeje, ma dość silny skręt i się starzeje. Dla jednych to urok dla innych wada. Ja to lubię. Zrobiłabym to ponownie. Jesli ktoś jednak woli bardziej idealne rozwiązanie to polecam egzotyki. mhk ma egzotyk więc się może wypowiedzieć :D

Mam problem chcę do domu zamontowac rolety zewnętrzne takie aluminiowe a moja żona uparła się na jakieś plisy - bo ładne.

Macie jakis pomysł jaka firma będzie najsolidniejsza i jakie te rolety najlepiej kupić bo jest jest ich kilka rodzajów - co za dużo to nie zdrowo, kiedyś było prościej

a i jeszcze jedno chcę założyć solar do ogrzewania wody - czy to się opłaca, czy skórka za wyprawkę

pozdrawiam Bogdan

Odnosnie rolet - to przede wszystkim musicie sobie zadac pytanie do czego Wam maja służyc - jezeli do ochrony przed słońcem- latem, zimnem-zimą, do ochrony przed niepowolanymi goscmi w domu, jak róznież do zacienienia - to ja polecalabym rolety zewnetrzne - mam jej ja, ma Mayland - sa ok i nie szpeca i sa ladne :)

Jezeli maja to byc roletki wew. na rame okna - to wg mnie jest to napewno duzo tansze rozwiazanie, ale zadnego z powyzszych warunkow(jak rolety zewnetrzne) nie spelniaja - przed sloncem jezeli bylyby podgumowywane, ale termicznie nie chroni pomieszczenie w zaden sposob, albo w niewielkim stopniu - wg mnie rolety naokienne zastepuja tylko zasłony

To moje zdanie w temacie - może ktoś ma inne :)

Roleta zewnętrzna to element funkcjonalny przede wszystkim. Plisse to element wystroju okna. To zamiast firanki, zasłonki czy rolety tekstylnej. Ich wielką zaletą jest możliwość przeslony szyby naokiennej na dowolnej wysokości okna. Są juz azurowe, z wzorami jak firanki. Chyba najbardziej ulubiona pozycja plisse to ustawianie jej na wysokości zazdroski w oknie. Tego efektu żadna inna roleta nie da.

Ja polecam Tapparelę.

Solary jeszcze się nie zwracają tak szybko. Nie w naszych warunkach klimatycznych.

Drzwi wewnetrzne to trochę inna bajka niż zewnętrzne. Tu bardziej stawia się na wygląd a mniej na parametry z oczywistych powodów. Pewnie też dlatego, że samo wykonanie ramiaka jest bardzo podobne w większosci firm. Cena okuć, systemów to elementy, które bardzo wpływają znów na cenę drzwi, nieraz ją podwajając. O cenie też w duzej mierze decyduje materiał wykończeniowy. Obecenie chyba kazda z firm ma w ofercie drzwi tańsze i droższe. Wazne jest, by kupując drzwi z montażem upewnić się, czy tylko montaż "firmowy" daje pełne uprawnienia gwarancyjne.

Zobcz sobie Polskone (od 1 maja podwyzka cen), DRE, z tańszych Invado. Ja lubię i polecam drzwi Rozwadowskiego (kupisz w DDD na Kieleckiej) za to, że każde zlecenie jest traktowane indywidualnie, można dobierać poszczególne elementy, rozwiazania itp. Nie jest to typowa sieciówka a bardzo dobra jakość. Wiadomo, w cenie marketówek ich się nie kupi ale drzwi to ten element wystroju wnetrza, który raczej nie będzie zmieniany a którego jakość moze w znaczący sposób podnieść/zanizyć standard wykończenia wnętrz.

Witam wszystkich forumowiczów

Wraz z żoną mamy zamiar wybudować swój dom, w gminie kowala. Jesteśmy na etapie załatwiania papierków. Przeglądając forum dowiedziałem się już wielu ciekawych rzeczy i uzyskałem kilka kontaktów do sprawdzonych ekip, za co Dzięki wszystkim.

Pozdrawiam

Witam wszystkich forumowiczów

Witam witam

Wraz z żoną mamy zamiar wybudować swój dom, w gminie kowala. Jesteśmy na etapie załatwiania papierków. Przeglądając forum dowiedziałem się już wielu ciekawych rzeczy i uzyskałem kilka kontaktów do sprawdzonych ekip, za co Dzięki wszystkim.

My zawsze do usług

Pozdrawiam i życzę dużo wytrwałości i cierpliwości